Euroleague 2017/2018 Sezonu

Seneye 5 İspanyol takımına yer verecek olan organizasyon. Türkiye'den sadece 2 takım yer alacakmış..Türk sponsorlarının ciddi ciddi düşünmesi lazım artık!!

Son düzenleme:
Türk sponsorlar istediklerini aldılar. Onlar (THY hariç oda uzun zaman önce yapılan bir anlaşmaydı ) zaten FB nin güçlü olması için biraz da oraya destek veriyorlar. Sek süt İspanyollara süt mü satmak istiyor ki?

VTB Ligi'nde Khimki finale kalarak Euroleague biletini kaptı. Zenit'i 3-2 geçtikleri serinin son maçında, galibiyeti getiren sayıyı, eski Banvitli EJ Rowland kaydetti.

4 Türk takımına fazla derken bizden iki alıp onlara iki eklediler gibi bir şey oldu. Gelecek sene çok büyük ihtimalle takım sayısı artar. (18 olma ihtimali yüksek) ACB ligi şampiyonuna yine hak tanırlar, Valencia-Unicaja ikilisinden biri kendine yer bulamaz. Ama bu sene özelinde kesinlikle farklı ülkeye wild card vermeleri biraz daha iyi olur.

Bu sene 4 ispanyol + eurocup şampiyonunun katılacağı format tanıtıldığı andan beri belliydi, 1 seneliğine daçkaya verdiler hakkı sadece, 1.5 sene önce olaya ses çıkarmayıp şimdi aaa 5 ispanyol katılıyormuş demek enteresan geliyor bana. 2 hakkımızı aldılar onlara verdiler gibi bir durum yok, 1 hakkımızı 1 seneliğine almıştık onlardan sadece, diğeri de eurocup şampiyonu slotu olarak devam ediyor. Eurocup'ı biz kazanınca sistem adil, ispanyol kazanınca değil mi? Hem malaga da valencia da bana göre euroleague'de yer almayı bizden de daçkadan da banvit,beşiktaş,karşıyaka vs. den de daha fazla hakeden takımlar.

Her neyse asıl bylaws'ta var olan kurala göre aynı ülkeden 5 takım katılamıyor, bu kuralı değiştirmezlerse eurocup şampiyonu malaga katılacak, acb'de yarı finale çıkan valencia katılamayacak. Son slot wild-carda dönüşecek.

Uleb'in ileri ki zamanlarda büyük ihtimalle 24 takımlı bir lig yapacaktır. Tıpkı nba gibi tüm takımların birbiriyle oynayacağı Doğu ve Batı diye 12 takımlı 2 grup yapıp gruplardan ilk 8 takım çıkarır. 16 takım 1.tur, 8 takım çeyrek final ve en sonda f4 şeklinde düzenleneceğini düşünüyorum. EL her sene farklı sistem deneyeceğine bu şekilde sabitlemesi bence daha iyi olur.

Kendi düşünceme göre de katılacak ülkelerin takım bazında sayıları şöyle olabilir

ispanya 4 takım
Türkiye 3 takım
Rusya 3 takım
Yunanistan 2 takım
İtalya 2 takım
Almanya 2 takım
Fransa 2 takım
Sırbistan 2 takım
İsrail 1 takım
Litvanya 1 takım

Geri kalan 2 takım da bu ülkeler dışındakilerin play-off sistemiyle 2 takım daha eklenebilir.

Bu sene 4 ispanyol + eurocup şampiyonunun katılacağı format tanıtıldığı andan beri belliydi, 1 seneliğine daçkaya verdiler hakkı sadece, 1.5 sene önce olaya ses çıkarmayıp şimdi aaa 5 ispanyol katılıyormuş demek enteresan geliyor bana. 2 hakkımızı aldılar onlara verdiler gibi bir durum yok, 1 hakkımızı 1 seneliğine almıştık onlardan sadece, diğeri de eurocup şampiyonu slotu olarak devam ediyor. Eurocup'ı biz kazanınca sistem adil, ispanyol kazanınca değil mi? Hem malaga da valencia da bana göre euroleague'de yer almayı bizden de daçkadan da banvit,beşiktaş,karşıyaka vs. den de daha fazla hakeden takımlar.

Her neyse asıl bylaws'ta var olan kurala göre aynı ülkeden 5 takım katılamıyor, bu kuralı değiştirmezlerse eurocup şampiyonu malaga katılacak, acb'de yarı finale çıkan valencia katılamayacak. Son slot wild-carda dönüşecek.
Eurocup şampiyonunun gitmesi kadar doğal bir şey yok. İşin bu kısmını eleştirmedim ben veya adillik kavramından bahsetmedim ki ? :) 2 bizden alıp onlara verdiler gibi bir durum oldu dedim ayrıca. Yani bizden 2 takım eksildi onların hanesine +2 yazıldı demek istedim. İlginç.

Uleb'in ileri ki zamanlarda büyük ihtimalle 24 takımlı bir lig yapacaktır. Tıpkı nba gibi tüm takımların birbiriyle oynayacağı Doğu ve Batı diye 12 takımlı 2 grup yapıp gruplardan ilk 8 takım çıkarır. 16 takım 1.tur, 8 takım çeyrek final ve en sonda f4 şeklinde düzenleneceğini düşünüyorum. EL her sene farklı sistem deneyeceğine bu şekilde sabitlemesi bence daha iyi olur.

Kendi düşünceme göre de katılacak ülkelerin takım bazında sayıları şöyle olabilir

ispanya 4 takım
Türkiye 3 takım
Rusya 3 takım
Yunanistan 2 takım
İtalya 2 takım
Almanya 2 takım
Fransa 2 takım
Sırbistan 2 takım
İsrail 1 takım
Litvanya 1 takım

Geri kalan 2 takım da bu ülkeler dışındakilerin play-off sistemiyle 2 takım daha eklenebilir.

Sırbistan yerine Adriyatik ligi iki takım daha uygun olur diye düşünüyorum.

geçen sene bizden 4 takım katıldı ama güzel tarafı 4'nünde aynı şehirin takımı olmasıydı...böyle bir şey dünyanın hiç bir ülkesinde geçerli olamaz sanırım :)

geçen sene bizden 4 takım katıldı ama güzel tarafı 4'nünde aynı şehirin takımı olmasıydı...böyle bir şey dünyanın hiç bir ülkesinde geçerli olamaz sanırım :)

Ama bu bizim ülkemizdeki dengesizlikle alakalı bir durum. Futbolda da böyle. Hiçbir ülkede bir kentin takımının taraftarı azınlık olmaz, bizde ise 2-3 şehir haricinde gidin bakın tribünlere yarısı fb/gs, diğer yarısıda anti fb/gs dir. Basketde de durum aynı, ligde 6 İstanbul takımı var, 5 i playoff a kaldı, 4 ü de yarı finalde..

5 İspanyol takımı çok fazla onu geçtim 16 takımlı bir ligde 3 bile aslında adaletli değil. Takım sayısı arttırılabilir ama bu da normal lig sezonlarına sıkıntıya atar. Aslında belli takımlar olacak ana lig el olacak. Avrupa ligleri toptan birleştirilen 2-3 gruplu ana lig olmalı. Normal Ligler avrupa için fuzuli. Ne İspanya ne Türkiye ligi izlenmiyor. Bu Ligler en güçlüleri bir de.

Takımlar İspanyaya kamp kurmalı bence hele ki şu statüde.5 İspanyol takımı ülke dışına bile çıkmadan bir biriyle oynayacak diğer takımlarsa sürekli yolculuk yapmak zorunda küçük bile olsa avantaj avantajdır.

Evet dediğiniz gibi Euroleague bylaws'ta 4'ten fazla takım katılamayacağı yazıyor ve bağlayıcı. Ama Euroleague maddi olarak çok sıkıntılı olduğu için kuralları işine geldiği gibi kullanabilir, bu konuda adaletli olacaklarına güvenmiyorum şahsen. Mesela o yasalarda çok bariz bi madde var, Doğuş'la Fenerbahçe'nin görüşmesine izin vermiyor. Aynı zamanda ligin de sponsoru bu firma. Öyle olunca kuralı görezden gelebiliyorlar. Şimdi de İspanya'nın 5. katılım hakkını güzel paraya satabilirlerse(wildcard) satarlar yoksa o maddeyi de görmezden gelebilirler. Alman takımlarının organizasyonu çok iyi ama onlar bütçeye wildcard parası dahil etmeyi tercih etmeyebilirler.

Evet dediğiniz gibi Euroleague bylaws'ta 4'ten fazla takım katılamayacağı yazıyor ve bağlayıcı. Ama Euroleague maddi olarak çok sıkıntılı olduğu için kuralları işine geldiği gibi kullanabilir, bu konuda adaletli olacaklarına güvenmiyorum şahsen. Mesela o yasalarda çok bariz bi madde var, Doğuş'la Fenerbahçe'nin görüşmesine izin vermiyor. Aynı zamanda ligin de sponsoru bu firma. Öyle olunca kuralı görezden gelebiliyorlar. Şimdi de İspanya'nın 5. katılım hakkını güzel paraya satabilirlerse(wildcard) satarlar yoksa o maddeyi de görmezden gelebilirler. Alman takımlarının organizasyonu çok iyi ama onlar bütçeye wildcard parası dahil etmeyi tercih etmeyebilirler.
Wildcard'ın parayla satıldığını bilmiyordum. Ücreti hakkında bilginiz var mı?

2016-2017 sezonu hakkındaki başlıkta yeni sezonda Daçka'nin lisansı Ispanya'ya gidebilir diye konuşulmuştu. O zaman "EL başkanın geçen sene EC kupa finali için İstanbul'a geldiğinde basın toplantısında "bir ülkenin EL takımı sayısının en fazla 4 olabileceğini, İstanbul'un ise tek başına bir ülke kadar takım vermesinin maç saati ve yayın planlamasında sorun olduğunu" söylemişti. O yüzden İzmir takımının EL' de yer alması onlara daha cazip gelmişti ama o takımda hem para hemde başarı olarak bu seviyede kalamadı. Belki İstanbul eleştirisinden bir kıvırma yapar bir şehirden 4 takım olacağına farklı şehirlerden takım aldık diyerek ekstra kontenjan verebirler." diye cevaplamıştım. EC kupası sahibi elbette katılmalıdır o da ayrı.
Bu EL kurulmadan önce "sırp çetesi" diye anılan ve her kupayı Yunan, Sırp takımlarına peşkeş çeken ara sıra CSKA, Maccabi'ye falan bir parmak bal çalan FibaAvrupa'ya özellikle şampiyonluğu resmen çalınan Barça isyan etmiş ve Barselona merkezli ULEB kurulmuştu; önce İspanyollar, sonrada diğer büyükler bu oluşuma katıldı. Katılırken de ULEB bizde maç sonucu sahada belli olacak, katılım hakkı alınıp satılmayacak, basketbol ligi tüm kıtaya yayılacak vaadinde bulunmuştu. Hatta ilk yıllarda London Towers diye İngiliz takımı bile vardı. O sene Fiba'da SuproLig diye bir avrupa ligi organize etmişti. Uleb bize gel dedi ama biz turgay'ın da etkisi ile katılmadık, treni kaçırdık. Davet almayan Türk takımları ise ilk sene Supro'da oynayıp (Efes) erteisi sene Pana ve Maccabi ile EL'e geçince bu ligde bitti.
Şimde de Uleb'de başka türlü bir çete var. İstediğini alıyor, istediğini almıyor. Para ile bilet satıyor, sonra onunda yüzüne bakmıyor.Daha önce de bu konuda yazmıştım tekrar oldu ama Futbol da Uefa bundan çok mu farklı yönetiliyor da takımlar kendi ŞL'ni kurmuyor? Aslında yapabilirler ama o Uefa bile yerini yurdunu bilmediğimiz, adını zor telafüz ettiğimiz takımlara Barça, ManU ve diğer takımlarla rekabet şansı veriyor. Belki bir Leton takımı hiçbir zaman kupa kaldıramayacak ama eşit (ya da eşit gibi görünen) şartlarda ŞL mücadelesi verebiliyor. BJK başkanı kendini çok kötü şekilde anlattı ama EL hakkındaki söylemleri haksız da değil. Şimdi BJK diye kaale alınmaz ama bir gün başkasınız sözü çatırdatır bu düzeni de. Yerel başarı göz ardı edilirse hep aynı takımların eğlendiği bir lig olursa ki o yolda koşar adım gidiyor. Yıkılır bu düzen de; bir başka Barça isyanına daha bakar...

Son düzenleme:
David Pick'in haberine göre, Anadolu Efes Ricky Ledo ile gelecek sene için anlaşmaya çok yakın.

Edit: Resmi sitede açıkladı.

Son düzenleme:
Bu sezon 5 tane İspanya takımının olacak olması skandal. Topu topu 16 tane takım katılıyor zaten. 3'te 1'i aynı ülkeden olan bir turnuva ne kadar ismiyle alakalı bir şekilde EUROleague?

Tamam Malaga katılsın sonuçta Eurocup şampiyonu olmuşlar aynı bizim gibi bu haktan yararlanmaları lazım. Lakin İspanya finalisti veya olursa şampiyonu Valencia'nın da katılacak olması saçmalık. Çünkü bir zamanlar Hapoel ligde şampiyon olurken lisansı olmadığı için yerine Maccabi katılıyordu.

Beşiktaş da bu sene ligde final oynuyor ve es kaza şampiyon olsa bile Euroleague'ye katılamıyor çünkü sezon başında kimin katılıp katılmayacağı belli olan bir lig. Fb şampiyon oldu diye atılmış bir çamur değil bu. Fb'nin şampiyon olması büyük başarı sonuçta Avrupa'nın en önemli ligi lakin biz bu sözleri yıllar önce de söylüyorduk Fb şampiyon oluyor diye değil.

Lisans işi spor tarihinde gördüğüm en saçma olay zaten. Adamlar kurucu üye her sene katılıyorlar lige başarılı olsun olmasın. A lisansı olan Milano'nun bizden az puanı varsa bazı şeyleri gözden geçirmeliler.

Şimdi bazıları da diyor ki siz de yatırım yapın sizde lisans alın. Keşke o kadar kolay olsaydı. Kendilerine Ülker ve Doğuş desteği olmasa her sene play-off'a kalma mücadelesi yapacaklar diyor bunu.

Yatırım yapsak bile Euroleague lisansı alacağımızın bir garantisi bile yokken neden uzun vadede böyle bir şeyi yapalım? 2-3 sene sonra Euroleague diye bir şeyin kalacağı ne malum?

Hâl böyleyken istediği kadar en önemli lig olsun, katılım şartları, 2 senede bir değişen formatıyla gözümüzde o kadar büyütmemek gerekiyor. Fiba geçen sezon federasyonları tehdit etmese, ödülleri daha büyük yapsa zaten bir şeyler koparırdı. Şu ortamdaki kaos ve belirsizlikle Avrupa basketbolunun prestiji giderek azalıyor.

Son düzenleme: