Cuma ve Cumartesi, Sertaç'ı ilk önce Ukrayna ardından da Fransa karşısında izleme fırsatı buldum. A takım seviyesindeki durumunu izledikten sonra, kendi yaşıtları arasında ne durumda olduğunu izlemek önemli bir kıstastı benim için. En son söyleyeceğimi baştan belirteyim, Sertaç'ın oyunu içinde bulunduğumuz yıl ve ilerleyen dönemler için yetersiz ve böyle de devam edecek gibi gözüküyor, nedenlerine gelelim.
Sertaç'ın yeteneksiz bir oyuncu olduğunu asla iddia etmiyorum ancak fiziksel handikapları ve oyun zekası, onun daha iyi bir noktaya gelmesindeki en büyük engeller, şuan için elbette. Bu iki önemli dezavantajdan fiziksel olanını elbette geliştirebilir ancak Oktay Mahmuti elinde 1 yılı geçti, geldiği gün gözümün önünde, şimdiki noktaya bakıyorum, gelişme hiç istenilen düzeyde değil ne yazık ki. Buna artı olarak, Darüşşafaka'da maçlara çıktığını da biliyoruz. Bu dezavantajını kendi yaşıtlarında da gördükten sonra daha bir emin oldum.
İlk olarak, Sertaç'ın mutlak suretle fiziğini geliştirmesi gerekiyor. 2.10 boyuna ihanet edercesine bir vücut yapısı var. Uzun, çelimsiz yapısıyla, kendi kariyerinde iyi bir yere gelmesi çok zor. Bu çelimsiz yapısının, kendisini bir çok defa hataya sürekliğini görebiliyoruz maçlarda, gerek ribaund gerek top kapma mücadelelerinde. Kendisinin 5 numara pozisyonuna uygun olmayan yapısını değiştirmeye yönelik bir kaç adım attığı takdirde, oyunu da aynı paralellikte daha üst noktalara gelecektir, bu çok net.
Yaşadığı fiziksel dezavantajdan ilerlersek, bu handikabı, onun hemen hemen bütün hücumlarda pota altında yer almasını engelliyor. Bugünkü maçta, 3 tane üçlük, iki tane orta mesafe şutu isabete dönüştürmeyi başardı. Ancak diğer sayı denemelerine baktığımızda, bunların da şut olması, onun oyununu ne kadar yanlış yönlendirdiğinin net göstergesi. Onu izlediğim iki gün içerisinde aklımda tek sırtı dönük birebir pozisyonu var, onda da isabet sağladı. Bu noktada suçu ona atmıyorum ve evet pivot oyuncumuzun da şut atması hücumumuz adına önemli çeşitlilik ancak maçta denediği bütün şutlardan sadece 1 veya 2 tanesinin pota altından olması çok yanlış.
Pivotlar arasında fark ettirecek kadar yumuşak bir bileği var Sertaç'ın, bunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu yeteneğini, fizik ve oyun zekasıyla birleştirmesi gerekiyor. İleride hem Galatasaray hem de milli takım geleceğinin iyi olmasını istiyorsa, bunun ilk adımı şuana kadar geldiği oyun yapısını değiştirmek olacaktır.
Onun yeteneklerine güveniyorum ancak basketbol olarak gittiği bu yanlış yoldan dönmezse, kendisinin iyi bir yere gelmesini imkansız olarak görüyorum.