#11 Nathan Jawai

B_17489_1341689065994_B.jpg


Nathan Jawai Galatasaray Liv Hospital'da

Galatasaray Liv Hospital, Nathan Jawai ile opsiyonu kulüpte olmak üzere 1 + 1 senelik prensip anlaşmasına varmıştır.

Nathan Jawai
10 Ekim 1986'da Avustralya'nın Sydney şehrinde dünyaya gelen Nathan Jawai aborjin olup çok küçük bir yer olan Bamaga'da büyüdü.

Gelmiş geçmiş en iyi aborjin basketbolculardan olan Danny Morseu'nun keşfettiği Jawai 15-16 yaşında basketbola başladı. 005 ve 2006 senesini Australian Institute of Sport'ta Joe Ingles, Aaron Baynes, Andrew Ogilvy ve Patrick Mills gibi takım arkadaşlaryla birlikte geçirdi. Rugby, kriket, futbol gibi birçok farklı sporu da yapan Jawai Amerika'nın yolunu tutup Teksas'taki Midland College'da 2006-07 sezonunu oynadı ve burada 11,4 sayı 5,8 ribaund ortalaması yakaladı. 2007-08 sezonu için ülkesine dönen oyuncu Cairns Taipans forması giydi ve maç başına 17,7 sayı 9,6 ribaund üretti. Avustralya ve Yeni Zelanda takımlarının yarıştığı Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBL) Yılın Çaylağı ödülüne uzanırken en iyi ikinci beşe seçildi. Ribaund sıralamasında üçüncü olan genç yıldız 12 kez 20 sayı ve üzerinde atarken 13 defa da double double yapmıştı.

2008 NBA Draftına katılan ve 41. sıradan Indiana Pacers tarafından seçilen Jawai'nin hakları Toronto Raptors'a takas edildi. Kanada temsilcisindeki macerası kısa süren Avustralyalı yaklaşık bir ay kadar da NBA Gelişim Ligi'nde oynadı. Dört takımın yer aldığı bir takas ile Minnesota Timberwolves'un yolunu tutan Jawai 39 maça çıktı. 8 Kasım 2009'da oynanan Portland Trail Blazers maçında 16 sayı 6 ribaund ile en iyi NBA maçını çıkardı. Sezon ortasında bir kere daha gelişim ligine gönderilen Jawai Amerika kıtasından ayrılma kararı alıp Avrupa'ya yelken açtı.

BC Partizan Belgrade ile 2010-11 sezonunu geçiren dev pivot Adriatik Ligi, Sırbistan Ligi ve Sırbistan Kupası'nda zafer yaşarken ilk Euroleague deneyiminde de 9,1 sayı 5 ribaund ort. ile oynayıp Top 16 gördü. Bir sonraki sezon Unics Kazan'a transfer olan Jawai Euroleague'de bir adım daha ötesine; playofflara erişmeyi başardı. Barça karşısındaki seride 14 sayı 7,3 ribaund ort. yakalayınca Katalanların radarına giren oyuncu Boniface Ndong'un Galatasaray Medical Park'a gitmesiyle Palau Blaugrana'ya geçiş yaptı. Jawai yazın iki aylık kontrat boşluğunu ise Avustralya'daki eski takımında değerlendirdi. Geçtiğimiz sezon Barcelona ile Kral Kupası kazanan Jawai Euroleague'de bir adım daha ileri gidip Final Four oynama şansı yakaladı. 30 maça çıkan Avustralyalı 7,1 sayı 4,7 ribaund ort. tuttururken Top 16'da oynanan Montepaschi Siena maçında 22 sayı 12 ribaund ile 34 index puanına erişmişti ve Euroleague kariyer gününü yaşamıştı.

2005'ten itibaren Avustralya Milli Takımı forması da giyen Jawai 2009'daki Okyanusya Şampiyonası'ndaki iki maçta Yeni Zelanda karşısında 17 sayı 10 ribaund ort. ile oynamış ancak birinciliği getirememişti.

2,07 metre boyunda 127 kilogram ağırlığındaki Big Nate fiziksel görünümü sebebiyle NBA'de tüm zamanların en iyi pivotlarından Shaquille O'Neal'a benzetiliyor. Dört ve beş numaralı pozisyonlarda görev alabilen Jawai kapladığı alan sayesinde topu kolayca smaçlayabiliyor. Avustralyalı yıldız ikili oyunlardaki tamamlayıcı rolüyle, fiziğine göre çabuk davranabilmesiyle dikkat çekiyor.

Nathan Jawai Galatasaray Liv Hospital'da - 21.07.2013 12:40 (ERKEK BASKETBOL) / Galatasaray.org
 
Resmi sitemizde bulunan bilgi yazısındaki 'Avustralya'nın başkenti Sydney' ifadesi hatalı olmuş.Düzeltilecektir.

Transfere dönersek bence alternatiflerin en iyisiydi.Hayırlı olsun
 
Ergin hocanın listesindeki ilk isimlerden biriydi, dolayısıyla şahsi fikrimi söylemeden önce bunu vurgulamakta fayda var.

Transferde pozitif gördüğüm nokta, sözleşmenin 1+1 olması. Çünkü yeni transfer edilen oyucularda 2 yıllık sözleşmlerin dezavantajını geçen yıl yapılan kontratlarda gördük. Macvan'ı, Gordon'u göndersen yığınla fesih bedeli ödeyeceksin. Yeni transfer için en iyisi 1+1...

Jawai hakkındaki kişisel görüşüm şöyle: Ben kendisini Avrupa basketboluna adım attığı günden beri izliyorum. Aleks Maric olağanüstü bir sezon geçirdikten sonra, onun gibi güçlü, dominant bir oyun ortaya koyması beklentisiyle Partizan'a gitti. Fiziksel özellikleri de müsaitti buna. Ancak Jawai, Partizan'daki ilk yılında beklenen etkiyi gösteremedi. Kopuk kopuk oynadı... Ertesi sezon Unics Kazan'da kendisine yer buldu. Takımı top 8 yapmasına rağmen gene çok fazla ön plana çıkamadı. Son olarak, Barselona'da geçirdiği sezon, bence en fazla takımına katkı verdiği sezondu... Barselona'nın ikili oyunlara dayalı hücumlarında sahada kaldığı sürelerde iyi iş yaptı Jawai ve oyununu da en fazla İspanya'da geliştirdi.

Jawai, gücünü atletizmle birleştiren ender oyunculardan biri. Olağanüstü bir kuvvete sahip ve bunun yanında hantal olmaması önemli avantajı. Bu özelliği sebebiyle büyük potansiyel taşıyor. Ancak, kafa olarak yeterli basketbol aklını ve istikrarı bir türlü yakalayamadı. En başta dediğim gibi, Ergin hocanın listesindeki ilk aday veya önde gelen adaylardan biri olduğu için koça güveniyor ve transferine saygı duyuyorum. Umarım Galatasaray formasıyla kariyer sezonunu geçirir, yaşının da müsait olması sebebiyle uzun yıllar sarı-kırmızı formayı giyer.

Hayırlı olsun.
 
bende hayırlı olsun demek istiyorum ayrıca gecen sene n'dong da ilk geldiginde bir cok kişi burun kıvırmıstı ben ergin hocaya güveniyorum ve basarılı olacagına inanıyorum
 
Şükür, sonunda neticelendi. Son günlerde yaşanan gelişmelerden sonra "Acaba olmayacak mı?" sorusu akıllara gelmeye başlamıştı. Kulübümüze hayırlı olsun.
 
Hayırlısı olsun ..Alternatifler içinde en iyisiydi....Ancak kafama takılan Türkiyeye gelip sağlık kontrolünden geçip geçmediğini göremedim hiçbir yerde...Menejerlerin sunduğu raporlar üzerinden transfer yapacak kadar amatörsek hala yazık...Kendi anlaşmalı sağlık kurumunda sağlık kontrolünden geçirmen gerekiyor..Özellikle yeni ameliyat geçiren oyuncular daha da önemli...
 
GSTV yayınında Murat Özyer:
-Deminki haberinizi telefonda dinliyordum. Melo galiba önümüzdeki yıl 3 numara giyecek.Biz de 5 numaraya bir transfer yaptık.

Espri mi yapmaya çalıştı anlamadım ben burada.
 
Ergin hocanın çok istediği, Murat Özyer'in istemediği ve taş koymaya çalıştığı bir oyuncuda kazanan Ergin hoca oldu! Murat Özyer haddini bilecek! Çıkıp şimdi twit atmaya devam edebilir teknik ekip ister ben alırım diye yalancı insan bozuntusu.

Hayırlı olsun. Alabileceğimiz en iyi 5 numaralardan biriydi.
 
Tarz olarak çok sevdiğim basketbolculardandır. Kendisi Avustralya'lı bir Aborjin'dir. 2 sene NBA deneyimi vardır. Fiziğine göre oldukça hareketlidir, potaya yakın oynamayı sever, ama şutu yoktur. Bu seneki pivotlarımızın şut tehdidi olmayacak ne yazık ki. İyi bir transfer olduğunu düşünüyorum, Murat Özyer'in engelleyemediğine seviniyorum. Hayırlı olsun.

Saygılar.
 
En büyük temennim sakatlık ve faul problemi sorunlarını en az düzeyde yaşaması. N'Dong kadar katkı vereceğini açıkçası düşünmüyorum, ama alınabilecek en önemli oyunculardan biri. 5 numaradan şut tehdidimiz olmayacak bu sezon, umarım dış şutu iyi olan bir 4 numara transferi yapılarak bu transfer daha anlamlı hale getirilir. Hayırlı olsun takıma.
 
Yaklaşık 10 gün önce söz alınmıştı zaten Jawai'den. Murat Özyer Ergin hoca ile inatlaşmaya girip olmayacak başka oyuncuların adını ortaya karıştırınca süre uzadı. Ama unuttu ki Ergin hoca adamı yer. Bir kaç güne Erceg'de açıklanır. Aslında hocanın ilk tercihi Lampe idi.
 
Hayırlı olsun.

Bol bol ikili oyun izleyeceğiz bu sezon, Arroyo bu iş için biçilmiş kaftan zaten. Sakatlığının etkisini minimum sürede atlatır ve başarılı olur umarım. Pota altını dağıtması dileğiyle :)

Hoşgeldin Jawai!
 
Belki 5 numaradan şut tehdidimiz olmayacak; ancak geçen sene bizde pek mevcut olmayan ikili oyun ve pivotun birebir post oyunlarını daha sık görebileceğiz. Bu yönden belki N'Dong'un orta mesafesini hücumda kaybettik, ancak daha komple bir hücum silahı kazandık. Jawai gerek oyun sıkıştığında, setler işlemediğinde, gücü ve post oyunu ile birebir oynayarak sayı bulabilir. Ve de Arroyo ile ikili oyunlar oynayarak çok etkili işler yapabilir. Topu doğru yerde aldığında, iyi beslendiğinde durdurulması güç bir oyuncu. Arroyo da ona gerekli kaynağı sağlayacaktır.

Benim oldukça fazla beğendiğim, memenun olduğum bir transfer oldu. Bana göre N'Dong'un performansının üzerine çıkacaktır, daha fazla takım adına opsiyon oluşturacaktır. Zaten aldığı süreye oranla Euroleague'in en verimli oyuncularından biri, bizde süresi biraz daha yukarılara çekilecek. Ben 25 dakika civarında da aldığı sürelerde başarılı olabileceğini düşünüyorum, Partizan'da buna yakın süreler almıştı.
 

Üst