Euroleague 2017/2018 Sezonu

Vesely'nin 4 aldığı, Jason Thompson kazmasına 2 verildiği, havlucu Sinan'ın bile Galatasaray'dan alamadığı 1 milyon dolar kontratı için geldiği takımın bütçesi 14-15 milyon dolarsa Dixon filan boş mukaveleye imza atmış oluyor o zaman. Fenerbahçelilerin buradan daha özgür yorum yaptığı bir ortam bulamazsınız, ben şu kadarcık eleştiriyi yapabildiğim herhangi bir Fenerbahçe forumu hayal edemiyorum bile. Zaten Fenerbahçe'nin usulsüzlüklerini siz de dile getirmişsiniz, bunu yapan takımın her sene kaç para harcadığını ölçmek de takdir edersiniz kolay olmuyor, o yüzden size inanıp hiç yoktan kalbinizin kırılmaması adına 14-15 milyon dolar diyebiliriz bütçenize.

Gelgelelim ben Ülker-Fenerbahçe birleşmesinden beri hiçbir zaman 2 takımın bütçesinin eşitlendiğini sanmıyorum. Bir de illa iş iki takımın aynı anda olduğu organizasyonlara gelecekse sizin 2013-14'te Efes'le sonunculuk mücadelesi verdiğiniz zaman bu takım son 8 oynamıştı, onu da hatırlatmak isterim. Sonuç olarak herhangi bir organizasyonun en çok bütçesine sahip 2-3 takımından biri finalde en kör topal durumda bulduğu, kağıt üzerinde en değerli rakibine karşı maç boyu öne geçemeyip sonunda da yeniliyorsa her yerde eleştirilir beyefendi. Bence sizin işe sürekli para tarafından girip fazla hassasiyet gösteriyorsunuz. Dönüp biz Euroleague finalini 15.000 taraftarımız önünde çoluk çocuğun liderlik ettiği Real'e karşı nasıl kaybettik diye bir özeleştiriye girerseniz sizin adınıza daha sağlıklı olabilir.

Bu senenin konusuna son mesajımı atmak istiyorum. Ülkemizde basketbola yaptığı yatırımın karşılığını belli ölçüde alan bir organizasyon sahibi Fenerbahçe Doğuş. Bu senenin başında resmen Avrupa'nın star isimleri Amerika'ya göç ettiler ve takımlar kan kaybettiler. Kişilerden bağımsız belli bir sistem dahilinde oynayan Fenerbahçe Doğuş'ta şahsi fikrim sezon içinde birçok defa bu sezon şampiyon olamayacağını göstermişti. Real Madrid'i tebrik ederim. Başkan'ımız Mustafa Cengiz'in tabiriyle ez cümle şunu söyleyeyim; Murat Murathanoğlu tüm saygınlığını bu final yayınıyla bitirmiş oldu. Bunu buradan yazıyorum ki bize böylesine taraflı anlatan bir spiker verilseydi yemin ediyorum rahatsızlık duyardım. Belki de iki camia arasında ki en belirleyici fark budur. Bir algı oluşturmak istendi. Fenerbahçe Doğuş kaybederse hakem yüzünden kaybeder yoksa kimseye yenilmez. Doğal olarak sezon içinde birçok defa patlayan bu algı finalde de tutmadı ve sonuç hüsran oldu.

Tekrar ifade etmek lazım. En başta bizim kulübümüz en az ezeli rakibimiz kadar bu şubeye bu branşa destek vermelidir ve doğru organizasyonla rekabet edecek seviyeye gelmelidir. Bahaneler her zaman vardır fakat bize yakışan sponsoru bulup, doğru isimlerle doğru yapılanmaya gidip A lisansı alarak kalıcı başarılara yelken açmak olmalıdır.

Son olarak da şunu söyleyeyim. Aziz Yıldırım'ın seçimi kaybedeceğini düşünüyorum. Doğuş grubunun finansal olarak kalan 2 senelik yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği kulislerde konuşuluyordu. Koç Obradovic'i getiren de Aziz Yıldırım olduğu için Ali Koç döneminde hem finansal hem organizasyon olarak bir takım değişikliğe gidilebilir. Doğuş'un 15 milyon euro senelik sözleşmesi gittiği anda ki gitti deniyor bu sponsorluğa alternatif bir sponsor bulunması imkansız. Cebinden karşılarlar mı orasını bilemem.

CSKA ve Real de şampiyon olmadığı her sene başarısızdır. CSKA 15 yıldır Final Four hepi topu 2 kez şampiyonluk almış, başarı mı o tarz bir yapılanma ve bütçe için? Fenerbahçe'nin Avrupa Şampiyonu olamadığı her yıl başarısızlıktır. Bu yıl Final Four oynayan 4 takım içinde sadece Zalgiris'i ve kupayı kazandığı için Real'i başarılı addederim ben. Geçen yılsa sadece Fenerbahçe'yi. Sizin anlamadığınız sürekli bir övgü, pohpoh bekliyorsunuz. Ancak sürekli övgü ve pohpoh almak için fazla snob ve yüksek profilli bir takımsınız. Türk sporunda Avrupa klasmanında Vakıfbank ve Eczacıbaşı hariç belki de hiçbir şubenin sahip olamadığı bir bütçe lüksünü sahipsiniz. Vakıfbank ve Eczacıbaşı Avrupa Şampiyonu olamadığı her sene ne kadar eleştiri alıyorsa, siz de o kadarını göreceksiniz. Emek yemek durumunu görmek istiyorsanız bu yılki Zalgiris ölçüsünde bir takım ortaya koyun, biz de sizin kupasız başarılarınızı ölçü alalım.

Fenerbahçe'nin oyuncu maaşlarını toplamak da kusura bakmayın benim işim değil. Hele de sizin yukarıda değindiğiniz gibi bir kalemi bir kalemini tutmayan Fenerbahçe'nin. Siz kendinizi mutlu etmek istiyorsanız Fenerbahçe'nin tüm yokluklar içinde dişiyle tırnağıyla buralara geldiğini hayal edip kendi egonuzu tatmin edebilirsiniz.

Parayı veren düdüğü çalar tabiri işte Avrupa'daki amatör sporlar için en uygun olan sözdür. Fenerbahçe,CSKA,Madrid vs. gibi takımlar zaten sürekli zirveye oynayabilir bu bütçeyle basketbolda. Keza aynısı voleybolda vs. de geçerli. Paran varsa zaten ihtiyacın olan tek şey takımın başına doğru koçu koymak ve onun direktifleriyle doğru kadro yapılanmasını sağlamak. Avrupa'da futbolun bu kadar açık ara önde gitmesinin sebebi de budur. Atıyorum, İspanya'da 2.lig takımı futbolda Real'i 3-0 yenebilir ve kimse buna kıyamet alameti gözüyle bakmaz ama basketbolda 138-49 gibi bir skorla maç biter. Demem o ki, kupa her zaman kupadır ama Amerika'yı biz keşfetmiş olmuyoruz. Futboldaki en ölü başarı bile herşeyden daha değerli kalıyor biz insanların gözünde.

Parayı veren düdüğü çalar tabiri işte Avrupa'daki amatör sporlar için en uygun olan sözdür. Fenerbahçe,CSKA,Madrid vs. gibi takımlar zaten sürekli zirveye oynayabilir bu bütçeyle basketbolda. Keza aynısı voleybolda vs. de geçerli. Paran varsa zaten ihtiyacın olan tek şey takımın başına doğru koçu koymak ve onun direktifleriyle doğru kadro yapılanmasını sağlamak. Avrupa'da futbolun bu kadar açık ara önde gitmesinin sebebi de budur. Atıyorum, İspanya'da 2.lig takımı futbolda Real'i 3-0 yenebilir ve kimse buna kıyamet alameti gözüyle bakmaz ama basketbolda 138-49 gibi bir skorla maç biter. Demem o ki, kupa her zaman kupadır ama Amerika'yı biz keşfetmiş olmuyoruz. Futboldaki en ölü başarı bile herşeyden daha değerli kalıyor biz insanların gözünde.

ki Obra'nın Fenerbahçe Ülker'deki ilk sezonu berbattı ve orada toparlanmayı Gherardini gelince ancak düzeldi.

Berbattı dediğiniz sezon yanlış hatırlamıyorsam cumhurbaşkanlığı kupasında bizi yenip kupayı aldıktan sonra ligi de alıp sezonu 2 kupayla kapatmışlardı.

Çokta berbat değilmiş. Ayrıca Obradovic in her gittiği takımda mı Gherdini var. Tamam büyük menajer de keramet Obra da

Euroleauge sezonu için konuşuyorum. Ayrıca Final serisinde bize karşı dönenler ortada.

O kadroyu Obradovic kurmamıştı ama. Zamanla gönderdiği Bo Mccaleb, Vidmar, Emir, Bojan, Ilkan, Oğuz, hepsini gönderdi kontratları bittikçe.
Yeni aldığı oyunculardan da tutmayanlar oldu tabi, Kleiza, Zoric, Kenan gibi.

Berbattı dediğiniz sezon yanlış hatırlamıyorsam cumhurbaşkanlığı kupasında bizi yenip kupayı aldıktan sonra ligi de alıp sezonu 2 kupayla kapatmışlardı.

Çokta berbat değilmiş. Ayrıca Obradovic in her gittiği takımda mı Gherdini var. Tamam büyük menajer de keramet Obra da

Cumhurbaşkanlığı veya Türkiye Kupası finalinin birinde çok fena hakem hataları yapılmıştı onu iyi hatırlıyorum ve 2-3 sayı farkla kazanmışlardı buna rağmen. Ligde ise nasıl kaybettiğimiz malum. Fblilerin bile inkar edemediği Marko'ya yapılan ama çalınmayan faul (Recep Ankaralı'nın şike tapelerinde adı geçiyor) ve kaybedilen maç, Galatasaray'a 2 maç ceza gelirken Fb'nin o kadar madde atmasına rağmen 1 maç bile ceza almaması vs. Nasıl kaybettiğimiz ortada.

Real guzel bir hava yakalayip hakederek kupayi kazandi. Takim olmanin onemi bir kere daha ortaya cikiyor. Sezon icinde sakatliklardan gecerek acilardan gecerek diri kalmayi basarip takima herkes geri katilinca ivme yakalayip mutlu sona ulastilar tebrikler.

Fener de en onemli iki ismini kaybederek basladigi sezonu finalle noktalayarak basarili bir sezon gecirdi. Sahada bes kisinin yer aldigi bir oyunda en onemli iki ismini kaybetmek buyuk bir dezavantaj. Buna ragmen final ounamalari artik bu seviyelerin takimi olduklarinin isareti. Bozulan ulke ekonomisinde bu ne kadar daha devam eder bilmiyorum ama devam ettigi surece her yil sampiyonluk adayi olacaklar gibi gorunuyor.

Cska'da nasil bir cunupluk var bilemiyorum ama son 10 senede 1 sampiyonluk alabildiler ve her sezon en buyuk butce ve bir iki istisnai sezon disinda en iyi kadro da onlardaydi. Buyuk hayalkirikligi onlar adina. Itoudis buyuk ihtimal yolcu olur. Takima da bir iki tane gerektiginde kavga cikaracak isyan edecek adam lazim. Zengin memur gibi oyunci kadrosu.

Zalgiris peri masalini ucunculukle tamamladi. Mucadele ruhlarini izlemek buyuk keyif. Her yenilgiyi butceye baglayan ve maca cikmadan yenilgiyi kabul edip mac secenlere de bir mesaj olsun bu. Sarastaki kazanma hirsi ve caliskanligi spor ruhunun reele yansimasi resmen. Cok ozel adam.

Son düzenleme:
Ya FBD ya da Madrid konuşulacak çünkü finali bu iki takım oynadı ancak FBD'un konuşulması, sistemlerinin ve paralarının getirdiği başarı&başarısızlık, bir de fanatik arkadaşlarımız nedeniyledir.