Murat Özyer'i neden kovdular?
ALİCAN YAYCILI 5 Mart 2009
Galatasaray Erkek Basketbol Takımı Eski Antrenörü Murat Özyer, görevden alınmasından sonra ilk kez hurriyet.com.tr'ye konuştu. Sohbetimiz sırasında, her fırsatta Galatasaray yönetimine kızgın olmadığını dile getiren Özyer, görevden neden alındığını açıkladı.
İşte Murat Özyer ile yaptığımız röportajın ayrıntıları:
- Ani bir karar ile Galatasaray?dan ayrılmanızın sebebi nedir?
- Ben Galatasaray?dan istifa etmedim. Benim takımdan ayrılmam yönetimin verdiği bir karardır. Bu ayrılığı onlar istedi. Görevden alınmamda ki neden olarak bana ?İnanç kaybı? var denildi. Beşiktaş maçı kaybedilince de başka hocalar ile görüşmeye başlamışlar.
- Bu başka hoca dediğiniz kim?
- Orhun Ene ile görüşmüşler ama olumsuz cevap almışlar.
- Galatasaray taraftarına ve yönetimine kızgın mısınız?
- Yönetime kızgın değilim. Çünkü onlar kendi doğru bildiklerini yaptılar. Taraftara ise asla kızgın olamam. Onlar maç sonuçlarına bakmadan bizleri desteklediler. Basketbola çok ilgi gösteriyorlar. Bu taraftar bize her zaman sahip çıktı.
- Galatasaray?da ?abi?ler diye bilinen bir grup var. Bu grup sizin işinize hiç karıştı mı?
- ?Abi?ler 1980?li yıllardan beri var. Bu görünmeyen bir sistemdir. Benim zamanımda böyle gir grup olamadı.
- Galatasaray?dan sonra size başka takımlardan teklif geldi mi?
- Bana şimdilik başka kulüpten teklif gelemez. Çünkü Galatasaray ile sözleşmem 2010 yılında bitecek.
- Peki sözleşmeniz bittikten sonra antrenörlüğe devam mı edeceksiniz? Yoksa başka planlarınız var mı?
- Başka bir planım yok. Antrenörlüğe devam edeceğim.
- Galatasaray?da yapmak isteyip de yapamadığınız, keşke dediğiniz bir şey oldu mu?
- Yapamadığım çok şey oldu. Bunlardan en önemlisi; Badalona maçından sonra altyapının ne kadar önemli olduğunu anladım ve alt yapıyla ilgili bir atak yapmak istedim. Kulübün maddi şartlarını biliyoruz. Bu da bir yatırım meselesi. Sonuçta bu isteğim gerçekleşmedi. Galatasaray Kerem Tunçeri?den sonra (A) Milli Takım?a oyuncu yetiştiremedi.
- Bize Galatasaray hakkında bilmediğimiz bir şey söyleyebilir misiniz?
- Galatasaray?da kendinden yaşça büyük birine ?mutlak? bir saygı var.
- Galatasaray?ın şu andaki gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Hüseyin Beşok?un liderliği takıma pozitif bir elektrik veriyor. Koray abi iyi bir hoca. Ben ona çok yardım ettim. Eğer bu takım tam kadro olursa ve ikinciliği kaybetmezse istediği başarıya kolaylıkla ulaşır. Tufan iyileştikten sonra takıma büyük katkı sağlayacaktır. Şu andaki en büyük sorun kadronun çok kalabalıklaşması. Oyuncular arasında dakika paylaşımı sorun olacaktır. Sakatlık ve dakika sorunu ortadan kalkarsa Galatasaray istediği amaca ulaşır.
- Siz Galatasaray?ın başındayken Hosley?in takıma alınmasını istemediniz ama sizin kulüpten ayrılmanızdan sonra Hosley, Galatasaray?a transfer oldu. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?
- Hosley olayı benim hatamdı ama ben onu takımda istememezlik etmedim. Hangi antrenör maç başına 20 sayı 10 ribauntluk katkı ile oynayan oyuncuyu takımında istemez ki. Ayrıca Hosley?in takıma gelmesi için telefonda kendisi ile bizzat ben konuştum. Ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Geçen sene onu takıma katacak paramız yoktu. Onun alınmasını istemeyen kişi Hakan Aydınol?dur. Sebebi ise; eğer biz Hosley?i alırsak, ona 1 milyon dolar vereceğiz, Karşıyaka?ya para vereceğiz ayrıca bir de Karşıyaka?ya oyuncu vereceğiz. Bunlar göz önünde bulundurularak böyle bir karar alındı. Bütçe?nin doğru kullanılması gerekiyordu. Galatasaray?a 2 sene Ülker para verdi. Bu sene kulüp onun üzerine para koyarak bir şeyler yapmaya başladı. Eğer bu oyuncular takıma katıldı ise demek ki parasal bir problem yok.
- Geçen sezon Galatasaray, Dee Brown?lu, Robert Hite?lı, Hüseyin Beşok?lu kadro ile lider durumdaydı. Siz bir televizyon programına çıkarak ?Bizim kadro kalitemiz diğer takımlara göre daha kısıtlı? şeklinde açıklama yaptınız ve bu açıklamaların akabinde takım düşüşe geçti. Bu düşüşün sizi açıklamalarınız ile bir ilgisi var mı?
- Tabi olabilir. Oyak Renault maçında Hüseyin ve Hite sakatlandı ve benim söylediklerim çıktı. Çünkü diğer takımların Hüseyin?in alternatifi olarak kullanabilecekleri oyuncuları vardı. Benim yoktu. 3 ay onsuz kaldım. Ben her zaman gerçekleri söylerim. 83 yılından beri antrenörün ve şampiyonluk nedir çok iyi biliyorum.
- Galatasaray?ın şampiyonluk şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Eğer 2. kalmaya devem ederlerse ve tam kadro olurlarsa büyük şansları var.
- Galatasaray yönetimi tekrar sizinle çalışmak isterse sizin cevabınız ne olur?
- Benim en büyük hedefim, Galatasaray tarihine geçmek. Galatasaray?a kupa kazandırıp, tarihe geçmek istiyorum. Tabiki diğer takımlara kupa kazandırabilirim ama Galatasaray ile kupa kazanıp tarihe geçmek istiyorum. İsterlerse dönebilirim.
- Son olarak Galatasaray yönetimine ve sarı-kırmızılı taraftarına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
- Kulübe başarılar diliyorum. Taraftara ise; Onlara karşı kendimi borçlu hissediyorum. Çünkü onlar bize çok sahip çıktılar. Yenildiğimiz karşılaşmalarda bizi soyunma odasından sahaya çağırarak hep beraber marşlar söyleyerek alkışladılar. Ellerinden geleni yapsınlar ve takımlarını asla ezdirmesinler.