1- değişen fikstürle birlikte ilk 8'e girmek için yeter galibiyet sayısı: en az 9 kez evinde kazanacaksın, en az 5 kez de dışarıda kazanacaksın. 14 galibiyet- 16 yenilgi seni en kötü 8. olarak f8'e taşır.
2- bu sene euroleague'de(kızılyıldız ve zalgiris'i saymazsak) bütün takımlar birbirine denk. kimse kolay kolay domine edemez içeride dışarıda. kadro farkları benim gözümde uçuk değil. euroleague birincisinin 21-9 ancak yapacağını düşünüyorum. (13 evinde kazanarak, 8 dışarıda kazanarak)
bu iki maddeden yola çıkarsak şahsi görüşüm:
- en avantajlı takımlar evinde yaratacağı boğucu atmosferle rakibi sürklase edebilecek, evinde en fazla galibiyete ulaşabilecek takımlar. bu anlamda öne çıkan takımlar:
*olympiacos, panathinaikos, maccabi, fenerbahçe, galatasaray (kızılyıldız'ın da öyle bir avantajı mevcut. ancak, kadro kalitesizlikleri bu avantajı kullanmalarına imkan vermez.)
- evinde iyi oynayacak bu 5 takımdan en avantajlıları, dışarıda da tecrübesiyle rahat galibiyet alabilecek olympiacos, maccabi ve fenerbahçe.(Galatasaray ve Panathinaikos'un dezavantajı deplasmanda rahat galbiyet alamayacak olması) bu 3 takım evinde en az 11-12, dışarıda da 7-8 galibiyet alarak sezonu 18-19 galibiyet bandında bitirir.
- CSKA, yine büyük ev sahibi avantajı olmasa bile oturmuş sistemiyle 18-19 galibiyet bandına rahatlıkla erişerek ilk 4'de bitirir.
- İlk 4: CSKA, Maccabi, Fenerbahçe ve Olympiacos'tan oluşur.
- Geriye kalan 4 kontenjan için 5-8 aralığını kapmaya çalışacak takımlar:
Galatasaray ve Panathinaikos: Evinde zor maç kaybedecekleri avantajıyla. Dezavantajları deplasmanlar olacak.
Real Madrid ve Barcelona: Tecrübeleriyle ve buraları hep oynamalarıyla eski şaşalı günlerinden birazcık uzak olsalar da ilk 8'i hep zorlarlar.
Daruşşafaka: Göreli iyi kadrosu, tartışmasız iyi koçu ve heyecanıyla ilk 10 dışında kalmayacağı kesin. Ama ilk 8 yapabilir mi, evinde ne kadar maç kaybedeceği ve deplasmanda ne kadar kazanabileceği bunu bize gösterecek.
E. Milano, Anadolu Efes, C.Laboral: Deplasmanda maç kazanma ihtimali çok az olan, evinde de caydırıcı olamayan ama her takımı da günündeyken yenebilecek bu takımlar; yine de kötü sayılmayacak kadrolarıyla hep yarışın içerisinde olacaklar.
- 5-8. sıra için hiç şans tanımadıklarım: Brose Basket, Zalgiris Kaunas, U.Kazan, Kızılyıldız. (Brose'un geçen seneki performansına rağmen bu sene onların düşüşe geçeceklerini, geçen sene euroleague'in bu seneden çok kötü olduğunu düşünüyorum.)
Yani asıl mücadele 5-8 aralığında olacak bana kalırsa. Bu sıralama için yarışacak takımlar tam 8 tane! Bunlar: Galatasaray, Panathinaikos, Real Madrid, Barcelona, Daruşşafaka, O. Milano, Anadolu Efes ve C.Laboral. Bu 8 takım arasında her şey olabilir.
Benim şablonuma göre bu takımlardan galibiyet sayısı: 14 ve 18 arasında olacaklar ilk 8'e girecek.
Bu 8 takımdan en az 14 galibiyet çıkarabilecek takımla hangileri olabilir mesela?
- Galatasaray: Evinde iyi oynayacağını söylemiştik. 8-9 galibiyet çıkarabileceğini ifade etmiştik. Geriye deplasmanda alınacak 5-6 galibiyet kalıyor. Alabilir mi? En fazla 3-4 galibiyet alabileceğini düşünüyorum bu da sezonu 12-13 galibiyetle bitireklerini bize söylüyor. Yan kıl payı ilk 8'in dışında kalacak gibi duruyor Galatasaray. Sıralama olarak 9 veya 10. olur diyorum.
Panathinaikos: Yunanistan'da yine 8-9 galibiyet alabileceklerini hatta fazlasını çıkarabileceklerini düşünüyorum. Deplasmanda 5 galibiyet alabilirler mi? Bana kalırsa alırlar. 14-15 galibiyetle 8.veya 9. olacaklarını düşünüyorum. Yani 14 galibiyetli 2-3 takım olabilir ve iş ikili-üçlü averajlara kalabilir. Dışarıda kalabilirler.
Real Madrid: İspanya basketbolu düşüşte. Real Madrid, Euroleague'i şampiyon bitirdiği sene bile eski senelere nazaran göz doldurmuyordu. Geçen sene Fenerbahçe serisinde patladılar. Bu sene ne olacak? Serrod'u kaybettiler. Forvet hattı emekli olmuş silahşörler gibi. Tek göz doldurdukları yer pota altı. Randolph ve bu sene kendine elmiş Thomkins'in üzerine Ayon ve Reyes var. İçeride ne kadar, dışarıda ne kadar galibiyet alırlar bilmiyorum ama erek şerefsizlikleriyle, gerek kuvvetli lobisiyle en az 15-16 galibiyeti kolaylıkla alırlar. Kendileri için 6-7. sırayı uygun görüyorum.
Barcelona: Real Madrid gibi forvet bölgesi sorunlu bir takım daha. Üstelik pota altında Tomic ve Dorsey'ye bu sene de bel bağladılar gibi duruyor. Seraphin'i alırsalar pota altları değişir ki çok şey değişir. Tek avantajı deplasmanda da maç kazanabilecek auraya sahip olmaları. 5.6. sıralardan birinde kendilerine yer bulurlar.
O.Milano: Bu seneki sürpriz takımım Milano. Her ne kadar hem içeride o kadar iyi gözükmeseler hem de dışarıda çok zor galibiyet alırlar gibi gözükse de; kimsenin şans vermediği sene Maccabi veya Laboral ne yaptıysa bu sene bence onu yapabilirler. Yani kimya, bilemediğimiz bir ruh oluşabilir bu takımda. Dragic- Hickman ve Radulijica hamlesi bence gayet yerinde. Dragic'in efsane bir sene geçireceğini düşünüyorum. Bourusis'in geçen sene Laboral'de yaptığını Raduljica'nın yapacağını düşünüyorum. Milano'daki son senesi olacak ve olunlaştığını umut ettiğimiz sıhhatli bir Gentile'yi de hesaba katarsak bence çok tehlikeli bir takımlar. 7.veya 8. olacaklarını düşünüyorum.
Daruşşafaka: İlk 10 dışında kalmayacaklarını herhalde herkes düşünüyor. Önemli olan soru şu: belli bir kültürü ve geçmişi olan Real Madrid, Barcelona, Milano, Panathinaikos'u geçebilirler mi? Aslında biraz umutluydum ama bence o sene bu sene değil. Bu köklü takımlardan dördünü de geçemez. 12 galibiyet bence onlar için başarı olur.
C.Laboral ve Anadolu Efes: İçeride 6-7, dışarıda en fazla 3-4 galibiyet alırlar. Yani 9-10 galibiyetle bitirirler. İlk 8'de bitirme yarışında olan takımların bu takımlara yenilmemesi gerekiyor bence kendilerini tehlikeye atmamaları için.
Son olarak sıralama şöyle olur:
1- Olympiacos
2- CSKA
3- Fenerbahçe
4- Maccabi
5- Barcelona
6- Real Madrid
7- O.Milano
8- Panathinaikos
9- Galatasaray
10- Daruşşafaka
11- C.Laboral
12- A.Efes
13- U.Kazan
14- B.Basket
15- Zalgiris
16- Kızılyıldız
Eşleşmeler:
F8
Olympiacos- Panathinaikos (Panathinaikos)
CSKA- O.Milano (CSKA)
Fenerbahçe- R.Madrid (Bu sefer sanki Real Madrid)
Maccabi- Barcelona (Maccabi)
F4
Panathinaikos- Maccabi ( Maccabi)
CSKA- Real Madrid ( CSKA)
Final
Maccabi- CSKA ( CSKA)