#21 Boniface N'Dong

amk gazetesi röportaj yapmış.

Galatasaray Medical Park’ın Barcelona Regal’den transferi Boniface N’Dong bu haftaki konuğumuz... Lakabı “Boni”. Senegalli oyuncunun basketbol hikayesi oldukça enteresan aslında. 7 sene Senegal’de bir din okulunda eğitimine başlıyor. Burada fiziki üstünlüğü ile birçok scoutun dikkatini çekiyor. Futbol ve basketbol arasında geçen kariyeri sırasında aşırı uzun boyu onu basketbola itiyor. Amerika’ya gitmek en büyük hayali iken NBA’in en önemli isimlerinden Alman Dirk Nowitzki’nin koçu onu Almanya’ya davet ediyor ve Boni’nin kariyeri burada başlamış oluyor.

Almanya Fransa Ligi ve kısa süren NBA kariyerinde Los Angeles Clippers formasını da giyen Boni, daha sonra Spartak St. Petersburg’a imza atıyor. Malaga ile başarılı 2 sezon geçirdikten sonra Avrupa’nın sayılı ekiplerinden Regal Barcelona’ya geçen N’Dong buradaki 3 sezonda Avrupa’nın önemli uzunları arasına giriyor. Euroleague’de şampiyonluk sevincini de yaşayan 2.13 lük dev ile yeni adresini ve diğer merak edilenleri konuştuk...

BU SEZON KADRODAKİ ROLÜNÜ NASIL GÖRÜYORSUN ?

Takıma en büyük katkım defansta olacak. Zaten bu rolümden ötürü tercih edildiğimi düşünüyorum. Biz de çok iyi skorerler var. Skor yapmaktan öte takım defansına yapacağım katkı benim için önemli. Ayrıca liderlikle ilgili kendimi sorumlu görüyorum, genç arkadaşlarıma katkı sağlamak için. Genç bir oyuncu değilim ama yaşımın ilerde olması kendimi daha iyi hissetmemi sağlıyor. Kendi vucudumu çok iyi tanıyorum. Nasıl oynamam gerektiğini artık çok iyi biliyorum. 20 yaşımdaki gibi çok iyi sıçrayamıyorum ama sürekli daha iyi olmak için çalışıyorum.

GALATASARAY'IN EUROCUP ŞANSINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUN?

Lokomotif Kuban favori takımlardan biri, çok sert bir takım. Donetsk ise Euroleague’e katılamadı ama bu sene iyi bir kadroya sahip. Bir an evvel hazır olursak Eurocup’ta iyi işler yapacağımıza eminim...

GALATASARAY TARAFTARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİN NELER ?

Geçen sene Galatasaray tarafları ile bir tecrübe yaşadım. Aynı gruptaydık, çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Batı Avrupa’da bu tarz ateşli taraftar pek yok. Buraya geldiğimde bir taraftarın bir oyuncuya verdiği motivasyon, çok büyük katkı sağlıyor. Çok etkilendim onlardan. İzmir’de ise derbi heyecanını yaşadım. Buraya geldiğimde ilk öğrendiğim şey, deplasman taraftarları ev sahibi takımın olduğu yere gidemiyor. Bu ateşli taraftarın olması, oyuncular için çok önemli. Biz Antalya’ya gittiğimizde şaşırmıştım bu taraftarlar nereden geliyor diye. Onlara çok teşekkür ediyorum, bizi desteklemeye devam etsinler. Çalışabildiğimiz kadar çok çalışıp mutlu sona uzanacağız.

REGAL BARCELONA'DA BAŞARILI BİR 3 SEZON GEÇİRDİN. NEDİR BARCELONA İSTİKRARININ SIRRI?

Sadece kazanmak için çalışıyorlar. Çünkü orada çok büyük bir baskı var kazanmak için. Kaybetmek onlar için normal bir şey değil, kazanmak ise en iyi yapabildikleri iş. Barcelona hiçbir zaman takımın sistemini değiştirmiyor. Jawai, Tomic, Lorbek gibi iyi uzunları var. Bu sezon için tek ihtiyaçları sadece zaman. Ayrıca bu sezon Beşiktaş ile aynı grupta mücadele edecekler. Beşiktaş ve Barcelona arasında uçurum görmüyorum.

BİR ZAMANLAR SAĞ BEKTİ.

Senegalli olduğum için Hristiyan bir aileden geliyorum. Çok küçük yaşlarda abimin tavsiyesiyle din okuluna yazıldım, 7 sene okudum sonra mezun oldum. Senegal’de herkes futbola odaklı olduğu için futbola ilgi duydum ve oynadım. Basketbolu ise okullarda bize öğretiyorlardı. Okul takımında basketbol oynadım aynı zamanda futbol oynuyordum. 16 yaşına kadar ikisini aynı anda oynadım. Hatta defansın sağındaydım. Bir karar vermem gerekiyordu. O zaman boyum 1.88’di. Birden uzadım, futbolda kalsam kaleci olabilirdim ama fiziki özelliklerim beni basketbola itti. 4 senelik bir burs teklifi geldi Amerika’dan ama kabul etmedim. Çünkü 21 yaşındaydım. Sonra Almanya’dan Dirk Nowitzki’nin koçu beni buldu ve Almanya’ya gelmemi teklif etti. Ben Almanya’ya gittiğimde Dirk draft olmuştu ama lokavt vardı. Orada 1 seneyi beraber geçirdik. Sonraki 4 sene her yaz beraberdik antrenmanlarda. Çok fazla birebir oynadık. Onun tecrübesinin benim için çok avantajları oldu. Ama bunun dışında bizim Dirk ile ortak koçumuzun o zaman verdiği antrenman sistemlerinin şu an bile etkisini görüyorum.

‘DİSİPLİNİ DİN OKULUNDA KAZANDIM’

Din okulunda okurken yeteneğimim farkına vardım. Bütün kulüp takımları hep peşimdeydi o zamanlar. Neredeyse yalvardılar. Din okulundan hayata başlamamın en büyük avantajı disiplin oldu. Sert bir disiplin var ve küçük yaşta hayatınızı plana sokmalısınız. Disiplini orada kazandım.

BALIK DÜŞKÜNÜ

Hep büyük şehirlerde yaşadım. Barcelona, Petesburg, Malaga, Los Angeles ve şimdi de İstanbul... Büyük şehirleri seviyorum. Balığı çok severim, hayatımın yüzde doksanı balık yemekle geçiyor. Balık tutmayı da çok seviyorum ve en kısa zamanda İstanbul’da bunu yapmak istiyorum. İstanbul’da trafik stresi dışında hiç problem yok, çok güzel ve büyük bir şehir. Eşim ve 2 çocuğumla burada zaman geçirmek çok keyifli.

KADRO CEZBETTİ!

Kadroya ilk baktığımda isimler çok ilgimi çekti. Bu sene Hawkins, Domercant, Macvan, Erwin Dudley gibi önemli imzalar atıldı. Ben de bu kadro ile şampiyon olacağımıza inandığım için tercihimi Galatasaray’dan yana kullandım. Maddi şartlar da benim için önemli ama daha önceki senelerde Barcelona’da oynarken Samara bana Barcelona’nın verdiğinin tam 2 katını önerdi. Kabul etmemiştim. Bu sene Barcelona’dan ayrılma nedenim ise bana önerdikleri takımdaki rol ve maddi şartların eşit seviyede olmamasıydı. Şimdilik takımda atmosfer harika. Koç ile birbirimizi daha iyi tanımaya başladık. Oyuncular arası iletişim çok güzel. İdari kısımda Ömer Yalçınkaya, Cem Civan ve Murat Özyer’le iyi ilişkilerim var. Zamanla daha iyi olacak...

KONU KAZANMAKSA GERİSİ TEFERRUATTIR

Senegalli?basketbolcu Boniface N’Dong, sarı-kırmızılı ekibe transferi öncesi İstanbul’u ve Galatasaray’ı oldukça iyi araştırmış. “Ergin Ataman hakkında çok övgü dolu sözler duydum” diyen Senegalli basketbolcu, “Onunla daha önce oynamış insanlar çok güzel ifadelerde bulundular. Ama benim için önemli olan Ergin Ataman’ın kazanmaya odaklı bir koç olması” şeklinde konuşuyor... N’Dong, “Zaferler iyi oyuncularla kazanılır diyor ve ekliyor:?Amaç kazanmak olunca iyi oyuncularla oynuyor, ona göre oyuncu seçiyor. Bu da beni daha fazla motive ediyor.

Deniz Eke / AMK
 
Kariyerli bir oyuncu ama bazen öyle hatalar yapıyor ki çıldırtıyor. 2.10 boyun var smaç'a kalkmıyorsun tek bu maçta değil sezon başı Enderin'de çok asistini yedi. Geçen sene Bonsu 35 dakika civarı oynuyordu Ndong yaşı dolayısıyla oynayamıyor. Pota altında daha aktif olmalı. Son dönem performansını beğenmiyorum.
 
Yüklenmeyin yahu N'dong'a .Adam emekliliğin tadını çıkarmaya ve bunun üstünden para kazanmaya gelmiş.Rahatını bozmayın...
 
-''Ben bu adamı Barcelona'dayken baltanın biri zannediyordum''
-''Ailenizin uzunu Ndong'dan bir ribaund daha''
İsmet Badem'den iyi şeyler çıkıyor arada.
 
Erdal'ı takıntılarıyla rahat bırakın, bu sene Lebron James gelse yine sallar, çünkü oyuncunun performansı değil onun derdi.
 
Erdal'a katılmamak elde değil çünkü oyuncumuzda hırs göremiyorum.

Mustafa cok afedersin ama adam daha ne yapsin savunmasi ve bloklariyla pota altini karartiyor,hucumda orta mesafeli belirli bir yuzdede atiyor serbest atislari yuzdeli adam daha ne yapsin ? Rakip oyuncuya kafami atsin yada rakip sehirciye hareketmi ceksin hirs goremiyorum derken amac ne ?
 
Ben gerçekten anlamıyorum. ne bekliyorsunuz daha fazla. Adam yapması gerekenleri fazlasıyla yapıyor zaten. Ama yukarlardan biraz uzaklaşınca herkes gibi N'Dong'unda keyfi kaçmış. Kısa zamanda toparlanacaktır.
 
Resmen Leylek gibi adam:) İki potaya da yuvasını kurdu O potadan o potaya göç ediyordu:) Bir pozisyonda bir ribaunt aldı eminim 4 metreye çıktı (3. periyot) Boynuna kadar potayı geçmişti. Nasıl bir ribaunttur inanamadım:) Kariyeri boyunca genelde 15li dakikalarda süre alan bir adamken bu sene GS rotasyonunda 25li dakikaları görüyor. Helal olsun Boniface:)

Bu arada adamın "Lütfen Gelin Lütfen maça gelin" diye taraftarlarını tribüne çağırması bizim adımıza üzücü. Hala maça gelmiyor insanlar:) Koşun hava alanına messi'yi de almışız!!
 
Dün Karşıyaka maçında çok iyiydi.

Sezonun flaş pivotlarından Aminu, Ndong'un yanında çelimsiz çocuklar gibi kaldı, tamamen sahadan silindi adam.
 

Üst