Bu seri ne yazık ki İstanbul'a döner, bence. Kolay değil aynı takımla 4 maç yapmak, artık bir cevap verecektir kendi evinde Hejkova'nın Prag'ı diye düşünüyorum, eğer seriyi orada bitirirsek önemli iş olur. Aslında kadro kalitelerini sahaya yansıtsalar çok büyük potansiyelleri ama bir türlü takım olamıyorlar neyse ki. 4 gün sonra oynayacak olmamız da dezavantajımız olacak. Harding bir lig maçı oynayıp gitseydi daha iyi olurdu.
Son anlara girerken Arca'yla şaka yollu bir sohbetimiz oldu. "Keşke son hücumu Ergin Hoca çizse" dedi, ben de ona takılarak "Ergin Hocan çizse ne olacak, topu şey'e verecek, kullan diyecek" dedim. Bu hepimizin sene başından beri bildiği bir şey ama o 'şey' kısmını dolduramadık. Takımda öyle bir oyuncu yok ne yazık ki. Daha dün gelen Lindsey Harding'in bu sorumluluğu alması ve başarıyla yerine getirmesi çok güzel oldu. Moralli bir başlangıç oldu Galatasaray kariyerine. Harding, hiç ELW'de tepeye oynayan bir takım tarafından 2 kıtadışı hakkından biri olarak tercih edilmedi. ABD Milli Takımı'nda Bird ile Whalen'ın gerisinde kaldı ama bu demek değildir ki; Harding amatör bir oyuncu olsun. Whalen da ELW'de şampiyonluk hedefi olan bir takımda oynamamıştı, daha doğrusu 5 sene Prag, bir sene de UMMC'de forma giydi ama takımları Son 8'e bile kalamadı bu süreçte hiç. Özellikle 1-1.5 sene önceye kadar top paylaşmayı bilmeyen, kötü tercihleriyle dikkat çeken bir guarddı. WNBA'deki takımına Seimone'un sağlığına kavuşup dönmesi ve Maya Moore'un eklenmesinden bir süre sonra kafa yapısını ve oyununu değiştirdi ve gerçekten büyük bir oyuncu oldu. Yeni kimliğini kazanması çok eski değil yani. Bizdeki oyunundan çok memnunduk ama dış şutlarda başarılı bir oyuncu olduğunu da söyleyemeyiz (ELW'de 1/12 üçlük isabeti). Ekrem Hoca'nın ona biçtiği rol de onun değişen oyun yapısıyla örtüştü ve iyi performanslar izletti bize. Bunları sıcağı sıcağına yazmak istemedim ki, kızın arkasından sallayanlara yardımcı olmamak ve onlar gibi gözükmemek için.
Lindsay Whalen, hücum organizasyonu açısından olduğu gibi toplamda oyuncu kalitesi olarak da Lindsey Harding'in 1-2 adım önünde bir isim. Yine yazayım bu Harding'in kötü oyuncu olduğunu göstermez. Takımınızdan Whalen'ın gittiyse ve onun yerine oyuncu bakıyorsanız; 1- Sue Bird'i alıp daha iyisini aldık diyeceksiniz, 2- Lindsey Harding'i alıp, bir basamak altını kabul edip içinde bulunduğunuz sistemin devamını sağlayacaksınız. Gidip yıldız 3 numara almanın takıma bir katkısı olmayacaktı yani. Şimdi tekrar kendi özelinde Harding'e bakarsak, şutu vasattır, asist özelliği üst düzey değildir ama rakip savunmanın düzenini de yerle bir eder, bire bir savunması iyidir, yürekli oyuncudur. Uzunlarla beraber zaman geçirip, Ekrem Hoca'nın sistemini de kavradıktan sonra organizasyon açısından daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum ama süre kısıtlı ve bu en büyük zorluğumuz olacak. Çok çok büyük bir etki yaratacağını ben de düşünmüyorum ama surat ekşittiğimiz kadar kötü bir oyuncu olmadığını da göreceğimizi düşünüyorum sene sonunda.
Diğer transferimiz Shay Murphy'e gelirsek, tutkal oyuncu kıvamında bir isim. Eğer takım bir bardak suysa, Murphy Calcium-Sandoz. Faydalı olmak için, önce takımın içinde erimesi gerekiyor. Faydalı oyuncu, Shipp'in bu sene Efes'teki rolünü ondan da Galatasaray'da bekliyoruz. Yalnız kafamı kurcalayan bir durum var bu transferde. Kursk bize Murphy'i verip, eski oyuncumuz Katie Douglas'ı aldı. Katie çok uzun süredir sakat, WNBA final serisini kaçırdı, Wisla'yla anlaştı gelmedi. Eğer hazır durumdaysa, şu iki aylık kısa vadede bizim gibi dış şut sorunu had safhada olan bir takıma daha mı faydalı olur diye düşünmeden edemiyorum ama Murphy'nin maç kondisyonunun yerinde olması, oynayarak gelmesi de onun avantajı. İnşallah o da çok faydalı olur takımımıza.
Herkesin malumu bugün iyi bir basketbol oynamadık. Fazlaca kötü hücumlarımızda, bolca top kaybettik. Bir türlü ritmi oturtamadık rakip sahada ama savunmamız yine ağır bastı ve maçı bir şekilde kazandık. Kolay bir gün değildi, kazanmak iyi geldi kesinlikle.
Galibiyete rağmen takımla ilgili merak ettiğim şeyler var;
1- Özge-Yasemen-Şaziye-Şebnem dörtlüsünün süreleri hangi maçta neye göre ayarlanıyor?
2- Staff, Sancho'nun top kullanma adedinden ve şeklinden memnunlar mı?
3- İki maçtır Alba neden benchte kalıyor maçların en kritik anlarında?
4- Nevriye oynamaya başladıktan sonra, şimdilerde neden kadroda değil?
5- Sylvia'nın tuttuğu oyuncunun şov yapma geleneği ne zaman bitecek?
Bunlar koçtan hesap sormak için sıralanmış şeyler değil asla, bazılarının cevabını biliyoruz bazılarınınkini gerçekten bilmiyoruz ama keşke Galatasaray Basketbol Şubesi'nin bir ağı olsa da insanların takımla ilgili merak ettiklerine cevap verilse. Misal Fatih Terim, Burak'ı kesince basın nasıl soruyorsa sebebini veya sakat bir oyuncunun ne zaman döneceğini burada da koç, stafftan birileri veya takım sorumluları merak edilenleri yanıtlasa. Bu ve benzer soruların cevabını sadece ben merak etmiyorum diye düşünüyorum... Bu arada koç basın toplantısında, Syl ile ilgili bazı soruları yanıtlamış ama ona ulaşma şansımız bile olmuyor ne yazık ki. Buradan bakabilir merak edenler, Semih'e de teşekkürler;
https://twitter.com/semih_tuna/status/303924647676751872 ,
https://twitter.com/semih_tuna/status/303924403593424896