Serbest Atışlarda Susma Geleneği

Arkadaşlar bu konuyu ayrı bir yerde mutlaka değerlendirmemiz lazım belki forumdaki abilerim kızabilir onlara danışmadan açtım ama dünkü maçtan sonra artık dayanamıyorum . Serbest atışlarda bir anda susmak oyuncuları daha çok strese sokuyor arkadaşlar rakip takım benchinden ya da tribünlerden birinden ses çıksa konsantrasyon daha çabuk dağılıyor veya dağılır . Bence susma işi çok saçma ama sizlerinde görüşlerini bekliyorum umarım bundan sonraki maçlarda marş söylenerek devam edilir . Bu benim gözlemim ya da görüşüm umarım bir çaresi bulunur .

Çok doğru bir nokta. Olağan dışı bir atmosfer oluşuyor bir anda. bazen susulması için "şşşşşşşşşşşş" diye ayrı bir stres yaratılıyor. Atışa özel bir aksiyon olmamalı.

Şşşşşşt diyen adamlara sormak istiyorum neden susuyoruz? Biri bana açıklayabilir mi? Gerçekten bu saçma alışkanlıktan vazgeçilmeli artık.

10 bin kişi coşkuyla bağırırken şşttttt diye sesler ve derin bir sessizlik adamı strese sokmak dışında ne işi yarar?

Ha bir de anons yapan kişiye söylenmeli, "hadi arkadaşlar ıslık, susmuyoruz" gibi şeyler söylemesine gerek yok, gayet iyi biliyor bu taraftan ne yapması gerektiğini. sarı-lacivertlilerle karıştırmasın bizi.

Ha bir de anons yapan kişiye söylenmeli, "hadi arkadaşlar ıslık, susmuyoruz" gibi şeyler söylemesine gerek yok, gayet iyi biliyor bu taraftan ne yapması gerektiğini. sarı-lacivertlilerle karıştırmasın bizi.
valla hiçde bilmiyoruz.kendimizi kandırmayalım.maçı herkes dalgaya aldı..serbest atış atarken şarklı söylüyorduk...maç zora girince diğer taraftarlar müdahele ederek susturdular...birde hucumdayken garip garip şarkılar söyliyoruz...

valla hiçde bilmiyoruz.kendimizi kandırmayalım.maçı herkes dalgaya aldı..serbest atış atarken şarklı söylüyordu ultraslan...maç zora girince diğer taraftarlar müdahele ederek susturdular...birde hucumdayken garip garip şarkılar söyliyoruz...

Biz serbest atış atarken ön grup susturmaya çalışıyordu ki zaten sorun bu. Neden susmamız gerekiyor anlatır mısın abi?

Bütün herkesi şşşşt diye susturuyorlar, sonra sağdan soldan hadi luksa, come on luksa, yaparsın luksa sesleri geliyor. Ben bile geriliyorum, serbest atışı atan adam nasıl gerilmesin.

Edit: Hatta rakip serbest atışı atarken susalım. Herkes bireysel bağırsın salonda. Harbi daha gerilim dolu ortam oluyor o zaman.

aha bir daha edit: Ayriyetten anonsçu olayına da katılıyorum. Arkasını dönüp hadi ıslık,durmak yok falan demesine gerek yok.Başkalarının anonsçuları böyle yapınca dalga geçiyorduk. Taraftar zaten otomatik saat gibi.Kaptırılan bir topta bile tezahürat kesilip ıslığa geçiliyor.

Rakip serbest atış atarkan konsanrtasyonu bozulsun diye gürültü yapılıyor bizim oyuncu atarken konsantre olsun diye gürültü yapılıyor.Gürültünün niteliği mi konsantrasyonu belirliyor ıslık konsantrasyon bozan bir ses tezahurat uğultusu konsantrasyon artıcı bir ses mi yaratıyor.Zaten ortam sesli ortamı sessiz hale getirmek dururmu değiştirir konsantrasyonu bozar diyorsak bu durumda serbest atış sırasında önce susup sonra bağırmaya yeni bir marşa başlamamk gerek ki çoğu zaman önce susulup sonda birşeyler söylenmeyede başlanıyor.Ayrıca gürültülü bir ortam da 1 ders çalışma zorunda kalan birinin ortam sessiz olunca tamamen konsantrasyonunu mu bozuluyor ?Öyle olmuyor bir an ne oluyoruz der çevreye bakar sonra bişi olmadığını alarsa sessiz ortamda daha iyi konsantre olur. Ayrıca ses konsantrasyonu olumsuz etkilemiyorsa sustuğumuzda rakip takım benchindne oyuncular nedne gürültü yaratıyor.Teorik olarak sesli bir ortamda aniden sessizlik olduğunda önce bir ne oluyoruz der oyuncu doğru ama zaten burada yapılacak olan bağırıp adam tam serbest atışı atmakda iken susmak değil.Serbest atış kararından sonra susulunca durum değişikliği önce bir uyaran olur konsanrasyonu dağılılır o da doğru ama bu durum özel olarak serbest atışa odaklanması için fırsat yaratır.

Tabi serbest atış atmanın konsantrasyonla bir ilgisi olmayabilir orasını bilmiyorum

Bütün herkesi şşşşt diye susturuyorlar, sonra sağdan soldan hadi luksa, come on luksa, yaparsın luksa sesleri geliyor. Ben bile geriliyorum, serbest atışı atan adam nasıl gerilmesin.

Edit: Hatta rakip serbest atışı atarken susalım. Herkes bireysel bağırsın salonda. Harbi daha gerilim dolu ortam oluyor o zaman.

aha bir daha edit: Ayriyetten anonsçu olayına da katılıyorum. Arkasını dönüp hadi ıslık,durmak yok falan demesine gerek yok.Başkalarının anonsçuları böyle yapınca dalga geçiyorduk. Taraftar zaten otomatik saat gibi.Kaptırılan bir topta bile tezahürat kesilip ıslığa geçiliyor.

Güzel tespitler :)

Rakip serbest atış atarkan konsanrtasyonu bozulsun diye gürültü yapılıyor bizim oyuncu atarken konsantre olsun diye gürültü yapılıyor.Gürültünün niteliği mi konsantrasyonu belirliyor ıslık konsantrasyon bozan bir ses tezahurat uğultusu konsantrasyon artıcı bir ses mi yaratıyor.Zaten ortam sesli ortamı sessiz hale getirmek dururmu değiştirir konsantrasyonu bozar diyorsak bu durumda serbest atış sırasında önce susup sonra bağırmaya yeni bir marşa başlamamk gerek ki çoğu zaman önce susulup sonda birşeyler söylenmeyede başlanıyor.Ayrıca gürültülü bir ortam da 1 ders çalışma zorunda kalan birinin ortam sessiz olunca tamamen konsantrasyonunu mu bozuluyor ?Öyle olmuyor bir an ne oluyoruz der çevreye bakar sonra bişi olmadığını alarsa sessiz ortamda daha iyi konsantre olur. Ayrıca ses konsantrasyonu olumsuz etkilemiyorsa sustuğumuzda rakip takım benchindne oyuncular nedne gürültü yaratıyor.Teorik olarak sesli bir ortamda aniden sessizlik olduğunda önce bir ne oluyoruz der oyuncu doğru ama zaten burada yapılacak olan bağırıp adam tam serbest atışı atmakda iken susmak değil.Serbest atış kararından sonra susulunca durum değişikliği önce bir uyaran olur konsanrasyonu dağılılır o da doğru ama bu durum özel olarak serbest atışa odaklanması için fırsat yaratır.

Tabi serbest atış atmanın konsantrasyonla bir ilgisi olmayabilir orasını bilmiyorum

Serbest atış sırasında besteye devam edilse aynı çoşkuyla oyuncunun asla konsantrasyonu bozulmaz o mantıkla hücum yaparken beste girmeyelim susalım adamlar hücuma konsantre olsun yada tam şuta kalkarken biz susalım ki şuta konsantre olsun oyuncumuz.

Serbest atış sırasında yaratılan sessizlik oyuncuyu daha fazla gerek ve hatta bence oyuncuya ulaşabilen insanlar var forumda sorsunlar birkaç kişiye.

Andric dışında kaçıran olmuyor zaten 4/10 atmış çizgiden.

Prokom maçında da 3/8 attı o maçta rakip seyircinin bağırması mı bozdu yani? Bu olayı oyunculara sormak en doğru iş olur ki ben susulduğunda daha çok konsantre olabileceğine inanıyorum.

Prokom maçında da 3/8 attı o maçta rakip seyircinin bağırması mı bozdu yani? Bu olayı oyunculara sormak en doğru iş olur ki ben susulduğunda daha çok konsantre olabileceğine inanıyorum.

Sormak en mantıklısı evet :) Hücum ile serbest atış aynı değil serbest atışda konsantrasyon esas hücumda çoğu zaman agresiflik de önemli.Hücum sırasındaki oyuncunun tek bir şeye odaklanması gerekmiyor yani kendini vermek ile odaklanmak farklı kavramlar hücum sırasında oyuncunun bir yandan da saha içindeki tüm değişkenleri fark etmesi lazım yani odaklanması gereken tek birşey yok ama serbest atışta tamamen tek bir şeye odaklanmak gerekiyor yani ikisi bu açından kıyaslanmaz.Oyuncu tam şutu atarken susmak zaten daha önce söylediğim gibi ters etki yapacaktır serbest atışta da tam atılırken susulsun denmiyor zaten.Sesli bir ortamda oyuncu serbest atışı atana kadar geçecek sürede önce bir sessilik oluşup ortamın değişmesi oyuncunun farklı bir moda geçip tek bir konuya odaklanması açısından fark yaratıyor.Yani oyun akarkenki konsantrasyon kavramı ile serbest atış sırasındaki konsantrasyon kavramı bir değil oyu akarken tek ve tam bir odaklanma gerekli değil tam tersi zararlı.Post-up yapan toplu uzun sadece basket atmaya odaklanmamalı mesela yardım savunmasını diğer oyuncuların pas vermesini de düşünmeli yani aslında dikkatini birçok olana optimal bir şekilde dağıtmalı ama serbest atış sırasında konsantrasyon demek tek birşeye odaklanmak demek .Oyuncunun o an sadece o şuta odaklanması temel olarak gerekli olan. Bu durumda oyuncunun oyun sırasındaki mood'u ile serbest atışı atarkenki farklı olmalı birçok alana verdiği konsantrasyonu tek bir alana toplaması gerekiyor çünki bu durumda ortamın da bu değişikliğe paralel olarak değişmesi faydalı olur diye düşünüyorum.Ortamın değişmesinden bağımsız olarak da sessiz ortam odaklanmaya daha uygun.

Tabi en iyisi oyunculara sormak

"Hadi Luksa!" diye bağıran bendim, açıklıyorum. Bir daha yapan da adam değil :(