Re: Besiktas CT - Galatasaray CC | 24 Kasım Cumartesi 14:00
Beşiktaş'ı yenmek... Hiç kolay olmayacak özellikle Tufan'ın oynamaması durumda hoş oynasada nekadar verim alacağımız tam bir soru işareti.
Beşiktaş'ın zayıf noktaları pek az.Çoğu pozisyonda güçlüler.Ama her takımın eksiklikleri vardır ama bunları açığa çıkarmak rakip takımıın koçunun işi ve oyuncularına uygulatma becerisidir.
Ben şuana kadar izlediğim Beşiktaş takımını yenilemeyecek bir takım olarak görmedim.Öncelikle şunu söyleyeyim Beşiktaş'ın bana göre en iyi yabancısı olsa da en zayıf halkası Dalmau'dur.Bunun temel nedeni bilmediği bir pozisyonda oynaması.Prokom ve Porto Riko Milli Takımında hep 2 numara oynayan Dalmau Beşiktaş'ta 1 numara görevinde.Zaten bunuda çok iyi yapamıyor ve genelde Apodaca ona destek oluyor.Bu yüzden maç öncesi ve sırasında Dalmau'nun bir şekilde kafasına girmemiz lazım.Bunu da yapacak yegane insan Dee Brown'dur.
Zaten Dee'nin performansı bize maçı getirecek etkenlerin başında geliyor.Dalmau'u tutmaya Beşiktaş'ın sahasından başlamalıdır Dee.Top getirmesini engellemeli,biraz onu sinirlendirmeli ve birebir de kesinlikle yenilmemelidir.Bunu yapabilirse Dalmau saçmalayacaktır.Ayrıca Dalmau'a gelen perdelerde uzun oyuncumuz Dalmau'ya doğru şekilde çıkmalı ve çok yakın almalıdır ki doğru yere pas atamasın. Zaten Dalmau'nun sahayı görme yeteneği vasat.Bundan çok iyi bir şekilde yararlanabiliriz,top kayıplarına sebep olur ve Dalmau'u oyundan düşürebiliriz.Bu bana göre birinci kilit nokta.
İkinci kilit noktaya gelirsek boş şut imkanı verirsek Beşiktaş'a o seyirci ile potayı Dünya boşluğu kadar büyük göreceklerdir.Efes maçında dikkat ettim,Apodacaka çok üçlük attı ama attığı her üçlükte en yakın Efes'li 1.5-2 metre uzağındaydı.Bu şekilde gölge savunması yaparsak Apodacak çok atar.Belki çok yakın almakta içeri penetresini kolaylaştıracaktır ama bir şekilde kaymaları doğru yapmalıyız.Apodacaka'nın el üstünden net bir şutu yok girmeme ihtimali yüksek.Bunu göz ününde bulundurmalıyız ve ona göre belki alan savunması yapılırken Apodacaka'ya bire bir uygulatabiliriz.Çünkü dış oyuncular içerisinde en etkili penetre,en etkili boş şut sokma yüzdesi,en etkili pas verme yeteneği Apodaca'da.Bu özelliklerini sahaya yansıtamazsa o da maçtan kopma ihtimali yüksek.Dalmau ve Apodacaka Porto Riko'lu adamlar tkımlarını vezirde yapabilirler,rezilde.Bu rakip takımın onları nasıl savunduklarıyla biraz da alakalı. (Örn:Ayyuso,Carlos Arroyo)
Üçüncü kilit noktaya gelirsek Beşiktaş'ın çok iyi yaptığı ikili oyunlar.İnanılmaz derecede ikili oyun yapıp Nicevic'in şut özelliğiyle kolay sayılar buluyorlar.Özellikle Apodaca ve Nicevic bu oyunları oynuyor ve genelde Nicevic orta mesafeden şutu sokarak oyunu başarı ile tamamlıyor.Bu çok krtik bir nokta.Nicevic'i tutacak oyuncu adamını çabuk bulması gerekiyor.Bir anlık aksaklık basket yememize neden olur.Gerekirse bazen ikili oyunları kesmek için topa ayakla müdahale etmeliyiz ki en azından ritm bulamasın Beşiktaş.
Başka bir kilit nokta benchten gelen Shumpert'in efektik oyununa izin vermemek olacak.Çok formda bir Shumpert var karşımızda ve ne yazik ki onu savunacak adamlarımızın ikiside sakat durumda.Erdem ve Tufan.Erdem büyük ihtimalle oynayacak ve girdiğinde shumpert'i doğru şekilde savunmalı.Özellikle baseline dan gelip kolay basketler bulan Shumpert'e bu oyununu engellemeli ve yeri geldiğinde çok sert fauller ile onu sindirmeliyiz.Ayrıca asla shumpert'in adamı yardıma gitmemeli çünkü boş kaldığında şutu atabilir miyim diye düşünmeyecektir ve atacaktır.Bu yüzden benchten geldiğinde sahada onu biraz tartaklamalı,biraz yıldırmalıyız.
Önemli noktalardan biri de pota altında ezilmemek ve ribauntlara en az 1 oyuncu ile girmek.Beşiktaş'ın sene başından beri çözemediği en önemli sorun verdiği hücum ribauntları.Kaya'nın gelişi ile biraz daha iyi ribaunt alsalarda biz onlardan çok daha iyi ribauntcı bir takımız.Özellikle Gains'in bu maçta 15 civarı ribaunt alması bize katkı sağlar ki Hite'in de çok ribaunt alıp basit sayı bulması gerekecektir.Basit sayı demişken asla ama asla kolay,Beşiktaş'ın ikram ettiği sayıları geri çevirmemeliyiz basit oynamalı ve kolay turnikeleri atmaya özen göstermeliyiz.
Kendi takımımıza gelirsek pek bişe yazmak istemiyorum ama bu maçı almak istiyorsak savaşmalıyız ! Beşiktaş, taraftarı ile maça hızlı başlamaya calışacaktır buna izin vermemeliyiz eğer Beşiktaş maçın başında ritim yakalayamazsa sonradan yakalaması çok zor.Sırf bunun için yavaş tempoda maça başlıyabiliriz ama hücumda da çoğu zaman yağamadığımız kadar doğru hücum etmeliyiz.Artık bu maçta taktiği Murat hoca belirleyecektir.Ne kadar da kızsak maçı getirecek en önemli faktör Murat hocanın Beşiktaş'ı doğru şekilde incelemesinden geçiyor.
Maçın kilit adamları:
Galatasaray
ee,Hite
Beşiktaş
almau,Apodaca
Son sözümde hakemlere.Lütfen doğru şekilde maç yönetin ve adil olun.Yanlış yapmak kadar doğal birşey yok ama göz göre göre yanlış yapmayın.Lütfen !