#13 Stephane Lasme

Ot içmesi Lasme'yi ahlaksız yapmaz kaldı ki Ergin Ataman birkaç sene önce oyuncular saha dışında istediklerini yapabilirler demişti.Hatta Arroyo,Gordon,Ersin falan alemde fotoğrafı çıkmıştı.Büyük ihtimalle zaten Ergin Ataman da biliyordur,sonuçta siyahilerin büyük kısmı kullanıyor bunu.Büyük ceza çıkmazsa yola devam edilmeli bence.
 
Bir insanın ahlaksız olması baska birsey iş ve/veya spor ahlakına aykırı tavır alması başka birsey adam yıllık 1 milyon doları da alsın esrar kullanmaya da devam etsin yakalanmazsa ne ala
 
Tartisma lasme'den ziyade marihuana kullanimi uzerine yogunlasmis durumda ki baya yanlis bir yone dogru ilerliyoruz. Bu arada oyuncu bunu henüz itiraf etmedi yada ikinci numune açılsın istemedi. Neyse ben aşağıda konuyu itiraf ettiği hipotezi ile ele alıcam.

İlk olarak herşey den öte lasme profesyonel bir sporcu olarak yasaklı olduğunu bildiği bir maddeyi kullanmış, bu noktada zaten hatanın büyüğünü yapmış oluyor. Tabi burda oyuncunun bunu nasıl bir psikoloji içinde yaptığı iyi araştırılmalı, ayrıca oyuncunun geçmiş dönemde saha içi ve saha dışı davranışlarıda hesaba katılmalı.

Bunlar sonucunda tabi açıklanacak cezanın süresine göre eğer ben yönetici olsaydım lasme ile kontrat yapardım. Bu sadece oyuncunun saha içi değil saha dışında da düzgün bir insan olduğunu bilmemden kaynaklı. Ayrıca saha içinde şu an için lasme'nin yerini doldurucak bir oyuncu bulmamız çol zor.

Sonuç olarak bunlar benim fikrim, tersini düşünene saygı duyarım. Ama ben oyuncunun bu forma ile ikinci bir şansı hak ettiğini düşünüyorum.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hocam şubeye yakın olan tanıyanlar yazsın. Lasme oyun dışında çok sevilen oyuncu deniliyor spikerler çokça dillendiriyorlardı. Bu adamın karakterinin iyi olduğunu gösterir. Evet bile bile hata yapmıştır sezon ortası farkedilse idi "kan çıkardı." Söylemediğimizi bırakmazdık sanırım. Bu yönden affedilemez bir davranış lakin bence sözleşme yenilenmeli. (sözleşmesi iyi yapılmalı ama)
 
EL ve TBL'de herhangi bir maçta doping kontrolu olma olasılığı ya da sıklığı nedir kontrol olunca kaç oyuncu örnek veriyor
 
15 ng/ml den fazla olduğu taktirde yakın geçmişte kullanıdığını
100 ng/ml den fazla olduğu taktirde genelde son 7 gün içerisinde kullanıldığını
500 ng/ml kronik kullanıcı ve bağımlı olduğunu gösterir.

Söylendiği kadarıyla Lasme'de 180 mg çıkmış.Çok fazla azımsanacak bir oran değil, play-of periyodu devam ederken.Ama sürekli kullandığını gösteren bir veride değil.

Bu arada doping listesi, sadece performans arttırıcı maddeler anlamında değil, sağlığı koruyucu maddeler anlamında da düzenleniyor. Sportif anlamda bu madde daha çok sağlık anlamında yasaklı.Zira, yüksek kalp ritmi ve nabız atışına sebep olduğu için , yüksek nabızlı yapılan sporlara böyle bir madde kandayken çıkılması özellikle kalp ve damar sağlığı açısından çok riskli olduğu gibi kalp krizlerine yol açabilir.

Performans anlamında, birçok sporda yapılan testlerde atletik yetenekleri kısıtladığı ancak heyecanı azaltıcı ve cesareti arttırıcı özellikleride tespit edilmiş vaziyette.

İlk paragraftaki bilginin kaynağını bilmiyorum ama özellikle üçüncu satır çok mantıklı gelmedi bana kronik kullanımdan çok akut dönemde sık kullamıma delalet olmalı bağımlılık zaten lab verisi ile tespit edilecek birşey değil .

10 yıldır 1-2 haftada bir kullanan birisinde muhtemelen 100-500 arası çıkar ama bir haftadır kullanan ama hergun kullanan birisinde 500 ve üzerinde çıkar ama kronik kullanıcı 10 yıldır görece seyrek kullanan.Yani lab verisi surekli kullandığını göstermıyor ama aksini de göstermiyor ama kullandığı maddenin genel kullanıcı alışkanlıklarını düşününce munferit bir kullanım olma olasılığı düşük

Doğrudan ya da akut bir performans artıcı etkisi olmasa da hatta akut etkileri perrformans azaltsa bile orta vadeli ama kontrollu kullanımda dolaylı olarak performansı artırabilir de bence
 
Bir konudaki rahatsızlığımı dile getirmek isterim. Lasme'nin yaptığını ahlak, değerler üzerinden tartışmak ne kadar yanlış ise, normalize etmek de o kadar yanlıştır.
 
İlk paragraftaki bilginin kaynağını bilmiyorum ama özellikle üçüncu satır çok mantıklı gelmedi bana kronik kullanımdan çok akut dönemde sık kullamıma delalet olmalı bağımlılık zaten lab verisi ile tespit edilecek birşey değil .

10 yıldır 1-2 haftada bir kullanan birisinde muhtemelen 100-500 arası çıkar ama bir haftadır kullanan ama hergun kullanan birisinde 500 ve üzerinde çıkar ama kronik kullanıcı 10 yıldır görece seyrek kullanan.Yani lab verisi surekli kullandığını göstermıyor ama aksini de göstermiyor ama kullandığı maddenin genel kullanıcı alışkanlıklarını düşününce munferit bir kullanım olma olasılığı düşük

Doğrudan ya da akut bir performans artıcı etkisi olmasa da hatta akut etkileri perrformans azaltsa bile orta vadeli ama kontrollu kullanımda dolaylı olarak performansı artırabilir de bence

Ben sana üç dört tane Amerikan laboratuvar linki atayım , sen değerlendirmesini yap..Uzmanlık alanı kısmen senin branşıda kapsıyor ne de olsa...Sen varken bize laf söylemek düşmez :)

THCU - Clinical: Carboxy-Tetrahydrocannabinol (THC) Confirmation, Urine

https://www.askdoctorparker.com/medical-directory/question/319487-reasons-positive-thc-urine-test

Carboxy-Tetrahydrocannabinol (THC) Confirmation, Urine - CentraCare Laboratory Services

UDT_THC - Alcala Pharmaceutical Inc
 
Bence parasini alamadigi icin kullandi o maddeyi :) Ya da Can Topsakal operasyon yapti takimdan gitmesini istedigi icin. Isin sakasi bi yana Lasme adamdir, erkek baskette gelen tek Avrupa kupasinin bas mimarlarindandir. Tabii yaptiginin ufak da olsa cezasi olmali fakat dedigim gibi baskalarinin doldurusuna gelinmemeli.Unutulmamali Lasme Turk vatandasi degil, onlarin ahlak kavramiyla bizimki ortusmuyor. Eger bu yapilan ahlaksizliksa bir daha yapmayacagina dair belge imzalasin ve devam etsin.
 
Ceza alacaksa Lasme işi yaş olur.Gelecek sene kullanmayacağının garantisini kim verebilir.Bir de bu vakalar nedense bir bize denk geliyor diğer klüpler ne alemde Lasme geçen sene Efes'te idi ve sene başı Pao sözleşmeye özel madde koydurmak istedi.Hawkins Bjk'de oynadı hiçbirşey tespit edilemedi.Buradan çıkan sonuç ne sizce.Ben anlamıyorum böyle denetim mi olur yapılıyorsa düzgün yapılsın yoksa hiç yapılmasın
 
Lasme canini disine takip Galatasaray formasi icin her seyini verdi gecen sezon. Ben de bodrum barlarinda kusan Futbol takimi kaptani istemiyorum ama yapacak bir sey yok.

250 bin dolar indirim yapar ve madde konulmasini kabul eder. Biz de krizi firsata ceviririz konu kapanir. Cok dramatize etmeye gerek yok.
 
Ortada doping yok bir şey yok ama Lasme birden ahlaksız olup çıktı . Kulüp değerleri denir, yaptığı yanlıştı denir ama şu durumda bir çırpıda silmek Lasme'yi müthiş acımasızlık olur. Sezon başından bu yana takım yükünün çoğunu bu adam omuzlarında taşıdı. Daha önce de belirttiğim gibi siyahi oyuncularda bu durum fazlasıyla yaşanıyor. Kullanıp kullanmaması kendine kalmış bir durum, kulübün buna göre hareket etmesi ise bir başka durum. Yukarıdaki arkadaşında dediği gibi krizi fırsata çevirmek kulübün öncelikli hedefi olmalı. Yanlış hatırlamıyorsam bir haber çıkmıştı sezon başında. Pana Lasme'ye teklif sundu ama ek olarak uyuşturucu, uyarıcı gibi maddeleri kullandığı ortaya çıkarsa kulübün sözleşmeyi fesih etme hakkı doğuyor ve yıllık ücreti geri alma yetkisi vs. sonunda Lasme bu durumu da kabul etmemişti. Demek istediğim kulüp sözleşme yaparken böyle etkenleri artık göz önünde bulundurabilir sorun yaşamak istemiyorsa.
 
Galatasaray camiasının genlerinde vardır, ortada bir kusur varsa en ağır şekilde cezalandırılır. Zaten bizi de diğer kulüplerden ayıran en önemli değer bu değil mi? Yakın geçmişte bizde yaşanan Tufan Ersöz-Cemal Nalga forma krizini anımsayın, keza Hawkins olayını. Bizde ceza hemen kesilir. Oysa suyun karşı tarafında bu tür durumlar hep örtbas edilir, oyuncu masum gösterilir vs. Yaşanan şike sürecine bizim yöneticilerin de bulaştığınızı bir düşünün, sadece düşünün neler olurdu..

Parkede varını yoğunu ortaya koyan Lasme´ye sahip çıkılmasını anlayışla karşılarım ama sigaradan daha zararsız bir madde kullandı vb. söylemleri kabul etmek mümkün değil. Bu, mevcut yasalardaki bir suçu meşrulaştırmaktır bir nevi.

Duygularım Lasme kalmalı diyor, mantığım ise kalmamalı. Kararsızım ne yapılması gerektiği noktasında, dolayısıyla Ataman´ın kararına saygı duyarım.
 
Tufan-Cemal olayında koçun yönetimin haberi yok muydu? Lasme vakası daha kişisel bir olayken yaşanan forma skandalı daha çok klubü ilgilendiren bir olay sanki. Ve bence çok daha kritikti. O zaman hemen koç, yöneticiler istifa etmeli idi. Galatasaray etiği bunu gerektirir. Sözünün arkasında durmak en önemli ahlaksal değerdir. Tüm sene oyunculara paralarını geçikmeli vermek de bence galatasarayın etik değerlerine uygun değildi. Şu yönetimin de yaptığı çoğu şey bizim etiğimize uygun değil. Bence olayı çok da abartmamak lazım. Siyahi oyuncular içiyor zaten diye olayı meşrulaştırmaya gerek yok. Olayın kendisi spor kanunlarınca yasaksa içmemesi lazım. Ama bu onu ahlaksız yapmaz. Sözleşmesini ona göre yaparsın yoluna devam edersin. Ha bu adam bu maddeyi kullanması saha dışında takıma zarar veriyorsa gözünün yaşına bakmazsın. Ama Lasme saha dışında iyi bir karaktermiş. Kaan kural da ismail şenolda maçlarda sıkça vurgulardı bunu. Ben takımı için, saha içi ve dışında ne kadar emek harcadığına bakarım.
 
Sezon boyunca sahada savaştı durdu, çoğu zaman faul problemine girmese oyundan çıkacağı bile yoktu. Adam terinin son damlasına kadar bu kulübe hizmet etti. Kullandığı maddeyi savunacak halim yok ama biraz insaflı davranmamız gerekmiyor mu? Kullandığı madde uyuşturucu. Verirsin cezasını, sözleşmesinde de indirime gidersin, kalırsa kalır giderse gider. Basketbolda öyle bir pislik içinde mücadele ediyoruz ki, federasyon ve fenerbahçenın olduğu bir lige 40 defa su doksen temizlenmez, boy abdesti aldırsan aklanmaz, sen Lasmeyi yollayarak mı duruş göstereceksin, bu ligi temizleyeceksin? Eleştirelim ama insaflı olalım....
 
Olurda Lasme bizde kalırsa bu durum gelecek sezon içinde medya ve rakip taraftarlar arasında iyi bir malzeme de olur ki bu sene Lasme ile alakalı çok iyi olduğu dönemde saçma sapan ne haberler yapılmıştı hele ki bu süreçten sonra siz düşünün; fakat ne olursa olsun ben bizde kalması taraftarıyım...

uAmed
 
Aslında dikkat çekilen nokta Lasme'nin kişiliği ya da ahlakından ziyade yaptığı davranışın değerlendirilmesi gerektiği. Bu bağlamda Lasme'ye ahlaksız demek doğru olmasa da bu davranışın sporla ilgili bir takım ahlaki değerlerle uyuşmadığı da ortada. Zaten ahlak değerlendirmesi sübjektif bir değerlendirme. Cannabis kullanımı bazılarına göre ahlakın bir göstergesi değilken bazılarına göre öyle. Çoğu kişi de kendi değer yargılarına göre değerlendiriyor.
Fakat Kutay'ın da belirttiği gibi Cannabis kullanımı öncelikle hukuken doğru değil. Dolayısıyla Lasme maçların devam ettiği bir dönemde bunu yapmışsa suç işlemiştir.
Ek olarak Cannabis kullanımının doğası gereği, Lasme muhtemelen tam KSK maçı öncesi "Dur şunu bir deneyim." diyerek kullanmadığını, daha önceden de Cannabis kullanımı olduğunu söylemek en azından klinik bağlamda yanlış olmaz. Dolayısıyla 3 ay önceki bir kontrolde çıksa asıp keseceğimiz Lasme'yi "Bize zararı olmadı nasıl olsa, bırak kullansın çocuk." şeklinde değerlendirmek de sakıncalı olur.
Lasme'nin bu davranışının savunulacak bir yanı yok. Sezon boyunca yaptıkları çok etkileyici olsa da durum böyle. Diğer taraftan kalıp kalmaması noktasında kararsız kaldım. Cannabis kötüye kullanımı ya da bağımlılığı varsa sözleşmeye ne madde koydurursak koyduralım sezon içinde yine alma ihtimali var. Sezonun en kritik yerinde uzunlarımızdan birinin bu şekilde ceza alması bizi çok etkiler, bu sene Dorsey örneği ortada. Şu son olay gösterdi ki bu sene Lasme bizim için risk. Ergin Ataman risk almayı sever. Artık kararına saygı duyacağız.

Dip not olarak, önceki KSK maçında kusmasını sadece aşırı yorulmaya mı bağlamak gerekir bundan da emin değilim. Belki de bundan dolayı teste tabi tutulmuştur.
 
Hiç beklemezdim açıkçası. Bunun yanında bizimkilerin de Hawkins olayı ve Pana nın Lasme ye koştuğu şarta rağmen bu konuda bir tedbir almamış olduğundan da adım gibi eminim.

Hawkins in gelmesine şiddetle karşıydım ve onun durumundan burada herkes hocanın mağduriyetini çıkarırken ben olayı Ergin Hoca ya yazmıştım. Bana göre o olay bile bile ladesti, ama Lasme nin durumu pek öyle değil. Açıkçası bu tip bir durumu sanıyorum kimse beklememiştir.

Marihuana çekmesi kişisel olarak problem değil ama yasak olduğunu bile bile sezon bitmeden bunu yapması kulübe ve yaptığı spora saygısızlık. Beğensek de beğenmesek de "The Law is the law".
 

Üst