Lokavt

1 seneyi geçkin süredir konuşulduğu üzere NBA'de bir lokavt gerçeği var ve görüşmeler hala sürüyo ancak büyük ihtimalle bu sezon lokavt olacağı konuşuluyor. Ancak önce bir yanlış anlaşılmanın önüne geçelim; lokavt demek bütün sezon oynanmayacak NBA ve bütün NBA oyuncuları Avrupa'ya gelecek demek değil. NBA tarihinde bundan önce bir tane lokavt var. 98/99 sezonu. Örneğin o sezon 5 Şubat'ta başlamış ve sezon all-star maçı oynanmadan tamamlanmış ve bazı takımlar kendi aralarında oynayamadan 50 maç yapılmış. Sezon ortasında dönecek oyuncuyu kimse kadrosunda istemeyeceğine göre, bu sadece free agent'ların Avrupa'ya gelmesini kolaylaştırabilir.

Lokavt hakkında ufak bir bilgi vereyim, bildiğim kadayıla. Amerikan sporlarında iki çeşit salary cap var, biri NBA'in kullandığı "soft cap" diye tabir edilen tür. Diğerinin hangi sporda kullanıldığını bilmiyorum -NFL sanırım- ama o da hard cap diye geçiyor. Ne fark var diyecek olursanız, hard cap'te n'olursa olsun belirlenen rakamın üzerine çıkamıyorsunuz. Atıyorum salary cap sınırı 80 milyon dolar mı, 80 milyon doları bir kuruş geçemezsiniz ancak NBA'de aştığın her 1 dolar için 1 dolar vergi ödeyerek (lüks vergisi) cap'i aşabilirsin. Ancak örneğin yıllık toplam ücreti 90 milyon dolar olan Lakers LeBron'a da bi' 20 milyon dolar veriyim, lüks vergisi öderim diyemez. Cap'in üstünde bulunan takımlar sadece expection'ları kullanabilir. Sınırın üstünde olan Lakers'ın 2009 yazında Artest'i, geçen yaz da Blake, Barnes ikilisini alabilmesinin sebebi de budur.

Bu sezon NBA'de lüks vergisi sınırı 70 milyon dolardı. Bu sınırı geçen 9 takım var ancak Memphis, Atlanta, Portland, Houston ve Jazz'in ufak meblağlarla geçtiğini söyleyebiliriz. Boston, Lakers, Dallas, Orlando ise farkla sınırı geçen takımlardan. Boston 13, Orlando 19, Dallas 20, Lakers 21 milyon dolar cap'in üzerinde. Yani bu demek oluyor Boston cap'i 13 milyon dolar aştığı için 13 milyon dolar extradan vergi ödüyor. Bu rakam Orlando için 19, Dallas için 20, Lakers için 21. Yani 70 milyon doları geçtiğin zaman, her 1 dolar sana 1 dolar vergi olarak geri dönüyor. Ancak söylediğim gibi NBA hard cap'le vergiyi kaldırmak istiyor. Çünkü sonuç olarak Lakers gibi, Boston gibi, Chicago gibi, New York gibi (2-3 sene önce uçan kuşa 3-5 milyon dolarlık kontrat veren New York bu alanda rekor sahibidir, 100 küsürü bulduklarını hatırlıyorum) büyük pazarlar ve diğer takımlara göre gelirleri daha yüksek olan takımlar bu parayı ödeyebiliyorlar. Ancak bi' Minnesota'nın falan tax seviyesini geçtikten sonra o paraları ödemelerinin mümkünatı yok. Suyunu sıksan kazanacakları para belli çünkü. Daha düşük bilet fiyatları, daha az seyirci, satılan daha az ürün vs vs

Salary cap'in çıkışının takımlar arasındaki uçurumu açmamak olduğu düşünülürse, vergi gibi, expection gibi yollarla uçurumun açılabilmesi NBA yönetimini ve takım sahiplerini rahatsız etmiş olabilir. Ancak ben sonuç olarak yine geri adım atacak olanın oyuncular değil de, NBA yönetimi olacağını düşünüyorum. Ancak şu an herkesin eli kolu o kadar bağlı ki, takas dedikoduları bile çıkmıyor. Çünkü lokavt süresince takas yapılamayacak, oyuncuların kontratları uzatılamayacak.

Sadece hard-cap üzerinden gittim ama, daha detaylı ve incik cincik şeyleri var bu lokavtın, bir oyuncuya verileeek maximum kontratın sınırlanması gibi. Onları da detaylıca konuşuruz sonra.
 
Lock-out tartışmaları içinde o exception davaları da var zaten.. mid-level exception kalkacak diyen var, oyuncular birliği mid-level'ı çok düşük buluyor diyen var.. evet takımlar cap'i geçerse 1'e 1 ödüyor ama NBA de oyuncular için de çok ciddi vergiler var ve bu exceptionlar her zaman tartışmaya açılan şeyler değil.. Dolayısıyla oyuncular da kontratları yukarı çekmek için çok çabalayacaklardır.. Konuşmalara bakılırsa ligin zamanında başlaması zor.
 
hard cap olmazsa drafttan seçilen oyuncu en az 6 yıl seçen takımda kalacak gibi birşey çıkmıştı..sonuçta bu üç yıldızlı sistem yerel anlamda nba'yi bitirebilir..şimdi ben minnesotalı olsam iddiamın olmadığı bir maça neden bakayım ki..tabii bende fanatiklik var,elin amerikalısında spor sevgisi ağır basabilir..ama kaybet kaybet nereye kadar...tow and a half man dizisinde bu yazdıklarımla ilgili çok komik bir bölüm bile çekmişlerdi:) karşı takım 10-0 önde..skor kaç kaç diye soruyor çarli,kardeşi de skor tutmuyoruz diyor:)neyse izlemeyen varsa izlesin:)
 
Eline sağlık Doğuş. Benim gibi Nba'e ve kurallarına biraz yabancı olanlar için açıklayıcı bir yazı olmuş. Ben hala bir çözüm bulunacağını düşünüyorum. Lokavta giderek büyük bir maddi kaybı göze alamazlar gibi.
 
Salı günü son kez toplanılıp uzlaşma yolu aranacakmış.
Lokavt'ın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bu toplantıdan sonra belli olacakmış.
 
Lokavt gerçekleşti maalesef. Kaan Kural'ın tahminine göre 98/99 sezonunda olduğu gibi bu sezon da geç açılabilirmiş. Yani muhtemelen oyuncular anlaşacak fakat bu sezon 50-55 maç üzerinden oynanacak.

Başka ihtimaller de mevcut. Örneğin sezon hiç oynanmadan tamamen çöpe gidebilir veya oyuncular tamamiyle bir mutabakata varabilir. Çok düşük bir ihtimal olsa da söylediğim durumun gerçekleşme ihitmali var. Sıkı bir NBA izleyicisi olarak bunu nasıl kaldırabilirim bilmiyorum ancak her şeyin yoluna girmesi en büyük temennim..
 
Anlasmaları çok mümkün değil.Takım sahipleri garanti kontrat yerine oynadigin maca gore para verilmesini istiyor oyuncular buna karsı.Takım sahipleri en fazla kontratin 4 yıl olmasi gerektigini soyluyor oyuncular buna karsi en fazla suan 6 yıl oluyor.Takım sahipleri hard cap uygulamasını istiyor oyuncular buna karsı.
Şuan nba dönen para 3.600 milyar dolar oyuncular bunun %57 si takım sahipleri%43 alıyorki takım sahipleri %50 %50 olsun istiyorlar oyuncu birligi %54ten asagi inmem diyor.
Takım sahipleri 22 takımın zararla sezonu kapattıgını söyluyorlar.Ayrıca garanti kontratli oyuncuların uzun süreli kontratlar yüzünden takım sahiplerini bu olay eli kolunu baglıyor ve bu sorun her iki tarafta herşeyden önemli...
 
Zaza eklemesinin geldiğini düşünürsek, bu başlığın önemi daha büyük artık bizim için. Girişte çok iyi bir yazı var, bununla beraber lokavt süreci ile ilgili duyduklarımızı yazalım, bilgi akışı önemli.
 
Hala birçok ana görüş ayrılığı noktasının ve birçok ayrıntının halledilmediği açık bununla birlikte normal sezon maçlarının iptali riski ortaya çıktığı noktada tarafların özellikle oyuncuların anlaşma konusundaki motivasyonunun artığıda açık ki normal olan da bu.Sezonun başlama tarihi uzakken anlaşma kaydedilmeyen günlerin oyunculardan götürdüğü birşey yoktu ama artık kaçan her maç maddi kayıp demek.Gelirlerin paylaşımı konusunda da aradaki fark oldukça azalmıştı sanıyorum 2-3 puan civarına indi ki bu konuyu en son konuşacaklarmış.Sonuçta TBL için FB hariç diğer takımların kaybı bizden fazla olur Efes'in tek yerli 4 numarası Ersan (genç bir oyuncu almışlardı onu saymazsak) BJK zaten tam dağılır.
 
Bir önceki lock-out dönemini hatırlıyorum. Aynı yollardan geçilmişti ve Ocak'ta lig başlamıştı.. Stern bir sene lig oynanmamasına asla izin vermez. Çünkü işe sadece pazarlama-satış gözlüğüyle bakıyor.. Tv gelirleri, reklam gelirleri, maç günü satışları, biletler v.s. Akşama kadar bilançolara, projeksiyonlara bakıyordur şimdi..

Yalnız bu tartışmaların çıkması doğal. Çünkü bu her sene gündeme gelecek bir konu değil. Pastadan pay alma kavgası sözleşme dönemlerinde patlıyor..Oyuncular doğal olarak imzayı atmadan %0,5 pay için bile günlerce tartışıyorlar.
 
Aynen o donemi bende hatirliyorum 98-99 sezonu idi Ocak da basladi. 50 mac oynanmisti. Bir de su an net bir anlasmalari yok. Biraz anlasmaya yaklastilar o kadar. Hala ayri olduklari bir cok nokta var. Umarim anlasamazlar. :D

Bir önceki lock-out dönemini hatırlıyorum. Aynı yollardan geçilmişti ve Ocak'ta lig başlamıştı.. Stern bir sene lig oynanmamasına asla izin vermez. Çünkü işe sadece pazarlama-satış gözlüğüyle bakıyor.. Tv gelirleri, reklam gelirleri, maç günü satışları, biletler v.s. Akşama kadar bilançolara, projeksiyonlara bakıyordur şimdi..

Yalnız bu tartışmaların çıkması doğal. Çünkü bu her sene gündeme gelecek bir konu değil. Pastadan pay alma kavgası sözleşme dönemlerinde patlıyor..Oyuncular doğal olarak imzayı atmadan %0,5 pay için bile günlerce tartışıyorlar.
 
3 gün süren görüşmeler kötü bitti..baya sert tartışmalar ile tamamlanmış son görüşme..burada anlaşmalarını bekliyordu tüm otoriteler..şimdi Christmas a kadar NBA in başlama ihtimali gözükmüyor..
 
Bu gece anlaşacaklarını düşünüyorum, dünkü uzun süreli görüşmenin ardından bu gece tekrar görüşme var yönetime yakın birileri de anlaşma sinyalleri vermişti.
 
Zaten bitecek erken bitmesi bizim için iyi olur bizim Zaza'dan katkı almamız için hala zaman gerek ama Efes-TT hatta FÜ ciddi katkı alıyor Lokavt oyuncularından ki Lokavtın bitmesi demek BJK'nin oldukça sıradan bir TBL takımı olması demek
 

Üst