Necati Bey'in Furkan konusunda yazdıklarına katılıyorum, mental olarak çok kötü zamanlar geçiriyor Furkan. Ömer Aşık'ın 22-23 yaşındaki halini bir gözünüzün önüne getirin, hücumda nasıl olduğunu düşünün. Evet Ömer şu anda da üst düzey bir hücumcu değil ama en azından hücumda neyi iyi yapıyorsa ona pozisyon hazırlanıyor ve o da çekinmeden hücum ediyor çünkü biliyor ki girmese bile hata dahi yapsa kenara alınmayacak ya da defterden silinmeyecek çünkü üst düzey bir savunmacı ve mücadelesi ile takıma inanılmaz katkı veriyor. Bir önceki Avrupa Şampiyonası'nı düşünelim, kaçta kaç serbest atış atıyordu Ömer? Hatırladığım kadarıyla yüzde 15 civarındaydı. Şimdi en azından yüzde 50'yi yakalıyor. Peki bu oyuncu bu özelliğini sadece çalışarak mı geliştirdi? Bir oyuncu kendini sadece çalışarak geliştirebilir mi?
Furkan'a dönecek olursak, 2 sene önce Mahmuti döneminde en azından 20 dakika civarı bir süre alıyordu ve 21 yaşındaydı henüz, heves ile hırs ile çabalıyordu çünkü koçunun ona güvendiğini, bu şekilde devam ederse de takımın bir numaralı opsiyonu olacağını görüyordu hem sahada hem antremanda hırsla çalışıyordu. Aldığı dakikalara göre 21 yaşındaki bir oyuncunun 8 civarı sayı 8 civarı ribaund ortalaması yakalaması müthiştir. Ve o dönemi hatırlayalım, Furkan Tutku ve Lakovic ile girdiği ikili oyunlarda baya yüzdeli oynuyordu. Sonrasına bakalım. Tamamen dış atışa bağlı, Furkan'ın yüzüne dahi bakılmadığı bir oyun sistemi. En az 20 pozisyon sayarım Furkan perde yapmış içeri devrilmiş bomboş durumda ama biz üçlük atacağız diye yırtınıyoruz. Ona rağmen yine Ergin Ataman'ın ilk senesinde hem lig hem Euroleague'de 6-8 arası sayı ve ribaund ortalaması yakalamış bu oyuncu. Fakat bu sene özellikle Bonsu'nun performansını gördükten sonra, Ersin'e ayakta duramayacak haline rağmen verilen şansları görüp Furkan aldığı sürede (ortalama 10dk falan) maksimum katkı veriyor fakat ilk hatasında kenara alınıyor, sürekli azarlanıyor, sürekli görmezden geliniyorsa burada oyuncu ile birlikte teknik ekipte de suç aramak lazım. Furkan düzenli olarak oynasın, ortalama 25 dk süre alsın ve mental ve teknik açıdan desteklensin ben kendisinin hem lig hem Euroleague'de 12 civarı sayı ve ribaund istatistiği yakalayacağını ve çok başarılı olduğunu düşünüyorum, buna inanıyorum. Bu arada yazıda istatistikleri tek tek bakmak yerine yakın ve temsili rakamlar verdim. Bununla birlikte Ergin Hoca'yı çok başarılı buluyorum, inanılmaz bir koç olduğunu da biliyorum fakat eğer Furkan ona uygun bir oyuncu değilse, böyle bir yeteneği bu kadar az kullanıp kenarda çürütecekse bu kadar büyük paralara sözleşme imzalamak yerine bıraksaydı ve yerine sistemine daha uygun bir oyuncu bulsaydı diye düşünüyorum. Aynısı Sinan için de geçerli ama o mental açıdan kuvvetli kalıp kendini ispatladı hocaya, umarım kulüp bazında da böyle olur bu zira Sinan eğer İspanyol olsaydı şu an Nba'de ya da Real Madrid'de oynuyor olurdu takımının yıldızlarından biri olarak.