Mete Gazoz

Dünya Okçuluk Şampiyonasında Mete Gazoz çeyrek finalde birazdan İspanyol rakibiyle karşılaşacak. Ancak sadece o değil Samet AK da çeyrek finalde bugün Mete'nin ardından ok atacak. Finale kadar tüm maçlar bu gece tamamlanacak. Yasemin ANAGÖZ ise çeyrek finalde Tokyo'da olimpiyat şampiyonu da olan Güney Koreli An SAN'a 6-0 kaybetti.Karışık çiftlerde 2 gün önce bronz almıştık. Bireyselde de kendimizi göstermemiz lazım klasik yay da. Makaralı yayda maalesef sıralama performansını ne takımlarda ne bireyselde eleme turlarına yansıtamadık. Mete GAZOZ örneğin sıralamada 29.oldu. Artık sıralamayı kasmıyor bile. Makaralı yayda 1.olan sporcumuz ve takımlarımız vardı ama yarı final bile göremediler.
 
Son düzenleme:
Mete Gazoz dün çeyrek finalde sıralama atışlarında 5.sırayı almış olan İspanyol Miguel Alvarino GARCIA'yı rahat bir şekilde 7-1 yendikten sonra yarı finalde sıralama atışlarının 1 numarası Güney Koreli Kim WOO-JIN'e rakip oldu. Kötü başladığı maçta 2.sette durumu dengelemişti ama yine kötü geçen 3.set maçı WOO-JIN'in lehine çeviren set oldu. Sonraki set de berabere bitince 5-3 ile beraberliğin yetmeyeceği son sete geldi Mete. İki 10 ile başladığı sette 1 puan öndeyken 10 atıp shoot-off atışına bırakacakken maçı 9 atarak WOO-JIN'e 10 atması durumunda maçı kazanma şansı tanıdı ve o da bu ikramı geri çevirmeyerek 6-4 ile finale yürüyen taraf oldu. Açıkçası ne zaman isterse 10 atar gibi bir mit yaratıldı ama tabi ki okçuluk bu kadar basit bir spor değil. 3.lük maçını ise kontrol elindeyken yarı final maçını genç Brezilyalı Marcus D'ALMEIDA'ya 6-4 veren kendi evinde şampiyonluk hedefleyen Dünya 1 numarası ve sıralama atışlarında 3.olmuş olan Brady ELLISON ile yaptı. ELLISON yabancı gelmeyecektir. Olimpiyatlarda çeyrek finalde Mete GAZOZ kendisini set puanları 3.set sonunda 3-3 iken son 2 seti 1'er puan farkla alarak 7-3 ile saf dışı etmişti. Açıkçası bu kez maça kötü başlamadı ama ELLISON 3 tane 10 atarak başlayıp 30 puan atınca Mete'nin 10-10 giderken son atışında 9 atmasıyla 29da kalması psikolojik üstünlüğü rakibe verdi ve oradan geri dönüş olmayınca 6-2 kaybetti. Final maçında ise WOO-JIN altın madalyaya 7-3lük skorla ulaştı. Böylelikle sıralama atışlarının ilk 3ü asıl müsabakalar sonucunda da sıralamaları bile değişmeden ilk 3te yer alarak kürsüye çıkmış oldu.

Mete GAZOZ'un olimpiyatlardaki sempatik ve rahat tavırlarından maalesef yarı final ve 3.lük maçlarında eser yoktu. Bu spor sürprize çok açık bir spor olduğu için ondan her zaman şampiyonluk bekleyemeyiz. Ancak ülkede öyle bir hava oluşturuldu ki sanki Mete bundan sonra 20 yıl ortadaki her altın madalyayı rahatça alacak. Böyle bir şey elbette ki imkansız. Olimpiyatlar bir şans değildi ama şampiyonluk şansı olan tek sporcu da Mete değildi. Günlük hatta anlık performanslar çok önemli bu sporda. Kazanınca neden kazandığıyla ilgili çok konuştuk ama pekala ELLISON'a dün olduğu gibi olimpiyatta da çeyrek finalde kaybetse bugün adını bilenlerin 10da 9unun kendisinden haberi olmazdı ve haberdar olanların da bu çocuk kritik anlarda neden bu kadar rahat hiçbir şeyi önemsemiyor gibi duruyor eleştirilerine maruz kalırdı. Ekşide artık Mete'yi en azından hep buralarda çeyrek final ve şampiyonluk arasında bir yerlerde görürüz demişler ama bu şampiyonada son 16yı bile göremeyebilirdi. Neden derseniz sıralamada 29.oldu. Bu da demek ki daha kötü bir yola düştü. O yolda sıralamanın 4.sünü 3.turda eledi ama 29. değil 32.olsa şampiyonla bu turda eşleşecek, 30.olsa ELLISON ile eşleşecekti. Biraz daha yukarıda olsa örneğin 16-17.sırada yer alsa bile yine WOO-JIN ile bu sefer yolları çeyrek final öncesi 4.turda keşisiyordu. Yani demem o ki Mete GAZOZ ya sıralamaları da önemsesin artık ya da önemsemesine rağmen sıralama atışlarını farklı dinamiğine ayak uyduramıyorsa bunun üstüne çalışşsın. Yoksa işi şansa ya da önüne geleni dize getirmesi gibi zor bir ihtimale kalır. Unutmayın ki her ne kadar birebir ok atsalar da herkes aslında bireysel yarışıyor. Bu nedenle anlık performanslarla herkesi yenebilir ve herkese yenilebilirsiniz. Kaybetme ihtimalini arttırmamak için zorlayıcı rakiplerle erken turlarda da eşleşmemek elzem olacak bundan sonra.

Ayrıca yukarıda da bahsettiğim final yapan Brezilyalı D'ALMEIDA çeyrek finalde bir başka genç yıldızımız Samet AK'ı 6-0 yendi. Skora aldanmayın çünkü Samet kötü başlamadı ama D'ALMEIDA ilk 2 setteki 6 atışından 5 tane 10 puan çıkartınca 4-0geri düştü. 3.sette her şey elindeyken son atışında 7 atınca birden rakibine 9 attığı takdirde yarı final kapısından geçme fırsatı doğdu ve o da bunu değerlendirdi. Onun adına değerli olan 4.turda Güney Koreli Oh JIN-HYEK'i 6-4 geçmesi oldu. Başarıyla ayrıldığını söylemeliyiz bu şampiyonada. Üstelik sıralama atışlarında 42.olabilmişken.
 
Mete GAZOZ Dünya Şampiyonasının yapıldığı yerde(Yankton-ABD) yapılan Dünya Kupası finallerinde bu kez 3.oldu. Anlaşılan covid nedeniyle gelmişken bunu da aradan çıkaralım demişler :D Bu yıl Dünya Kupasında 4 yerine 3 ayak yapılabilmişti. Geçen yıl hiç yapılamadığını düşünürsek yine de gelişme var. Final ayağı ise burada gerçekleşti.Bu yılki etapta hiç kürsüye çıkamamıştı Mete ama 7.sıradan girdiği finalde 2 numara Virgin Adalı Nicholas D'AMOUR'u 6-4 geçip yarı finale çıktı. Yarı finalde daha sonra şampiyon olacak Jack WILLIAMS'a (ABD) 7-3 kaybetti. 3.lük maçındaysa Guatemala etabının galibi 5 numara Hint Atanu DAS'ı 6-0 yenip bronza ulaştı. Kürsünün ilk 2 basamağını Brady ELLISON'ın da finale çıkmasıyla ABD'liler işgal etti. Fark ettiyseniz hiçbir Güney Koreli'den bahsetmedim.Bu yıl belki covid nedeniyle belki olimpiyatlara hazırlık programları nedeniyle, belki de her iki nedenin özellikle covid-19 bulaşma tehlikesinin olimpiyat hazırlıklarını sekteye uğratmasından korktuklarından Dünya Kupası ayaklarına katılmamışlar. Yani burada alınan 3.lüğü çok büyütmemek lazım. Ancak,birkaç gün önce Dünya Şampiyonasında 4.olmasını unutturmak için özellikle de sporu propaganda aracı olarak gören iktidar medyası bu 3.lüğü "Dünya Şampiyonasında 3.lük" şeklinde verdi. Şampiyon olduğu durumu düşünemiyorum bile. İki gelişmeyi de takip eden ama çok fazla bilgisi olmayan biri herhalde ,bu çocuk daha birkaç gün önce Dünya Şampiyonasında 3. olmamış mıydı bunlar her hafta Dünya Şampiyonası mı yapıyorlar, demiştir.:LOL:

Mete GAZOZ'u, Yasemin ANAGÖZ'ü, Samet AK'ı, Evren ÇAĞIRAN'ı vs. teşvik edelim başarılarını alkışlayalım ama kazanılmamış başarıları da onlara apolet niyetine asarsak bu isimlerin silip gittiğini de görürüz. Ancak görünen o ki Mete halinden memnun. Kendisi de Dünya Şampiyonası 3.lüğü olarak lanse etti bu Dünya Kupası Finallerini. O açıklamayı duyunca pes dedim. Maalesef başarısızlıklara mazeret de üretmeye başlamış. Hedef turnuva değildi ama yine de 3.olmayı başardım çıkıyor konuşmalarından. Olimpiyatlar asıl hedef ve sen bunu başararak silinmez bir şeye imza attın. Ama işine geldiği gibi hareket edip ya şu dereceyi abartma ya da abarttığın dereceyi küçültme lütfen.
 

Üst