2012-2013 Sezonu Yeni Oluşan Takım Üzerine

BJK 11/12 - Gala 12/13

Mehmet Yağmur - Ender Arslan
Barış Hersek - Furkan Aldemir, Sertaç Şanlı
Kartal Özmızrak - Göksenin Köksal
Zoran Erceg - Milan Macvan
Serhat Çetin - Cenk Akyol
Marcelus Kemp - Henry Domercant
Carlos Arroyo - ? Jamont Gordon + Engin Atsür
David Hawkins - David Hawkins
Erwin Dudley - Erwin Dudley
Pops Mensah Bonsu - Boniface Ndong

Ergin Ataman, Jamon Gordon'un takımdan ayrılmasıyla kimyanın bozulduğunu düşünüp yeni bir kadro mühendisliğine soyundu. (Shipp, Shumpert düşünmeme)

Burada elbette en son başarılı olduğu Beşiktaş'ı baz aldığı rahatlıkla görülebilir. Transfer sürecinde Arroyo, Erceg ve Bonsu ile ilgilenildiğini açıklaması da bunu destekliyor.

Elbette o takımın dezavantajları ve Galatasaray'ın mevcut oyuncularını da hesaba katıp bir kadro mühendisliği çabasına girdi. Dar rotasyondan genişe doğru bir kayma söz konusu olacak normal sezonda ancak kritik maçlarda ve playofflarda topun sıcak oyuncunun elinde kaldığı veya bazı oyuncuların çok fazla kenara gelmediğini de göreceğiz Oktay Mahmuti felsefesinden farklı olarak.

BJK ile eşleştirme yapacak olursak yeni sezon hakkında en azından kağıt üzerinde net görüşler ortaya atabiliriz kadroyu inceleme adına. Uzun uzadıya yazmayacağım, pek zaman da yok.

En bariz farklılık Carlos Arroyo tarzı bir oyuncu yerine onun özelliklerini barındıran birden çok isimle o boşluğu doldurmaya çalışmak gibi duruyor. Porto Rikolu'nun kendi şutunu yaratma özelliği Henry Domercant ile oyun görüşü ve asist özelliği ise Jamont Gordon ve Engin Atsür ile kapatılmak isteniyor. Bu tercihin tutup tutmayacağı belirsiz. Sistem asist üzerinden dönmese bile buna gereksinim duyulacak ve bu konuda Jamont istediğimizi veremeyebilir, en azından Jamon'a göre. David Hawkins playoffların tamamına damga vurmuş gibi gözükebilir, ki bence de öyle ancak Carlos Arroyo'nun bireysel performanslarını ve zaman zaman takıma verdiği ritmi de kenara atamayız, özellikle geriye düşüldüğünde arkadaşlarını ayağa kaldırma noktasında. Biz bu anlarda Henry Domercant'a güveneceğiz ancak onun etrafını oynatmak gibi bir opsiyonu zayıf olduğundan hücumdaki etki yüzdesi de düşük kalabilir Arroyo'ya göre.

Bu tercih dışında iki oyuncu aynı zaten, elbette Hawkins yapı taşı, Dudley en iyi yardımcı parça, artı Ndong & Cenk pozisyonlarında Bonsu & Serhat'a göre bence daha verimli isimler, subjektif bir durum. Belki orada da sorun Macvan'ın Erceg katkısı verememesi olabilir, çünkü dış şutu onun kadar güvenilir değil ve bu durum iç-dış dengesi adına çok değerli.

Furkan pivot pozisyonunda düşünülüyor, milli takımlardan dönüp kampa katılınca kilo alması sağlanacak, Semih abi (Eroğlu) sanırım program hazırladı ona.

Dolu dolu ve muhteşem bir konu olmuş, yazıp çizenlere tebrikler, keyifle okudum.

Oktay hoca gittikten sonra çok sıkıntılı günler geçirdik. Ben açıkçası yaşadığımız o kaostan sonra böylesi kaliteli bir kadro kurulmasını beklemiyordum. Erman Kunter başa geçer ve daha "mütevazı" bir bütçeyle devam ederiz diye düşünüyordum. Haliyle sinir bozucu bir ihtimaldi bu çoğumuz için.

Severiz sevmeyiz o kişiden kişiye değişir ama (ki ben nefret etmem ama Oktay hoca kadar da sevmem) kesin olan bir şey var ki Ergin hoca, Aydın Örs ve Oktay Mahmuti'yle birlikte ülke basketbolunun en önemli üç yerli koçundan biri. O bakımdan, böyle bir ismin takımımızın başında olması sevindirici. Beşiktaş'ın başındayken dahi Galatasaraylılığını gizlemeye ihtiyaç duymaması ayrıca güzeldi. Şimdi gönül verdiği renklerin başarısı için uğraş verecek Ergin hoca.

Rixos Cup'ta takımı izleme fırsatı bulduk, beklentilerimin üstündeydi. Zaman zaman bir top için kaleci gibi uçan basketbolcularımızı görmek geçen sezonki o muhteşem havayı hatırlattı bana. Dikkat çeken bir diğer nokta hücumda geçen sezona göre topu fazla dolaştır(a)mamızdı. Takımımızın en önemli silahlarından olan Domercant'in kadroda yer almadığı bir turnuvada üçüncü olmak başarıdır benim için. Hawkins ve Domercant'in önemi geçen sezon Shipp ve Gordon'un takım için ifade ettiklerinden bile fazla olabilir. O yüzden Domercant'in yokluğunu küçümsememek lazım. Buna rağmen sadece Efes'e son topta kaybettik. Önemli bir veri.

2012-2013 sezonunda kadromuz şu şekilde olacak yüzde 99. (Lakovic'in durumu hala belirsiz ama yararlanmamızı istiyorum açıkçası.)

-----------------------
Bir numara: Engin, Ender, Jamont Gordon

İki numara: Domercant, Göksenin

Üç numara: Cenk, Hawkins

Dört numara: Macvan, Ersin

Beş numara: Ndong, Furkan, Sertaç
----------------------

Hem FB Ülker hem de Efes'in bütçeleri bizi ikiye katlıyor. Doğal olarak kalite ya da kadro derinliği farkı olması kaçınılmaz. Özellikle, bir numarada FB ve Efes bizden daha iyi gözüküyor. Farmar ve Bo kalitesi tartışılmayacak isimler, ayrıca Efes'te Kerem ve Gordon da var. Üç numarada da, eğer Shipp ile anlaşırsa Efes, FB ve bizden bir adım öne geçecek gibi. Beş numaradaysa başa baş olduğumuzu düşünüyorum. Furkan, Ndong ve gerekirse Ersin, iyi bir rotasyon bizim için. Efes'te Semih-Ermal-Barac kağıt üzerinde iyi gözükse de Ermal ve Barac güvenilecek isimler değil. FB Ülker'de Oğuz ve Kaya da dakikası dakikasını tutmayan istikrarsız oyuncular.

Hawkins ve Domercant'in liderlik yapacağı bir Galatasaray izleyeceğimiz çok belli. Bu iki basketbolcumuzun performansları da bizi ihya edecektir diye düşünüyorum. Zaten hazırlık maçlarında da bunun sinyalini verdiler. Gordon, Macvan ve Cenk'in de özellikle hücumda bu ikiliye omuz vermesi gerekiyor.

Taraftar olarak bizim de geçen sezonki desteği vermemiz gerekiyor. Bu takımın özellikle Eurocup'ta iyi işler yapacağını düşünüyorum.

Son iki sezondur yaptığı yatırımlarla Türk basketbolundaki ağarlığını yeniden hissettiren Galatasaray yeni sezona yine iddialı bir takımla giriyor. Ancak Sarı-kırmızılar geçtiğimiz iki sezonun mimarı olan koçu ve başrol oyuncularında büyük değişiklikler yaptı. Oktay Mahmuti yönetiminde ilk sezonda final oynayan, ikinci sezonda ise Eurolegue’de başarılı bir sezon geçirmesine rağmen lige yarı finalde havlu atan takımda bu sezonki hedefler lig ve Euro Cup şampiyonluğu.
Değişikliklere değinmek gerekirse… Öncelikle Mahmuti ile yollarını ayıran Galatasaray, deneyimli koç Ergin Ataman ile sezona başlayacak. Ataman’ın başarılarını teker teker saymak için ayrı bir yazı yazmak gerekebilir. Bu yüzden sadece bir bilgi vermek yeterli olabilir. Son altı sezonda F.Bahçe Ülker’in 4 şampiyonluğu bulunmakta. Diğer iki kupayı ise Efes Pilsen ve Beşiktaş’ın başındaki Ergin Ataman kazandı. Bu istatistiğe bakarsak lig şampiyonluğunu hedefleyen Galatasaray en doğru isimle anlaştı. Ayrıca Ergin Ataman’ın sıkı bir Galatasaray taraftarı olması da camiadan kendisine ekstra bir destek sağlayacaktır. Oyunculara gelirsek… Galatasaray yeni sezon öncesinde 8 oyuncuyla yolarını ayırırken, 8 oyuncuyu da kadrosuna kattı.
Gidenler * Lucas Gordon * Boris Savovic * Nihad Djedovic * Luksa Andric * Tutku Açık * Mert Shumpert * Joshua Shipp * Caner Topaloğlu
Gelenler * Engin Atsür (F.Bahçe Ülker) * Cenk Akyol (Anadolu Efes) * Ersin Dağlı (Beşiktaş) * Jomont Gordon ( CSKA Moskova) * Milan Macvan (Maccabi) * Boniface N’Dong (Barcelona) * Henry Domercant (Unics Kazan) * David Hawkins (Beşiktaş)
Yaşanan bu büyük değişim adaptasyon açısından kafalarda soru işaretlerine sebep olsa da Ataman’ın ve yeni transferlerin oldukça deneyimli isimler olması yüreklere su serpiyor. Sezon öncesi oynanan Türkiye Kupası maçarında da oldukça iyi bir performans gösteren Sarı-kırmızılılar grubunu lider bitirdi. Gruptaki ilk iki maçını rahat kazanan Aslanlar, lideri belirleyecek maçta da ezeli rakibi Fenerbahçe Ülker’i yenerek grup liderliğinin yanı sıra büyük bir moral de kazanmış oldu.
Kadro kuruldu. Hazırlılar tamamlandı. Artık Galatasaray taraftarının Ergin Ataman ve oyunculardan tek isteği 1989/1990 sezonundan beri gelmeyen lig şampiyonluğu. Tabii hazır takımın başında Ergin Ataman varken Euro Cup şampiyonluğuna hayır demeyiz herhalde…

Son iki sezondur yaptığı yatırımlarla Türk basketbolundaki ağarlığını yeniden hissettiren Galatasaray yeni sezona yine iddialı bir takımla giriyor. Ancak Sarı-kırmızılar geçtiğimiz iki sezonun mimarı olan koçu ve başrol oyuncularında büyük değişiklikler yaptı. Oktay Mahmuti yönetiminde ilk sezonda final oynayan, ikinci sezonda ise Eurolegue’de başarılı bir sezon geçirmesine rağmen lige yarı finalde havlu atan takımda bu sezonki hedefler lig ve Euro Cup şampiyonluğu.
Gidenler * Lucas Gordon * Boris Savovic * Nihad Djedovic * Luksa Andric * Tutku Açık * Mert Shumpert * Joshua Shipp * Caner Topaloğlu
Gelenler * Engin Atsür (F.Bahçe Ülker) * Cenk Akyol (Anadolu Efes) * Ersin Dağlı (Beşiktaş) * Jomont Gordon ( CSKA Moskova) * Milan Macvan (Maccabi) * Boniface N’Dong (Barcelona) * Henry Domercant (Unics Kazan) * David Hawkins (Beşiktaş)
Kadro kuruldu. Hazırlılar tamamlandı. Artık Galatasaray taraftarının Ergin Ataman ve oyunculardan tek isteği 1989/1990 sezonundan beri gelmeyen lig şampiyonluğu. Tabii hazır takımın başında Ergin Ataman varken Euro Cup şampiyonluğuna hayır demeyiz herhalde…

Giden oyuncularin yerine gelenler bizi Eurocup sampiyonluguna tasiyacaktir..Bundan her hangi bir suphe duymuyorum..Gelen oyuncular Avrupanin onemli oyunculari..Gonderdigimiz oyuncular ile eurocup'ta yari finali goremezdik zaten..Coach faktoru de eklendiginde o yuzden bu sene kupayi kazanacagimizi dusunuyorum.

Şu takımdan Domercant ve Hawkins gibi yeri doldurulamaz iki müthiş adamı kaybettik ya, kabus gibi resmen. Hala her aklıma geldiğinde kabullenemiyorum, yüreğim sızlıyor. Allah'ım sen sabır ver...

Şu takımdan Domercant ve Hawkins gibi yeri doldurulamaz iki müthiş adamı kaybettik ya, kabus gibi resmen. Hala her aklıma geldiğinde kabullenemiyorum, yüreğim sızlıyor. Allah'ım sen sabır ver...

Hadi Hawkins'i biraz izledik keyfini çıkardık, ama Domercant'ı belkide hiç izleyemeyen arkadaşlar bile oldu.Sezon başı En çok izlemeyi sabırsızlıkla beklediğim oyuncuydu.Diğer rakiplerin gözü kaldı bence onda nazarı değdi ülkerin uşaklarının.İnşallah playofflara yetişir, başka bişey istemiyorum...

1/2: Engin, Ender, Jamont Gordon, Arroyo

3: Cenk, Markoishvili

4: Macvan, Ersin

5: Ndong, Furkan, Sertaç

Şu anda elimizdeki kadro bu şekilde. Sene başındaki kadro ile güç açısından inanılmaz bir fark olduğunu söylemek yalan olmaz.

Asıl konuyu hortlatmamın nedeni ise sezon başında kadroda yer alanlar, sakatlıklar, gönderilemeyenler, ceza alanlar, yeni gelenler falan derken şubede oluşan maddi sorunlardır. Oyuncuların parasının ödenmediğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu takım, bu sorunlarla ne kadar ileri gidebilecek bilemiyorum. Takımı yukarıda tutabilecek liderlik anlayışına ve olgunluğa sahip olan tek oyuncumuz var o da Arroyo.

Oktay Mahmuti sonrası getirilen düzen Beşiktaş kenar yönetiminin aynen Galatasaray'a getirilmesi şeklinde gerçekleşmişti. Ergin Ataman yanlış bilmiyorsak malzemeciye kadar kulübe taşıdı. Ergin Ataman'a iyi bir bütçe sunulduğu hatta görüşmede Lütfi beyin dahi bulunduğu söylendi. Kadro baştan aşağı değiştirildi. 2 yılda tarihimizde olmayan zaferleri yaşatan bir önceki kenar yönetiminin yaptığı devrimler tek kalemde haritadan silindi.

Ergin Ataman sistemini oyuncu bazlı kuran bir antrenör bunu biliyoruz. Bu sisteme göre de siyahi Amerika'lı oyuncuları kullanıyor. Amerika'da marijuana yasal olduğu için bu siyahi oyuncuların bazılarında da bu durum ortaya çıkıyor. Geçmişte adım adım inşa ettiğimiz 2 yıllık düzen yıkılıp bugün oyuncu bazlı bir sistem kurdu Galatasaray'a Ergin Ataman ve elde avuçta bu sistemin en önemli parçası ne varsa gitti. Domercant ve Hawkins'i kaybettik. Ataman bu sistemi kursun diye de Hawkins'e ayrı paralar döktük ve en utanç vericisi GALATASARAY Kaptan'ı yaptık bu da yetmedi kural gereği Beşiktaş'ın zar zor oluşturduğu bütçenin en az yarısını Hawkins ve yarım sezon yatan Arroyo için biz karşıladık. İşin enteresan yanı Ataman'ın kaybettiğimiz bir Avrupa kupası maçı sonrası bu kadar para harcamışken ve iyi bir kadro oluşturmuşken oyuncu lazım demesiydi. Bugün gelinen noktada akşam Türkiye Kupası maçımız var ve oyuncularımıza ödeme yapılmadığı için kulübe ihtar çekiliyor.

Bazı arkadaşlarımız Ergin Ataman'dan bu sene umutlarını kestiklerini söylüyorlar en çok ona sinirleniyorum. Oktay Mahmuti Shipp sakatlığı sonrası Djedovic'i alıp Şampiyonluk kaybetmişti , 3 maçta kötü adam olmuştu bazılarının gözünde e şimdi alınan MANU , Hawkins'in yerini tutmayınca yine suçlu koç bu sefer Ataman mı olacak :) ...

Bu şubenin bu hale geleceğini yaz ayında bu düzenin temeli atıldığında yazmıştık. Kahroluyor insan , yazıklar olsun bu şubeyi göz göre göre bu hale getirenlere, utanç tablosu ...

Üst üste gelen sakatlıklar ve en son olarak da Hawkins'in yediği halt yüzünden sezon başında kurulan ve düşünülenden çok başka bir şekle büründüğümüz açık.

Takımlarda sakatlıklar hatta uzun süreli sakatlıklar olur, doğaldır ama bir takımda üstüne kadro inşa edilen 2 oyuncunun ve bir diğer ilk 5 oyuncusunun daha sezon başında ve ortasında kaybetmek şanssızlıkla filan açıklanabilecek bir durum değil.

Kendi kendime düşündüğüm zaman her ne kadar inanmasam da bu tip şeylere, bu kadarını ancak ve ancak bazı metafizik ve doğaüstü olaylarla açıklayabiliyorum. Bir tür lanet, bir tür kötü şans, kara bulut ya da yaptığın kötü bir şey yüzünden yakana yapışan bir uğursuzluk mesela.

Ve sonra diyorum ki kendi kendime; her şey, o sıcak Mayıs günü, sana 2 senede hayal bile etmediğin başarılar yaşatan, kulüpteki basketbol dinamiklerini yıllar sonra harekete geçirmiş, tribünleri doldurmuş, taraftarın sevgilisi haline gelmiş koçunu, ne idüğü belirsiz, doğruluğu bile kanıtlanmamış ki kimsenin de inanmadığı bir sebepten kovmanla başladı eeey Ünal başkan.

O yüzdendir ki, ne sakatlıklar, ne Hawkins, ne de geldiğinden beri olanca iyi niyeti ve hırsıyla çalışan Ergin Ataman... eğer bu sezon sebep her ne olursa olsun başarısız olursa bu takım, tek sorumlu Ünal Aysal'dır.

Son iki sene parkede izlemekten hoşlandığım sağlam mücadeleci kaliteli bi takım vardı. Ama 'hayal bile etmediğimiz basarilar' filan da yok ortada. O dediğiniz şeyi ergin hoca yaptı gecen sene.

Bi kısım Oktay hocayı iseyaramaz, kötü Koc ilan ediyor, bir kısım da galatasaray efsanesi yapıyor. İkisi de değil beyler. Orta yolu bulalım lütfen

biraz da iğneyi takımıma batırayım. uzunların orta mesafe şutları hücumdaki ana silahımız olmamalı. oyun sıkıştığında vs başvurmalıyız.

23 yaşındayım, 7-8 yaşından beri hem futbolu hem basketbolu olabildiğince takip ederim ama ben bu sezonki kadar şanssız bir ekip hiç görmedim. Yaşadığımız talihsizliklerin haddi hesabı yok. Olacak şey değil ya. Bir basketbol takımı düşünün ki 2-3 numaralarında devamlı sakatlanan birileri olsun.

Ya sabır, ne diyeyim bilemiyorum.

“BASKETBOL VE VOLEYBOL BRANŞLARI KULÜP ÜZERİNDE MALİ BASKI YARATIYOR”
Galatasaray’ın kuruluşundan bu yana Türk sporunun en önde gelen kulübü olduğunu söyleyen Aysal, “Basketbol ve voleybol branşları şu an kulüp üzerinde mali baskı yaratmaktadır. Diğer branşların yükünü azaltmak için yeni bir model arayışı kaçınılmazdır.'

Başkan ne demek istiyor acaba, yeni model derken?

Galatasaray Basketbol ve Galatasaray Voleybol gibi bir yapılanma olabilir. Bir aralar genç galatasaraylı iş adamları derneği Basketbol şubesini alacaktı. Ya da açık açık aranızda o kadar zengin kişiler var bir elinizi şu branşlar için cebinize atın diyor. Misal Galatasaray Pegasus olsa ne güzel olur.

Galatasaray’ın kuruluşundan bu yana Türk sporunun en önde gelen kulübü olduğunu söyleyen Aysal, “Basketbol ve voleybol branşları şu an kulüp üzerinde mali baskı yaratmaktadır. Diğer branşların yükünü azaltmak için yeni bir model arayışı kaçınılmazdır.'

Şubelerde kapanma veya küçülmeye gidilirse gerçekten büyük ayıp olur ama sanmıyorum. Gerek 3 yıldır erkek basketbolda artık belli bir seviyenin üzerine çıkışımız gerekse bayan voleybolda son 2 yıldır Avrupa'da şampiyonluk kovalayabilecek bir seviyeye gelişimizden ötürü . Belki erkek voleybol ve bayan basketbol şubeleri için demiştir.Yıllardır alınan verim 0 o 2 branşta da.

Ünal Aysal: Son 5 yılda basketbola ayrılan bütçe toplam borcumuzun %27'sini oluşturuyor. Amatör branşlardaki gelir-gider dengesizliğini giderecek bir model üzerinde çalışıyoruz. Bunu 2013-14 sezonuna yetiştireceğiz. Türk Telekom Arena'nın yanına bir spor salonu yapmak için gerekli izinleri yıl sonuna kadar almayı hedeflediyoruz. Çok amaçlı spor salonu ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda Olimpiyat Oyunları içinde katkı sağlayacaktır. Gerekli izinleri sağlayabilirsek bu spor salonunu 14-17 ayda bitirebileceğiz."

Madem sponsorlara rağmen o kadar büyük bir mali yük oluşturuyor kulübün üzerinde benim fikrim bu yapılanmayla ilgili iki kulübün birleşmesi şeklidir...çünkü Ünal Aysal herhangi bir küçülme yaşanmayacağınıda belirtti...

Eğer salon için izin alır gelecek sezon yapımına başlarsak Pegasus gibi Galatasaray'a yakın olan bir şirketle güçlü sponsor anlaşmasından bahsediyor olabilir. Salon, erkek ve kadın takımlarının isim haklarını kapsayacak uzun vadeli sponsor çok rahatlatır. Çok amaçlıdan kastıda Ülker Arena'da ki gibi bir büyük basketbol salonu, bir ufak voleybol salonu olabilir.

Salon konusu ilk kez bu kadar net telaffuz edilmeye başlandı yukarıda da fotoğrafı gözüküyor projenin ama kimse umursamıyor gibi sanki.

Benim için önemli olan gelecek sene kadronun iskeletini korumak.İyi planlama ve istikrar başarıyı getirir.Her sene takımın tamamını ve koçunu yollarsan nerde yanlış yapıyorum diye çok kafa yorarsın.

Yalnız bu sakatlıklar iyice korkutucu olmaya başladı. Maç içinde hiç de istemediğimiz 5'lerle oynamak zorunda kaldık bugün, ve artık bu çok sık olacak. Ender'in normal Ender gibi oynama lüksü kalmadı artık şu tabloda. Anormal oynamalı, bugünkü gibi