2012-2013 Sezonu Yeni Oluşan Takım Üzerine

Takımın başına hepimizin bildiği gibi Ergin Ataman getirildi, yardımcıları ise yine Beşiktaş döneminde çalıştığı Yağızer Uluğ - Yakup Sekizkök ikilisi olacak gibi gözüküyor.

Bu başlıkta hiç bir transfer dedikodusu konuşulmamasını rica ediyorum, takım üzerine teknik taktik değerlendirmelerimizi, yeni oluşacak takımımızın oynayacağı basketbol konusunda fikir alışverişi yapalım. Geçen sene buna benzer olan başlıkta yapılan analizler oldukça dikkat çekiciydi, umarım sayısı çoğalır bu yazıların.

Engin Atsür - Cenk Akyol ikilisi şu anlık takıma katılan oyuncular, İlkan Karaman'ın da 2 yıllık kiralama döneminin ardından planlarda olduğu öngörülebilir.

Giden oyuncular hakkında bir şey söylemek için erken, ancak az çok belli gibi.

Ergin Ataman'ın uygulamak isteyeceği sistemi ve oyuncu seçimlerini çok merak ediyorum herkes gibi. Biraz erken olabilir bu başlık için ama dursun, gün geçtikçe canlanacaktır.

İlkan Karaman'dan ses seda yok,planlarda var mı pek emin değilim.Olası Ersin transferinde 7 kişilik bir yerli rotasyonumuz oluşuyor,5 de yabancı katılınca kadromuz 12 kişiye tamamlanıyor.Fakat Ergin Hoca'nın 9 kişilik,maksimum 10 kişilik rotasyon kullandığını göz önünde bulundurursak yerli rotasyonundan 2-3 kişi dışarda kalacak veya maksimum 5 dakika süre bulacak.Bunların kim olacağı önemli.

oyuna girdiğinde verim verecekse 12 kişi de oynar illa 9-10 kişi oynayacak diye bir kural yok. Ergin Ataman mecburen böyle bir rotasyon uygulamıştı.
Ender-Engin-Göksenin-Cenk-İlkan-Ersin-Furkan+5 yabancı
Bu rotasyon oldukça iyi gözüküyor. İlkan mutlaka kadroda kendine yer bulacaktır. Ergin hoca bir yabancı guard alacağına göre çoğu zaman iki guardlı oynacağını düşünüyorum.

İlk yorumumu yada algımı yazayım. Takımın başına ergin ataman ın gelmesinden sonra kadro ili ilgili aklıma gelen ilk şey mutlaka hücum opsiyonu geniş bir takım kurulması oldu. Tabi hücum takımı yaratırken savunmadada direnç sağlayacak birkeç önemli isim takıma monte edilecek. Oyun tarzımız savunma ve hücum oynabilen 5lerle olacak ve anladığım kadarıyla bol bol oyuncu değişikliğine gidilecek savunmada özellikle kalırsa shipp ve gökseninin önderliğinde bir 5 hücumda ise skorer yabancılarla birlikte cenk ve enginli bi yanacı 5li kullanacağımız düşünülebilir. Savunma şampiyonluk kazandırır derler bi yere kadar haklılar ama playoff larda gördükki sadece savunmada yeterli değil eğer önemli skor opsiyonlarınız play off sürecinde formada değilse özellikle ki çok fazlada hücum opsiyonumuz yoktu maalesef. Bu sene çok daha skorer bir takım izleyeceğimiz kesin. evet savunma önemli ama hücumda bi o kadar önemli.. Bence savunma - hücum dengesini bu sene yaşatacak ergin hoca.. Ben durağan ve skoru düşük maçlar yerine daha atletik savunması fena olmayan bir hücum takımını izlemeyi tercih ederim. Ve anlaşılan bu sene bu basketbolu oynayacağız ergin hocayla birlikte...

oyuna girdiğinde verim verecekse 12 kişi de oynar illa 9-10 kişi oynayacak diye bir kural yok. Ergin Ataman mecburen böyle bir rotasyon uygulamıştı.
Ender-Engin-Göksenin-Cenk-İlkan-Ersin-Furkan+5 yabancı
Bu rotasyon oldukça iyi gözüküyor. İlkan mutlaka kadroda kendine yer bulacaktır. Ergin hoca bir yabancı guard alacağına göre çoğu zaman iki guardlı oynacağını düşünüyorum.

Ergin Ataman bir röpörtajında,20 milyon bütçem de olsa 8-9 oyunculu sistemle oynarım gibi birşeyler demişti,araştırıp bulurum akşama doğru o röpörtajı.

doğancan evet haklısın demişti ama o sözün altında yatan şey kalburüstü 8-9 oyuncu olsun bana yeterdi ama şuan 5 yabancıyla birlikte elinde zaten hazır 12 adam olacak ayrıca sakatlıktı formsuzluktu 2-3 oyuncuyu zaten maç maç kullanamayacağız belki. Amaç oyunda olan 8-9 oyuncudan maksimum verimi almak aslında ve bencede haksız sayılmaz örneğin 5 yabancı içinde formu üst düzeye çıkmayan bir yabancı olduysa ona maç içinde belki 3 dakika dan fazla süre vermeyecek (geçen seneki kemp örneği) yine türk rotasyonu içinde enderin formsuz olduğunda atamanın ona maç içinde 3 dakikadan fazla süre vermeyeceğinide unutmamak lazım. ATAMANın en iyi yaptığı şey maçın içinde olması ve hangi oyuncularının o maç için maksimum performans sergileyeceğini ilk 5-10 dakika içinde analiz ederek iyi oynayacak oyuncunun süresini artırması en büyük koçluk yönü bence..

İlkan, Ender ve Cenk; hatta Engin çok güvenilecek oyuncular değil bana göre. İlk ikisi dengesiz, biri vurdumduymaz, diğeri müzmin sakat. El bombası misali, her yerde patlayabilirler... Yani şu maça çıkarırım, aslanlar gibi 20-25 dakika oynarlar diyemem hiçbirine; hocanın işi zor olacak.

Önce başlık için teşekkürler Arca!!!

Şimdi benim tahminim bu yerli rotasyona bakıldığında guard için Lakoviç ideal gibi görüyorum.Hızlı tempoyu seven nokta şutör bir oyuncu maç başı 20 25 dakikayı rahat çıkarır.Eğer dudley,ilkan ikilisi 4 numarayı sorunsuz yapabilirler sağlam sizelı bir 5 ve şutör bir 3 numara shipp kalırsa çok iyi olur,shipp hawkins ikilisi olursa tadından yenmez.

Bu takım ligde ve eurocup da iş yapar.

Görünüşe göre fazlasıyla şutör bir takım oluyoruz.

Engin ve Jaka'nın dış şutları gayet iyidir. İlkan ve Ersin de orta mesafe şutlarında gayet iyidir. Ender ve Cenk de günündelerse sokarlar. Ben hiçbir takımın da Göksenin'in şutunu riske edebileceğini zannetmiyorum.

Hawkins / Kaymak ve yeni guard transferleriyle çok daha iyi bir takım olacağız şüphesiz ki. Bu guard delici olursa, oyun içinde bir B planı yaratmamız çok daha kolay olacaktır. Hawkins ve Kaymak transferleri de gayet olumlu zira özellikle Hawkins'in atletikliğini düşünürsek Hawkins - İlkan - Furkan üçlüsü rakibi çok zor durumlarda bırakabilir.

Şu anlık bundan fazlası söylenemez heralde, keza hala kesinlikle gerekli olan bir 3 numara transferi var. Yapılması gereken 1 ve 5 numara transferleri var. Henüz işin can alıcı kısmına gelmedik bence.

Koş-koş basketbolu oynayacağımız kesin. Motor soğutmadan hep gaza basıcaz anlaşılan. Alacağımız 5 numara da kesinlikle atletik birisi olacaktır.

1-Engin,Ender,Arroyo (Aynı seviyede başka yabancı o.kurucu olabilir)
2-Göksenin,Eidson(aynı seviyede yabancı olabilir)
3-Hawkins,Ship,Cenk
4-Dudley,İlkan,Kaymakoğlu(Aynı seviyede yabancı 4)
5-Furkan, Bonsu( aynı seviyede başka atletik 5)
Bu kadroyla ligi ve eurocup'ın önemli takımların başında geliriz.Ergin hoca bu kadroyu etkin kullanabilirse geçen seneki başarısını bizdede tekrarlar.

Kadro resmi olarak tam oluşmasa da kafada bitti, oluştu diyebiliriz.

Önümüzdeki sezon oyun kurucularımız Ender Arslan ve Engin Atsür olacak. Jamont Gordon tarafından desteklenecek. Muhtemelen Jamont Gordon hem 1 hem iki numarada yer alacak.

Henry Domercant ve Göksenin Köksal Jamont Gordon ile beraber 2 numaralı pozisyonu dolduracak. Göksenin savunma anlamında da takımın en önemli ihtiyaçlarından biri olacak.

Kısa forvet pozisyonumuzda da David Hawkins ve Cenk Akyol olacak.

Uzunlarımız da İlkan Karaman, Furkan Aldemir, Milan Macvan, Boniface Ndong ve Ersin Dağlı olacak. Sertaç'ın kadroda yer alacağını düşünmüyorum.

Geniş ve birbirini tamamlayan bir kadro kuruldu. Daha sonra ayrıntılı yorum yapacağım ama takımın tek eksiği 5 numaradan gelecek sayılar gibi duruyor.

Kadromuz hemen hemen tamamlandığına göre yorumları alabiliriz.

Hepsine katılıyorum ama 5 numaradan da sayı bulma potansiyelimiz az değil. N'dong hücumda iyidir,ek olarak Ersin'i de oraya kaydırıp sırtı dönük oyunlarından skor bulabiliriz. Hakikaten birbirini iyi tamamlayan,dengeli ve dinamik bir takım kuruldu.Hatta bence ligin kalite-denge anlamında 1 numaralı kadrosu diyebiliriz.Çünkü FB Üllker ve Efes'in iyi oyuncularıyla vasat oyuncuları arasındaki fark daha fazla.Son olarak da dar rotasyonu seven Ergin Hoca'nın bu geniş kadroyu nasıl döndüreceğini merak ediyorum.Özelllikle Göksenin'in işi zor gözüküyor,ama inşallah dakikaları eksilmez.

Bence çok üst düzey bir kadro kurduk bu kadro ile hedef Eurocup şampiyonluğu olmalıdır ligde ise işimiz daha zor çok iyi iki rakibimiz var ama bu kadro ligde de başarılı olacaktır ben çok ümitliyim.

Çok önemli bir kadro kuruldu savunmada pota altımız duvar gibi oldu diyebiliriz ayrıca hücum ribaundları zaafımız yerine silahımız olacağı kesin gibi.kısa oyuncularımız baskı yapabilecek karakterde oyuncular.ben özellikle ndongun oynadığı zamanlarda tam saha baskılı alan savunmasının çok işe yarayabileceğini düşünüyorum.cenk akyolun da önemli bir performansını bekliyorum ki ergin ataman sayesinde geçen sene serhat çetin gibi ortalama bir oyuncu olarak görebileceğimiz bir adamdan çok iyi bir verim aldı cenk ondan çok çok daha kaliteli bir oyuncu.kiralık geldiği dönemdeki gibi seyirciyle de bütünleşerek önemli işler yapacaktır bence.

Vallahi gayet homojen bi takımımız oldu. Gordon-Göksenin-Hawkins-İlkan- Ndong beşi sahada olduğunda sayı yemeyiz gibi geliyor bana. Domercant de geilrse geçen sene hücum kilitlendiği anda uzun süre sayı bulmakta zorlandığımız zamanlar oluyordu, Donercant ile bu sorunu da aşacağız. İlkan milli maçlarda gayet iyi bir performans gösterdi, bunu devam ettireceğine ve önemli bir opsiyon olcacağına inanıyorum. Kısacası şimdilik kağıt üstünde herşey çok iyi gözüküyor.

Evet kadro kuruldu ve kağıt üzerinde benim hatırladığım son 6-7 yılın en iyi kadrosu diyebilirim.Nitekim kadronun kurulmasıyla bazı konularda kafamda bazı sorular oluştu.Bu sorunların başında süre dağılımı geliyor.Bu kadar derin bir kadroda bu kadar üst düzey oyuncuları süre anlamında tatmin etmek gerçekten çok zor olması gerek.Mesela 4 numara bölgesinde İlkan ,Ersin ve Macvan bulunmakta bu 3 oyuncuya 40 dakikalık süreyi nasıl paylaştıracağımızı merak ediyorum.Bu 4 numaralar içinde 5 numara oynayabilen oyuncularda var ama 5 numarada ise Furkan ve Ndong rotasyonu olduğu için bu kaliteli 3 tane 4 numaradan biri gerçekten çok az süreler alacak ,bu durumda umarın takımda sorum tescil etmez.Ergin hocanın takım kimyasının çok iyi kuran bir koç olduğunu biliyorum.Umarım takım içinde problemlere yol açmadan bu sorunu kolaylıkla çözer.

Ben birde kendime göre olması gereken ilk 5 i yazayım içimde kalmasın.

Engin Gordon Hawkins Macvan Furkan 5'i ile çıkacağımızı tahmin ediyorum .

Umarım bizim adımıza başarılarla dolu bir sezon olur .Ergin ATAMAN geçen sene yaşadığı tarihi başarıyı bizim başımızda da yaşar.

Evet kadro kuruldu ve kağıt üzerinde benim hatırladığım son 6-7 yılın en iyi kadrosu diyebilirim.Nitekim kadronun kurulmasıyla bazı konularda kafamda bazı sorular oluştu.Bu sorunların başında süre dağılımı geliyor.Bu kadar derin bir kadroda bu kadar üst düzey oyuncuları süre anlamında tatmin etmek gerçekten çok zor olması gerek.Mesela 4 numara bölgesinde İlkan ,Ersin ve Macvan bulunmakta bu 3 oyuncuya 40 dakikalık süreyi nasıl paylaştıracağımızı merak ediyorum.Bu 4 numaralar içinde 5 numara oynayabilen oyuncularda var ama 5 numarada ise Furkan ve Ndong rotasyonu olduğu için bu kaliteli 3 tane 4 numaradan biri gerçekten çok az süreler alacak ,bu durumda umarın takımda sorum tescil etmez.Ergin hocanın takım kimyasının çok iyi kuran bir koç olduğunu biliyorum.Umarım takım içinde problemlere yol açmadan bu sorunu kolaylıkla çözer.

Ben birde kendime göre olması gereken ilk 5 i yazayım içimde kalmasın.

Engin Gordon Hawkins Macvan Furkan 5'i ile çıkacağımızı tahmin ediyorum .

Umarım bizim adımıza başarılarla dolu bir sezon olur .Ergin ATAMAN geçen sene yaşadığı tarihi başarıyı bizim başımızda da yaşar.

Ersin Dağlı 4.5 gibi oynayacak.Yani hem 4 numara hemde 5 numarada görev alabilecektir.İki pozisyonada destek verecek kritik uzun Ersin Dağlıdır.
Benim ilk 5'im Gordon,Domercant,Hawkins,Ersin,Furkan

5 numaradan tabiki sayı bulacağız ama genel olarak 5 numaralarımız rakibe tehdit oluşturmayacak, söylemek istediğim buydu. Yoksa hepsi üst düzey oyuncular ve hücumları vasatın üzerinde. Uzunlar konusunda Furkan'ın alacağı süre benim için çok önemli. Ciddi yatırım yaptık ona ve alacağı süre azalırsa sıradan bir oyunucuya dönüşebilir. Çünkü hala eksiği var. Ben bu yüzden Sertaç yerine ligde kolay maçlarda dahi Furkan'a yer veririm. Sanırım herkes de uzunların alacağı sürenin dağılımını merak ediyorduk çünkü kadronun en az belirli kısmı orası.