Euroleague 2015-2016

Bir hafta daha sona erdi
-Bu ligde sırasıyla Cska-Olympiakos-FB en iyiler sonra Khimki,Barca,Lokomotiv gibi takımlar geliyor
-Görünene göre bu sezon ya Cska ya Olympiakos ya Fb şampiyon olacak
-Fb yatırımlarının karşılığını alıyor,bence o bütceye göre hala iyi kadro kuramıyorlar ama birşeyler oturmuş,başkanları amatör şubelere değer veriyor,ayrıca Vesely gibi bir isme sahip oldukları için çok şanslılar uçuk bir hayalim var bize basketbola önem veren yeni bir başkan gelecek ve Vesely'i bize transfer ederek taraftarı coşturacak
-Efes için yazık diyorum,Daçka bu sene berbat bir kadro kurdu ama önümüzdeki sezon ders çıkarırlar belki,bu kadar orta sınıf alacaklarına 2 tane süper star alsalar daha iyi olurdu onlar için
-Lokomotiv'in koçunu çok beğeniyorum,o kadro ile iyi işler yapıyor
-Laboral'dan ilk haftalarda sürpriz bekliyordum fakat son durumları top 16'dan ötesi olmaz diyor
-Panathaniakos ve Barca aynı gözümde,ne yapacakları hala belli değil,özellikle Barca'yı pek sevmiyorum,çocukken barca'yı sever reali sevmezdim şimdi tam tersi oldu,bu basketbol'da da aynı şekilde
-Khimki lige renk katıyor Rice,Shved,Dragic,Kaponen çok iyi isimler fakat uzun oyuncu konusunda biraz eksikler
-Zalgiris en renksiz takım,top 16'da varlar ama yoklar,çok silikler,seneye umarım ligde olmazlar,a lisansları var mı bilmiyorum
-Ve Lukaaaa Doncic,çok büyük oyuncu olacak çok,bir yıldızın doğuşuna tanık olmak bizler için bir şanstır

Veysi hocam, aslında avrupalı oyuncuların kalitesi değil düşen, nba de oyuncu yetişmiyor. Millet lisede 3-5 spektaküler smaç yapınca oldum sanıp hemen nba e geliyor. Böyle oluncada hoplayıp zıplayan yada mancınık gibi şut savuran oyuncuların arasında eksik fundamentali avrupadan tamamlıyorlar. Aynı kıyaslamayı orası içinde yaparsak, hakeem, shaq, malone, barkley, ewing, robinson, weber, rodman gibi uzunlar nerede şimdikiler nerede yada kidd, stackton, starks, hardaway, payton, draxler, jordan, thomas, magic gibi kısaların arasına kaç isim ekleyebilirsin ? Reggie miller, pippen, bird gibi bir isim geliyormu aklına ?

Basketbol düzeni de değişti artık her dönem kazanmak için farklı stratejiler geliştiriliyor. Sabonis gibi olmasa da post oyunu oynayabilen uzunlar hala var ama şampiyonluk hedefi olan takımlar bu tip oyuncuları tercih etmiyor. Mesela Bourousis çok rahat büyük takımlarda oynayabilirdi, her maç 10-15 sayı da atardı ama sonunda takım kazandı mı önemli olan o. Artık istatistikten çok oyuncunun +/- değerine bakılıyor. Sayı katkısını bir şekilde alırız diye düşünüp savunma odaklı uçanı kaçanı bloklayan uzunlar tercih ediliyor. Bu NBA'de de böyle olmaya başladı DeAndre Jordan, Rudy Gobert, Whiteside gibi oyuncular daha da artacak ilerki dönemlerde.

Ligde eskisi kadar heyecan verici,sıradışı oyuncu yok bencede.Marjanovic Nba'ye gitti de ne oldu ? Cska'da,Real'de,Efes'te olsa çok keyifli olurdu izlemesi.Nba Avrupa basketbolunu sömürüyor buna dur denilmeli.Avrupalı oyuncuların bir kısma geri dönse Euroleague için çok iyi olur,Calathes'in dönüşü bile güzel oldu,sonuçta üst düzey bir oyuncudur.Kesinlikle kurallar değişmeli,Nba'ye gitmek bu kadar kolay olmamalı,Nba'ye gidip 3-5 dakika oynayacağına euroleague'in kralı ol.

16 takımlı sistem bence fena değil,çünkü berbat kadrolarla ilk gruplarda fark yiyen takımlar seyir zevkini bozuyorlar.Türkiye'den en fazla 3 takım olmalı,Efes,Fb ve biz en azından 10 milyon € civarı bir bütçeyle orada olmalıyız.Maç sayısının azalmaması çok güzel,her hafta maç olmalı,umarım yıllarca Ntvspor bu şekilde maçları vermeye devam eder ama maç seçimleri çok kötü.

Kızılyıldız - Fb maçında Murat Kosova yayınla ilgili bir süprizden bahsetti;acaba Nba
mi yoksa bizim Türkiye kupası maçları mı merak ettim gerçekten.Eskiden Cuma geceleri Nba studyo olurdu,anketler olurdu,kaan abi her programa farklı bir takımın formasıyla çıkardı,fonda harika müzikler olurdu ne güzel günlerdi,Nba'den her hafta 1 maç verse Ntvspor o bile güzel olur,ben yıllardır Nba'yi takip etmiyorum,yayın olmayınca böyle oluyor,euroleague'in iyice bağımlısı oldum böylelikle.

Ligde eskisi kadar heyecan verici,sıradışı oyuncu yok bencede.Marjanovic Nba'ye gitti de ne oldu ? Cska'da,Real'de,Efes'te olsa çok keyifli olurdu izlemesi.Nba Avrupa basketbolunu sömürüyor buna dur denilmeli.Avrupalı oyuncuların bir kısma geri dönse Euroleague için çok iyi olur,Calathes'in dönüşü bile güzel oldu,sonuçta üst düzey bir oyuncudur.Kesinlikle kurallar değişmeli,Nba'ye gitmek bu kadar kolay olmamalı,Nba'ye gidip 3-5 dakika oynayacağına euroleague'in kralı ol.

16 takımlı sistem bence fena değil,çünkü berbat kadrolarla ilk gruplarda fark yiyen takımlar seyir zevkini bozuyorlar.Türkiye'den en fazla 3 takım olmalı,Efes,Fb ve biz en azından 10 milyon € civarı bir bütçeyle orada olmalıyız.Maç sayısının azalmaması çok güzel,her hafta maç olmalı,umarım yıllarca Ntvspor bu şekilde maçları vermeye devam eder ama maç seçimleri çok kötü.

Kızılyıldız - Fb maçında Murat Kosova yayınla ilgili bir süprizden bahsetti;acaba Nba
mi yoksa bizim Türkiye kupası maçları mı merak ettim gerçekten.Eskiden Cuma geceleri Nba studyo olurdu,anketler olurdu,kaan abi her programa farklı bir takımın formasıyla çıkardı,fonda harika müzikler olurdu ne güzel günlerdi,Nba'den her hafta 1 maç verse Ntvspor o bile güzel olur,ben yıllardır Nba'yi takip etmiyorum,yayın olmayınca böyle oluyor,euroleague'in iyice bağımlısı oldum böylelikle.

Kesinlikle Galatasaray´in da Euroleague ´de olması lazım,hem de iyi bir kadroyla. Mesela Ndong, Hawkins, Arroyo´ lu kadro gibi.
O zaman Pana-Oly,Real-Barca gibi olabilir FB-GS de Avrupa basketbolunda.

Veysi hocam, aslında avrupalı oyuncuların kalitesi değil düşen, nba de oyuncu yetişmiyor. Millet lisede 3-5 spektaküler smaç yapınca oldum sanıp hemen nba e geliyor. Böyle oluncada hoplayıp zıplayan yada mancınık gibi şut savuran oyuncuların arasında eksik fundamentali avrupadan tamamlıyorlar. Aynı kıyaslamayı orası içinde yaparsak, hakeem, shaq, malone, barkley, ewing, robinson, weber, rodman gibi uzunlar nerede şimdikiler nerede yada kidd, stackton, starks, hardaway, payton, draxler, jordan, thomas, magic gibi kısaların arasına kaç isim ekleyebilirsin ? Reggie miller, pippen, bird gibi bir isim geliyormu aklına ?
Nba'in eskio 90lı çağı yakalanması hakikaten zor bir jenerasyon. Hani basketbolun gelişiminin etkisi yadsınamaz olsa da o kadar iyi oyuncunun aynı anda lige girmesi de çok keyifli bir tesadüf. Ancak o zamanda da üst tabaka oyuncular ile alt tabaka oyuncular arasında korkunç bir fark vardı. Şu an ise oyuncular Nba'de kalite olarak birbirine çok yakın. Belki 90ların en iyi 5 oyuncusu çok özeldi ama mesela şu anın en iyi 30. - 40. oyuncusu o zamanların aynı sırasındaki oyuncudan çok daha kaliteli. Bir de en önemli şey organizasyon anlamında müthiş bir ileriye gidiş var. NBA Magic - Bİrd ile büyüdü Jordan'ın ekmeğini yedi ve şimdi Kobe'nin bitiriş senesinden bile müthiş bir finansal pazar yaratabiliyorlar.
Avrupa'da ise bence sponsor konusu çok büyük bir sıkıntı .Çünkü sponsor bedelleri , sponsorluğun bedelini kurtaracak ilgiye sahip değil. Ve en kötüsü de olmayan para ile alışveriş yapılıyor olması. Balkan ülkeleri bitmiş durumda. Partizansız , Union Olimpiasız , Cibona Zagrebsiz bir lig oynanıyor artık. Nba gnişlemek için yırtınırken Avrupa şimdi bir de küçülmeye çalşıyor sponsorluk pastasını daha az paya bölmek için. Ancak sponsorluk bedellerinin EL takımı olmakla çok da alakası olmadığı unutuluyor. Euroleague'in yeni formatta takımlara 1er milyon euro gelir vadetmesi bile aslında durumun ne kadar kötü olduğunun göstergesi.İşte o yüzden de Salah Mejiri gibi Nba için komik bir adamı bile Dallas ya tutarsa diye deneyebiliyor. Çünkü bütçesinde onun kontratı anlam ifade etmiyor. Ama mesela bizim için Lasme'nin kontratı çok kritik bir miktarda.
İşin özü , eğer yakın bir tarihte Avrupa basketbolu temelli bir finansal devrime gitmezse bu iş daha da kötü olacak. NBA'in minimum kontratını Avrupa'da ancak 10 takımın verebildiği bir ortamda Avrupa asla tutunamaz kalite olarak.

Avrupa basketbolunun finansal anlamda güçlenmesi, sponsorlar bulabilmesi için de ilgiye, taraftara ihtiyacı var. ABD'den farklı olarak Avrupa'da futbol gerçeği var. 2-3 ülke dışında (ki bu ülkelerde basketbola ilgi daha az) Avrupa insanı ABD-Kanada insanının refahıyla boy ölçüşemeyecek durumda. Bu bağlamda sınırlı olan bütçe de genelde futbola yatırılıyor. En tanıdık örneği kulübümüz. Yine Avrupa'da basketbolun tanıtımı da yeterli düzeyde değil ki muhtemelen bu da parayla ilgili. Diğer taraftan sporcuların NBA'ya gitmesiyle ilgili önlem alınabilir mi ya da alınmalı mı bunlar da tartışılabilir. Sonuçta her sporcunun hayalini süsleyen bir platform NBA.
GS'de ise basketbol için genel zihniyet değişikliğine ihtiyaç var hem yönetim hem de taraftar olarak. Her iki alanda da 2014-2015 sezonu alnımızda kötü bir leke ve bunu kökten düzelttiğimizden emin olmadan 16 takımlı bir EL'yi hak ettiğimizi düşünmüyorum.

Euroleague sizce de tırt bir lig halini almadı mı ? Çünkü artık euroligin kendine ait dinamiği filan kalmadı. Navarro - Spanoulis - Diamantidis gibi adamlar kenara çekildiğinde daha da kötü olacak üstelik. Euroligi Nba'den ayıran farklar yok çünkü artık. Post üzerinden sayı üreten uzunlar yerine artık savunmada 2 blok vursun diye oynatılan , hücumda atılan pası tuttu diye havaifişek gösterileri yapılan yamyam pivotlar var artık her takımda. En uzuna benzeyen Tomic bile 10 yıl önceki Hırvat takımında 10 dakika zor oynar. Vujcic , Kasun , Prkacin , Zizic ve Bagaric vardı o takımda.
Karşılaştırmak için Euroleague sitesinde rastgele olarak 2004 senesini seçtim. Ve her pozisyonun en iyi 10 oyuncusunu yazacağım şimdi. Göreceli olabilir ama 10 seçimimden 8i zaten net herkesin ortak noktaları olacaktır. Listeler sıralı değildir.
Uzunlar :
Eskiler : Sabonis - Vujcic - Tanoka Beard - Joseph Blair - Tomasevic -Fucka -Scola - Griffith - Andersen - Oberto . Ve listede olmayan Splitter , Femerling , Nikolic , Krstic , Lorbek , Garbajosa falan filan var listeyi gayet zorlayabilecek.
Yeniler : Bourosis , Tomic , Ayon , Hendrix , Bilan , Vesely , Radulica ,Hines , Zirbes , Jankunas . Melli , Reyes , Datome , Dunston , Udoh de eklenip çıkarılabilir oyuncular tabiki.
Burada karşılaştırma yapmayacağım çünkü zaten gerek yok.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forvetler
Eskiler : Mirsad , Baston , Bodiroga , Foirest , Delfino , Nocioni , Khryapa , Zizic , Smodis ,Dikoudis . Burada da Kerme Gönlüm , Monia , Mancinelli ,David Blu , Varejao , Tsartsaris gibi adamlar bu listeyi zorlayabilir gayet.
Yeniler : Ponitka , Claver , Kuzminskas , Mclean , Printezis , Justin carter , Derrick Brown , Quincy miller , Fernandez , Maciulis. Listeyi yaparken bazı oyuncuları cidden aradım 10 kişiyi tamamlamak için.
Buradan eskilerin ilk 10una oyuncu almam şahsen ben. Mirsad'dan iyi ribaundçu zaten Avrupa tarihinde yok , Baston şu anki o yamyam uzunlar kadar savaşçı ama çok elit bir bitiriciydi . Bodirogayı zaten geç :D Foirest çok elit bir skorerdi . Delfino , Nocioni zaten bu lige fazlaydılar ve gittiler. Khryapa yıllarca ligin en iyi 4 numarasıydı. Zizic bize geldiğinde sevinçten ağlamıştım. Smodis yıllarca hep en tepeye oynadı ve Dikoudis ile değişmeli yaptılar bunu :D
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Guardlar
Yeniler : Teodosic , De Colo , Wanamaker , Calathes , Shved , Satoransky , Rodriguez ,, Lull , Diamantidis , Spanoulis ,Heurtel , Gentile , Strelniks ,Navarro gibi ayırmakta zorlandığım bir havuz var. En azından burda yeniler vasatın üstünde ama bundan eski toprakların payı büyük.
Eskiler : Saras , Marcus Brown , Anthony Parker , Lynn Greer , Sconnie Penn , Ed Cota , Tyus Edney , Rigodeau , Ariel Mcdonald , Lakovic , Vujanic , Bullock , Holden , İbo , Navarro , Carlton Myers ,Prigioni , Calderon , Zizis , Cabezas , Bulleri , Basile , Naumoski , Popovic , Belinelli , Becirovic , Bootsy Thornton , Langdon , Papaloukas , Pozzecco , Stepanov , Tal Burstein
Burda biraz yeniler dengeliyor gibi ama yakında Spanoulis , Navarro , Diamantidis emekli olunca yeniler dutluk olacak. Yine de diğer pozisyonlara göre daha iyi yeniler.
Şöyle kabataslak bir 12 kuracak olursak ; ( safiyane yetenek olarak )
Eskiler : Saras - Parker - Bodiroga - Mirsad - Sabonis - Greer - Brown - Macijauskas- Scola - Vujcic - Bulleri - Fucka
Yeniler :Spa - Diamantidis - Fernandez -Vesely - Tomic - Teodosic - Rodriguez - Shved -Hines - Ayon - De Colo - Bourosis

Sonuç çok açık bence. .Düşüncelerim hakkında şu anki eurolig izleyicilerinin yorumunu merak ediyorum .
Edit : Yurolig oynayamamamızla bir alakası yok. Eurocup zaten danone kupasının Muhammed Demircisiz ve Yılmaz Erdoğansız veriyonu.

Eurolig yetenek açısından biraz zayıfladı ama eskileri ve yenileri yazarak yetenek kıyaslamasında sıklıkla şöyle bir hata yapılır. Eskilerin tarih aralığı geniş tutulur. Sabonis dediğiniz adam 80lerin oyuncusu biraz da 90larda oynadı , Fucka 90ların oyuncusu Scola 2000lerin. Şimdi 20-25 senelik bir zaman aralığından yıldız sayarsan elbette günümüzdeki 3-5 senelik zaman dilimindeki yıldızlardan daha fazlasını yazarsın. Jenerasyonları 3-5 senelik dilimlere ayırdığında yetenek açısından çok aşırı bir zayıflama olmadığı görülür.

İkinci bir nokta da yetenekli avrupalılar nba yapıyor en yakın örnekleri Pekovic Bjelica Marjanovic Mirotic Bogdanovic Dragicler Gasoller Porzingis Nurkic . Bu adamları koy avrupaya gene avrupa basketbolu yıldız dolu olur. Pekovic mesela acayip bir post up oyunu olan adam şiir gibi oynuyor sırtı dönük oyunu ama avrupada 2-3 sene kaldı olsa eskilerin pek çok eurolig yıldızını katlar geçerdi.Mirotic 23 yaşında ayrıldı avrupada kalsa 10-12 sene avrupayı domine ederdi. Para da şöhret de nba'de ve adamlar durmuyor gidiyor.

Yetenek açısından zayıflasa da eurolig daha tırt bir lig haline gelmiyor.Eurolig basketbolunun çok ayrı bir tadı var. Yetenekle de alakalı olmayan bir tad. Benim için nba'den çok daha zevkli. Belki de her şey çok kolayca yapılmadığı içindir (herkes smaç basamıyor herkes takır takır şut sokamıyor) , belki bizim de avrupanın bir parçası olduğumuz içindir bilemiyorum ama nba'de sayısız yıldız oynamasına rağmen bana eurolig tadını vermiyor. Avrupa basketbolu yıldızları nedeniyle değil mücadelesi çekişmesi ve taktik anlayışıyla güzel.Onu sevdiren de bu , yıldızlar avrupa basketbolunun temeli değil çeşnisidir. Onlarsız da bu oyun izlenir sevilir nba gibi yıldızlar üzerinden dönen bir yer değil burası.

Eurolig yetenek açısından biraz zayıfladı ama eskileri ve yenileri yazarak yetenek kıyaslamasında sıklıkla şöyle bir hata yapılır. Eskilerin tarih aralığı geniş tutulur. Sabonis dediğiniz adam 80lerin oyuncusu biraz da 90larda oynadı , Fucka 90ların oyuncusu Scola 2000lerin. Şimdi 20-25 senelik bir zaman aralığından yıldız sayarsan elbette günümüzdeki 3-5 senelik zaman dilimindeki yıldızlardan daha fazlasını yazarsın. Jenerasyonları 3-5 senelik dilimlere ayırdığında yetenek açısından çok aşırı bir zayıflama olmadığı görülür.

İkinci bir nokta da yetenekli avrupalılar nba yapıyor en yakın örnekleri Pekovic Bjelica Marjanovic Mirotic Bogdanovic Dragicler Gasoller Porzingis Nurkic . Bu adamları koy avrupaya gene avrupa basketbolu yıldız dolu olur. Pekovic mesela acayip bir post up oyunu olan adam şiir gibi oynuyor sırtı dönük oyunu ama avrupada 2-3 sene kaldı olsa eskilerin pek çok eurolig yıldızını katlar geçerdi.Mirotic 23 yaşında ayrıldı avrupada kalsa 10-12 sene avrupayı domine ederdi. Para da şöhret de nba'de ve adamlar durmuyor gidiyor.

Yetenek açısından zayıflasa da eurolig daha tırt bir lig haline gelmiyor.Eurolig basketbolunun çok ayrı bir tadı var. Yetenekle de alakalı olmayan bir tad. Benim için nba'den çok daha zevkli. Belki de her şey çok kolayca yapılmadığı içindir (herkes smaç basamıyor herkes takır takır şut sokamıyor) , belki bizim de avrupanın bir parçası olduğumuz içindir bilemiyorum ama nba'de sayısız yıldız oynamasına rağmen bana eurolig tadını vermiyor. Avrupa basketbolu yıldızları nedeniyle değil mücadelesi çekişmesi ve taktik anlayışıyla güzel.Onu sevdiren de bu , yıldızlar avrupa basketbolunun temeli değil çeşnisidir. Onlarsız da bu oyun izlenir sevilir nba gibi yıldızlar üzerinden dönen bir yer değil burası.
Ben kesinlikle hata olduğunu düşünmüyorum. Neticede iki örnek de 1 sezonunun içinden alınmış örnekler. Yani bir tarafta sadece 2016 sezonu varken diğer tarafta 2000 ve 2005 sezonları arasında oynamış bütün oyuncular gibi bir örnek yok. Her iki örnek de aynı uzunluktaki bir alanı tarıyor. Her iki örnekte de 20 yaşında oyuncular olduğu gibi , 35 yaşında olup bir eski jenerasyonun oyuncuları da var. Burada bir haksızlık filan yok.
Nba'e giden oyuncuların çok olması da Nba'in değil yüroligin bir problemi. Sen adam gibi organizasyon düzenleyemezsen , ilk tur maçları sonunda Avrupa kupalarına hiç bir takım veda etmezse , 2 ay boyunca oynana Eurocup maçlarından sonra elenen takım adedi 8 ise , yüroligde her sene format değişiyorsa tabiki sponsor da bulunmaz gelir de oluşmaz ve doğal olarak oyuncular da kapılır. Nba'in Şampiyonlar Ligi'nin böyle zırt pırt format değiştirdiğini gördünüz mü hiç ? En fazla ufak tefek değişiklikler olur .Ama genel format aynıdır hep bu organizasyonlarda. Şimdi Nba'de salary baya bir artacak ve üstüne üstün Nba'in alt ligi olan gelişim ligi genişletilerek 30 takıma çıkacak. Ve her takımın ortalama 10ar milyon dolar bütçesi olacak. O zaman Kulig gibi , Stimac gibi vasat oyuncular bile o lige transfer olacak. 2 yabancı hakkı olan Çin Ligi bile Avrupa'nın kalitesini düşürmüşken o lig projesi tamamlandığında olacakları siz düşünün.
Pekovic bence de çok iyi bir oyuncu ve Nba'e ilk gittiğinde şans bulamamasına rağmen azmedip bir şekilde kendini kabul ettirmesi taktire şayan ancak Avrupa tarihinin en iyi 5 pivotu arasına bence giremez. Gasolx2 - Sabonis - Divac- Mehmet Okur ilk aklıma gelen 5 isim.

Şampiyonlar ligi galiba ilk olarak 93 yada 94 de oynanmıştı, 8 takım 4 erli 2 gruba ayrılıyordu. Takım sayısı arttırıldı, gruplar arttı, tur atlayacak takım saysı değişti, şampiyonlar ligine şampiyon olmayan takımlarında gitmesi sağlandı, ikici tur grupları eklendi, sonra vazgeçildi, elemelerdeki eşleşmeler değişti, son olarak da torbalar enteresan sıralandı, ikinci torba ilkinden daha zor hale geldi.
Nba zaten başka bir oluşum, şuanda olgunluk döneminde. Bilmiyorum ama eminim orada da 60 lı 70 li yıllarda değişim olmuştur. Hala da takımların adı değişiyor, yeri değişiyor... Vancouver grizzels, toronto raptors, charlotte hornets, newjersey nets vardı mesela bir zamanlar, seattle supersonics vardı...

Ben kesinlikle hata olduğunu düşünmüyorum. Neticede iki örnek de 1 sezonunun içinden alınmış örnekler. Yani bir tarafta sadece 2016 sezonu varken diğer tarafta 2000 ve 2005 sezonları arasında oynamış bütün oyuncular gibi bir örnek yok. Her iki örnek de aynı uzunluktaki bir alanı tarıyor. Her iki örnekte de 20 yaşında oyuncular olduğu gibi , 35 yaşında olup bir eski jenerasyonun oyuncuları da var. Burada bir haksızlık filan yok.
Nba'e giden oyuncuların çok olması da Nba'in değil yüroligin bir problemi. Sen adam gibi organizasyon düzenleyemezsen , ilk tur maçları sonunda Avrupa kupalarına hiç bir takım veda etmezse , 2 ay boyunca oynana Eurocup maçlarından sonra elenen takım adedi 8 ise , yüroligde her sene format değişiyorsa tabiki sponsor da bulunmaz gelir de oluşmaz ve doğal olarak oyuncular da kapılır. Nba'in Şampiyonlar Ligi'nin böyle zırt pırt format değiştirdiğini gördünüz mü hiç ? En fazla ufak tefek değişiklikler olur .Ama genel format aynıdır hep bu organizasyonlarda. Şimdi Nba'de salary baya bir artacak ve üstüne üstün Nba'in alt ligi olan gelişim ligi genişletilerek 30 takıma çıkacak. Ve her takımın ortalama 10ar milyon dolar bütçesi olacak. O zaman Kulig gibi , Stimac gibi vasat oyuncular bile o lige transfer olacak. 2 yabancı hakkı olan Çin Ligi bile Avrupa'nın kalitesini düşürmüşken o lig projesi tamamlandığında olacakları siz düşünün.
Pekovic bence de çok iyi bir oyuncu ve Nba'e ilk gittiğinde şans bulamamasına rağmen azmedip bir şekilde kendini kabul ettirmesi taktire şayan ancak Avrupa tarihinin en iyi 5 pivotu arasına bence giremez. Gasolx2 - Sabonis - Divac- Mehmet Okur ilk aklıma gelen 5 isim.

Dan godfred, rashad grifitt, vrankovic, fucka, meneghin, vujcic, volkov... Bunlarda benim aklıma gelen isimler.

Avrupa basketbolu aşama aşama zaten kan kaybediyordu NBA'in Avrupa'ya el atması ile birlikte...Yunanistan ve İtalya da çekilince, CSKA -Maccabi - Real- Barca 'nın rekabeti ve yatırımıyla dönüyordu iş...Onlarda da bu sene hep birlikte bir düşüş olunca, Eurolegue'in görüntüsü rahatsız edici bir boyuta geldi...Seyredecek yıldız sayısı çok azdı zaten oyun kalitesi de çok düştü...

Formatta çok tuhaf bir halde... Deniz'in dediği gibi aralarında hiçbir denge olmayan gruplar arasında ilk 24 maç sonucunda 8 e düşüyor takım sayısı..Sonra, 5-6 maçta şampiyon belli oluyor..Lig mi Turnuvamı bu organizasyon önce ona bir karar vermeleri lazım artık..Önümüzdeki sene daha da beter bir hale gelecek bu ..16 Takımlı lig ama yine Final 4 var.. Madem maç programını yoğun tutuyorsun..Tamamen play of'la belirlensin şampiyon ve adalet yerini bulsun...

Fener bu sene çok çok sağlam ilerliyor. Karşı gruptan kim gelirse gelsin geçer. Şampiyonluğun en güçlü 2 3 adayından biri şu an bence. Olyle ikisi oynayabilir finali.

SM-A500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi