Euroleague Fantasy Challenge (2015-2016)

Geçen sezonu ilk 5 içerisinde bitirmiştik. Aslında daha iyi sonuçlar alabilirdik ama krediye yüklenme işini biraz fazla abartmıştık. Sezon sonlarına doğru çok iyi kadrolar kursakta hala bir ton kredim kalıyordu :). Bu sezon ise çok daha zor olacak gibi. Krediler inanılmaz yüksek. Biraz daha incelemek lazım.
 
Katılımcı sayımız 116'ya ulaştı , bazıları silinecek aşağı yukarı 100 şu anda. Arda abinin yazısı ve son gün hatırlatmalarıyla sayı artar muhakkak ama şu an için hala az denilebilir.
 
Ben katılacağım ama daha takım kuracak vaktim olmadı. Birde sakatlar vs için çok da acele etmedim. Tek takımla mı katılabiliyoruz?
 
Geçen sene kötü geçti 30. sıralarda tamamladım. Hedef ilk 10 da yer almak olacak.Bu sene ilk 5 i de zorlasam iyi olacak ama o eşiği atlayacak takım kimyasını bir türlü tutturamadım.

khan1905 ve khan takımlarıyla lige katıldım. Aceleyle takımları kurdum. Üzerinde çalışmak gerekecek.@Arda Ezer den değerlendirmeyi de bekliyoruz. O da kadrolara yön verecektir. Ayrıca burada yorum yapmak, okumak işin en zevkli yanlarından. Geçen sene Galatasaray basket takımınında yaşanan sıkıntılardan mı nedir, herkeste moral bozukluğu oluştu ve burada fazla yorum yapılmadı. Umarım bu sene daha aktif olur buralar...
 
DUYURU ;

Arkadaşlar bu yıl oyuncu kredilerindeki anormal artış ve ilk haftaların zorluğu dolayısıyla , oyunun zevkinin daha iyi çıkması için ve ligimizdeki kullanıcıların ilk hafta kötü bir sonuç alıp oyunu bırakması durumuna karşılık lige 4 takım ile katılabilme kararı aldık. İki hafta sonra bu 4 takımdan 2 tanesi silinecek ve 3.hafta her birey 2 takım ile yoluna devam edecek. Yani yüksek puanlı 2 takımınız 3.haftadan itibaren ligimizde bulunacak.
 
Evet beyler son şampiyon " Cella Turcica " ve " Dr.House " isimli 2 takımıyla bu yıl da sahalara iniyor. Buradan Burak Uğur Yılmaz'a ve bu işin üstadlarından Arda Ezer abiye meydan okuyorum :)

Bu arada yıl sonunda ligimizi lider bitirene hediye verilecektir. !


Daha takım kurmadım yalnızca şöyle bir göz attım ; bu yıl oyun çok zor başlıyor oyuncu kredilerindeki anormal artış sebebiyle.

Hz.Arroyo ve Brian Tolbert isimli 2 takımımı daha ilave ettim alınan son karardan sonra. 2.hafta sonunda 2 tanesi silinecek ligden.
 
Daha kurmadım takımımı,not defterime bazı isimleri yazdım ama krediler aşırı yüksek,bende Arda abiden değerlendirme bekliyorum,bu sezon iddialıyım ilk 10 içinde olmak istiyorum bu yüzden ince eleyip sık dokuyacağım,ayrıca geçen sezon olduğu gibi yine sadece tek takımla katılacağım,heyecanlıyız :)
 
Euroleague Fantasy Challenge 2015-2016 Sezon Başı Analizi


Yine bir Euroleague sezonu geldi çattı. Dünyadaki gerçek basketbolun en üst seviyesi olarak nitelendirdiğim Euroleague sahnesi bu sezon yine çok çekişmeli geçeceğe benziyor. Türkiye’ nin de tarihte ilk kez Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka, Fenerbahçe Ülker ve Daruşşafaka Doğuş olmak üzere 4 takımla temsil edileceği bu ligde rekabet üst seviyede ve bu rekabetin de basketbolseverler tarafından bir nebze de olsa yaşanması adına yaratılan Fantasy oyunu yıllardır büyük ilgi çekiyor.

Bu sezon 12. yılını kutlayan Euroleague Fantasy Challenge oyunu özellikle son senelerde Türkiye’ de de takip ediliyor ve bu takip neticesinde Türkiye’ den oyuna katılan birçok oyuncu hemen hemen her hafta Dünya sıralamasına giriyor.

12 seneden bu yana büyük bir keyifle iştirak ettiğimiz Euroleague Fantasy Challenge oyunu ile ilgili olarak GSbasket.Org’ un artık geleneksel hale gelen oyuncu analizleri yazısını biraz gecikmeli olarak sezonun başlamasına 3-4 gün kala paylaşarak Euroleague Fantasy sevdalılarına faydalı olmak ve elimden geldiğince yardımcı olmayı umuyorum.

Öncelikle biraz değinmek gerekirse, oyunun kuralları belli; her sezon başında sistemin takım başına verdiği 500 kredi ile 2 Point Guards + 4 Shooting Guards/Small Forwards + 4 Power Forwards/Centers formatında toplam 10 oyuncu seçip lige başlanıyor. Bu oyuncular performanslarına göre ilerleyen haftalarda kredilerini yükseltebiliyorlar ya da azaltabiliyorlar.

Oyunun stratejik açıdan iki önemli paydası var. Bu paydalardan biri haftalık oyuncu seçimlerini doğru yapıp olabildiğince fazla EFF Puanı elde ederek haftayı/ayı/sezonu üst sıralarda bitirmek; diğeri ise bu puanlara ulaşabilmek adına kredilere ihtiyaç olunduğu için kredileri yükselmesi muhtemel oyunculardan kadroları oluşturmak. Bu sezona kadar ilk haftalar kredi çok fazla sorun yaratmıyordu ancak bu sezon oyuncu puanları çok yüksek belirlenmiş ve ilk hafta için bile takımı sağlıklı şekilde oluşturmak bir hayli zor. Bununla beraber ilerleyen haftalarda da toplam kredi azlığı nedeniyle istenilen oyuncuları kadroya katamama problemleriyle karşılaşılabiliyor.

Sezona başlanmasının ardından normal sezon boyunca haftada en fazla 3 oyuncu değişimine izin veriliyor ve bu değişimleri çok iyi stratejik hareketlerle gerçekleştirmek oyundaki gidişatınız adına büyük önem teşkil ediyor. Bununla beraber; pek tabi ki kadrolarınızdan memnun olup da hiç oyuncu değiştirmeden de bir sonraki hafta maçlarını bekleyebilirsiniz.

Birçoğunuz biliyorsunuz ama yukarıda bahsettiğimiz Oyuncu EFF Puan hesaplamasını bilgi amaçlı detaylandırmak gerekirse:

[(Sayı + Asist + Ribaunt + Yaptığı Blok + Top Çalma + Kendisine Yapılan Faul) – (Kaçırdığı tüm şutlar + Yediği Blok + Top Kaybı + Yaptığı Faul)] x [% 10 Takım Maç Kazanma Bonusu] = EFF (Verimlilik) Puanı

Oyuncuları değerlendirirken bu puana etki eden tüm verileri düşünmek ve ona göre karar vermek gerekiyor. Çok basit bir örnek vermek gerekirse; hepimizin severek izlediği büyük oyuncu Barcelona’ lı Juan Carlos Navarro takımda çok top kullanır ve bu çok top kullanmanın dezavantajı olarak da genelde şut yüzdesi çok iyi değildir, ayrıca ister istemez top kayıplarını da beraberinde getirir. Bu aşamada 25 sayı kaydettiği bir maçta bile top kayıpları yapması ve kötü bir yüzdeyle oynaması ihtimalinde maç sonunda kazanabileceği EFF puanı 10’ un altında bile olabilir. Pek tabi ki Navarro tarzı oyuncuların ribaunt ve asist katkısının da genelde olmadığını düşünürsek kendisine EFF puanı kazanmak adına yardımcı olacak verileri SAYI ve KENDİSİNE YAPILAN FAUL olarak öngörebiliriz. Bu kısa örneğin sizlere oyuncu değerlendirmesi açısından yardımcı olabildiğini ümit ediyorum.

Oyunun kuralına göre her hafta maçlardan sonra sergiledikleri performanslara göre oyuncunun kredisi en fazla % 15 artabilir ya da azalabilir. Bir oyuncunun forma giydiği maç sayısında aldığı verimlilik puanı ortalaması 4 ile çarpılarak Fantasy Oyun kredisi hesaplanmaktadır. Ancak paragrafın ilk cümlesinde belirttiğim gibi en fazla % 15 artıp/azalması söz konusu olduğu için misal oyuna 90 kredi ile başlayacak Olympiakos' lu Vassilis Spanoulis, Cska Moskova' lı Milos Teodosic ve Barcelona’ lı Ante Tomic’ in ilk hafta sonunda kredilerini korumaları için en az 22,5 verimlilik puanı getirmeleri gerekiyor. Diyelim ki ilk haftayı 10 verimlilik puanı ile kapadılar, bu durumda kredi değerleri 10x4= 40 olması gerekir ancak en fazla %15 azalma olabileceği için oyundaki kredileri 76,5’ a geriler. Kısaca oyunun işleyişi bu şekildedir.

Şimdi; sezon öncesi analizlerim sonucunda çıkardığım oyuncu havuzundaki isimleri değerlendirmeye çalışacağım:

POINT GUARDS:

Tomas Satoransky 68 Barcelona
Uzun zamandır takip ettiğim ve ACB liginde Cajasol Sevilla takımında başarılı maçlar çıkaran Çek guard Satoransky; geçen sezondan itibaren Barcelona formasıyla Euroleague sahnesinde. Barcelona gibi kalabalık rotasyona sahip bir takımda oynaması aslında fantasy oyunu için dezavantaj teşkil etmekte ama uygun oynama süreleri bulduğu anda tam bir fantasy oyuncusuna dönüşecektir. Eylül ayındaki Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda üst düzey performanslar sergileyen Satoransky yüksek kredisine karşın kadrolarla düşünülmesi gereken bir isim.

Gal Mekel 56 Crvena Zvezda
Kısa rotasyonunu yenileyen Kızılyıldız' da İsrail' li guard Gal Mekel tam istediği ortamı bulacaktır. NCAA kariyeri sonrasında ülkesi İsrail' de forma giyen ve son iki sezon da NBA' de şansını deneyen Mekel; geçen sezon sonuna doğru Nizhny Novgorod takımıyla Avrupa Basketbolu' na dönüş yapmıştı. Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda olumlu işler yapan Mekel, çok da düşük kredisi olmamasına karşın düşünülebilecek bir isim.

Jayson Granger
55 Anadolu Efes
Başarılı geçen İspanya yılları sonrasında Türkiye' ye gelip Anadolu Efes' in çift oyun kurucuyla oynama hayali neticesinde takımına faydalı olmaya çalışan Granger; Takım arkadaşı Huertel' in hatalarını düzeltip maçlarda kendini göstecektir.

Mantas Kalnietis
54 Zalgiris Kaunas
Patlamaya hazır bomba misali Kalnietis' i listeye almasak da olmaz.Başarılı geçen İspanya yılları sonrasında Türkiye' ye gelip Anadolu Efes' in çift oyun kurucuyla oynama hayali neticesinde takımına faydalı olmaya çalışan Granger; Takım arkadaşı Huertel' in hatalarını düzeltip maçlarda kendini gösterecektir. Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda birçok hatasına karşın Litvanya Milli Takımı' nın başarısında katkısı olan Kalnietis' i 54 kredilik fiyatıyla kayda değer olarak nitelendirebiliriz.

Nemanja Nedovic
50 Unicaja Malaga
Avrupa' nın ilk adımı en hızlı oyuncusu diyebiliriz. Zaman zaman fazlasıyla acemice hatalar yapıyor ancak herşeye rağmen iki numarada fark yaratması muhtemel bir isim.

Joe Ragland
48 Pınar Karşıyaka
Cantu takımıyla Eurocup tecrübesi yaşayıp başarılı performanslar sergiledikten sonra geçen sezon Armani Milano' ya transfer olan Ragland, geçtiğimiz sezon çok da kendini gösterememiş olsa da yine bir Euroleague takımı olan Karşıyaka' ya geldi. Karşıyaka' da kendisine özgürlük tanınacaktır ancak yaşadığı sakatlık nedeniyle ilk haftalarda kendisini göremeyeceğiz. Sakatlık sonrası düşünülebilir.

Rodrigue Beaubois
46 Strasbourg
Zayıf Fransız Ligi' nde başarılı karşılaşmalar çıkaran Beaubois bakalım Euroleague' de neler yapabilecek? Bu seneki yüksek kredi furyasında kendisine yer bulması büyük şanssızlık. Bu kredi ile kadrolara alınması zor görünse de Strasbourg gibi bir takımda hatırı sayılır süreler bulup ortalama üzeri EFF Puanları toplayabilir.

Nikos Zisis
42 Brose Baskets
Başarısız geçen Fenerbahçe kariyeri sonrasında Almanya' ya transfer olan Zisis; sade ve gösterişsiz oyunu olmasına karşın takımını oynatmasını bilen ve genel anlamda soğukkanlı kalmasını bilen bir oyun kurucu. Zizis, Brose Baskets’ de oyunu yönlendiren isim olacaktır.

Nemanja Gordic
36 Cedevita Zagreb
Bosna' lı oyun kurucu bu sezon Cedevita' nın gruptan çıkması için çalışacak. Gürcistan pasaportlu Jacop Pullen' in arkasında bekleyecek olmasına karşın epeyce oynama süresi bulan Gordic, kadrolarda sırıtmayacak bir oyuncu.

Ender Arslan
35 Daruşşafaka Doğuş
Ender Arslan' ın burada ne işi var diye sormayın. Bu sezon transfer olduğu Daruşşafaka Doğuş rotasyonunda gerçek bir oyun kurucunun bulunmaması kendisine yönelmemize yol açıyor. Patlamaya hazır bomba olduğu aşikar ancak bu kredidiyle en azından sezon başında denenir.

Sergey Bykov
30 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Görev adamı Bykov' un başarısız geçen Unics macerası sonrasında tekrardan Lokomotiv' e geri dönmesi sevindirici bir gelişme. Kendisine verilen görevleri layığıyla yerine getiren Bykov; Delaney' e yardımcı olarak bu düşük sayılabilecek kredisiyle çok işler yapabilir.

SHOOTING GUARDS & SMALL FORWARDS:

Nando De Colo
85 Cska Moskova
Kredisi kesinlikle az değil ancak savruk Teodosic' in bulunduğu Cska' da kısa rotasyonunu basit oyunuyla toparlayan De Colo' nun göstereceği performans bu sefer istenilen hedeflere ulaşmaya yaklaştırabilir.

Alessandro Gentile
74 Armani Milano
Yumuşak Milano’ nun en sert ve önemli kozlarından biri. Kredisi az sayılmaz ama genç yaşına karşın hareketliliği ve hırsıyla kalabalık bir rotasyonuna sahip olan Milano’ da bile öne çıkan oyuncu olacaktır.

Alexey Shved
70 Khimki Moskova
Bence başarılı sayılabilecek bir NBA kariyerini bırakıp ülkesi Rusya' ya geri dönmesi garipsenebilecek bir durum. Avrupa' nın en atletik ve skorer oyuncularından biri. Zaman zaman fazlasıyla acemice hatalar yapıyor ancak herşeye rağmen iki numarada fark yaratması muhtemel bir isim.

Malcolm Delaney 66 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Lokomotiv Kuban' da çokça istediği oyun özgürlüğünü bulan Delaney, özellikle hücum özellikleriyle ön plana çıkıyor. Yüzdeli oynayacağı maçlarda hatırı sayılır EFF puanları çıkarabilir.

Emir Preldzic
60 Daruşşafaka Doğuş
Tam bir fantasy oyuncusu. Bana kalırsa Daruşşafaka Doğuş takımının her şeyi olan Preldzic; kendisinden beklenen ve beklenmeyen birçok hususta katkı veren özel bir oyuncu. Sayı, asist ve ribaund konusunda her maçta belli bir standartta mücadele eden Emir Preldzic’ in bu oyun için yaratılmış olduğunu söylemek çok da abartı olmaz. İzlediğimiz kadarıyla Mahmudi' nin de sahada ona ihtiyacı var.

Jaycee Carroll
60 Real Madrid
Sakatlığı devam eden Rudy Fernandez' in yerine oynama süreleri bulacak Carroll' ın üzerinde büyük bir yük olacaktır. Herşeye rağmen ceza şutlarını değerlendirecek bir seviyede forma ulaşması Madrid’ in en önemli kozlarından biri. Kredisi az sayılmaz ama özellikle Rudy' nin devam eden sakatlığı nedeniyle yer almadığı bir kadroda Jaycee Carroll' ın göstereceği performans önemli.

Zoran Dragic
60 Khimki Moskova
Ritmini bulduğu zaman durdurulması güç bir skorer. Kısa rotasyonu bol Khimki’ de her maç aynı çizgide devam edecek oyuncu bulmak kolay değil ama Dragic ribaund katkısıyla ve geçmişte yaptıklarıyla bir adım ileride diyebiliriz.

Mindaugas Kuzminskas
58 Unicaja Malaga
Geçen sene Dünya Kupası’ nda özellikle ABD maçında gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Kuzminskas; sezon öncesi hazırlık maçlarında da hazır göründü.Eşleşme sorunu yaratan fiziği ve uzun kollarıyla Malaga' da iş yapabilecek bir isim.

Reggie Reddick
56 Daruşşafaka Doğuş
Kısa rotasyonunda bir takım eksikleri göze çarpan Daruşşafaka Doğuş' un el yakan toplarını kullanmaya geldi. Almanya' daki performansı neticesinde artık kendisinden daha çok başarı bekliyor.

Renaldas Seibutis
54 Zalgiris Kaunas
Dünya Kupası’ nın parlayan yıldızlarından biri. Hareketli ve hırslı oyunuyla birçoğumuzun keyifle izlediği yetenek artık bir üst seviyeye çıkmaya hazırlanıyor. Bu sezon kendisinden beklenen patlamayı yapıp sınıf atlayabilir. Hızlı ve şutör özelliklerinde bir oyuncu olan Seibutis , çok da iyi sonlandırmadığı Daruşşafaka Doğuş macerası sonrasında ülkesine geri dönüş yaptı.

Justin Carter
53 Karşıyaka
Eski Galatasaray oyuncusu bu sezon Karşıyaka' ya transfer oldu. Galatasaray' da genelde istikrarsız bir görüntü çizen Carter için Karşıyaka tam istediği tipte bir takım. Ufuk Sarıca' nın insiyatifi verdiği Carter, Karşıyaka takımının herşeyi durumunda.

Jonas Maciulis
52 Real Madrid
Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda tecrübesini ortaya çıkan Jonas Maciulis' in ; yüksek formunu klüp takımda da devam ettirmesi için Rudy' nin sakatlığı bulunmaz sonuç. Çok yönlü oyuncunun bu oyun için önemini söylemeye gerek yoktur diye düşünüyorum.

Ryan Broekhoff
46 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Eski Beşiktaş' lı forvet, sayı ve ribaund katkısıyla fantasy oyununa uygun bir isim. Rusya' da da eski performansını devam ettirirse’ da özellikle kendisini çok da iyi tanımayan Euroleague oyuncularına sürpriz yapabilir.

Przemyslaw Zamojski
39 Stelmet Zielona Gora
Artık bir üst seviyeye çıkmanın zamanı geldi. Gora takımı' nda da skorer kimliğiyle ön planda olacaktır. Bu kredisiyle de düşünülebilir.

Sasha Pavlovic
37 Panathinaikos
Bence oyundaki en VALUE oyuncu. 37 kredilik haliyle direk göze çarpan Pavlovic, ilerleyen yaşına rağmen Panathinaikos' un skor yükünü çekeceğie benziyor. Unutulmamalı.

Melih Mahmutoglu
19 Fenerbahce Ülker
Aslında potansiyelinin oldukça sınırlı olduğunu düşünüyorum ancak savunma zafiyeti bulunan Fenerbahce Ülker kısalarının arasından sıyrılıp hatırı sayılır süreler bulabilir. Kredisi çok düşük, kredi sıkıntısı çeken arkadaşlar düşünebilir.

POWER FORWARDS & CENTERS:


Jan Vesely
77 Fenerbahce Ülker
Partizan’ dan sonra 6. sıradan seçildiği NBA’ de beklenen sıçramayı gerçekleştiremeyen Vesely Avrupa’ ya geri döndü. NBA’ de edindiği tecrübeleri Euroleague’ de sergilemeye çalışan ve bu doğrultuda geçtiğimiz sezon Fenerbahçe Ülker takımında çok başarılı olan Vesely; eylül ayındaki Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda da yüksek formunu sürdürmüş, önümüzdeki sezon için kendisine güvenenlere kendisini ispatlamış olmuştur. Avrupa' da şu an itibariyle en dominant uzunlardan biri.

Felipe Reyes
75 Real Madrid
Aslında benim fantasy mantığıma göre kredisi yüksek ama Ionnis Bourousis ve Marcus Slaughter ile yollarını ayıran Real Madrid' de pota altında kalan birkaç isimden biri. Meksika’ lı pivot Gustavo Ayon ile beraber 5 numarada katkı verecek ve tecrübesiyle fark yaratması muhtemel bir uzun. Ne diyelim kredi sorunu olmayan arkadaşlara ithaf edelim.

Miroslav Raduljica
64 Panathinaikos
NBA ve Çin maceraları sonrasında Avrupa' ya dönüş yapan Raduljica, Panathinaikos' da milli takımdan tanıdığı koçu Djordjevic ile beraber çalışacak. Arkasında da yine milli takımdaki yedeği Kuzmic' in olması kendisini aynı Sırp Milli Takımı' nda olduğu gibi daha dominant izlememizi beraberinde getirebilir. Savunma ve hücumda hatırı sayılır şekilde farkındalık yaratan Raduljica' nın varlığıyla Panathinaikos özlediği üst basamaklara tırmanabilir.

Anthony Randolph
61 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Lokomotiv Kuban' da geçen sezon Richard Hendrix ile beraber 4-5 numarayı paylaşıyordu ve kariyerine paralel olarak takımına üst düzey katkı veriyordu. Bu sezon artık yanında Richard Hendrix ve Derrick Brown yok ama kendisini ilk kez boy göstereceği Euroleague sahnesinde göstermek isteyecektir. Geçen sezon Eurocup da iyi performanslar sergileyen Randolph bu sezon kendisinden daha da fazla söz ettirebilir.

Justin Doellman 57
Barcelona
Barcelona kadrosunda 4 numarada katkı veren yegane isim gibi görünüyor. Bu doğrultuda aldığı oynama süresi de Barcelona gibi bir takım için epeyce yüksek. İçeriden ve dışarıdan oynayabilen Doellman genelde savunmaları eşleşme sorunu yaratabilen bir isim ve birçok yıldız oyuncuyu kadrosunda barındıran Barcelona' da savunmaların kendisine odaklanmaması işine geliyor diyebiliriz.

Kyrylo Fesenko
55 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Senelerdir NBA ve onun alt liglerinde mücadele etmeye çalışan Fesenko, geçen sezon Avtador Saratov' a transfer olduğunda kimse bu kadar da fazla etki edebileceğini düşünmüyordu. VTB' de hemen hemen double-double ortalamaları yakalayan Fesenko, bu performansıyla Euroleague ekiplerinde Lokomotiv' e transfer oldu desek yanlış olmaz. Hendrix ve Brown gibi kaliteli oyuncularını kaybeden Lokomotiv Kuban' da Randolph ile beraber bu sezon Lokomotiv' i üst sıralara çıkarmaya uğraşacak. Bu sene yüksek kredili oyunculara baktığımızda Fesenko makul kredisiyle dikkat çekiyor.

Ioannis Bourousis
50 Laboral Kutxa
Belkide Avrupa' da artık nesli tükenmekte olan 5 numaralardan biri. Real Madrid' in sözleşmesini uzatmaması sonrasında takım arayışına giren Yunan pivot İspanya' dan ayrılmayarak Laboral' a katıldı. Özellikle Türk takımlarının belalısı diyebileceğimiz Bourousis, Laboral gibi Real Madrid kadrosuna göre en azından bir tık aşağıda olan bir takımda daha fazla oynama süresi bulup katkı verebilir.

Dejan Borovnjak
47 Stelmet Zielona Gora
Tabiri caizse Avrupa' da dolaşmadığı takım kalmayan Borovnjak yeniden Euroleague sahnesinde. Hem de Gora gibi uzun oynama süreleri bulabileceği takımda olduğunu da belirtmekte fayda var. Maalesef krediler bu sene çok yüksek seyrediyor ancak yine de mevcut kredisiyle genel anlamda ucuz kalıyor. Geçen sezon Banvit' de pek isteneni verememesine karşın öncesinde Gora takımında çok iyi performanslar sergileyen Karadağ' lı Vladimir Dragicevic' in zamanında verdiği katkıyı vermesini bekliyorum.

Semih Erden
47 Daruşşafaka Doğuş
Yılın bombalarından biri. Hepimizin tanıdığı ve iyi gününde olduğu zaman verdiği katkıyı çok iyi bildiği Semih Erden çok farklı bir oyuncu. Bu sezon transfer olduğu Daruşşafaka Doğuş' da koç Oktay Mahmudi' nin kendisine çok güvendiğini gözlemlediğim Semih, biraz da gazla ilerlemeyi seven bir isim. Mahmudi' nin kendisine aşılayacağı güven ile rakiplerine pota altını dar edebilir. Bununla beraber Semih Erden' in dezavantajlarını da saymaya gerek yok diye düşünüyorum. Daruşşafaka Doğuş' da ilk beş başlayacak olan Semih Erden herşeye rağmen bu yüksek kredili sezonda 50 nin altındaki kredisiyle göze çarpıyor.

Victor Claver
30 Lokomotiv Kuban Krasnodar
Başarısız NBA macerası sonrasında Avrupa' ya dönen İspanyol oyuncu oyun mantalitesini geliştirmiş görüntüsünde. Avrupa Basketbol Şampiyonası' nda izleme imkanı bulabildiğimiz Claver, İspanyol Milli Takımı' na gereken sertlik ve mücadele katkısını vermişti. Bu sene kendisi için çok önemli, tekrardan Avrupa basketbolunda var olduğunu gösterebilmesi için performansını yükseltmesi gerekiyor. Koçunun da kendisine çok güvendiğini biliyoruz. Bu krediyle kaçırılmaması gereken bir oyuncu.

Sürçü lisan ettiysek affola. Umarım analizlerimle az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Bütün Euroleague Fantasy Challenge oyuncularına başarılar diliyorum.

11.10.2015
Arda EZER
arda@gsbasket.org
 
Arda Ezer' e çalışması için teşekkür ederiz. :)
Kendisini babam gibi seviyorum desem çok mu abartmış olurum acaba <=-P


Yalnız unuttuğu ya da gözden kaçırdığı birkaç oyuncudan da bahsetmek istiyorum.

POINT GUARDS
* Bradley Wanamaker (54) Brose Baskets Bamberg

SHOOTING GUARDS & SMALL FORWARDS
*
Mardy Collins (52) Strasbourg
* Chris Singleton (45) Lokomotiv Kuban
* James Feldeine (45) Panathinaikos

POWER FORWARDS & CENTERS
* Ekpe Udoh (46) Fenerbahçe
*
Gani Lawal (45) Armani Jeans Milan
*
Pavel Krobkov (22) Cska Moskova


Takımlarımızı kurduk; oyunun başlamasını bekliyoruz. Herkese başarılar ....
 
foruma yeni geldim, herkese merhaba arkadaşlar.

bu oyunda herkes biraz ketum. çok doğru bildiklerini kendilerine saklıyorlar. geçen sene normal sezonda iki takımımla dünya sıralamasında ilk 200 içerisinde gezinip, top 16 sonrası kan kaybetmiştim ve 500'lerde bitirmiştim. bu düşüşün nedeni, normal sezonda çok fazla kredi kasmamam olmuştu. nitekim, geçen seneleri baz almıştım ve kredilerin bu kadar yükseleceğini hiç hesaba katmamıştım. 600-650 kredi yeter derken, 800'e yükselmişti krediler. sonuçta hüsranla bitirdik.

bu sene yaklaşık 2 haftadır oyunun üzerinde ciddi anlamda çalışıyorum. öncelikle genel bir strateji belirledim. 15 takımla işe başlayacağım ve bu takımların hepsi aynı oyunculardan oluşacak. ilerleyen haftalarda takımların durumuna göre yavaş yavaş oyuncuları değiştireceğim. fal açar gibi her takıma farklı oyuncular almak yanlısı değilim. bazı takımlar çok geri düşüyor. birkaç takımla işi götürmek zorunda kalıyorsunuz. bunun yerine iyi olduğuna inandığım 10 oyuncuyla işe başlamayı ve uzun haftalar bunu hiç bozmamayı düşünüyorum. planlarımı da bu yüzden uzun vadeli yaptım. eğer bu 10 oyuncu başarılı olursa, takımları alternatiflere göre çok ileriki haftalarda değiştiririm.

benim oyuncu havuzum yarısını paylaşıyorum, yarısı da sürpriz olsun:)
(öncelikle 40 kredinin altındaki oyunculardan uzak duruyorum. 60'ın üzerindeki oyunculardan da. birkaç istisna dışında. ayrıca ilk 5 hafta evinde çok fazla maç yapacak oyuncular üzerinde durdum. )

gard bölgesi:

alex renfroe(55): 55 kredi demek, biliyorsunuz ki bu oyuncunun haftalık ortalama 13,75 pırla oynaması gerektiği anlamına geliyor. renfroe, bir defa geçen sene alba berlin'de kendini ispat etmişti. normal sezonda 13, top16'da 16 pır ortalamasıyla oynamıştı. bu da ortalama en kötü 58 kredilik bir oyuncu olduğunu bize gösteriyor.

kendisinin bu sene b.münih'te almış olduğu rolde gayet makul. 2 maç sonunda ligde;
- 27 dakika
- 13,7 sayı
- 5 ribaund
- 7,7 asist
ortalamaları ile oynuyor.

renfroe'yu neden takıma almamız gerektiğinin başka bir nedeni ise ilk 6 haftalık periyotta 4 maçını kendi evinde oynayacak olması. bu bilgi çok değerli. bana kalırsa renfroe kadrolara kesin olarak alınmalı ve ilk 6 hafta için hiçbir şekilde kadrodan çıkartılmamalı. kendisi bu periyotta ortalama 17-18 pır ile oynayabilir ve kredisini 68-72 düzeyinde kolaylıkla görebiliriz.

forvetler:

Mateusz Ponitka(50): biliyorsunuz, küçük takımların büyük oyuncuları bu oyunda çok iyi iş yapıyor. geçen sene kulig, rocheiste, james anderson, zavackas, hatta kızılyıldız'ın büyük oyuncusu marjanovic etkisinde bunu gördük. işte ponitka da bu sene gora'da böyle bir oyuncu olmaya aday, çünkü takımının eli ayağı her şeyi. kendisi henüz 22 yaşında. all around bir oyuncu. kendisini zaten gelecek seneden itibaren eminim büyük takımlardan birisinde göreceğiz.

gelelim kendisinden beklentime. 50 kredi demek, kendisinden maç başı 12,5 pırlık bir oyun bekleniyor anlamına geliyor. bu, ponitka için çok düşük. çünkü bir defa takımı çok sınırlı. her iş ponitka'dan bekleniyor. takımda en fazla süreyi o alıyor. en fazla sayıyı, asisti o yapıyor. hatta ribaundu bile o yapıyor. polonyalıların cedi'si gibi düşünün. ama etrafında öyle büyük bir takım yok ve skor anlamında cedi'den daha ileride.

beni ponitka'ya iten başka bir neden ise ilk 4 haftalık periyotta 3 maçını içeride oynayacak olması. bu periyotta ponitka'dan en kötü ortalama 15 pır'lık bir oyun bekliyorum, bu da en kötü 60 krediye yükselecek demek. neden kadrolarımızda olmasın?

kostas sloukas (54): sloukas'ı bir defa geçen senenin istatistikleriyle değerlendirmiyorum. orada spa vardı ve rotasyonda geri plandaydı. takımda ondan farklı şeyler bekleniyordu. ki bu beklenenleri de harfi harfine yerine getiriyordu.

gelelim bu sene fenerbahçeli sloukas'a. bir defa obradovic'in ondan beklentisi çok büyük. sloukas'ın da fenerbahçe'den beklentisi çok büyük. sloukas için fenerbahçe kendini "yıldızlık"anlamında ispat etme yeri. ha keza, gerek zadar turnuvasının sonundaki performansı, gerekse de nba turu organizasyondaki performansı, sloukas'ın bu sene bambaşka bir oyuncu olacağını bizlere gösterdi.

bir defa kendisinin en kötü ihtimalle 25-27 dakika aralığında süre alacağını biliyoruz. peki sloukas ne yapar? fenerbahçe'de her şey yapar. her maç 6-7 asist ortalamalarına yaklaşır. ortalama 10 sayı bulur. 3-4 ribaund alacağını da garanti edebiliriz. tüm bunların yanı sıra kendisine güvenebileceğimiz iki ayrı nokta var:

- kendisi çok fazla faul alabiliyor. ve çok az faul yapıyor.
- kendisi çok fazla şut kullanmaz. az sayıda girişimde bulunup başarılı olur. takımı oynatır. kaçırdığı şutlar yüzünden pırları düşmez.

sloukas'a güvenmemiz için başka bir neden, obradovic'in onu bjelica ve vesely de olduğu gibi başka bir oyuncuya çevirecek olması.

özetle: 54 krediye düşen, yani her hafta kendisinden beklenen 13,5 pır ortalaması bu kadar büyük rolde oynayacak bir oyuncu için çok düşüktür. bence kesinlikle değerlendirilmeli.

pivotlar

victor claver(30): işte bu senenin piyangosu. hele ki bu sene krediler bu kadar yükselmişken claver'e 30 kredi biçmek nasıl bir gaflet bir türlü anlayamadım. sanıyorum kendisi ilk hafta için en fazla satın alınan oyuncu olacak. yorum yapmaya bile gerek yok ya, hadi yapalım.

bu krediyi gördükten sonra özellikle oturup kuban maçlarını izledim arkadaşlar. hem türkiye'deki hazırlık maçlarını, hem karşıyaka ile rusya'da oynanan maçı, hem de lig maçlarını. bu nasıl bir çılgınlık? claver neredeyse kuban'ın pota altındaki ilk opsiyonu. Randolph zaten şu an sakat. fesenko tam anlamıyla çam yarması ve en fazla 15 dakika süre alır.

claver'e biçilen haftalık 7,5 pır. şaka gibi. hatırlatalım, hazırlık maçları bir yana, rus liginde 2 maç sonunda 16 sayı 7 ribaund ortalamalarıyla oynuyor. delaney ile birlikte takımın en iyisi. avrupa şampiyonası'nda da hücum anlamında olmasa da savunma da çok büyük işler yapmıştı ve kendini kabul ettirmişti.

son olarak şu hatırlatmada da bulunalım: victor claver nba'e gitmeden önceki sezonda(2010) valencia formasıyla euroleage'de 14 maç sonunda:

- 28 dakikada 12 pırlık ortalama ile oynuyordu. henüz 22 yaşında iken. kendisi şu an sadece 27.

robbie hummel(42): işte bu sene en umutlu olduğum oyuncu. kendisi nba'den geliyor. nba'deki maçlarını itiraf etmek gerekirse takip etmedim. gözüme de çarpmadı. hem beni ilgilendirmez. ama milano'nun amerika'daki maçlarını izlediğimde bu sene milano'da mclaen'den daha etkili olacağı izlenimine kapıldım ve bu maçlarda gentile ile birlikte takımın ana damarlarından biri olacağını bana gösterdi. ben kumar oynuyorum ve bu oyuncunun milano'nun pota altında harikalar yaratacağını düşünüyorum.

cümleten herkese başarılar.
 
bu arada arya ezer'in
- Chris Singleton
- James Feldeine
- udoh
- wanamaker

tercihlerinin harikulade olduğunu söylemeliyim. benim de dikkatimi çekmişlerdi. bu oyunculara ilaveten:

- zalgiris'ten Brock Motum (zalgiris pota altındaki jankunas gibi litvanyalı oyuncular sezon başında çok formsuz ve bu nba patentli motum'a çok şans veriyor)
- kızılyıldız'dan zirbes( geçen sene marjanovic'in arkasındaydı. bu sene big sofo'nun. big sofo'nun çabuk yorulacağı hesaba katılırsa zirbes çok önemli hale geliyor. ki kendisi lig başında az dakikada çok iş yapıyor.17-18 dakika yerine 25 dakika almaya başlarsa bence kaçmaması gereken bir oyuncu. hatta böyle bile alınabilir.)
- barcelona'dan pau ribas( bir türlü isteneni veremeyen abrines, yaşlanan navorro ve geçen sene çok küfrettiğimiz perperoghlu'nun arasında barcelona'da çok iş yapar gibi duruyor. kredisi 53.)
- sassari'den joe alexander (maccabi'de de gayet iyiydi, ama koç rotasyonda az süre verdi. fenerbahçe maçlarında oyuna her girdiğinde olumlu işler yapmıştı. sassari'de kendini aşabilir.)

radarımızda olmalı.

ayrıca, bana kalırsa oyuncu alınmayacak bazı takımlar da var. bunların başında ise ne hazırlık maçlarında ne de ligin başında ne yaptığı belli olmayan daruşşafaka geliyor.

bu rotasyonla daruşşafaka'da kolay kolay hiçbir oyuncu çok yüksek pırlara ulaşamaz.
 
Arda Abi'ye klasikleşen yazısı için teşekkür ediyoruz. Arya'nın düşünceleri de takdire şayan :) Arya sana da teşekkürü borç biliyoruz.

Tolga Bey ellerinize sağlık , hoşgeldiniz.
 
Burada önerilen oyunculardan epey oyuncu var benim kadrolarımda da..Burada yazılanlar dışında düşük kredili olarak Daniel Theis, Heiko Schaffartzik, Kyle Weems, Anton Gavel gibi oyuncuları önerebilirim
 
Fikir belirten arkadaşlara teşekkürler. Ben de takımına genç oyuncu almak isteyenlere Marko Arapovic'i önermek istiyorum. Bu sene U19 Dünya Şampiyonası'nda en iyi beşe seçilmişti. Cedevita'nın uzun rotasyonunda iş yapabilir.
 
15 günde 15 defa değiştirmişimdir herhalde kadroyu ama 1 saattir forumdaki yazıları okuyup oyuncuların yerel liglerdeki istatistiklerini inceledim.Ortaya bu kadro çıktı.
PG Wanamaker, Westermann
SG-SF Kyle Weems, Datome, Delaney, Djedovic
PF-C Miro Bilan, Victor Claver, Robbie Hummel, Ekpe Udoh
 
15 günde 15 defa değiştirmişimdir herhalde kadroyu ama 1 saattir forumdaki yazıları okuyup oyuncuların yerel liglerdeki istatistiklerini inceledim.Ortaya bu kadro çıktı.
PG Wanamaker, Westermann
SG-SF Kyle Weems, Datome, Delaney, Djedovic
PF-C Miro Bilan, Victor Claver, Robbie Hummel, Ekpe Udoh

Kyle Weems'i geçen yıl tüm sezon ve bu yıl oynadıkları maçlar itibariyle takip ediyorum. Beğendiğim bir oyuncu bazı yönleri açısından ama bu yıl istatistik kağıdına henüz yansıtamadı ve geçen sezonki perfromansından şimdilik biraz uzak. Değiştirmeni öneririm. Datome - Delaney tercihlerinden bence bir tanesini seç diğerini değiştir. Riskli tercihler , bu oyuncular belirli bir rnk yapmazsa zarara uğrama durumu söz konusu. Bence 1 tane hakkın olsun orada , diğerini değiştirip artan parayı uzunlara veya guardlara upgrade etmeye harca.
 

Üst