#16 Kristijan Nikolov

A takım ile çıktığı ilk maçların ilk dakikalarında doğal olarak tedirginlik vardı üstünde. Ama özellike bugün süre aldıkça daha çok güveni geldi ve iyi oynadı. Tabi ki tecrübesizliğin verdiği eksiklikler var ama bunlarda zamanla düzelecek. Lütfen bu çocuğu kaybetmeyelim. Bir kere de bizi şaşırtın ve iyi bir şeye vesile olun.

Kenan Sipahi'yi kaçırdığımızda ciddi manada üzülmüştüm, ama eğer lisans problemini halledip, sorunları ortadan kaldırırsak Nikolov bu üzüntümü alır götürür. Çok değerli bir yetenek, saf bir skorer, çok düzgün bir şutu ve aynı zamanda oyun görüşü var. Fiziği şu anda zayıf ancak bu da kapatılabilecek bir durum, boy olarak ise 186 cm boyunda Avrupa tarihinde nice üst düzey guard var, o da sıkıntı değil, ki daha 17 yaşında gelişimi sürüyor.

Umarım en kısa sürede bu sorun halledilir, eğer konu çözüme kavuşursa belki bu sene değil, ancak seneye kısa rotasyonunda süre almaya başlayacağını düşünüyorum.

TüBAD Turnuvası'ndaki Galatasaray Liv Hospital-Anadolu Efes maçının ikinci çeyreğine Makedon asıllı iki genç oyuncu damgasını vurdu.

6 yıl önce ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelen ve vatandaşlığa geçip Ay-Yıldızlı forma ile iki Avrupa şampiyonluğu yaşayan Cedi Osman (1995) ile 3 yıldır Galatasaray alt yapılarında antrenmanlara çıkan Cristijan Nikolov (1996) ikinci çeyrekte takımlarında öne çıkmayı başardılar ve 8'er sayı attılar. Cedi Osman diğer periyodlarda da oyuna girdi, Nikolov ise 6 dakika oynayıp kenara gitti.

Sahadaki performansları benzese de statüleri çok farklı. Babası, Oktay Mahmuti'nin arkadaşı olan ve bu sayede Türkiye'ye gelen Cedi Osman TBF nezdinde Türk statüsüne kavuştu,

Nikolov ise TBF'den lisansını alamadı. Galatasaray, kızkardeşi Eczacıbaşı'nda voleybol oynayan Nikolov için Tahkim'e de gitti ancak yine sonuç alamadı. Galatasaray şimdi de Akdeniz Oyunları'nda Mekedon Milli Takım forması giyen ve lisans alması halinde tercihini Türkiye için kullanma kararı alan Nikolov için Makedon Federasyonu'nun iznini alacak. Bu izin de alınır ve TBF yine lisans vermezse, 17 yaşındaki oyuncu büyük olasılıkla şansını Makedonya'da, ya da başka ülkede deneyecek.

Nikolov un nasıl lisans alacağı belli oldu

Oyunda kaldığı süre içerisinde karşısında Efes olmasına rağmen cesurca oynadı, yeri geldi üçlük attı yeri geldi takım savunmasına katkıda bulundu... Yeterli mi değil elbet ama hepimiz biliyoruz ki bu bir başlangıç, devamını getirmek de biraz şartlara bağlı.

TBF ve Demirel´e ne kadar hakaret etsek az gelir!.. Kendisiyle benzer koşullarda olan tüm isimler Türk statüsünde oynamaya hak kazanmışken Kris hala prosedür denilen şeyle uğraşıyor. Belki içten içe neden Galatasaray´a geldim ki, Fener Ülker ya da Efes´i, hatta Banvit´i tercih etseydim şimdi yerli statüsünde oynuyor olacaktım, tecrübe edinecektim diyordur.

Şube yöneticileri ve yetkilileri işi oluruna bırakmamalı, oldurmalı!

Ergin hocanın en büyük eksisidir bence, genç oyunculara pek önem vermemesi. Hazır katkı alabileceği oyuncularla çalışır hep. Oyuncu yetiştirmek, A takıma oyuncu çıkarmak filan pek umrunda değildir.

Bugün de net şekilde belli oldu ki biraz süre verilse, biraz sabredilse (Türk olarak oynadığını farzederek) bu çocuk 1-2 yıl içinde 1 numaralı guardımız olma potansiyeline sahip. Gerçekten çok yetenekli. Ancak Ergin hocanın yerli statüsünde oynasa bile ona çok şans vereceğini düşünmüyorum. Koçun stili bu.

Misal Oktay hocayı pek de beğenmeyen biri olarak şunu net şekilde söyleyebilirim ki, Göksenin Mahmuti'nin Galatasaray'a armağanıdır. En kritik maçlarda süre verip önünü açmıştır.

O açıdan Efesin de gençleşme projesine girdiği şu dönemlerde Mahmuti faktörüyle Nikolov'u almak isteyeceklerdir. Dikkatli olmak lazım. Şartlar sağlanırsa Türk Saras'ı olur bu çocuk.

Adam Kartal Özmızrak ile şampiyon oldu daha ne yapsın. Genç oyuncudan kastımız ne bilmiyorum ancak yetenekli gençlere süre veren bir koç olduğunu düşünüyorum.

Ya bu herifler hakikatten allahsız kitapsız. Gencecik çocuğun geleceğiyle oynuyorlar.

Yönetim de uyumasın artık, Nikolov elimizden kaçmamalı. Biz taraftarlar da ilk lig maçında tepkimizi koymalıyız.

Dün Nikolov 2. çeyrekte oyuna girdi ve 6 dakikada 3/3 isabetle 8 sayı 2 ribaundla oynadı , ardından oyundan çıktı ve daha sonra hiç süre almadı.Walker yerine o oynasaydı keşke , savunmada sıkıntı yaratabilir fiziken rakiplerine karşı ufak kaldığı için ama hazırlık maçı sonuçta.Keşke koç biraz daha süre verseydi.Cedi Osman falan yanında hikaye kalır.Cedi Osman 2. yarıdan önce ısınırken bile zor sayı atarken maç esnasında şansa üçlükler buldu.Nikolov'u özellikle takip ettim ısınırken de iyi yüzdeyle atıyordu.Bench arkasından izledim maçı zaten maçta da kendinden emin gözüküyordu.Göksenin'den , Gordon'dan , Walker'dan falan daha düzgün şutu var daha bu yaşta.Hala lisans alamadık , gel de iğrenme federasyondan.

Adam Kartal Özmızrak ile şampiyon oldu daha ne yapsın. Genç oyuncudan kastımız ne bilmiyorum ancak yetenekli gençlere süre veren bir koç olduğunu düşünüyorum.

Kartal'a ne şartlarda süre verdiğini bildiğinizi ümit ediyorum. O süreleri kaçınılmaz bir mecburiyetten veriyordu ve en erken fırsatta o ana kadar iyi oynasa bile kenara alıyordu. Tarzı gereği o riski almak istemiyordu hoca. Velhasıl, 'Kartalla şampiyon olması' tercih değil zorunluluktu.

Benim eleştirdiğim yönünü bazı kimseler normal karşılayabilir. Eskiden beri altyapıdan sürekli oyuncu çıkaran ve onlara sorumluluk veren bir takım olmayı hayal ettiğim için bu meseleyi önemsiyorum.
Ergin hocayla inşallah daha birçok kupalar kaldıracağız ama onun döneminde altyapıdan birinin veya başka bir genç oyuncunun parlayıp ciddi süreler almasını beklemiyorum.

Nikolov'a mutlaka lisans alınmalı. TBF neden vermiyor anlamış değilim. Emir olayı ve FB kadın basketbol takımına tanınan ayrıcalıkları görünce ve bizim takıma bu yapılan haksızlığa tahammül edemiyorum. Kaldı ki bu oyuncu gelecekte Türk milli takımında oynayacak milli takım bile umurlarında değil bunların.

Nikolov kendini gösterirse Ergin Ataman deli değil her halde oynatır. Adamın eline 18 yaşındaki Kobe Bryant mı geldi de oynatmadı?

Aslında mesele Nikolov´un eline şans geldiğinde değerlendirmesi değil şu anda. İlk şansı (!) TBF verecek, sonra Ataman. Şu şartlarda oynatmak da bir anlam ifade etmiyor, 3 senelik bekleyiş var neticede.

Elde onca örnek varken lisansı vermemeleri art niyetin en açık göstergesi. Yönetimin TBF´yi sallaması gerek sırf şu olay nedeniyle ama nerede öyle yönetici. Görünen o ki yine taraftar harekete geçecek ve geçirecek.

Kris Nikolov aynı yaş grubunun en iyi yerli oyuncusu ama, önünü kesiyorlar. Neden? Çünü Galatasaray oyuncusu. Mevcut TBF'nin adalet ve eşitikten ne kadar paye taşıdığı malum. Ancak, bu demek değil ki, Galatasaray yöneticisi sussun, beklesin!.. Çıkıp basına Nikolov meselesiyle ilgili benzer durumlardan örnekler vererek kamuoyu oluşturma çabası içinde olmak veya hiç değilse sürekli bir şekide twitter gibi sosyal medya alanlarını kullanmak zor olmasa gerek...

Yahu bu İsmet BADEM'de nasıl bir hafıza var oğluna laf söylememek için Nikolov olayında topu makedonya federasyonuna attı hem konuyu bilmiyor hemde sallıyor.Olay belli tbl bu çocuğa niye lisans vermiyor bunu açıklayın.Zaza ve Ermal bu ülkede hangi stadüde oynuyor hangi mili takımı da oynuyor.Ne alaka makedonya federasyonu sen önce bu çocuğa yerli lisansi veririsin sonra milli takım seçmesini istersin.

Sırf Galatasaray´ı tercih ettiği için harcanmaya çalışılan genç bir yetenek ve ona sahip çıkmayan, çıkamayan bir kulüp. Şubeyi geçtim, kulüp yönetimi el atmalı artık bu işe. Çünkü örnek uygulamalarıyla art niyetini alenen belli eden bir Federasyon ve başkanı var karşımızda.

Bana göre kulüp bir açıklama yaparak basın toplantısı düzenleyeceğini duyurmalı, örneklerle yapılan haksızlığı, çifte standardı Türk spor camiasının gözüne sokmalı. Sadece konuyu yakından takip edenler değil, tüm sporseverler öğrenmeli...

Bugün Nikolov´a sahip çıkmazsak ileride herhangi bir genç yetenek bizi tercih etmek ister mi?

Yerli Jaka Lakovic diye boşa demedik, müthiş bir yetenek, eğer oynamasına izin verilseydi 2 senedir o gelişimini düşünün bir de. İyi güzel de yönetim adam gibi devreye girse bu iş çoktan halledilirdi kimse hikaye anlatmasın, yönetim bazında açıklama basın toplantısı yapacaksın şu durumda, çifte standardı bu oyuncunun geleceğini milli takım için ne kadar önemli olabileceğini açıklayacaksın ki lisansı söke söke alacaksın.

Sırf Galatasaray´ı tercih ettiği için harcanmaya çalışılan genç bir yetenek ve ona sahip çıkmayan, çıkamayan bir kulüp. Şubeyi geçtim, kulüp yönetimi el atmalı artık bu işe. Çünkü örnek uygulamalarıyla art niyetini alenen belli eden bir Federasyon ve başkanı var karşımızda.

Bana göre kulüp bir açıklama yaparak basın toplantısı düzenleyeceğini duyurmalı, örneklerle yapılan haksızlığı, çifte standardı Türk spor camiasının gözüne sokmalı. Sadece konuyu yakından takip edenler değil, tüm sporseverler öğrenmeli...

Bugün Nikolov´a sahip çıkmazsak ileride herhangi bir genç yetenek bizi tercih etmek ister mi?

Kulübün şu ana kadar tek bir açıklama dahi yapmaması skandaldır aslında. Ama maalesef bu şubede bunları hiçbir zaman görmedik ve göremeyeceğiz sanırım.

Bizim kulüp yönetim kurulu Spor kulübünü yönetmiyorlar futbolu yönetiyorlar sadece ki onu da ellerine yüzlerine bulaştırmaya başladılar maalesef. Şu olaydan çoğunun haberi bile yoktur eminim.