Genel Eurobasket 2011 Haberleri

Pekovic yok ama yine de inanılmaz bir pota altları var. Oldukça ciddi bir maç. Galibiyet önemli bu maçta bizim için.

Son dakika o umutla açınca olmadı :) İzlesek fena olmazdı.Ama takımda ciddi bir değişim var.İyiye gidiyoruz.Turnuvaya en hazır şekilde gideceğiz gibi.Çok erken eleştirilere başladık ama bu her turnuva öncesindeki yaşadıklarımızdan farksızdı.Turnuva öncesi hazırlıklarda ne kadar dibe vurursak turnuvada o kadar yükseğe çıkıyorduk şaka maka :) Bu kadar zorlu grup bu kadar zorlu çarpraz grupla bile en kötü çeyrek final yarı final yapıcaz gibi.Umarım kilit maçları geçerizde bir turnuvada son noktayı görürüz.

Oğuz - Ömer
Enes - Ersan
4-5 böyle zaten. Furkan çağrılmazsa hiç gitmeyelim turnuvaya. 4 uzunla turnuvaya mı gidilir yahu çıldırmış bunlar !

Furkan'ı almayıp İzzet'i almak nedir ya ?!

Orhun Ene'yi küçüklüğümden beri çok severim ama bu yaptığı iş değil..

Furkan gibi birine ihtiyacımız varken neler yapıyoruz..

Izzet Turkyılmaz kımdır ya ne zaman oynamıs mıllı takımda ne zaman bı katkı vermıs. Ben ızledıgımız hıc bır hazırlık macında gormedım kendısını. Illa Banvıt ten bırını alıcam dıye aldıgı adam a bak. Furkan dan nesı ıyı ne tecrubesı var da Izzetı alıyorsun takıma. yazık ya valla yazık.

14 kısı neden olmuyor dıye ısyan edıyorduk sımdı 11 kısı gıdıyoruz sampıyonaya gercekten Orhun Ene bır kac gomlek fazla geldı galıba sana bu gorev

Orhun Ene hayatının büyük kumar oynadı, tutmazsa vay haline . İzzet'in de Allah yardımcısı olsun, forma şansı bulur ve kötü oynarsa yaylım ateşini tutulur..

Milli takım başantrönörü olmadan önce "Galatasaray'dan oyuncu çağırmayacağım" ifadesi içeren bir yemin metni mi okutuluyor bunlara? Bu ne yaa kepazelikten başka bişey değil bu. Söyleyecek çok şey var ama...

turnuva başlasın görürsün...objektif bakmayı ögrenmek gerek...
ispanya-sırbistan-fransa zaten kadro olarak dahi türkiyeden üstünler...şahsen kendim dahi küçümsedigim yunanistanın o kadrosuyla neler yaptıgını da gördük...

Çok sağol verdiğin öğüt için. Semih ve Kerem'in eksikliği artı çok kötü bir koçumuz olmasına rağmen turnuvada göreceğiz evet bazı şeyleri.

aynen devam et orhun ene!! izzet'i kadroda tut tutku'yu hiç düşünmeden barış ermiş'i kadronda tut...aynı böle devam et...muratcan güler nedim yücel gibi sezonu çok iyi geçiren türklerin yüzüne bakma ama cenk akyol illa orda olsun...bulundugun konumda uzun kalamayacaksın orhun!!

Bu turnuvada çeyrek finali göreceğimizi hiç sanmıyorum.Çok zor bir kura çektik ayrıca Orhun Ene tam bir fiyasko.Bunun böyle olacağı belliydi.Zaten onu değil onu oraya getirenleri suçlamak gerekir.

Turnuvanın en önemli iki favorisi İspanya ve Sırbistan... Bu çok net... Yıldız oyuncularından yoksun olmasına rağmen Yunanistan basketbolda kendi tarzını her zaman kabul ettirmiştir. Litvanya hazırlık maçlarında istikrarsız olsada, ev sahibi olma avantajıyla finali zorlamaya aday. Slovenya her takımın canını yakabilir. Milli takımımıza gelince, bu şampiyona rüşdü ispat etmek için önemli bir gösterge olacak. Dünya ikinciliğinden sonra yarı finalden önce elenilirse 2001'deki ikinclik ve sonrası gibi bir duruma dönüşebilir...

Ben de turnuvaya iki gün kala milli takım için bir şeyler söylemek istiyorum.

Öncelikle kadro yapısından başlıyayım. İyi şeyler söyleyerek başlamak isterim ancak bu kadro yapısı hakkında iyi şeyler söylemek mümkün değil. Evet, sakatlıklar olmasa bu takım tarihimizin en iyi kadrolarından biri ancak unutulmamalı ki Hidayet ve Ersan'ın NBA'de geçirdiği sezonlar felaketti, Ömer ve Semih sakat geldi, Kerem Gönlüm kampta sakatlandı, Sinan ameliyat oldu, Oğuz sezon içerisinde inişli çıkışlı bir performans sergiledi, Enes bir tane bile resmi maç oynamadan geldi falan filan. Kağıt üzerinde kadro çok yönlü ve etkili bir kadro gibi gözükse de birey olarak incelendiğinde sorunların can sıktığı bir tablo çıkıyor karşımıza. Yine de kamp süresinde Orhun Ene'nin önüne öyle aman aman sorunlar çıkmadı, Semih'in sakatlığı dışında. Orhun Ene demişken ondan başlayalım, öncelikle seçtiği kadro ile turnuvaya maalesef 1-0 geride başlıyoruz. İki tane en önemli pozisyonda (1 ve 5 numara) 15 günden fazla sürecek bir turnuvaya sadece 2 isim ile katılacak olmak (Ömer-Oğuz, Kerem-Ender) açıkçası turnuvanın ilerleyen günleri için bir handikap olabilir. 12 kişilik kadronun genel olarak 2-3 numarada yoğunlaştığını da söylemek yanlış olmaz sanırım. 2 numarada ÖmerO-Cenk-Sinan, 3 numarada Hido-Emir-İzzet rotasyonu; gereksiz kalabalık ve şişik maalesef. 1 ve 5 numarada sadece 1'er alternatif varken 3 numarada bu şişkinlik kadro yapısındaki zaafları ortaya koyuyor.

Orhun Ene demişken; kendisi kadro seçimi dışında bir risk daha aldı, o da takımı hazırlama konusunda. Diğer milli takımlar genel olarak hazırlık döneminin sonlarına doğru hazır olurken bizim takımımız Karadağ maçına kadar hazır olmaktan uzaktı. Ancak 18 günlük turnuva düşünüldüğünde, turnuvaya 10-15 gün önceden hazır olan takımların turnuva sonlarına doğru düşeceğini ön görebiliriz, eğer bir takımın yaklaşık 30 gün boyunca (10 gün turnuva öncesi + 18 gün turnuva sırası) fizik kondisyon olarak en üst seviyede kalamayacağını gözden kaçırmazsak. Sırbistan ve Litvanya gibi turnuvanın önemli favorilerinin de hazırlık dönemi boyunca inişli çıkışlı performanslar gösterdiğini de bir dip not olarak ekleyelim. Almanya'daki turnuva sonuna kadar ağır idmanların devam ettiğini ve turnuva ilerledikçe -ilerleyebilirsek tabii- bu çalışmaların artı olarak döneceğini ön görmek de zor olmasa gerek. Daha önce de söylediğim gibi, önemli olan Litvanya maçında %100 olabilmek, Portekiz maçında %100 ya da %60-70 olmanın arasında fazla fark olmayacağı da aşikar.

Tekrar kadroya dönersek bu takımın en önemli oyuncusu kesinlikle Kerem Tunçeri. Evet Ender Arslan zaman zaman kenardan gelip takımı ateşleyebilir, evet bir maç çıkıp 15-20 sayı atıp maçı getirebilir ancak hazırlık dönemi boyunca yaşadığımız organizasyon sıkıntısını Ender ile gideremeyiz. Ender iyi bir skorer ama özellikle Orhun Ene gibi henüz bu seviyede kendini kanıtlayamamış bir koçun elinde organizasyon sıkıntısı yaratması muhtemel ki bunun belirtilerini de hazırlık maçlarında gördük. Ender'in sahada olduğu dakikalarda Hidayet veya Emir organizasyon açığını kapayabilecek kapasiteye sahip isimler ancak Orhun Ene'nin iki ismi de sadece skora kanalize etmesi, sorunu böyle çözme ihtimalimizi de ortadan kaldırıyor -Tabii bu iki isimden biri turnuva sırasında insiyatif alıp, rol dışında çıkmazsa- Hidayet ve Emir kendi takımlarında genel olarak point forward dediğimiz 3 numaradan oyunu kurabilen ve hücumu yönlendirebilen isimler olarak göze çarpıyorlar ancak özellikle Hidayet milli takımda çok farklı bir rolde oynuyor. Oysa rolü daha net ve doğru belirlenmiş, forvetlerde bire bir yerine tepede pick-and-roll oynayan bir Hidayet potansiyel olarak 13-5-5 civarı istatistikler yapabilecek ve oyunun çok daha içinde olabilecek bir isim. Benzer şeyleri Preldzic için de söylemek mümkün.

Uzunlara geldiğimizde ise Kerem ve Semih gibi iki tane oyunun momentumunu değiştirebilecek ismi kullanamayacak olsak da uzun rotasyonu olarak çoğu takıma üstünlük kurabiliriz. Ersan'ın turnuvanın ikinci bölümünde şut ritmini yavaş yavaş bulacağını ve geçen seneki performansına yaklaşacağını düşünüyorum. Kötü ve sakatlıklarla geçen bir sezondan sonra, ağır antremanları yedikten sonra da geçen seneki şut performansını beklemek hayalcilik olur. 4 numarada Ersan'ın olmadığı dönemlerde Ersan'ı sahada izleyeceğiz ki, hazırlık maçlarının ilk gününden son gününe kadar gösterdiği gelişim bile insanı ilerleyen yıllar için umutlandırıyor. Atletik, çabuk zıplayabilen, bileği düzgün ve güçlü bir uzun Enes ancak henüz tecrübesi, ayak hareketleri ve savunması istenilen seviyede değil. Özellikle savunmada takıma ayak uydurursa onun da sırıtmayacağını hatta benchten gelip fark yaratabileceğini düşünüyorum.

5 numarada ise Ömer Aşık'ı hayranlıkla izlemeye devam ediyorum. 1 senede bilek yumuşaklığının ne kadar geliştiğini görmek de zor değil. Serbest atışlar için konuşmuyorum, zor pozisyonda bitirdiği, tiplerken yumuşacık bıraktığı toplarla her geçen senede insanı etkilemeye devam ediyor. Sakatlıktan çıktığı gibi bu performansı gösterdiği düşünülürse fizik olarak biraz daha yukarı çıktığı maçlarda şüphesiz en önemli silahlarımızdan biri olacak.

Sonuç olarak belki 1 numaralı favori değiliz ve kura olarak da önümüzde çok zorlu bir yol var, ancak Portekiz maçı ile yine dağın tepesinden yuvarlanmaya başlarsak İspanya maçına kadar çığ olabiliriz, tıpkı geçen sene yaptığımız gibi. İlk öncelikli hedef, grupta İspanya veya Litvanya ikilisinden birini altımıza alabilmek olacaktır. Ondan sonra Sırbistan'ı, Almanya'yı, Fransa'yı konuşuruz. Umarım ülkemiz için hayırlı bir turnuva olur, biz de çok özledik basketbolu.

Orhun Ene bagajda unutulsun. Yanlışlıkla Fedex'in kargo uçağına binsin ve sonra havalimanında pasaportunu çalsınlar ve bitene kadar geri gelmesin. Arkadaş 2 point guard ve sadece 4 adet uzun rotasyonunda oynayabilecek oyuncunla turnuvaya giriyorsun yahu böyle bir şey var mı ? Ulan senin takımında all star olmuş bir pivot yok , Kerem gibi yılların milli oyuncusu yok ve ona rağmen senin tam 6 adet aslan gibi oyuncun var. Semih gidince 5 tane kalıyo. Yahu zaten orda seçim yapma şansın bile yok. Hele ki normalden daha uzun bir turnuvada uzunlarını diri tutmak zorundayken sen hepten bitirdin olayı Orhun efendi.
Yahu senin sistemin arkada caydırıcı bir blokçun olmadan işlemiyor. Orda hareketli , fena yer tutmayan , aktif bi uzun lazım sana. Ve bir tek Ömer var elinde. Yahu al Furkan'ı işte aradığın adam. Ömer'i yedeklesin işte. Ama yok ; Ömer 2 faul aldığında yastık Oğuz gircek. Hadi Semih olsa anlarım bu işi ama Semih de yok. Yemin ediyorum Semih Erden'i istiyorum şu takımda yahu o kadar doldum bu Orhun konusunda.
Hadi uzunu geçtim . Senin elinde 4 adet point guard vardı kadroda. (Tutku'nun çağrılmamış haliyle) Ve bir takım 3 point guardla gider turnuvaya. Point guard özel bi mevkidir ve oyuncusu da özeldir. Orhun efendi Tanjevic'e bi telefon bile mi etmedin ? Ya da 2006'da bu takımın 3. guardı olan Engin'in , 2. guardı olan Ender'in diriyken yaptığı işleri hatırlamaz mısın ? Hareketli , bol yardımlı ve harekete dayalı alan kapatmalı bi savunmada Hidayet mi point guard oynayacak bu 2 guardına bişey olduğunda ? Sen en büyük yıldızına top taşıtacak kadar aptal mısın ? Çok mu zor 3 point guard ?
Hadi İzzet'i anlıyorum kaypaklığın nedeniyle . Ama Cenk'in 12 kişi arasında tutulması skandaldır. Seneye efes kombinesi alıyorum efes benchinin dibinden. Ben de efes formamı giyip orda maç boyu oturup powerade iççem. Ve seneye beni kadroya almazsan yandın Orhun ene !!!!!!