Aslantepe'ye Basketbol Salonu Projesi

Sezon başında Murat Özyer "Forma satış rakamlarımız çok düşük, bunu yükseltmemiz lazım" diyordu. Ortada forma yok.

Gelir yaratmak için bir çok şey yapılabilir. Basketbolcularımızın imzasını taşıyan orta boy poster 5, dev boy poster 10 liraya satılabilir mesela. Hakeza forma satışından da hatırı sayılır bir gelir elde edilebilir. GSstore'larda ve gsstore.org 'da "amatör branşlara destek günü" ilan edilir ve o gün yapılan tüm alışverişlerin geliri amatör şubelere aktarılır.

Bu tür hamleler elbette şubeyi kar ettirmez fakat en azından az da olsa bir katkı sağlar.
 
Daha takımların sezon başladıktan aylar sonra formalarına kavuştuğu bir ortamda bizim forma bulamamamız gayet normal. Çok ilgi yok, satılmıyor deyip işin içinden çıkmak en kolay kaçış yöntemi.

Tekrar söylüyorum ve hep söylemeye devam edeceğim salon stadın yanında olacaksa yapalım yoksa hiç bir anlamı olmaz. İpekçide oynamaya devam edelim stadın yanına yapmayacaksak.
 
Yani forma satarak bu şubelerin zararlarını kapatacağız?

Bize Arena'nın yanında salon şart.
Ancak ister salonun olsun ister forma, ürün vs. satışı yap, bu şubelere harcanan paraları amorti edemezsin.
Mümkün değil.
Basketbol+Voleybol şubelerinden yıllık zararımız 50 milyon TL civarında.
Mümkün değil bu seviyede gelir elde etmek, salon sporlarında..

Bu giderleri ancak sağlam sponsorlarla, hatta müesseselerle birleşerek amorti edebiliriz.
Sürdürülebilir bir başarıdan söz edebiliriz.

Yoksa ben söyleyeyim, 2014 yılından sonra bu branşlara ayırdığımız bütçeyi mecburen kısacağız FFP kuralları gereği.
Çünkü FFP'ye hazırlık 2014 itibariyle son buluyor. Kriterlere uymak için bu bütçeleri kısmak zorunda kalacağız.

O nedenle başkanın da söylediği gibi bu şubelere başka gelir kapıları bulmak zorundayız.
Bunun da tek çözümü yukarıda yazdığım gibi sağlam sponsor bulmak veya müesseselerle birleşmek..
Bunu sağlayamazsak, gelirleri garanti altına alamazsak, korkarim ki eninde sonunda küçüleceğiz..

Başkan bu konuda farklı arayışlar, çalışmalar içindeyiz dedi.
Bakalım ne gibi sonuçlar çıkacak. İnşallah şubelerin bütçelerini bir şekilde garanti altına alırız..

Şurası kesin ki (doğrularıyla, yanlışlarıyla) başkan ve yönetim tüm branşlarda iddialı olmak, şampiyonluklar almak amacında.
Tüm şubelerde de bütçeler artırıldı.
Önceki yönetimlere oranla çok daha istekliler.
Bu konuda hakkını yiyemeyiz bence yönetimin (tabi eleştirilecek de çok fazla iş yaptılar. Ki ben de eleştirdim).

Zaten başkanın mali kurulda yaptığı açıklamalardan okuduğum kadarıyla önümüzdeki yılın bütçeleri de artırılacak.
Bu sezon basketbol+voleybol branşlarına 50-60 milyon TL civarında bir para harcandı.
Önümüzdeki sezon için (spor okulları ve diğer masraflar dahil) 91 milyon TL bütçe ayrılmış.
Yani ciddi bir bütçe artışı planlanıyor.

Bu paraları harcarken başarıyı da getirmek için, şubelerede idari disiplin şart.
Kadın voleybol hariç bütün şubelerde idarecileri değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle basketbol şubesinde baştan aşağıya yenilik yapmak zorundalar.
İnşallah sadece bütçeyi artırmakla kalmazlar, bu konuya da yeterince eğilirler..


Artık bilgiye kolay ulaşılıyor. Özellikle internet sahasında doğru bilgi vermekte fayda var. Voleybol-Basketbol şubesinden yıllık 50 Milyon TL zarar ettiğimiz doğru bir bilgi değil. Başkanın bizzat kendi açıklaması (mali genel kurulda) diyor ki '5 yılda 106 milyon TL zararımız var Amatör şubelerde'. 106'yı 5'e bölüyorum bir türlü 50 çıkmıyor. Konuları böyle egzajere etmeyin.

Forma ile mi kapanacak şube zararı da aynı egzajere etkinliğinin bir parçası. Ona bakarsan bilet satarak da kapanmaz o zaman bilette satmayalım. Böyle mantık mı olur? FFP kuralları derken UEFA mali kriterlerden bahsediyorsan bu olay UEFA'yı bağlamaz. -Futbolun gelirlerini amatöre harcayamazsın- diyor UEFA. -Kulüp gelirlerini harcayamazsın- demiyor. GS Bonus, GS Mobile, GS Dergi, gelirleri misal futbola gitmiyor. O şirketler GS derneğine ait ve o gelirler de orada değerlendiriliyor.

Neyse konuyu çok detaylandırmama gerek yok. Sadece forma satışı yaparak hiç bir şeyi finanse edemezsin. Al Sneijder geldi kaç forması satıldı sizce? Forma satışından Sneijder'in 1 aylık maaşı belki çıkmıştır. Ama bu bir başlangıçtır.

Yenilmez Armada diye T-Shirt hazırlandı zamanında. Ki bu sitedeki arkadaşlar da dahil olmak üzere bir çok kişi yalvardı şubeye zorla çıkartıldı resmen o T-Shirt. Sonuç? 15TL'den satıldı ve 200binden fazla satıldı o T-Shirt. Tanesinden minumum 10TL kazandığımız düşünülürse En basiti Erkek-Kadın takımlarının sezon içi yol-konaklama masrafları o T-shirt parası ile sağlanmış oldu. Ki bunun yaratacağı sinerjiyi de boş geçmemek lazım. Sokakta 100bin Yenilmez Armada T-Shirtü görürsen sen oraya para harcamak istersin. Sponsorlara yol açarsın. İnsanlar aidiyet hisseder salona gelir. Her maç öncesi veya sonrası bir oyuncun taraftara imza da dağıtabilir. Kulüp resmi ürünü ile geleni sıraya sokarsın oyuncun imzalar. Takımla taraftarı bütünleştirirsin. Taraftar takıma kulübe ne kadar aidiyet sağlarsa o birlik güçlenir yayılır bunun etkisi. Öyle Öğretmenler gününde Öğretmenlerin, İşçi gününde işçilerin ellerini öperek sosyal sorumluluk olmaz. GS Türkiye'ye karşı sorumludur ama öncelikle taraftarına camiasına karşı sorumludur. Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" özdeyişine uyarlarsak önce kendi camiamızdaki sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz ki o kar büyüsün çığ olsun Türkiye'ye yayılsın.

Amatör şubeler için kafamda bir çok plan var. Aynı şekilde buradaki bir çok kişinin de planları var. Çoğu basit şeyler. Koordinasyon sağlamak bile ivmeyi arttırır.

Salon konusunda bir çok defa yazdık. En son Önder de söylemiş. Ali Sami Yen Arena'nın yakınında olmayan salon bize pek de faydalı olmaz. GS'ın Ali Sami Yen Spor komplexini 7/24 yaşanır bir hale getirmesi ve özellikle Aslanlı yol başta olmak üzere o alanları cafelerle oturma alanları ile doldurması gerekiyor. Oraya insanların ayaklarını alıştırmak bir çok şeyin önünü açacaktır. Bu yüzden ben Salon yapılmasını ama salonda sinemanın da olmasını istiyorum. Öyle alışveriş merkez falan olmasın ama gelen misafir takımların konaklayacağı küçük bir otel, sinemalar ve salon bizi tatmin eder. Ve tabii ki oto parkı olmalı. Büyük bir otoparkı olmalı. Ali Sami Yen Arena yapılırken daha kulübe dedik. (O zamanlar 3300 araçlık otopark deniyordu) "Yahu yeni stad yapıyorsunuz 52bin kişilik stadın 3300 kişilik otoparkı mı olur şaka mı bu? Yapın otopark 10bin kişilik olsun" dedik. Ama yapılmadı. Şimdi VIP konuklarına bile otopark yeri veremiyor kulüp. Şaka gibi resmen. Umarım salon o bölgeye yapılır, otoparkı da mantıklı rakamlarda olur.
 
Artık bilgiye kolay ulaşılıyor. Özellikle internet sahasında doğru bilgi vermekte fayda var. Voleybol-Basketbol şubesinden yıllık 50 Milyon TL zarar ettiğimiz doğru bir bilgi değil. Başkanın bizzat kendi açıklaması (mali genel kurulda) diyor ki '5 yılda 106 milyon TL zararımız var Amatör şubelerde'. 106'yı 5'e bölüyorum bir türlü 50 çıkmıyor. Konuları böyle egzajere etmeyin.

Yanlış kurmuşum cümleyi.
Basketbol+Voleybol branşında 2012 yılı "zararı" 43 milyon TL olarak açıklandı.

Ben cümleyi yıllık zararımız diye kurmuşum pardon.
Sadece bu 2 şubenin zararı bu. Bütçeler artırıldığı için geçmiş yıllara oranla zarar da arttı.
Yanılmıyorsam yaklaşık 60 milyon TL de para harcandı..

Forma ile mi kapanacak şube zararı da aynı egzajere etkinliğinin bir parçası. Ona bakarsan bilet satarak da kapanmaz o zaman bilette satmayalım. Böyle mantık mı olur? FFP kuralları derken UEFA mali kriterlerden bahsediyorsan bu olay UEFA'yı bağlamaz. -Futbolun gelirlerini amatöre harcayamazsın- diyor UEFA. -Kulüp gelirlerini harcayamazsın- demiyor. GS Bonus, GS Mobile, GS Dergi, gelirleri misal futbola gitmiyor. O şirketler GS derneğine ait ve o gelirler de orada değerlendiriliyor.

Benim yazdıklarımla bunun ne alakası var?
Ben satmayalım mı yazmışım?
Tabi ki satalım, gelir kalemlerini artıralım. Ancak forma ve bilet gelirlerin, harcamalarının yanında çok çok düşük kalır/kalacak.
Bunu görmek zor değil.

Ayrıca bu ürün satışlarından elde edilen gelire "kar" olarak bakıyor bir çok kişi (senin için söylemiyorum abi).
Satacağımız formalardan elde edeceğimiz gelirin min. %50'si üretici firmaya gidecek. O da min. Daha fazla olma ihtimali de var.
Ki sadece bu değil, bu sektörde başka giderlerin de var.
Kaç tane forma/ürün satabileceğiz de bu giderleri karşılayacağız?

GS Store bu sene kendi gelir rekorunu kırmış, 57 milyon TL ile. Ve ilk kez "kar" etmiş.
Karımız da yalnızca 2 milyon TL imiş.

Ben bu yazılanları yapmayalım demiyorum.
Ürün satışıyla gelir kalemi yaratmak da Arena'nın yanına salon yapmak da şart.

Ama giderlerinin yanında ufak rakamlar olarak kalacak bunlar.
O nedenle sağlam sponsorlar bulmak veya müesseselerle birleşmek zorundayız..

Son olarak, doğru derneğin harcadıkları UEFA'yı bağlamaz.
Zaten benim FFP kurallarını yazarken bahsetmeye çalıştığım da o değil.
Tek bir kriter konulmuyor. Mesela 2011-2014 yılları arasında yalnızca 45 milyon zarar etme hakkı tanıyor.
Giderlerinin gelirlerine oranının %70 olmasını istiyor (ki çok başarılı olup gelir rekorumuzu kırdığımız şu sezon bile %73'teymişiz).

Her neyse, bu kadar ayrıntıya girmek önemli değil.
Basketbol+Voleybol'a bu bütçeleri sürekli olarak ayıramayacağımız ortada.
Zaten başkan da konuşmasında bunu söyledi.
Başka çözümler üretmek zorundayız.
 
UEFA Mali Dürüst Oyun kuralları emin olun 2020'ye ertelenecek. Kar eden ya da zararı minimum düzeyde olan kulüpler Fransa, Almanya dışında bir de bazı ülkelerdeki tek tük kulüplerdir. Real Madrid'in içerde Manu içerde Barcelona içerde Milan içerde İnter içerde bu tür kulüplerin olmadığı bir turnuvayı da UEFA asla satamaz bakınız Avrupa Ligi.

UEFA böyle bir şey yaparsa zaten hazırda bu kulüplere dadanacak sermaye çıkar. Zaten bu gidişle bu kulüpler UEFA'yı by pass edecek tıpkı ULEB örneğindeki gibi.


Çözüm çok zor değil bazı Galatasaraylılar bu şubelere sahip çıkacak.
Ve en önemlisi Stad ve etrafı gerçekten de yaşanabilir bir alan olacak. Boş gününde oraya sürekli giden bir kişi tanıyorum o da Galatasaray'a Mecnun'un Leyla'ya aşık olduğu gibi aşık olan bir abimiz. Alıyor kombineyi sürekli fotoğraf çekiyor.
 
UEFA Mali Dürüst Oyun kuralları emin olun 2020'ye ertelenecek. Kar eden ya da zararı minimum düzeyde olan kulüpler Fransa, Almanya dışında bir de bazı ülkelerdeki tek tük kulüplerdir. Real Madrid'in içerde Manu içerde Barcelona içerde Milan içerde İnter içerde bu tür kulüplerin olmadığı bir turnuvayı da UEFA asla satamaz bakınız Avrupa Ligi.

UEFA böyle bir şey yaparsa zaten hazırda bu kulüplere dadanacak sermaye çıkar. Zaten bu gidişle bu kulüpler UEFA'yı by pass edecek tıpkı ULEB örneğindeki gibi.


Çözüm çok zor değil bazı Galatasaraylılar bu şubelere sahip çıkacak.
Ve en önemlisi Stad ve etrafı gerçekten de yaşanabilir bir alan olacak. Boş gününde oraya sürekli giden bir kişi tanıyorum o da Galatasaray'a Mecnun'un Leyla'ya aşık olduğu gibi aşık olan bir abimiz. Alıyor kombineyi sürekli fotoğraf çekiyor.
ali nevzat abi mi?:)
 
Daha takımların sezon başladıktan aylar sonra formalarına kavuştuğu bir ortamda bizim forma bulamamamız gayet normal. Çok ilgi yok, satılmıyor deyip işin içinden çıkmak en kolay kaçış yöntemi.

Kesinlikle katılıyorum bahane üretmeye gelince çok başarılılar Ksk maçında giydiğimiz beyaz formanın marka logosu sonradan yapıştırma sezon ortasında forma geldi o da vasat http://b1304.hizliresim.com/18/4/lrv0p.jpg
Bu işlerden anlayan profosyonel birinin basketbol branşı için görevlendirilmesi şart. Maç öncesi salon organisazyonu basketbol branşına özel merchandising ürünleri ve hatta Abdi ipekçi spor salonunun üst kullanım hakkının alınması Galatasaray a özgün bir şekilde yeniden düzenlenmesi[saha nın mavi renklerden kurtarılması v.s.)
 
Daha takımların sezon başladıktan aylar sonra formalarına kavuştuğu bir ortamda bizim forma bulamamamız gayet normal. Çok ilgi yok, satılmıyor deyip işin içinden çıkmak en kolay kaçış yöntemi.

Tekrar söylüyorum ve hep söylemeye devam edeceğim salon stadın yanında olacaksa yapalım yoksa hiç bir anlamı olmaz. İpekçide oynamaya devam edelim stadın yanına yapmayacaksak.

Forma konusunda kadın basketbol takımımızın hala birçok maça geçici (TR'de üretilip üzerine Champion logosu bastırılan ve 3. kalite) formalarla çıktığını belirtmekte fayda var.

Salon konusunda; Başkan Ünal AYSAL'ın Yıllık Olağan Genel Kurulda yaptığı ve resmi sitemizde yer alan sunumunda Salon ile ilgili olarak "Olimpik normlarda bir salon sadece Galatasaray’ın değil, aynı zamanda 2020 adayı istanbul’un da büyük bir ihtiyacına cevap verecektir. Mevkiye göre gerektiğinde kolay adapte edilebilecek
bir salon için sponsorluk, ortak kullanım, arazi izinleri çalışması sürmektedir. Çeşitli izinlere bağlı olan bu proje için bir zamanlama planı vermek çok gerçekçi olmayabilir. Ancak bu yaz aylarında izinleri bitirebilirsek 14- 16 ay gibi bir süre içinde inşaatın tamamlanabileceğini varsayabiliriz." ifadeleri yer alıyor. Aynı sunumda salonun yeri ile ilgili TT Arena'nın yanında yapılmış bir salon görseli kullanılmış.
 
Stadın yakınına yapılmadıktan sonra anlamı yok bencede.
Sinan Erdem bomboş duruyor orda hem Metrobüs + Metro ile stada ulaşımda çok zor değil.
 
Kulüp içinde salona ne gerek var diyen bir grup var. Hatta yönetimde bile var. Sunum sırasında gösterilen proje normallerine göre biraz daha pahallıymış. Lakin o proje gerçekleşirse o bölge hep canlı olur. Japonya'da bir salonu örnek alacağız demişlerdi. Yüksek teknolojinin kullanacağı bir salonmuş. İçinde kolayca değişiklik olabilecek bir yapı. Saitama Super Arena'yı örnek alacaklarmış diyorlar.Saitama Super Arena - Facility Information
 
Kulüp içinde salona ne gerek var diyen bir grup var. Hatta yönetimde bile var. Sunum sırasında gösterilen proje normallerine göre biraz daha pahallıymış. Lakin o proje gerçekleşirse o bölge hep canlı olur. Japonya'da bir salonu örnek alacağız demişlerdi. Yüksek teknolojinin kullanacağı bir salonmuş. İçinde kolayca değişiklik olabilecek bir yapı. Saitama Super Arena'yı örnek alacaklarmış diyorlar.Saitama Super Arena - Facility Information

Keşke böyle çok amaçlı, gerektiğinde parkenin altından olimpik havuzun çıktığı bir salon yapılsa biraz paraya kıyılıp. Hazır 2020 goygoyu varken devlette bu konuda gerekli yardımları gösterecektir diye düşünüyorum. Hiç bir zorluk çıkarılmaz. Ama şu 2020 olayı sonuçlanmadan mutlaka bu işe start verilmeli.
 
Biraz klasik olacak da şu güzel ortamı bozuyorlar resmen. Biz yeni yapılacak salon Ipekçi'nin 4-5 bin fazlası ve mümkün mertebe tribünlerinin bitişik versiyonu olsun diyoruz Sinan Erdem diyorlar.
 

Üst