TBL 1. Hafta l Trabzonspor MP 58 - 80 Galatasaray

Kısa kısa gözlemlerimi paylaşayım...

Maç bizim için çok riskli bir şekilde giderken, Yağızer Hoca'nın Göksenin, Sinan ve Micov ile başlattığı baskılı-sert tam saha savunma Trabzon'un yumuşak karnını bulmamızı sağladı..Savunmada sert olan Trabzon kısaları, hücum ve mental anlamda bu sertliğe karşı paramparça oldular...Henüz sezonun ilk maçında, bu zaaflarınnı ne kadar büyük olduğunu göstererek onlara da büyük bir iyilik yapmış olduk...Ellerindeki malzeme çalışmayla bunu aşacak nitelikte...

Bu savunma başarıya ulaşırken , üst düzey savunma bilgisi olan kaleci pivotlarımızın Ergin Hoca'nın sisteminde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük...Kısa savunmasının aşıldığı her noktada devreye girdiler..Özellikle ikinci periyotta Dorsey'in 5 dakikalık öyle bir oyunu vardı ki Allah nazarlardan saklasın...Bir tane bu özelliklere sahip oyuncu ararken , üst seviyede iki tane elimize geldi...Yıllardır yazıyorum, günümüz basketbolunda ve 4 numaraya büyük özgürlük veren Ergin Hoca'nın sisteminde pivotun dışarıdan şut atması, sırt dönük oynaması falan detaydır ancak...Atletik, savunma bilgisi üst düzey ve mobil pivot bizim için çok elzem..Dorsey ve Lasme'nin birlikte alınmış olması dinlenebilmeleri açısındanda çok iyi olmuş..Sahaya giren büyük bir dinamizmle giriyor...Yıllardır hayalimdeki uzun rotasyonuna kavuştuğum için ayrı bir zevk aldım bu maçtan...

Sezonun çok başı ve oyuncuların yeni olmasına rağmen, dağılan rakibe karşı sabırla hep doğru hücumu yapmamız çok ümit verici ...Bütün oyuncuların son dakikaya kadar boş oyuncuyu bulması , oyuncularımızın iyiniyetli, disiplinli ve takım oyununa yatkın oyuncular olduğunu gösteriyor...Mesela maç genelinde kendini gösteremeyen Schilb ve Mccollum bile son dakikalarda oyuna girdiklerinde mutlaka ekstra pasları yaptılar...

Mccollum'u foruma tanıtan ben olmuştum genel itibariyle...Tam saha da top taşıma sorunları olduğunu ve Eurolegue seviyesinde zorlanacağını belirtmiştim...Bu maçı özellikle bekliyordum..Çünkü Trabzon kısaları ligimizde oyun kurucuya en çok baskı kurabilen ekiplerden biri...Mccollum'un zorlanacağını tahmin ediyordum ama beklediğimden fazla oyundan düştü...Sinan'ın bu maç özelinde Mccollum'dan daha iyi top getirdiğini görmek beni üzdü...Yanlış anlaşılmasın, bunları yazarken, Mccollum bu takıma olmadı demek istemiyorum..Mccollum çok iyi bir skorerdir...Zorlanacağı bir görevin altına sokulup, harcanıp gitmemesi için bunları yazıyorum...Çözüm nedir tartışmasına da şimdi girmenin anlamı yok..Takım içinde çözüm bulunamazsa bu bahsi o zaman konuşuruz...

Tek oyuncuya bağlı olan (Arroyo) bir sistemden çıkmaya çalıştığımız ve modern basketbol oynamaya çalıştığımızı transferlerden yola çıkarak anlamıştık zaten...İlk maçta da , bir iki oyuncunun katılımı sağlanamamasına rağmen bu noktada çok ümit verdi...20 asist muhteşem bir sayı bu bağlamda ve bütün oyunculara dağılması ayrı bir güzellik...

En hoşuma giden konuyu da sona bıraktım...Oda Green ! Ne kadar özlemişim ya robot gibi 3 sayı gerisinde beklemeyen ve savunma da rakibinin arkasında durup sadece elini kaldırmayan bir dört numarayı...3 oyuncuyla savunma yapılan bir takımı izlemek beni cidden hasta ediyordu tv başında...Yıllar sonra 5 oyuncununda savunma yaptığı bir takımı görmüş olduk...Green bu arada üst düzey bir savunmacı değil..Erceg 5 ise oda 6.5 ama pivotlarımız 10 üzerinden 11 olduğu için oda 7 ortalamasını kesinlikle yakalar...Müthiş transition yeteneği Mccollum ve Sinan'ında ona katılımıyla takıma yeni bir hücum silahı katmış oluyor ve bu iyi savunma yaptığımız dönemlerde birkaç yıldır göremediğimiz kolay basket anlamına geliyor...

Çok zor bir deplasmandan çok kolay bir galibiyetle çıktık...Çok güzel bir başlangıç oldu...

Detaylı istatistik görebileceğimiz biyer var mı acaba? Oyuncuların kaçta kaçta şut attığı falan?

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Canlı seyretmek nasip olamadı maçı ama özetten caleb yılan gibiymiş maşallah hem şut hem atletillik var,paso sayıları hızlı hücumdan bulmuşuz bu işte görmek istediğimiz basket hızlı oyun,ben bu kadro taş arabası gibi ağır dşyodum ama böyleyse süper.mcclm yine kötüymüş yalnız bitek o can sıkıcı

Öncelikle Ergin Hoca'nın maç içerisinde sürekli olarak Yağızer Hoca ile iletişim halinde olması gerektiğini düşünüyorum. Yağızer Hoca yeni takımla Ergin Hoca'dan daha fazla zaman geçirdi ve oyunculardan ne alabileceğini de Trabzon maçı içerisinde oldukça gösterdi.

McCollum konusunda hem takımın, hem kendi iyiliğini düşünüyorsak mutlak suretle bir oyun kurucu takviyesi yapmamız gerekiyor. Özellikle ikili sıkıştırmalarda çok problem yaşıyoruz.

Caleb'in performansından şüphem yoktu zaten. Sakatlık probleminden biraz çekinmiştim ama Malaga-Sassari ortasını yakalarsak, Caleb Green çok memnun edecektir hepimizi. Trabzonspor maçı bence tam da ortasıydı bu performansın. Dış şut attı, Cut yaptı, geçiş hücumlarında hep en öndeydi, en az kısa kadar hızlı koşması da ayrı bir avantajı.

Dorsey konusunda biraz fazla kiloları olduğu dikkat çekiyor ancak sezon ilerledikçe daha verimli olacaktır. Hazırlık maçlarında kötü oynamaktan ziyade biraz ciddiyet problemi vardı. Bence.

Az süre aldı ama Ege fiziksel olarak gelişmiş gibi sanki, ne dersiniz?
Ribound'a çıkışı falan sağlamlaşmış. Garbage time olduğu için net bir şey söylenemiyor tabii, olumlamış da olabilirim :)

ilk farkettiğim kesinlikle Ege'deki fiziksel gelişim oldu. ayrıca daha güvenli basıyor ayakları yere:)
maç özelinde ise; Göksenin'in şutlarına çalıştığı çok belli. Devam etmeli ama. McCollum 15 sayı attı ama 15 sayılık bir oyun performans göstermedi kanımca. ilk maç itibariyle, oyun kurucu mevkide gördüğüm winner bir guard eksikliği oldu. Daha çok konuşacak, el kol işaretleriyle takım arkadaşlarının durması gerektiği yerleri işaret edecek bir guard gerekiyor. en beğendiğim isim Green oldu. en güzel hareket ise 1) Sinan'ın asisti 2) Dorsey'in asist olan bloğu :) Hayal kırıklığı ise kesinlikle Schlib oldu. Umarım tek sorunu hazır olmamasıdır.
bir parantez de Yağızer Hoca'ya açmak gerekir. Eğer bir gün Ergin Ataman giderse, hocayı çok uzaklarda aramanın bir anlamı olmayacaktır.

[video=youtube;BwirbpixtNk]https://www.youtube.com/watch?v=BwirbpixtNk[/video]

[video=youtube;-c05LHMthqE]https://www.youtube.com/watch?v=-c05LHMthqE[/video]

Durup durup maci izlemeye istegi geliyor bana sizede oluyor mu bilmiyorum ozellikle 2. periyot :)

Dorsey ve Schilb sezon ilerledikce kendilerini bulacaklardir, ozellikle Sinan ve Schilb'in turnuvadan ciktigini unutmamak lazim. Bu butcelerde kenardan Schilb ve Dorsey geliyor, nimettir bu.

Safak ve Dusan'dan umutluyum potansiyellerini zorlayacaklardir, Izzet konusunda negatifim. Goksenin ilk macinda tam olarak yapmasi gereken neyse onu yapti. Ceza sutu soksun, rakibin oyun kurucusunu gidiklasin, hucum ribaundu kovalasin canimi yesin. Ama no-look vermeye, alley-oop atmaya calisinca beni benden aliyor.

2. guard konusunu butcede olusan bir miktar acigida goz onune kalirsak ben sezonun ikinci yarisina biraktigimizi dusunuyorum. Gerek NBA'den, gerekse Avrupa'dan elenen orta/dusuk butceli takimlardan isimize yarayacak guardlar olacaklar, onlara bakacagiz muhtemelen.

Green'in fundamental olarak verdiği/vereceği katkı > Erceg'in yedi sülalesinin verdiği/verebileceği toplam katkı.

Savunma, yirticilik, atletizm... Sut konusunda da eksik kalir yani oldugunu dusunmuyorum.

Kadife bilekin bizler degerini bilemedik :D

3. sinif dogu avrupa takimlarindan birinde izleriz bu sezon artik kendisini, oda bulabilirse tabii, hala bosta sanirim.

Odun gibi basketbolcuydu Erceg kardeşimiz gocunmasın ama.Uzunsa da uzun bir basketbolcunun top sektirip sürerken dışardan komik gözükmesi bana tuhaf geliyor.Bu tarz oyuncular takımın akışkanlığını öldürüyor,uzunu kısası yok.Hızlı hücumda Caleb Green'in topla çıkışları,dribbling üstünden basketfaul alması,potaya uzanışları falan Erceg drive+akabinde turnike diye havaya öylesine savrulan topları 2 sene izlemiş bizlere şoke edici geldi

Geçen seneden sonra gelen bu güzel oyun, bol rotasyonu, kolay maç kazanmayı gerçekten özlemişiz. İlk çeyrekte tutuk başlasak da sonrasında tamamen oyuna hakim olmasını bildik. Takımın daha oturmadığı aşikar. Lasme ve Green'in performansları gerçekten umut vericiydi. Daha takımda roller belli olmadığı için Dorsey, Schilb ve Mccollum daha tutuklardı. Zamanla bu da oturacaktır. Sene boyunca çekeceğimiz eksik net bir pg olmaması olacak gibi gözüküyor. Mccollum o ihtiyacı tam karşılamayan bir oyuncu. Pg transferi olmazsa Sinan, Micov ve Schilb'in oyun yönlendirmelerine çok ihtiyacımız olacak. Bir de Göksenin'e parantez açmak istiyorum. Yaz boyu gerçekten iyi çalışmış bu belli oluyor. Şutu çok istikrarsızdı, topu yere vurmasında sıkıtı vardı, oyun görüşü dardı ve bunları azımsanmayacak şekilde geliştirmiş. Umarım böyle devam eder.

Takımın hızlı ve topa baskı yapacak şekilde oynaması gerektiğini gösteren bir maç oldu, Green de bu tempolarda oldukça iş yapacaktır ama tempo düştüğünde etkisi tamamen azalıcak Green'in ve guardımız McCollum'un. Yağızer hoca kenardayken hep bu şekilde oynamıştık geçen seneler de, o yüzden sezonun kalanı için oyun tempomuz hakkında öngörü yapamadım. Ergin hoca inşallah Arroyo sonrasında yaptığı hatayı yapmaz ve daha hızlı basketbol oynarız, bu takım o tempolarda oynadığında inanılmaz potansiyelli olduğunu Trabzon gibi ligde ilk 6 yapması muhtemel bir takım karşısında gösterdi.

Yaptığımız hızlı hücumların birinde sinanın pasında göksenin 1 saniye düşünmeden kaldırıp 3lük denedi, bu çok önemli. Çağımızın basketbolu artık bunu istiyor çünkü, en büyük örneği de golden state warriors. Bir an oları izler gibi oldum.

Bir ay sonra cok daha iyi olucaz. Euroleague için hedef eurocup olmalı ligden ziyade. Bu noktada 7 inci yabancı olarak markoviç tarzı sert bir pg düşünmek gerek ilerisi için. Fırsat çıkarmı bilemem ama olursa ve ciddi sakatlık olmaz ise eurocup için bence valencia ile en büyük favori oluruz.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cem Abi dün Valencia'yi izledim Madrid karşısında.
Tamam Madrid hazır değil ama sürüklase ettiler resmen onları.
Benci çok kuvvetli bir takım.
İyi bir guard bulursak dediğiniz gibi birlikte favori oluruz.

Uzun zamandır işlerin yoğunluğundan dolayı yazamıyordum foruma. Bende bir şeyler karalayayım. İlk baştan şunu söylemek lazım uzun zamandır ilk kez bir maçı savunmamızla kazandık. O atsın ben daha fazla atayım mantığını maçın hiçbir bölümünde görmedik, rakibe de hissettirmedik. Benim en çok sevindiğim nokta bu oldu. Maçın her bölümünde rakibi sindirdik, rakibe elini kolunu sallayarak basket atamayacakları mesajını iyi verdik. Eksiğimiz yok mu? tabi ki var ama savunma mantalitesini oturttuğumuz zaman çok can yakarız. Maçın başındaki Lasmenin 2 bloğu beni mest etti. O kadar alışmıştık ki son dönemde elini kolunu sallayandan turnike yemeye. Lasme bize bu konuda çok faydalı olacaktır. Dorsey iyi işler yapsa da biraz daha zamana ihtiyacı var. Form tutarsa ve mental olarak iyi durumda olursa eurolige seviyesinde bir uzun olduğunu hepimiz biliyoruz. Caleb enerji anlamında çok iyi fakat ne olur mecbur kalmadıkça üçlük deneme sen. Maçta bence en güzel göstergelerden biri de skor ve süre paylaşımımız 30 dk sahada kalan oyuncumuz yok 4 oyuncu çift haneli skor üretirken şut yüzdemizin de Errick dışında iyi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzdenin yüksekliği kadar top paylaşarak ve en doğru adamı bulana kadar topu çevirmemiz de süper. Göksenin yeri gelecek hepimizi sinir edecek ama eğer savunma yaparak maç kazanacaksak bu kadroda olmalı. Ayrıca Sinana yaptığı asistte çok kaliteliydi. Schilb konusunda biraz beklemeliyiz. Geçen yıl 3-4 maçını izledim. Bu maçlarda sahadaki en kaliteli oyuncu benim diye bağırıyordu resmen. Şafak, İzzet, Duşan ve Ege konusunda bekleyip destek olmak düşüyor bizlere. Bu dörtlü biraz kıpırdasa bu kadro çok farklı yerlere gelir. Sinan ile Micov zaten bu takımın 2 kaptanı ( her yönden, hem savunma, hem de duruş). Bu kadar övgüyü çok görmeyin uzun zamandır ilk kez bir maçımızdan bu kadar tat aldım. Atarak değil, savunarak ve savaşarak kazanalım. Lasme ve Dorsey dolu salonda Eurolige takımlarının pota altlarına kafa tutar. Bizlerde salonları dolduralım. İyi başlayalım, Allahın izniyle iyi devam edecektir. Errick ise iki ucu keskin bıçak. Dua edelim ki daha fazla rakibi kessin....)

Simdi baktim haftaya Abdi Ipekci'de Ozerhunsporla oynuyoruz. Bence bu avantaj, hem formdayiz, hem kendi sahamizda ilk macimizda en az 10.000'e oynariz.