Aslantepe'ye Basketbol Salonu Projesi

Yeni yapılacak salonda da bechin arkasında vip değil taraftar olmalı Abdi İpekçi'de ki gibi oyunculara itici bir güç oluyor bu şekilde.
 
1. Yönetim giriştiği ekonomi ile ilgili işleri sonuçlandırıyor. Bu iyi birşey. Ancak salonu sadece Abdi İpekçi'nin kirasından kurtulmak, gelecek yıllar için, başarısız görünen yönetimlerinin camiadaki algısını değiştirip, bir eserle camiaya iz bırakmak için yapıyorlarsa ve bundan dolayı da alalade bir salon yapacaklarsa, yapmasınlar daha iyi.

2. Bu salon Türk Telekom Arena'nın kalitesine yakışır hatta ondan da daha iz bırakır olmalı. Çünkü yanyana olmasından dolayı kompleksi sürekli faal bir Galatasaray yerleşkesine dönüştürme şansı var. Ve bunu yapmalı da. Bundan dolayı salon sadece basketbol maçları için değil, aynı zamanda diğer spor faaliyetleri ve diğer farklı organizasyonlar içinde uygun şekilde yapılmalı. Örnek şimdi oynadığımız gibi. Belki ilerde pek çok voleybol finali oynayacağız. En azından bu tür maçlarda, Taçspor tesisleri büyük hedefleri, büyük vizyonu olan bir klüp için pek uygun değil.

3. Örnek 12.000 kişilik bir salondan bahsedersek tribünler sahaya yakından uzağa 4 bölümden oluşabilir. 1. Bölüm: 1500 kişilik kadar saha için bölümü 2. Bölüm: Saha içini çevreleyen 4000 kişilik bölüm. 3. Bunuda çevreleyen 500 kişilik vip-loca bölümü. 4. Onuda çevreleyen 6000 kişilik istenildiğinde kapatılabilen üst tribünler.(Rakamları hesaplayarak söylemedim. Kaba tahmindir. Kolay rutin maçlarda gelebilecek seyirci potansiyeline göre, mimariye göre tabiki değiştirilebilir) İlk 2 bölüm yekpare olarakta ortadan tek girişli şekilde 5500 kişi olarakta birleştirilebilir. Bu durumda salon 3 bölümden oluşmuş olur.

4. Yaşamın her alanında konfor ve lüks'ün toplum yaşamındaki önemi giderek artıyor daha da artacakta. Bu yüzden vip-loca bölümüne kesinlikle ihtiyaç var. Fakat bu kitlenin ambians yaratmayada pek aktif olmadıkları düşünüldüğünde bu bölümü tamamen ilk 5000-5500 kişinin arkasına yerleştirmek lazım. Sahaya yakın olmak isteyeceklerdir. Ancak verilecek hizmetle (yemek vb.) bu aşılabilir.

5. Saha içi bölümü diyebileceğimiz bölüm Abdi İpekçide ki gibi olmamalı. 4 yanında da sahanın sıfırından başlayıp hafif eğimde yükselme olmalı. Diyelimki arka arkaya 8 sıra var. Düz olduğunda oyuncular ilk sıradaki tek kişiyle karşı karşıya. Hafif yükselti olsa kitle ve kitlenin dinamizmi daha etkli olur. Aradaki sıralardan dolayıda 2. bölüm doğal olarak sahadan uzaklaşıyor. Böyle olunca eski doğu bloğu sistemi yapılaşmayı andırıyor. Kocaman boş alanlar.

6. Konulardan bir taneside, tribünlerdeki bütünlük. Türk Telekom Arena'da olduğu gibi köşe tribünler ile cephe tribünler bu bütünlüğü sağlamalı. Köşe tribünlerin kolonlarla yada kot uyumsuzluğuyla bütünlüğü kestiği salonlar hoş gözükmüyor. Bazı salonlarda takımların çıkış noktalarıda çok büyük ve yer keplıyor. Tamamen bütünlüğü bozuyor. Giriş noktası alçak ve gereksiz büyüklükte olmamalı. Alçaklık sahadan çıkışa doğru hafif bir eğimle bir eğimle sağlanabilir. Sporcu bunlar. Düzde yürüyecekler diye bir şart yok. Soyunma odaları, hakem odalarınında sahanın altına doğru yerleşmesinde bir sorun zaten olmaz.

7. Salon yapılırken mimari yanında akustikte dikkate alınmalı. Böylece tribünlerin sesi çok daha etkili şekilde sahaya yansıtılabilir.

8. Bir taneside pota arkalarında tribünlerin sahaya çok uzak başlaması. Buda olmamalı. Burda federasyonlar vb. için oturma alanı ayrılıyorsa. Burada değil. Masa hakemlerin bir arka sırasında konumlandırılabilir. Zaten 2 yanda bench olacağı için bu işler orta bölüme sığdırılabilir.

9. Bir konuda; bazı salonlarda köşelerde büyük ekranlar, skorboard falan var. Buda olmamalı. Altıgen, ortada, tepede bir skorboard yeterli. Bunlar içinde tribünlerin bütünlüğü asla bozulmamalı.

Bu arada ben mimariden hiç anlamam. Dediklerim tamamen amatör talepler. Bunlar genelde yada söz konusu kısıtlı alanda karşılanabilirmi. Hiçbir fikrim yok.

10. En üstte belirttiğim endişeye beni ne sevketti? Yönetimin Florya'yı Riva'ya taşıma projesi. Ekonomi tabiki her işin çok önemli parçası ancak yönetim sadece ekonomiyi düşünüyor gibi iş yapıyor. Sen Avrupa yakasının takımısın. Beşiktaş'ta taşınmış zaten diğer tarafa. Bu taraf sana kalmış bir ölçüde. Semt sempatisinden (gelecek için) doğal çok büyük bir tabanın var. Sonra 2 havalimanıda sana Fizan gibi. Floryayı taşıyacaksan yeni yapılan havaalanını ile Ali Sami Yen spor kompleksi arasında bir yer olmalı. Sonra bu iktidar varken Florya'dan çıkılırmı, çıkmaktan bahsedilirmi. Tilkiye 3-d tavuk filmi izletiyorsunuz. Mecidiyeköy'den yediğimiz kazıktan hiçmi ders almıyorsunuz. Allah'tan akil adamlarda var, eski başkan gibi. Karşı çıktı.
 
Değil Türkiye, Avrupa´nın gıpta ile baktığı, cehennemi yaşayan her rakip takım antrenörünün övgüler yağdırdığı, taraftarın aidiyet duyduğu Abdi İpekçi´yi bırakmayalım.

Uzun lafın kısası; yeni salon sevdasına kendi ayağımıza sıkmayalım...
 
Değil Türkiye, Avrupa´nın gıpta ile baktığı, cehennemi yaşayan her rakip takım antrenörünün övgüler yağdırdığı, taraftarın aidiyet duyduğu Abdi İpekçi´yi bırakmayalım.

Uzun lafın kısası; yeni salon sevdasına kendi ayağımıza sıkmayalım...

Onur Bey mecburuz. Gelirleri bize kalan çok amaçlı bir salona muhtacız. Mimarisi İpekçi gibi olur locaları doğru konumlandırılırsa sorun olmaz.
 
Abdi'yi seviyorum. Cem Akdağ hocanın onur mücadelesi verdiği sezon İstanbul'a gelip izlemeye başlamıstım salonda takımımı. Öğrencilik yılları.. Mevlanakapı'dan az yürümedim salona.
 
Abdi İpekçinin yeri çok çok ayrı bizim için. Böyle bir atmosferi nasıl unutabiliriz veya oluşturabiliriz düşünmeden edemiyorum. Çok anılar var Csk maçı Oly maçı Fener maçları Banvit maçı Kızılyıldız ve daha bir sürü. Salon yapılır mı bilmiyorum ama öyle bir durum ortaya çıktığında duygusal olarak istemesem de mantığım yenisine geçelim diyor. TT Arenanın yanında olması kira bedelinden kurtulacak olmamız gibi birkaç tane daha artısı var.Ali Sami Yende çok maç izleme şerefine erişemesem de Telekomda da inanılmaz bir atmosfer oluşturabiliyoruz. Belki de çok çok daha iyisini ortaya koyabiliriz. Gerçi ben hala salon yapılır mı şüpheliyim

SM-A500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Salon yapılır mı bilmiyorum ancak; gelir getirici projeler üretmezsek basketbol ve diğer amatör branşlar da başarılı hayal olur. UEFA kesin olarak futbol gelirlerinin (aklınıza ne geliyorsa) futbola harcama yapılmasını istiyor. Hatta inceliyor. O yüzden salon yapılması gerekiyor. Mimarisini Abdi İpekçi salonu gibi yaparsın; hatta daha iyisini yapabilirsin.
 
Ali Sami Yen bile unutuldu. Arena'ya giderken arsa üzerindeki gökdelenleri görünce ahlayıp vahlayan da pek kalmadı. Yeni salon üstünkörü planlanıp yapılmasın yeter.
 
İşin sırrı akustik ve yerleşim.Ülker arena ve sinan erdem bunlara örnek benim fikrim.Ülker arenada öyle korkulu bir salon atmosferi oluşmuyor.

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Arkadaşların dediği gibi. Ali Sami Yen unutulduki. Abdi İpekçide unutulur. Gelecek hedefler ve başarılar için romantizm arkada bırakabilmemiz gereken bir yük. Son yazdığımdan sonra çeşitli fotoğraflara baktım. Çok iyi salonlar var. Öyle bir salon yapılırki, titizlikle ele alınsın yeterki (bundan halen şüpheliyim) rakip oyuncu 12.000 kişiyi sırtında taşıyormuş gibi hisseder. Abdi İpekçi falan yalan olur.
 
Yeni yapılacak salonun tribün blokları yekpare olursa Abdi ipekçi deki atmosferin benzeri yakalanır blokların ortasına çıkış tüneli vaya enlemesine kesen çok geniş yürüyüş yolu konulursa tribün bütünlüğü bozulur kanaatindeyim en güzel örneklerden biri Energy Solutions Arena nın ilk katı


http://www.odxutah.com/images/gallery/arena.png

Birde hazır yapılmışken kapasite 15 bin olsaydı iyi olurdu zannedersem başkan 12 bin olarak açıklamıştı kapasiteyi
 
Yeni yapılacak salonun tribün blokları yekpare olursa Abdi ipekçi deki atmosferin benzeri yakalanır blokların ortasına çıkış tüneli vaya enlemesine kesen çok geniş yürüyüş yolu konulursa tribün bütünlüğü bozulur kanaatindeyim en güzel örneklerden biri Energy Solutions Arena nın ilk katı


http://www.odxutah.com/images/gallery/arena.png

Birde hazır yapılmışken kapasite 15 bin olsaydı iyi olurdu zannedersem başkan 12 bin olarak açıklamıştı kapasiteyi

Verdiğiniz salon resmi mükemmel. Birçok açıdan benim iyi olur dediğim özelliklere birebir uyuyor.

Pota arkası (vip, federasyon) bölümünü hakemlerin arkasına taşımışlar. Artı pota kulesi dik, sahaya yakın konumlanmış. Tribün yanlarından başlamış. Böylece sahaya 1 m. Köşeler çok iyi dönülmüş. Bütünlük bozulmamış. Sporcu giriş çıkışı fazla büyük değil. İyi konumlandırrılmış. Bence tekte yeter. Futbolda bile aynı yerden girilip çıkılıyor. Loca katı 0,5 m yüksek tutulup. Kapalı bölümün önüne 2 sıra koltuk koyulabilir. Stadımızdaki gibi.

Avantajları Bu salon az sayıda taraftar olsa bile etkili ambians verir. Aynı zamanda taraftarın maç izlemesi yönündende müthiş zevklidir. Birde yer sıkıntımız varken aynı dış hacimde böyle kompact bir salonda çok daha fazla kapasite olur. Rutinde üst bölüm kapalı ve karartılmış tutulur. 3000-4000 kişiyle bile salon dolu gözükür.

10 üzerinden 10 puan.
 
Hevesinizi kırmak istemem ama Energy Solutions Arena'nın benzerini bile yapmamız imkansız bence.Energy Solutions Arena'nın kolonlarını hesaba katmayıp,bizim salonun arazisini de maksimum derecede yapmaya çalıştım yine de Utah'ın arazisi büyük çıktı.

g8b1kR.png


a3gZ5z.png
 
Bu salon yapılacaksa eğer iki katlı olmasına mutlak suretle karşıyım. Bütünlük açısından büyük bir engel. Localar, tribünün en üstüne konulsun. Barcelona yeni bir salon projesi yapmıştı orada da öyleydi. Tavanı çok yüksek olmamalı. Ülker Arena gibi geniş olmamalı, daha kutu şeklinde olmalı. Zaten yapılacak alan da öyle ahım şahım büyük bir yer değil.
 
Biten projenin resimleri eklememisim :)

1. kat 33 sirali
2. kat 14 sirali

sadece 1. kati localar (73 tane) 11,062


ym1tYQa.jpg


p0pioVW.jpg


01x7zdC.jpg


LDYlgHv.jpg


x4RJ2Cw.jpg




Ancak dedigim gibi, benim istedigim proje tek, dik katli bir proje. Sadece kameranin / protokoluk oldugu tribünde 2-3 kat olabilir. Katlar arasi VIP loungelar ve localar Barcelona gibi en üstte

Merhaba,

mimarlik okuyorum ve Tez için Galatasaray Spor Kulübü ile ilgili bir proje yapmak istedim. Kulübe sordum ve spor salonu yapmaya karar verdim.

Aldigim bilgiye göre TTA stadin sinirlarin icinde salon icin yeterli yer varmis.
Suan en büyük sorun güclü sponsor bulmakmis.


Sevgi, saygi ve selamlar

Sercan

Not: Umarim konu disi olmaz, ama benim tez icin GS basketbol taraftarindada sorularim olacaktir gelecek haftalarda :)
 

Üst