Re: Türkiye Kupası | GALATASARAY 80-89 Beşiktaş
Oncelikle maçı dogru durust seyredemedim. Sadece 2.periyotu baştan sona izleyebildim. Periyot başı skor farkı oldugu için de dengeli başlamadı ve o sekilde gitti. Devreyi 50sayı yiyerek kapattık, sonra bir ara yetişmişiz bilmiyorum.
*Beşiktaş'ın bizden açık ara kotu bir kadrosu oldugunu dusunmuyorum. Pg'lara bakalım Chatman-Cuneyt'e karsılık Tutku-Taylor, dıs oyuncular Serhat-Bekir-Mustafa, bizde Shipp-Haluk-Evren. Potal altı Cevher-Likholitov-Ogilvy'e karsılık Rancik-Andric-Ermal. Hatta bence pota altı rotasyonları birbirlerini tamamlama anlamında cok daha dengeli Beşiktaş'ın.
* İzledigim kısa bolumde gözüme çarpanlar; Evren dısında dıs savunması, topa baskı konusunda yeterli değiliz. Her ne kadar savunma gonul, motivasyon işidir, Oktay hocayla takımda bir savunma aşkı oluştu desek de savunma biraz da beceri işidir. Herkes Sinan, Ömer, Evren gibi olamaz. Ayak çabukluğu, refleks, zamanlama, uzun kollar, hız vb ozelikler gerek. Bu konuda vasat iyi bir dış oyuncuyu ne kadar motive etseniz de iyi niyetli oynasa da bir yere kadar. Spartak maçında değinmiştik, Çağlar'da blog da vurgulamıştı, Evren'in o maçta 34dk sure alması, ikamesinin olmaması bir ipucudur dıs savunma acısından. Çunku takım aslında cok gayretliydi. Ama Beşiktaş zorlanmadan top dolaştırabildi bu bolumde. Haluk ve Caner gibi iyi savunmacılar vardı ama Caner hiç sure almadı. Haluk da daha once vurguladıgım gibi guard savunması yapabilecek kadar çabuk değil.
*Su ana kadar ki maçlarda iyi savunma yaptıysak da aslında yaptıgımız sey ana olarak dışta topa baskı. Savunmada birebirde geçilmemeye çalışarak oyunuyoruz ama dediğim gibi oyuncular buna çok musait değil.(Tutku-Rochestie, Shipp) Alan savunmasını mecbur kalmadıkça uygulamadık. Bu konuda da cok becerikli oldugumuz soylenemez. İçeride sorun yaşarız alan savunmasında. Yani şimdiye kadar iyi savunma yapmakla beraber, aslında değişik savunma formatlarına uygun, savunma becerisi yuksek oyunculardan olusan bir kadromuz yok. İyi niyet ve coaching'le bu kadar olur bu savunma.
* Pota altı sorunu suruyor. Ribaund, ortayı kapatamama gibi defansif sorunlar olmazsa olmaz seyler. Yalnız su tespiti iyi yapmak lazım. Geçen sene de bu takım iyi bir savunma takımı değildi. Hele pota altı savunması konusunda, ara ara Fatih'in yaptıgı katkılar dısında, aynı bugun oldugu gibiydik. Wilkinson ve Rancik birlikte oynarken hangi açıkları veriyorsak aynen veriyoruz. Oyuncuların kalitesinden çok, birbirlerini tamamlar ozellikte olmayışları canımızı yakıyor. Beşiktaş'a bakıyorsunuz, Cevher'in yanına kalın bir 5 sayılabilecek Ogilvy ve iyi tamamlayıcı olan blok tehditi, ribaund becerisi ve ayak cabuklugu olan Likholitov monte edilmiş. Bizde ise Ermal, Rancik, Andric. Rancik'in formu dusuk olabilir ama formu benim için o kadar onemli değil. Form tutugunda değişen tek sey, attıkları sokması olacaktır. Ama sonuç itibarıyla Rancik, formu ne olursa olsun, hucumda yuzu donuk orta ve yakın mesafe sutla oynayan, bunun dısında pota dibi becerisi kısıtlı olan biri. Savunmada zaten vasat. Ne pota dibi savunması, ne de birebir savunması için iyi denemez. Gecen sene sonunda oldugu gibi Rancik mi Wilkinson mu diye tercih ederken, formdan ziyade özellilere bakılsaydı Wilkinson'ın kalması gerekirdi diye dusunuyorum. Andric dun seyrettigim periyotta pek sure almadıgı için bilmiyorum nasıl oynadı.
Toplarsak, savunma diyoruz ama çok yonlu savunma yapabilecek bir kadro yok ortada. Yaptıgımız tek şey topa baskı ve birbir geçilmemeye çalışma. Kaldı ki Tutku ve Taylor'la birebirde geçilmemek zor. Pota altı seçimleri birbirlerini tamamlar nitelikte değil. Ermal yerli oldugu için onu sabit kabul edip, onu tamamlayacak uzunlar bulmalıydık. Rancik ve Andric, form ve iyi niyetten bağımsız olarak, özellik itibariyle Ermal'i tamamlayacak oyuncular değil.
Andric ve Taylor için zaman verilmeli. Kasım başına kadar oyuncu bulabilecegimiz ve zorlu maçımız olmadıgı için bekleyebiliriz. Ama kasım sonrasına kalırsak, gelişim ligi ve takımlarından gonderilenlere kalırız ki, elimizi kolumuzu bağlar.