2008-2009 TBL Şampiyonu Efes Pilsen

Re: TBL´de Finalin Adı: Efes Pilsen - Fenerbahçe Ülker

Willlliiiiiiiieeee Solomon!!!

Maçtan umudumu iyice kesmiştim ama Solomon sağ olsun tekrar heyecan getirdi maça :ehue Çok güzel oldu bu. Şimdi fülker de tutuşur.

Bu arada Nedim Karakaş' a teknik çalınmaması da.. Neyse...

İlk iki maçın (özellikle son maçın son dakikası) ardından serinin kalan maçlarını izlememe kararı almıştım. Ama kardeşim sağ olsun bir mesaj attı, dedim Efes koydu. : ) Kardeşim biraz aceleci davranıp Semih basketi atmadan mesajı attığı için, uzatmayı izleme şansı doğdu.

Anlaşılan özellikle ikinci maçtaki hakemlerin adil kararları birilerini sinirlendirmiş. Maçın önüne geçmeyin be kardeşim, adam gibi bir final serisi izleyelim!

Mustafa Yanar' Alıntı:
[quote="Tugay EREN":ju1sgn5p]efes ilk iki maçıda sanssız bir sekilde kaybetmese seri su anda 3-0dı hadi ikinci maçta o anormal bal olmsaydı su anda efes 2-1 öndeydi ama su anda psikolojik avantaj efese geçti umarım fenerin elinden sampiyonluğu alırlar
Evet 2. maçı hatırlarsak Efes son saniyelerde öndeydi, yanılmıyorsam Kasun topu çok saçma bir şekilde kaybetmişti, ardından faul oldu faullerin 1 ini kaçırdılar ama top kucaklarına düşünce Mrsic'e de 3 lüğü sallamak kalmıştı :)[/quote:ju1sgn5p]
kasun değil kakiouzis 2 kere topu çıkaramadı moladan sonra hem de öyle gitti maç

shumpert a ölüyorum ya şu final serisinde hep o ateşlemeyi yapıyo :p

Burak Barut' Alıntı:
Her galibiyetten sonra ilk işi buraya girmek olan Berat kardeşimizi göremiyorum hayırdır Efes Pilsen mi çarptı ?

Fenerlileri bilmezmisin Burak.
Kazandıklarında gladyatör edasıyla ortalıkta dolanırlar,kaybettiklerinde ise deve kuşu misali başlarını kuma gömerler :)

Muhtemelen Berat ta serinin 3:1 e gelmesini bekliyordur tekrar kafasını kumdan cıkarabilmek için...

Ön yargılı olmamak gerek. : ) Berat, muhtemelen Abdi İpekçi´deki binlerce taraftar gibi şampiyonluk havasına erken girerek kutlamalara katılmıştı.

Eve bitkin bir şekilde dönmüştür, uygun bir zamanda mutlaka değerli yorumlarıyla aramızda olur.

Şu seri final döneminin tam ortasına denk gelmek zorunda mıydı sanki ? :)

Ayhan Şahenk'deki ikinci maçtan sonra, son saniye basketi ile kaybedince Efes'in ayağa kalkabileceğini düşünmüyordum açıkçası. Gerçekten zor bir psikolojik durum ama bunun altından kalkmayı başardılar hem de farkın 15'lere gittiği, son 10 dakikaya 10 sayı geride girdikleri bir maçta. Takdiri hakediyorlar kesinlikle. Ergin Ataman maç sonunda son dönemdeki en mantıklı açıklamasını yaptı, stres artık Fenerbahçe Ülker tarafında da olucak, biz biraz olsun rahatladık dedi.

Ama.. Bir garip bu seride Ergin Ataman, buraların ağırlığını kaldıramıyor desek hoş olmayacak kariyerine ama garip bir hali var isimlendiremediğim. Yoksa beş saniye kala son pozisyonda moladan dönerken Semih'in başına Thornton'u vermesinin mantıklı bir açıklaması yok. 2.maçta son topta 5 kısaya dönmesi, Solomon'un bilerek kaçırması da büyük bir hataydı bence.

Bütün sezon benchde havlu sallayan Sinan'ın maçı kazandıran isim olması ise ayrıca güzeldi. Savunmada Solomon'un sinirlerini bozdu Sinan, gerçi son pozisyonda biraz faul var gibi geldi bana ama serinin kaderidir o top çalma. Psikolojik olarak da büyük bir avantaj sağladı Efes Pilsen, yenebileceğini gördü. Ki bunu Charles Smith rezil, Kerem Tunçeri kötü oynarken yaptılar. Thornton ve Shumpert'ın yüzdeli oyunu sayesinde, Charles Smith demişken sezonda %50 atana adamın seride 1/12 atması da garip tabii.

Son olarak hakemlerle bitirelim.. Sezon boyunca basket sonrası topa dokunma konusunda hassassiyetlerini gördük ama dün Semih tekme atarken düdük çıkmaması enteresandı, Kerem Tunçeri'nin çıldırdığı kadar vardı yani. Aynı şekilde içine şeytan kaçmış gibi oynayan Rasim'in Kasun'a aleni şekilde attığı dirseği Erşan Kartal göz göre göre çalmadı. Tanjevic de bu kıyağı pas geçmedi tabii, çıkardı hemen Rasim'i. Kasun da aynı şekilde çok hırslıydı dün, hele bir smaçtan sonra bir saat konuştu resmen, hem Semih'le hem de diğer uzunlarla serinin ilerleyen kısmında bir sorun olacağını düşünüyorum ben, hakemler bunları es geçtikçe patlama eşiği de yükseliyor bence. Nedim Karakaş'ın kabadayı gibi Ergin Ataman'ın üstüne yürümesi de cabası tabii, nasıl izin veriliyor anlamak mümkün değil.

Erşan Kartal'ın ne denli eyyamcı bir hakem olduğunu TBL'yi yakınen takip eden herkes biliyor artık. Böyle bir hakemin değil final maçı yönetmesi, birçok sponsorun olduğu bir ligde maç yönetmesi bile o ligin marka değerini düşürür. Zira bir maçta Erşan Kartal varsa, o maçta herşey olabilir dersiniz ve maçtan keyif alamazsınız. Erşan Kartal'ın Galatasaray maçlarında nasıl bir psikolojiyle maça çıktığını hatırlayanlar vardır.

Diğer yandan Nedim Karakaş iyice çığrından çıktı. Her maçtan sonra fütursuzca meydan okumalar, hesap sormalar, haksızken haklıymış gibi insanları kandırmaya çalışmalar... Dün rakip takımın baş antrenörüne gidip küfür edebilecek kadar gözü döndü. Maçtan sonra ben küfür etmedim, Ergin Ataman bana küfür etti diyor. Göz göre göre yalan söylüyor. Bu adama ceza verebilecek kimse yok mu?!

Seri enteresan geçiyor. Önde giden takımlar maçı son çeyrekte kaybediyor. Bu maçı Efes'in kazanması tamamen şut yüzdesleriyle alakalı. İlk iki maçta 20% ve altında üçlük yüzdesiyle oynamışlardı. Bu maçta da uzun süre çok düşük yüzdeyle oynadılar fakat, maçın sonlarına doğru Shumpert ve Thornton'un bulduğu isabetli dış atışlarla oyuna tutundular. Ayrıca dün Efes Pilsen serbest atışları çok yüzdeli kullandı (31/38 82%) ve bu alanda rakibinden 12 sayı daha fazla üretti.

F.bahçe Ülker yine rakibinden çok daha fazla dışarından skor bulsada, bu avantajını orta ve yakın mesafede kaybetti. F.bahçe bir maçta 40% ile üçlük atıp o maçı kaybediyorsa bu durum onlar için tehlike arz ediyor demektir.

Daha evvelki maçlarda Efes daha iyi savuma yapıyordu. İki maçta da F.bahçe Ülker'i çok fazla top kaybına zorlamışlardı ve başarılı olmuşlardı. Bu Ergin Ataman'ın savunmada temel oyun stratejisi. Pas kanallarına baskı yapıp, dipten ve köşeden penetre eden oyunculara tuzak kuruyorlar. Bu tuzağa Solomon sıkça düşüyor. Ayrıca Solomon'u Sinan ile savunduklarında Solomon tamamen kontrolden çıkıyor. Ergin Ataman artık Charles Smith'de ısrar etmek yerine Sinan'a daha fazla süre vermesi gerektiğini görmüştür. Sinan, Beşiktaş'ta iken geçen sezon ligin en iyi bire-bir savunmacısı idi...

Herşey bitti, Efes süpürülüyor derken deplasmanda alınan bu galibiyet seriyi çok farklı bir yere taşıyabilir. Herşeyden evvel Efes o baskılı ortamda maçı kazanarak herkese ayakta kalabileceğinin mesajını verdi. En mühimi bu galibiyetle F.bahçe Ülker taraftarı biz ne yaparsak yapalım, ne kadar baskı oluşturursak oluşturalım bunlar gelip bizi evimizde yenebiliyorlar diye düşünmeye başladı. İki senedir bu ortamda hiç maç kaybetmiyorlardı ve ilk defa kaybettiler.. Bu psikolojik savaşta çok önemlidir. Final maçlarının sonucuna bu psikolojik savaş direkt etki eder.

Bu serinin şu ana kadar ki en iyi oyuncusu Preston Shumpert. Çok soğukkanlı, hiç panik yapmıyor. Keza Bootsy Thornton'da hiç geri adım atmadı. F.bahçe Ülker'li hiçbir oyuncuya psikolojik olarak ezilmedi. Ayrıca Kaya ve Kasun'da zihinsel olarak ayakta kaldılar. Bu oyunculara x2 Kerem'in de katılması lazım.

Serinin en kritik maçı yarın oynanacak. F.bahçe Ülker kazanırsa serinin o noktadan geri dönmesi çok zor olur. Şayet Efes kazanırsa F.bahçe Ülker psikolojik üstünlüğü tamamen kaybeder.

Dün fb tv de maçın son periyodu denk geldi baktım, özellikle Solomon'un performansına hayran kaldım ,hele Tanjevic'in onu tebrik ettiği sahne müthişti :)

Ben hala daha Efesin fazla şansı olduğunu düşünmüyorum umarım yanılırım.

Ama maçlar gerçekten çok üst düzey geçiyor. İnsan izlerken iç çekmiyor değil hani.

Saygılar,

Kupa Efesin ellerinde kalkacak inşallah

Bugün oynanacak maç şampiyonu belirleyecek artık..F.Ülker bu maçı almak için elinden geleni yapacaktır..Umarım bu noktada hakemler bir yanlış yapmaz..Efes'e başarılar..

ergin ataman rotasyon uğruna kaybedicek seriyi ilk defa geçen maçta bazı oyuncuları uzun kullandı maçıda o oyuncular getirdi......

Her iki takımda da yetenekleri oyuncular var ve kadro yapılarına bakıldığında da zaten güç olarak aynı seviyedeler.

Söyleyenecek tek söz; '' Yetenek maçı kazandırır ama zeka ve takım oyunu şampiyonluğu. ''

Charles Smith madem büyük oyuncusun göster bu maçta büyüklüğünü...