Yeni Sezon Hazırlıkları ve Kadro Değerlendirmesi

Necati Bey'in Furkan konusunda yazdıklarına katılıyorum, mental olarak çok kötü zamanlar geçiriyor Furkan. Ömer Aşık'ın 22-23 yaşındaki halini bir gözünüzün önüne getirin, hücumda nasıl olduğunu düşünün. Evet Ömer şu anda da üst düzey bir hücumcu değil ama en azından hücumda neyi iyi yapıyorsa ona pozisyon hazırlanıyor ve o da çekinmeden hücum ediyor çünkü biliyor ki girmese bile hata dahi yapsa kenara alınmayacak ya da defterden silinmeyecek çünkü üst düzey bir savunmacı ve mücadelesi ile takıma inanılmaz katkı veriyor. Bir önceki Avrupa Şampiyonası'nı düşünelim, kaçta kaç serbest atış atıyordu Ömer? Hatırladığım kadarıyla yüzde 15 civarındaydı. Şimdi en azından yüzde 50'yi yakalıyor. Peki bu oyuncu bu özelliğini sadece çalışarak mı geliştirdi? Bir oyuncu kendini sadece çalışarak geliştirebilir mi?

Furkan'a dönecek olursak, 2 sene önce Mahmuti döneminde en azından 20 dakika civarı bir süre alıyordu ve 21 yaşındaydı henüz, heves ile hırs ile çabalıyordu çünkü koçunun ona güvendiğini, bu şekilde devam ederse de takımın bir numaralı opsiyonu olacağını görüyordu hem sahada hem antremanda hırsla çalışıyordu. Aldığı dakikalara göre 21 yaşındaki bir oyuncunun 8 civarı sayı 8 civarı ribaund ortalaması yakalaması müthiştir. Ve o dönemi hatırlayalım, Furkan Tutku ve Lakovic ile girdiği ikili oyunlarda baya yüzdeli oynuyordu. Sonrasına bakalım. Tamamen dış atışa bağlı, Furkan'ın yüzüne dahi bakılmadığı bir oyun sistemi. En az 20 pozisyon sayarım Furkan perde yapmış içeri devrilmiş bomboş durumda ama biz üçlük atacağız diye yırtınıyoruz. Ona rağmen yine Ergin Ataman'ın ilk senesinde hem lig hem Euroleague'de 6-8 arası sayı ve ribaund ortalaması yakalamış bu oyuncu. Fakat bu sene özellikle Bonsu'nun performansını gördükten sonra, Ersin'e ayakta duramayacak haline rağmen verilen şansları görüp Furkan aldığı sürede (ortalama 10dk falan) maksimum katkı veriyor fakat ilk hatasında kenara alınıyor, sürekli azarlanıyor, sürekli görmezden geliniyorsa burada oyuncu ile birlikte teknik ekipte de suç aramak lazım. Furkan düzenli olarak oynasın, ortalama 25 dk süre alsın ve mental ve teknik açıdan desteklensin ben kendisinin hem lig hem Euroleague'de 12 civarı sayı ve ribaund istatistiği yakalayacağını ve çok başarılı olduğunu düşünüyorum, buna inanıyorum. Bu arada yazıda istatistikleri tek tek bakmak yerine yakın ve temsili rakamlar verdim. Bununla birlikte Ergin Hoca'yı çok başarılı buluyorum, inanılmaz bir koç olduğunu da biliyorum fakat eğer Furkan ona uygun bir oyuncu değilse, böyle bir yeteneği bu kadar az kullanıp kenarda çürütecekse bu kadar büyük paralara sözleşme imzalamak yerine bıraksaydı ve yerine sistemine daha uygun bir oyuncu bulsaydı diye düşünüyorum. Aynısı Sinan için de geçerli ama o mental açıdan kuvvetli kalıp kendini ispatladı hocaya, umarım kulüp bazında da böyle olur bu zira Sinan eğer İspanyol olsaydı şu an Nba'de ya da Real Madrid'de oynuyor olurdu takımının yıldızlarından biri olarak.

Aradori-Pocius ve Micov'un üçü de topu yönlendirebilen ve hücumda kendi şutunu yaratabilen oyuncular. Arroyo'nun yükünün paylaşılacak olması çok iyi oldu bizim adımıza. Ayrıca Nolan Smith de var tabi.

Geçen sezon Hairston da Domercant da topu yönlendirme ve pozisyon oluşturma konusunda isteneni veremediler. Marko'nun zaten böyle bir özelliği yoktu, daha çok pozisyon hazırlandığında verim alıyorduk Marko'dan. Haliyle Arroyo'ya inanılmaz bi yük bindi. Özellikle EL maçlarında zaman zaman tüm takımın Arroyo'nun eline baktığı ve Arroyo'yu dinlendirdiğimiz 5-6 dakikada müthiş sıkıntı çektiğimiz dakikalar yaşadık.

Allah'tan bi sakatlık kaza bela gelmezse bu sezon hücumdaki üretkenlik konusunda oldukça rahatlayacağız. Ergin hoca yine muazzam bir kadro kimyası oluşturdu kağıt üstünde. Heyecanlanmamak mümkün değil hani :)

Pota altında Erceg-Kerem-Furkan-Jawai-Vuyukas rotasyonu biraz zayıf kalsa da eğer işler yolunda gitmezse top 16 öncesi Jawai yerine başka bir tercih yapabiliriz.

Bu sezon bir avantajımız da Efes ve FB'ye dönük beklentiler. Onlardan mutlaka TOP 8 & ligde final bekleyecek herkes ve Ergin hocanın 11-12 ve 12-13 sezonunda "aradan sıyrılıp şampiyon olduğu" atmosferin aynısı oluşacak.

Yazın yönetim ve şube kaynaklı bir çok sorun yaşadık ama çok şükür sağlam bir kadro kurduk. Çok ümitliyim...

Geçtiğimiz sezonda Euroleague ve TBL playoff serisinde 'istikrarlı bir şekilde' takımımızın skor yükünü Arroyo-Erceg-Markoishvilli üçlüsü çekti. Markoishvilli ile yollarımızı ayırmak zorunda kalsak da, yerini Pocius ve Micov ile doldurduk. Alınan bu 2 oyuncunun ne katkı vereceği -özellikle Pocius genelinde konuşacak olursak- belli.

Bana göre yarı finalde elense de başarılı sayılabilecek Litvanya Takımı'nın benchden gelerek en önemli skor katkısı yapan 2 oyuncusundan biri Pocius olduğunu görebildik.

Micov'u da geçen seneden izlediğimiz kadarıyla her maç ortalama 8-10 sayı üretebilme potansiyeline sahip olacağını düşünüyorum. Yani 3 numara pozisyonunu kapattık.

Gelelim guard rotasyonuna...

Arroyo-Ender-Nolan Smith-Sinan-Aradori topa yön vermede ve üreticilikte Avrupa'nın en iyi 4--5 rotasyonu arasına girebilecek potansiyelde.

Düşünsenize; Dünya Kupası'na damga vurmuş bir Sinan, geçen sene bizi neredeyse tek başına yıkan Aradori, penetresiyle çılgın atan Nolan, perdeyi kullanıp delici olabilen Ender ve tabii süperstarımız Arroyo önderliğinde bu yıl inşallah hücumda tıkanma gibi bir sorun yaşamayacağız.

Uzun rotasyonunda geçen sene 5 oyuncu ile sıkıntılar yaşamıştık. Bu yıl da 5 oyuncu kullanacağız fakat son açıklanan Vougioskas transferinden beklentim büyük. Bunun yanında Kerem Gönlüm savunma liderimiz olarak Erceg'e iyi bir alternatif olacaktır.

Ben bu yıl kurulan takımın Galatasaray Erkek Basketbol Takımı tarihinin en iyi kadrolarından biri olduğunu düşünüyorum ve takımdan çok umutluyum.

Ergin Ataman'ın da kafasındaki hedefin Euroleague'de en az Top-8, TBL şampiyonluğu olacağını düşünüyorum.

Ligde hangi yabancıların dışarıda kalacağı çok önemli. Büyük ihtimal Jawai bunlardan biri olur. Onun dışında Erceg, aradori,arroyo, micov,pocius ve Nolandan biri daha dışarda kalacak. Vuyukas Jawainin yerinde kadroda olur. Burada ben çoğu maçta Arroyonun dinlenmesi taraftarıyım. Nolan'ın sardiniadaki hazırlık maçlarında neler yapacağını çok merak ediyorum. Ligdeki büyük maçlarda Nolan dışarıda kalır büyük ihtimal. Zaten arroyo ve ender guard olarak olacaklar.3. bir guarda gerek yok sanırım. Zaten sinan pocius ve aradori gerektiğinde topu getirebilirler.

Geçen gün ligde favori olan 3 takımı kıyaslamıştım biraz daha açayım ve bir kaç şey ekliyim...

Bizim kısa rotasyonumuzdaki en büyük avantajımız oyuncularımızın çok yönlü olması.2 pozisyonda birden oynayabilen çok yönlü kısa oyunculara sahibiz.Nolan 1-2, Pocius 2-3 Aradori 2-3 Sinan 2-3.Bunun yanında Micov gibi 3 numarayı domine edecek bir oyuncuya sahibiz.
Fenerbahçe Ülker kısa rotasyonunda çok yönlü oyunculara sahip olmasa da pozisyonlarının en potansiyelli oyuncularını transfer ettiler.Bu bakımdan kağıt üstünde guard mevkisinde Galatasaray ve Fenerbahçe Ülker'in birbirlerine karşı bariz bir üstünlüğü olmadığını ve güzel bir rekabet olacağını düşünüyorum.3 numarada istikrarsız olan Emir'in yanına yetersiz olan Serhat'ı transfer etmeleri handikap olacak Fenerbahçe Ülker için...
Efes kısa rotasyonunda, özellikle guard mevkisinde çok yetersiz kaldı.Planninic ve Janning'in vereceği katkı belirleyici olacak Efes için.3 numarada ise Perperoglu gibi üst düzey bir oyuncu aldılar.
Bu tespitleri alt alta topladığımızda; Guard rotasyonu: GS=FB>Efes , 3 numara pozisyonu: GS=Efes>FB

Uzun rotasyonunda özellikle 4 numarada Efes ve Fenerbahçe Ülker'e karşı kağıt üstünde yetersiz kaldık.Her ne kadar Erceg-Kerem oyuncu özellikleri açısından birbirlerini tamamlayan oyuncular olsalar da standartları rakiplerimize oranla bir hayli düşük.
Rakiplerimizdeki Nemenja-Vesely, Dario Saric-Milko rotasyonları benzerlik gösteriyor.Nemenja ve Saric gerçekten çok iyi bir turnuva geçirdiler.Bunun yanında Vesely ve Milko çok iyi tamamlayıcı- rol oyuncusu konumundalar.
Pivot pozisyonunda Efes, Krstic ve Lasme gibi iki üst düzey ve tecrübeli oyuncuyla Galatasaray'ın ve Fenerbahçe Ülker'in önüne geçiyor.Galatasaray ve Fenerbahçe Ülker'in pivot pozisyonunda yetersiz ve denk seviyede olduklarını düşünüyorum.
4 numara pozisyonu: FB=Efes>GS , 5 numara pozisyonu: Efes>GS=FB

Sadece kağıt üstündeki kadroları değerlendiriyoruz ama takım kimyalarının nasıl olacağını kestiremeyiz.Takım kimyası iyi olan bir takım, handikabı olan bi mevkide hiç tahmin etmediğimiz bir performans elde edebilir veya güçlü yönleri zayıf yönlerini tölare edebilir.Bunu da sezon başladığında göreceğiz.

Arroyo'nun tribünde olmasını beklemek hiç de gerçekçi değil. Ergin Ataman bir röportajında NBA yıldızları ilk beş başlamayı çok önemsiyorlar bu nedenle Arroyo'yu mutlaka ilk beş başlatıyorum demişti. Hassasiyet buyken Arroyo'ya yedek oyun kurucu muamelesi yapmak hem doğru değil hem de şık.

Galatasaray Liv Hospital kadrosu:

5 Vladimir Micov
6 Doğukan Sönmez
7 Zoran Erceg
11 Nathan Jawai
12 Kerem Gönlüm
15 Ian Vougioukas
16 Kristijan Nikolov
17 Martynas Pocius
19 Furkan Aldemir
20 Şuacan Pişkin
21 Pietro Aradori
22 Nolan Smith
30 Carlos Arroyo
32 Sinan Güler
33 Ender Arslan
34 Ege Arar
35 Göktürk Ural

Hayırli olsun :)

Arroyo'nun tribünde olmasını beklemek hiç de gerçekçi değil. Ergin Ataman bir röportajında NBA yıldızları ilk beş başlamayı çok önemsiyorlar bu nedenle Arroyo'yu mutlaka ilk beş başlatıyorum demişti. Hassasiyet buyken Arroyo'ya yedek oyun kurucu muamelesi yapmak hem doğru değil hem de şık.
Kendisinin tribüne çıkması,onun yedek oyun kurucu olduğuyla ilgili değil,artık yaşı ilerledi ve 70 civarı maç oynadığımız bir sezonun hepsinde oynaması kendisi açısından iyi değil.Bu kendisiyle görüşülür zaten.

Fakat bu sene zayıf rakip sayısı çok az,kolay deplasman yok denecek kadar azaldı,o yüzden Arroyo'nun tribüne çıkacağı maç sayısı az olur.

Ligde kadro dışında kalacak 2 yabancı tercihimizin oyuncu performanslarına göre değişebileceği gibi, bu isimlerin genel anlamda Jawai ve Nolan olacağını düşünüyorum.

Bu turnuvada Nolan Smith'in performansını oldukça merak ediyorum. Bu sene Aradori ile birlikte kariyerlerinde seviye atlamasını beklediğim isimlerden biri Nolan.

Nette canlı yayın bulamadım. Tv yayını yok galiba? Bari birileri twitterdan kadromuzu falan yazsa...