#16 Kristijan Nikolov

Ya bu adamın kapı gibi Türk vatandaşlığı ve Türk basketbolcu lisansı var, nasıl hala oynayamıyor aklım almıyor benim? Gerekirse AİHM'e taşınsın bu konu, böyle saçmalık mı olur?

Umarım artık şu iş hallolur ve ligde bol bol forma giyer. Maccabi maçında sahadaki özgüvenine ve savunma enerjisine hayran kaldım. Şimdilik hücumda harikalar yaratmasını beklemiyorum ama adım adım ilerleyeceğine inanıyorum.

Bugünün tek güzel şeyiydi Nikolov. Bu çocuk kendini bozmazsa mutlaka iyi yerlere gelecek bu formayla, inanıyorum. Müthiş bir özgüveni var, hiç sinmiyor. Ege'de falan o ürkekliği hissedebiliyorsunuz mesela ama Nikolov öyle değil. Baskı altında top taşıması oldukça iyi. Elbette EL gibi bir arenada fizik olarak çok zayıf kalıyor ve daha çok tecrübesiz ama 1-2 seneye bu dezavantajını da üstünden atacağına inanıyorum.

Aferin sana Kristijan.

Maçı izlerken heyecan veren birkaç oyuncumuzdan biriydi. Oynadığı dakikalarda maçı bıraktım gözüm hep ondaydı. Topu eline aldığında olumlu bir şeyler yapmasını dört gözle bekledik. Top kaybı yapıp şut kaçırdığında bile o heyecan gitmedi şahsen bende. İnşallah daha iyi olur.

Dün maçın devre arasında resmi basketbol hesabımızın Murat Özyer´le kendin pişir kendin ye tadında yaptığı röportajında Nikolov sorusuna; TBF´ye dilekçemizi verdik, TBF bazı dilekçelere erken, bazı dilekçelere geç yanıt veriyor, beklemedeyiz dedi.

Yıllardan beri söz konusu Galatasaray olunca yoluna taş koyan değil, set çeken Turgay Demirel Galatasaray SK Kongre Üyesi, bu işe dur diyemeyecek kadar basiretsiz olanlar da yönetici. Olan taraftarın heyecanına, tek suçu Galatasaray´ı tercih etmek olan Nikolov´a oluyor.

Birkaç sayfa önce konuya ilişkin uzun bir yazı yazmıştım. Konuya ilişkin çok sayıda evrakı görme fırsatım oldu.

Konuyu kısaca özetlemek gerekirse:

SGM Tahkim Kurulu kararında yer alan özet bilgiye göre, TBF’nin savunmasına göre Kristijan Nikolov’un A takım seviyesinde yerli oyuncu olarak yer alabilmesi için iki şartı taşıması gerekmektedir;

1. Ümit, Genç veya Yıldız takımlarında en az bir basketbol yılı oynamış olması,
  2. Bu kategorilerde oynadığı dönemde uluslararası mevzuat hükümlerine göre Türk Milli takımlarında oynamasında bir engel bulunmaması.

2 numaralı maddede yer alan milli takımda oynayabilme şartı Nikolov'un TBF'ye yaptığı başvurudan sonra yapılan bir değişiklik ve bu değişikliğin tek amacı Nikolov'u yerli statüsünde oynatmamak.

SGM Tahkim Kurulu 30.10.2014 tarihli kararında;

• Olaydan sonra mevzuatta yapılan aleyhe değişikliklerin,
  • Türkiye Basketbol Federasyonu Yarışma Yönergesi, Yerel Ligler Yarışma Yönergesi ile Sporcu Sicil ve Lisans Yönergesinin yabancı uyruklu ve 18 yaşını doldurmamış sporculara ilişkin hükümlerinin

konuyla ilgili olarak uygulanamayacağı ifade edilmiştir.

TBF Yönetim Kurulu da 8 Kasım 2014 tarihinde SGM Tahkim Kararı doğrultusunda herhangi bir şarta bağlamaksızın Kristijan Nikolov’un Galatasaray SK adına tescil işleminin yapılmasına karar vermiştir.

SGM Tahkim Kurulu’nun yukarıda yer alan kararı ile TBF'nin savunmasında yer alan iki şartı da ortadan kaldırmıştır.

Ancak tahkim kararı sonrasında TBF MHK Başkanı'nın Nikolov'un TBL'de oynatılması halinde sıkıntı çıkacağına ilişkin çeşitli sözlü beyanlarının olduğunu duydum. Herhangi bir dayanak sunmamış sanırım.

Kulübümüz son yaptığı başvuruda olası sıkıntıların önüne geçmek adına işini garantiye almak için TBF YK'dan onay istedi herhalde. Oynatıp hükmen mağlup sayılıp tahkime gitmek de bir başka yoldu ama kulüp garanti yolu tercih etmiş gibi. Ya da başka bir prosedürü yerine getiriyorlar da olabilir tam bilmiyorum. Ama TBF tahkim kurulu tarafından reddedilmiş gerekçelerle Nikolov'a engel çıkartırsa inşallah kulüp TBF yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunur. Çünkü Tahkim Kurulu kararlarına uygun hareket etmek zorundalar ve aksi davranış suç teşkil edecektir. TBF yetkilileri tahkim kurulu kararına aykırı hareket ederse kamu görevlisi sayılıyor olmaları sebebiyle TCK'da yer alan 'Görevi Kötüye Kullanma' suçunu işlemiş olurlar.

Konuya ilişkin daha önce yazdığım yazı:
Köşe Yazısı | Kristijan Nikolov’un Hukuk ve Onur Mücadelesi - GSbasket.Org

Bu çocukta A takımda hele de EL'de oynamanın heyecanını görmedim dün. Gayet soğukkanlı, titremeden rahat rahat oynadı. Cedi gibi forma şansı bulursa sonraki maç 3-5 sayı atmaya başlar, sonraki maç 1-2 asist yapmaya başlar, böyle böyle kazanırız onu. Ki ben EL'de kalan maçlarımızda en az 15 dk süre almasını bekliyorum çıkma şansımız olmadığı için.

Muhammed sana katılıyorum.
Zaten pek amacımız kalmadı.
Bu maçlarda Nikolov, Pocius, Micov ve Maric gibi oyuncuları daha çok kullanıp lige hazır tutalım.

Maric'e kullandığımız lig için olan yabancı oyuncu kontenjanını şu çocuğa kullansaydık bari yerli statüsünde oynayamıyor yabancı statüsünde oynasaydı.

Tbf 3.cü kez red etmiş lisans talebini. Ya cedi, fbülker'de macar bir oyuncu vardı onlar alırken lisans'ları bizim bu adama lisans çıkaramamız tam bir skandal. Birde başkanımız hukukçu olacak.