99 Eurobasket sonrası en zayıf kadro var elimizde. Takımın genci tecrübesiz, yaşlısı bitik. Bu turnuvanın belli anlarında sorumluluk alıp takımı kaldırması beklenen Semih, Ocak'tan beri top oynamamış, Sinan hayatının en kötü turnuvasını oynadı. Semih yine İspanya maçına kadar iyiydi de Gasollara karşı oynayınca açıkları çıktı tabii. 2 sene sonraki Eurobasket'te elinde NBA olmuş bir Cedi ile Furkan varken Türkiye bugünkü gibi sonuç alırsa o zaman Sarıca'yı eleştiririz. Furkan genç çocuk, İspanya maçı geldi anca bugün potansiyelinin %60'ını gösterebildi. Cedi zaten hiçbir zaman lider kimlikli adam değildi, biz yokluktan o göreve oturtmaya çalışınca normal istatistikleri kötü durdu çocuğun. Bence takımın en iyisiydi turnuvada, ki bu da ne kadar sağlıksız bir kadromuz olduğunun göstergesi.
2 sene önce 2 yaş daha genç olan, devşirme oyuncusu Dixon'ın olağanüstü oyunuyla İzlanda gibi takımı 2 uzatma sonunda yenip tur atlamıştı Ataman. Anca altımızdaki 2 takımı mağlup etmiştik, o turnuvada buna rağmen İtalya galibiyeti hariç çok muazzam işler hatırlamıyorum ben. Ki Sarıca'nın takımı her şeye rağmen iyi kötü her maçta son 2 dakikada oyunda kalırken Ataman'ın takımı Sırbistan ve İspanya'ya 2.5 çeyrekte kaybetmişti maçı. Belki ev sahibi avantajı ufak etken olabilir de Türkiye halen milli takım bazında ölüyü diriltecek bir taraftara sahip değil. Çok ufak etki olmuştur belki.
Her şeyi geçtim Sarıca'nın takıma adapte etmeye çalıştığı oyun Ataman'ın 1-2 gömlek üstünde. Ataman bizden ayrılırken dahi hala bireysel oyuncularının eline bakan, yanlış transfer politikaları yüzünden tempoyu yavaşlatıp her hücumu yarı sahada çözmeye çalışan ve modern basketbolda fizik üstünlüğünün getirdiği avantajların hala çok büyük bir etki yarattığına inanan antrenördü. Bugün Ufuk Sarıca son periyodun belli kısımlarında (tek Marc'ın sahada kaldığı anlarda) 5 kısaya dönüp Erkan'ı 5'e çekti. Tabii Scariolo Pau'yu da sahaya atınca el mecbur Semih'e dönmek zorunda kaldı ve kapanan fark açılmaya başladı. Burada olay teçhizat yetersizliğinde. Bugün Sarıca'nın elinde 2015'te oynayan Ersan olsa o bile Semih'e dönmeden işi çözebilirdi. Ama işte yapacak bir şey yok, elde daha iyisi yok.
Güzel diyorsun katıldığım çok yer yazında. Ancak rakipler çok mu iyi kadro ile geldi ? Tamam zayıfız ama ana kadrosundan 7 oyuncusu olmayan Sırbistan ile oynadık. O Sırbistan Macar maçında Hanga'nın 0 çektiği maçta ecel terleri döküyordu az kalsın. Rusya'da sadece 2 oyuncu var, Shved ve Mozgov. Letonya'da ilk 5 iyi, 6. adam iyi. Ama bu turnuvada oynayabilecek kapasitede 7. adam yok.
Aklımda çok soru var. Mesela Erkan Veyseloğlu'nun ne işi var milli takımda, yaş 35'e gelmiş. Furkan gibi NBA görmüş oyuncunun önünde Sertaç nasıl düşünülür ? Göksenin gibi tecrübeli bir oyuncu, savunma ağırlık oynadığımız bir şampiyonada nasıl rotasyona giremez. Yada hiç oynatma oynatma, İspanya maçında aslanların önüne at, olacak iş mi ? Kadro geçmişe göre zayıftı ama o kadroda bile 2 yeni seçilmiş olmak üzere 4 NBA patentli oyuncu vardı. Kendi evimizdeydik, tamam Rusya ve Sırbistan'ı zorladık ama İngiltere ve Belçika karşısında ecel terleri dökerek galibiyet aldık. Net galibiyetimiz de olmadı hiç.
Sonra daha başka sorular; Okben, Ermican, Tolga, Ömer Faruk gibi gençler neden yok ? Madem kadro kötü, iddiamız yok, neden bu gençlere süre verip tecrübe kazanmalarına fırsat vermedik de 35 yaşındaki Erkan'a kaldık. Yada bundan fazlasını olmayacağını bildiğimiz Sertaç'a ? En kötü ihtimal gene bu maçları yenilirdik, zaten bu kadro ile de yenildik...
Hadi onları geçtim, madem buna benzer bir kadro ile gelecektik, Birkan Batuk gibi tecrübeli bir oyuncu nerede ? Basketbolla ilgilenen 100 kişiye Erkan mı Birkan mı diye sorsan, 99'u Birkan der (o biride Ufuk Sarıca'dır).
Eleştiri bende eldeki malzemeden çok, malzeme seçiminden başlamalı. Sadece Ufuk Sarıca'dan da değil, kendi evimizde olan turnuvada Ersan'ı getirememek büyük bir yönetim zaafı. Furkan'ın Letonya maçında kenarda unutulması ise skandal.
İnsanın aklına şu soru takılıyor, madem iddiamız yoktu neden daha genç bir kadro ile gelmedik ? Madem kadro kötü, iddiamız yoktu neden bu turnuvayı biz aldık ? İddamız varsa başarısız olunan bir turnuvada neden takımı alkışlıyoruz ? Neden koça karşı, tüm medya kalkan oldu ? 25 yaş altında sadece 3 oyuncusu olan bir takım neden herkes tarafından genç takım olarak adlandırılıyor ? Ben Tanjevic'e bile bu kadar kalkan olan bir basın görmedim. Aldığı teknik faulleri bile alkışlayacaklar neredeyse...
Not : Genç takım görmek isterseniz Slovenyayı izleyin bu akşam. Saha içindeki 2. generali henüz 18 yaşında. Diğer gençlerde döktürüyor. Letonya'ya kaybedebilirler ama bence bu turnuvanın şampiyonu ve en iyi basketbolunu oynayan ülke Slovenya. Kimse de genç takım bahanesinin ardına sığınmıyor...
Son söz Sinan'ı Ufuk Sarıca'nın kullanamadığını düşünüyorum. Efes'teyken de kullanamamıştı. Sinan'ın dilinden Ergin Hoca iyi anlıyordu.