Maçı kazandık, bu güzel ama kazanırken de eleştirmek gerek bazı şeyleri. Öncelikle rakibi tebrik ediyorum, gerçekten çok disiplinli ve sabırlı bir takım, ben çok beğendim rakibi, özellikle 1 ve 3 numaraları çok kaliteli oyuncular. Maça tutunmamızı sağlayan bence ilk yarıda ardı arkası kesilmeyen üçlüklerimiz yoksa başta fark açılırdı ve zor kapatırdık bugünkü halimiz ile. Mc Collum ile başlayacak olursam, çok iyi niyetli, hırslı, takıma alışmış, 1 numaraya göre onu özel kılan yetenekleri var (çok iyi ribaund çekmesi, hızı, rahat faul alması gibi) fakat Avrupa basketboluna, set oyunlarına alışması, özel olarak çalışması gerekiyor, bugün en az 5 pozisyon saydım vasat Avrupalı bir oyun kurucunun çok rahat içeri indireceği ve yüzde 90 sayı yüzde 10 faul olacak şekilde. Dorsey'in haline mazeret değil ama bu durum onu da kötü etkiliyor ve set oyunlarında zaman zaman tıkanmamıza sebep oluyor, sezon boyu 2,3 ve 4 numaralardan oyun kuramayız, bu mümkün değil. Hocanın da burada artık Şafak'a özel bir rol biçip onu en az 12-15 dakika civarı süre alacak şekilde takıma adapte etmesi ve bu set oyunlarına çalışmasını teşvik etmesi lazım.
Sinan'ı çoğu arkadaş formsuz diye eleştiriyor fakat bence değil. Özellikle son 2 sezon Sinan standartının çok üzerinde bir performans gösterdi özellikle skor anlamında. Bu sene ise Micov'un skor anlamında liderliği ele alması, Schilb'e skor anlamında rol biçilmesi, Mc Collum'un top dağıtmayıp potaya gitme ya da şut atma tercihleri Sinan'ı skor opsiyonu olarak geri plana attı ama diğer istatistiklerine bakarsanız aslında Sinan formsuz değil sadece takıma ne gerekiyorsa onu yapıyor, asist lazımsa asist, penetreyse penetre, savunmaysa savunma.
Micov ve Schilb bekleneni veriyor onlar için bir şey yazmama gerek yok özellikle Micov'a nazar değmesin beni büyülüyor resmen bu sene.
Green evet 10 üzerinden 5.5-6lık bir 4 numara bence ama kadro yapılanmasını zaten her mevkiyi yıldızlarla donatarak yapamazsınız önemli olan hangi rollerde oyunculardan ne istediğiniz. Green tempolu oyunlarda gayet katkı veriyor, 3lük konusunda ise inişli çıkışlı ısınırsa atıyoır ısınamazsa hiç atamıyor, onun için önemli olan oyuncuyu bu konuda dizginlemek belki de. Onun dışında ribaund katkısı, savaşçı oyun yapısı özellikle asistleri çok iyi. Penetreleri güçlü değil sadece ve oyundan düşüyor zaman zaman. Ama istekli ve aktif bir oyuncu, Erceg'den kat kat iyidir bence. Alın şu an takıma birinci opsiyon olarak Erceg'i koyun evet bu kadar üretken bir takımda belki 25 sayı ortalaması yakalar ama acayip kırılgan, çözümsüz bir takım olur çıkarız.
Geldik en can alıcı 2 noktaya. Birincisi pivot konusu. Öncelikle burada yönetimi eleştireceğim. Madem Dorsey ve Lasme kalibresinde iki oyuncu alınacaktı (Dorsey'in aldığı parayı hatıurlamıyorum sanırım 800bin dolardı, Lasme de 1 milyon dolar), e be güzel kardeşim neden sene başında bu planlama yapılmadı da cevher olan Young tutulmadı?? Biz anlaşma önersek bence değil 800 600-650 civarına oynardı ve şu an hem form hem potansiyel hem fizik olarak bence Dorsey'in kat kat üzerinde (bunu Dorsey'in şu anki durumuna bakarak söylemiyorum bana aynı paraya hatta briaz fazlasına kimi tercih edersin deseler gözüm kapalı Young derim çünkü herşeyden önce oyuncu aç ve potansiyelli, Dorsey ise tok, heyecanı kalmamış ve potansiyeli yok, olup olabileceği seviyeye gelmiş). Sonrasında teknik ekibi eleştireceğim çünkü Lasme de Dorsey de aynı tip iki oyuncu ve ikisi de undersize (size değil de height kullansak daha doğru burada) bence Avrupa basketbolu için. Bourisis'i görüyorsunuz adam harikalar yaratıyor doğru yapıda ki bütçe olarak alacağı aynı Dorsey ile daha bunun gibi bi çok isim sayabilirim oyunu çeşitlendirecek ve pota altı oyunu oynayabilecek. Sonuç olarak enseyi karartmamak lazım ama Dorsey kendine gelemezse işimiz çok zor çünkü bütçemiz de dolu bildiğim kadarıyla ve zaten oyun kurucu ihtiyacı varken bir de sözleşmeden çıkıp sezon ortası kaliteli pivot bulabilmek imkansıza yakın, ne yapıp edip Dorsey'i fiziken ve mental açıdan hazırlamamız gerekiyor burada teknik ekibe çok iş düşüyor.
Son eleştirim ise direkt hocaya, evet hoca hem taktiktel açıdan hem mental açıdan çok başarılı ve ondan daha iyi bir koç seçeneğimiz bence yok fakat Şafak'ı zaten söylemiştim, koç gençlere ve rotasyonun geri kalanına hiç şans vermiyor. Bu da ana rotasyonun pestilinin çıkmasına, kenarda oturanların da paslanmasına sebep oluyor, uzun vadede bu ciddi sıkıntı. Örneğin bugün Lasme ve Dorsey 4 faullüyken Ege'yi bi deneyebilirdi en azından 3-5 dakika.
Şafak kalitesiz bir oyuncu değil ve bence potansiyelli bir oyuncu fakat süre alamıyor. Ege desen öyle, Duşan sakatlandı onu katmıyorum ama sakatlanmadan önce de hoca pek kullanmadı, İzzet'i de saymıyorum ama madem aldın bu adama en az 100 bin dolar veriyorsun, kullanmayacaksan alma, bu kadar basit. Kerem'i yollamayacaksın o zaman, en azından ne vereceği belli. Şu an Duşan, Ege ve İzzet yerine Kerem olsa hem aynı paraya gelir hem en azından 15 dakika civarı süre alır. Fark 15, gençler kenarda, oyun sıkışıyor gençler kenarda, adamlar 4er faullü gençler kenarda, 1 numara sorunu var bariz yedek 1 numara kenarda. Ender'i neden yolladık o zaman? Şu an Şafak, Doğukan, İzzet, Duşan, Ege'nin aldığı paraya 200 ekle, Ender ve Kerem'i tutardık, en azından 10 kişilik bir rotasyonumuz olurdu her an kullanabileceğimiz ve ne vereceği belli olan. İvkovic'e bakıyorum (karşılaştırmak için söylemiyorum ya da Ergin Hocayı küçümsemek için değil) adam kalkıyor bizim maçta Okcan'ı oynatıyor, Euroleague maçına Okcan Ahmet Furkanı ilk beşte başlatıyor. Obradovic'e bakıyorum adam geçen sene adını kimsenin bilmediği Ömeri oynatıyor, Berk'i oynatıyor en azından parkeye ısınıyor adamlar ama bizde ne yaparsa yapsın bu adamlar süre bulamıyor, Furkan gittiği sezon da söylemiştim tamam oyuncuya kızdık ama Furkan'ın gitmesinin en önemli sebebi hocaya güvenmemesiydi çünkü ne yaparsa yapsın (bi ara 15 maçlık süreçte Euroleague de dahil 10 sayı 11 ribaund civarı ortalama yakalamasına rağmen) hocanın birinci tercihi olamıyordu, ilk hatasında kenara geliyordu.
Lafı çok uzattım, biraz da uzun oldu kusura bakmayın, bu kadar eleştiriye rağmen takımın havasından memnunum fakat sakatlık olmasına diye dua ediyorum, beğenmediğimiz Green sakatlanırsa mesela ya da Sinan başımıza gelecekleri düşünmek bile istemiyorum.