#16 Kristijan Nikolov

Bu 21 yaş olayını konuya hakim biri açıklarasa çok sevinirim. O kadar sevindik lisansı çıktı diye... Şimdi 2 sene daha mı bekleyeceğiz? :(

M.Özyer, TBF'nin yeni bir kural icat ettiğini ve bu kuralın sadece Nikolov için geçerli olduğunu söyledi.
Bu kurala göre, 21 yaşına kadar ancak altyapıda oynayabilirmiş yerli statüsünde. Ailesi bir kez daha mahkeme kapılarında bu kuralı aşmak için uğraşıyormuş.

M.Özyer, TBF'nin yeni bir kural icat ettiğini ve bu kuralın sadece Nikolov için geçerli olduğunu söyledi.
Bu kurala göre, 21 yaşına kadar ancak altyapıda oynayabilirmiş yerli statüsünde. Ailesi bir kez daha mahkeme kapılarında bu kuralı aşmak için uğraşıyormuş.

Uğraşsın tabi ailesi, bizim birşey yapmamıza gerek yok kulüp olarak!
21 yaşına gelince de bir kural daha icat ederler biz böyle pasif ve her şeyi kabul eden bir rolde olursak!

Bu makalemde, 4 yıldır lisans almak için hukuk mücadelesi veren Kristijan Nikolov’u ele alacağım. Kristijan Nikolov, 5 Ekim 1996 yılında Makedonya’da doğdu. Basketbol oynamaya 6 yaşında Makedonya’da başladı. 14 yaşına geldiği zaman tüm ailesiyle birlikte Türkiye’ye yerleşti. 2011 yılında Makedon vatandaşlığından çıkıp Türk vatandaşlığına geçti.

Galatasaray’da dönemin koçu Oktay Mahmuti’nin isteğiyle Galatasaray’a transfer edildi. Avrupa U-16 Şampiyonası’nda 25.9 sayı ortalamasıya turnuvanın sayı kralı oldu. Galatasaray’da lisans alıp oynayabilmesi için Türk vatandaşlığına geçmesi gerekiyordu. Bunu ardından Galatasaray, Makedon Federasyonu ile mütalaa etti. Hukuki süreç olağan bir şekilde işlerken Galatasaray, Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan sürecin olumlu bir şekilde bitmesi için yardım talebinde bulundu fakat bu yardım talebi reddedildi. Süreç devam ederken, ilk olarak Burç Koleji ardından Doğa Koleji’nde eğitimine devam etti. Daha sonra Galatasaray alt yapısında antrenmanlara çıkan Nikolov için Galatasaray federasyona başvurup lisans istedi fakat federasyon lisansın onayına izin vermedi. Bunun gerekçesi ise Türkiye Basketbol Federasyonunun, TC pasaportu ile Türk statüsünde oynayarak, Türk oyuncuların sahip olduğu haklardan faydalanmanın ancak “Milli Takım’da oynama potansiyeli olması” şartı ile mümkün olması gerekçesiydi. Bunun üzerine Galatasaray Kulübü, kulüp avukatları ve oyuncunun kendi avukatı Türkiye Basketbol Federasyonu Tahkim Kurulu’na başvurdu. Kristijan Nikolov’un Türk vatandaşlığına geçmesine rağmen lisans alamaması krize yol açtı. Türkiye’de mücadele etmek için gerekli olan lisans işlemlerinin nasıl yapılacağı Türkiye Basketbol Federasyonu Mevzuatlar bölümünde belirtilmiştir. Bu işlemler şu şekildedir;

Tescil ve Lisans İşlemleri

6.4. KuluÌüpler, tescil işllemi için gerekli bilgi ve belgeleri Internet üzerinden ve/veya doğrudan Federasyona ulaştırmak zorundadır. Tescil ve lisans işlemleri için gerekli bilgi ve belgeler aşağıdaki gibidir

1. Tescil Başvuru Belgesi
Sporcuya ait nufusa esas bilgiler ile tarafların tebligat adreslerinin yer aldığı ve tescil işlemlerine başlanması için kulup ve sporcu tarafından karşılıklı imzalanmıs talepname Internet üzerinden veya bilgisayara ortamında doldurulur. Daha sonra orijinali sporcu imzasıyla TBF’ ye gönderilir.

1. Sporcunun vesikalık ebatlarında renkli fotoğrafı Elektronik ortamda, elden teslim veya posta kanalıyla
  2. Fotoğraf ve vatandaşlık numarası yer alan nufus cüzdanın fotokopisi, Elden teslim veya posta kanalıyla
  3. Sporcunun basketbol oynamasında bir engel bulunmadığını belirten; ilk-lisans cıkarmak için cocuk doktorundan, lisans cıkarmak için Federasyonun Internet sitesinden ilan edilmis muayene ve yapılacak tetkikleri iceren tam tesekkuÌlu hastane, resmi kurumdan ve/veya belirlenmis doktorlardan en fazla 6 ay icerisinde alınmıs saglık raporu.
Elden teslim veya posta kanalıyla

1. Federasyon tarafından her yıl için belirlenen tescil bedelin ödendiğine dair banka dekontu Elektronik ortamda, elden teslim veya faks kanalıyla

Daha sonraki müzakereler sonunda Makedon Federasyonu, Nikolov’un Türk Milli Takımı’nda oynayabilmesi için ‘ŞARTLI’ feragatname verdi. Bu şart ‘Nikolov’un 21 yaşına kadar bekler’ maddesiydi. FIBA kurallarına göre oyuncular 18 yaşından itibaren istediği milli takımı seçebiliyorlar. Nikolov Galatasaray’a geldikten sonra, Makedon federasyonu Nikolov’un 18 yaşına gelince istediği ülkeyi seçebileceğini beyan etti fakat o yaşa kadar federasyon olarak izin vermediklerini açıkladılar. Bu açıklama Nikolov’a zarar verdi. Buna karşılık, Nikolov ileride Türk Milli Takımı’nda oynayacağına dair bir taahhütte bulundu. Ancak Türkiye Basketbol Federasyonu,bu taahhütü samimi bulmadığını söyledi.
403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 1. Maddesi uyarınca;

Türk vatandaşı ana veya babadan doğanlar Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler. Bu yolda yapılacak başvuru üzerine gösterilen ana yada babanın Türk vatandaşı olduğu ilgilinin de bu aileninçocuğu olduğu tespiti halinde Türk vatandaşlığını kazanırlar
.

Ardından gerekli işlemleri yapan Nikolov Makedon vatandaşlığından çıkıp tamamen Türk vatandaşı oldu. Fakat şöyle ilginç bir durum söz konusu; Nikolov’un kız kardeşi Eczacıbaşı’nda lisanslı bir şekilde voleybol oynadı ama Nikolov basketbol oynayamıyor.

Türkiye Basketbol Federasyonu yönergelerine göre; TC vatandaşlık hakkı elde eden ve Türk vatandaşı olarak mücadele eden sporcular, hangi vatandaşlığa bağlı olarak oynamak istediklerini beyan etmek zorundadır. Ancak bu şekilde müsabakalarda yerlerini alabilirler.

Madde 18.2.

TC vatandaşlık hakkı elde edip Türk vatandaşı olarak oynayan sporcular takip eden ilk ilgili sözleşme döneminde hangi vatandaşlığa bağlı olarak oynamak istediklerini beyan ederler ve o sezon bitene kadar bu kararlarını değiştiremezler.
Galatasaray Kulübü’nün Makedon asıllı basketbolcusu Kristijan Nikolov, uzun süren hukuk mücadelesinin ardından Türk vatandaşlığına geçerek, lisansına kavuştu.
Fakat, Nikolov sporcu lisansını aldıktan sonra,TBF yönergelerde bazı değişiklikler gerçekleştirdi. Bu yönergelere göre Nikolov,Galatasaray A takımında 21 yaşına gelene kadar oynayamayacak. Bunun üzerine Galatasaray ve oyuncunun avukatları bu durumu yargıya taşıdılar. İlgili yönetmelik;

Madde 25.8.
2013-2014 sezonundan itibaren, bir takım, bir sezon içerisinde doğumdan sonra uyruğunu herhangi bir sebeple değiştirmiş yabancı sporcular arasından en fazla bir tanesini sonradan geçtiği uyruğuyla TBF’ye tescil ettirebilecektir. Bu kotaya, Türk Milli Takımlarında yer alan sporcuların dışında kalan Türk vatandaşlığını elde etmiş sporcular da tabi olacaktır.

Madde 26. Yabancı Uyruklu Sporcu Sayısı
26.1. Yabancı Oyuncu Hakları
26.1.1.
Ülkemizde tescilli her hangi bir kulüpte ümit, genç veya yıldız basketbol takımında resmi müsabakalarda yer almamış bir sporcu yabancı uyruklu sporcu olarak sayılır.

İstisna: Kamu görevi, çalışma veya başka nedenlerle yurt dışında bulunan Türk ailelerinin çocuklarında,ülkemiz ümit, genç veya yıldız takımlarından yetişmiş olma şartı aranmaz.

26.1.2. Yabancı uyruklu sporcular herhangi bir ülke vatandaşı olabilir. Bu ülkelerden birinin vatandaşıiken Türk vatandaşlığına geçmiş ve ülkemiz ümit, genç ve yıldız takımlarında oynamamış sporcular sadece yabancı uyruklu sporcu kontenjanında yer alabilir.”

Konuyu özetlemek gerekirse, Nikolov şu anda 18 yaşında ve değiştirilmiş kurallara göre 21 yaşına kadar a takımda oynayamaz. Çünkü Nikolov’un A takımda oynaması için, 21 yaşına kadar Galatasaray alt yapı takımlarında oynamalıdır. Geçtiğimiz günlerde; Galatasaray idarecisi Murat Özyer katıldığı bir programda, Galatasaray Kulübü’nün ve oyuncunun avukatının gerekli olan hukuki süreci başlattıklarını açıkladı.

Kaan Karaarslan
http://www.sporhukukcusu.com/kristijan-nikolovun-lisans-mucadelesi/

Kristijan Nikolov'un yılan hikayesine dönen hukuki sürecini ve mevcut durumunu anlatan yaklaşık 3 sayfalık bir yazı yazdım.

Aslında 5 sayfaydı ama kısaltarak 3 sayfaya indirdim. Konuya ilişkin tüm detaylara yer vermeye, akıllardaki tüm sorulara cevap vermeye çalıştım.

Köşe yazısı şeklinde bugün ya da yarın anasayfada yayınlanır, yayınlandığında buradan da paylaşırız.

Kristijan Nikolov'un şu anda yerli oyuncu statüsünde TBL karşılaşmalarında forma giymesinin önünde herhangi hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Son dönemde kadroda yer almamasının sebebi dizinden yaşadığı sakatlık. Sakatlığı ciddi değil, tamamen iyileştiğinde yönetim aksi yönde bir karar almazsa kadroya girecektir.

Bilginize.

Kristijan Nikolov'un yılan hikayesine dönen hukuki sürecini ve mevcut durumunu anlatan yaklaşık 3 sayfalık bir yazı yazdım.

Aslında 5 sayfaydı ama kısaltarak 3 sayfaya indirdim. Konuya ilişkin tüm detaylara yer vermeye, akıllardaki tüm sorulara cevap vermeye çalıştım.

Köşe yazısı şeklinde bugün ya da yarın anasayfada yayınlanır, yayınlandığında buradan da paylaşırız.

Kristijan Nikolov'un şu anda yerli oyuncu statüsünde TBL karşılaşmalarında forma giymesinin önünde herhangi hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Son dönemde kadroda yer almamasının sebebi dizinden yaşadığı sakatlık. Sakatlığı ciddi değil, tamamen iyileştiğinde yönetim aksi yönde bir karar almazsa kadroya girecektir.

Bilginize.

Bu gerçekten çok güzel haber.
Daha güzel haberler alırız umarım.
Teşekkür ederim bu güzel haber için Sami Bey :)

Bilginize.
Mantıken de herhangi bir engel olmaması gerekir bence de..Çünkü bu çocuk Türk vatandaşı ve lisansı tescil edilmiş bir sporcu.Hukukçu değilim ama eğer TBL keyfi bir uygulamaya imza atar ve çocuğun oynamasına engel olursa yetkili mahkemeler bu kararı bozacaktır.çünkü aklın yolu bir ve bence oynamaması için hiçbir sebep yok kaldı ki Cedi Osman gibi ve şimdi hatırlamadığım benzer örnekler de takır takır oynamakta.

Kristijan Nikolov hakkında hazırladığım yazı: Köşe Yazısı | Kristijan Nikolov’un Hukuk ve Onur Mücadelesi - GSbasket.Org

BİLGİ: Kristijan Nikolov şu anda sakat olduğu için forma giyemiyor. Yaklaşık 15 gün daha forma giyemeyecek sanırım. Ardından TBL karşılaşmalarında kadroda yer alacağını tahmin ediyorum.

Yazıyı okumadan 'Milli takımda oynayabilir mi? vs' gibi yazıda cevabının yer aldığı hiçbir soruya cevap vermeyeceğimi şimdiden ifade edeyim. Zira çağrı merkezi muamelesi görmekten hiç haz etmiyorum.

bu oyuncu cok mu gelecek vadeden bir oyuncu, bir sürü genc var daha süre alamiyor, yoksa sirf ismi yabanci diyemi insanlarda beklenti var

bu oyuncu cok mu gelecek vadeden bir oyuncu, bir sürü genc var daha süre alamiyor, yoksa sirf ismi yabanci diyemi insanlarda beklenti var

Bizim takımdaki gençlerden bahsediyorsanız Ege'den de Göktürk'ten de daha çok gelecek vaat eden bir oyuncu. B kategorisinde de olsa U16 Avrupa Şampiyonası’nda Makedonya milli takımıyla 25.9 sayı ortalamasıyla sayı kralı olan bir oyuncu Nikolov, Ama 3 yıldır okul takımı dışında maç yapamadığı için normalde olabileceği potansiyelin uzağında kalmış olabilir. Fırsat bulup 3-5 ay genç takım ve süre alabilirse A takımda oynadıktan sonra daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz.

Nikolov meselesinde son durum nedir bilgisi olan yok mu? Bu çocuğu lig maçlarında biraz biraz oynatsak fena olmayacak. Efes de Furkan'ı Cedi'yi izledikçe imreniyorum. Fenev çok fazla genci harcadı, umarım bizde öyle bir takım olmayız. Kenan, Berk, İzzet, İlkan fenevde eridi gittiler. Bizde şuanda göktürk ve ege ararı hiç oynatmıyoruz. Ayrıca Sertaç ve göksenin de yeterli gelişimi gösterememişti.

Deniz, Sami´nin yazısında detaylı olarak açıkladığı gibi TBL´de yerli oyuncu statüsünde oynamasında herhangi sakınca yok artık.

Merhaba Semih; bahsettiğin konu hakkında bilgi vereyim.

Murat Özyer 21 yaşına kadar oynayamayacağını söyledi sanırım Eyüp Yıldız'ın programında ve 3 yıl mevzusu da oradan çıktı.

Murat Özyer'in bahsettiği 21 yaş meselesi FIBA'nın milli takım tercihi konusundaki 21 yaş sınırından kaynaklanıyor ve bazı durumlarda 18 yaşında da istediği takımı seçebiliyor. Nikolov milli takımda ne zaman oynayabilir sorusunun cevabı net değil. Ama Tahkim kesin olarak milli takım şartının uygulanamayacağına hükmetmiş durumda.
Dolayısıyla o anlamda engel yok.

Murat Özyer'in onu söyleme sebebi TBF'den birinin kendisine yanlış bilgi vermesi. Verilen bilgi sözlü ve ciddiye alınmaya değer değil; zaten yazılı veremezler. Tahkim Kararıma aykırı hareket edemezler.

Normalde altyapıda 1 yıl oynama şartı da vardı.ama Tahkim 18 yaşın altındaki kişiler için geçerli kuralların da Nikolov'a uygulanamayacağına hükmetti o yüzden o şart da kalktı.

Sakatlık haricinde engel yok.