• Sitemiz şuan güncelleme aşamasındadır, karşılaşabileceğiniz teknik sorunlar için şimdiden özür dileriz.

2016/2017 Transfer Dönemi ve Kadro Yapılanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan GSbasket.Org
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 0:30
Kaan Kural canlı yayında bizden bahsederken; "Pleiss'in alınması hataydı. Basketbol, bu tip oyunculardan hızla uzaklaşıyor" diyerek hislerimize tercüman oldu. Kısa savunması sorunumuzun acilen çözülmesi gerektiğine değinirken, ekstra çaba harcamayan Cska'dan 109 sayı yemenin de normal olmadığını söyledi..

Madem kaçıyorlar Boban Marjanovic neden Detroit'den yüklü bir kontrat kaptı ? Neden NBA Avrupa'daki 2.10 üzerindeki herkesi draft ediyor ?....Neden Avrupa'nın en iyi pivotu halen Ante Tomic gösteriliyor ?....
Formsuz biri üzerinden ezbere konuşmak çok kolay... Peki forma girdiğinde ne diyecekler, onu çok merak ediyorum....
Bu arada Kaan Kural artık takip ettiğim biri değil, çizgisini çok bozdu...

Verilen örnekler Jordan'ın Bulls'u ve Lebron'un Cavs'ı.

Şimdi gerçek dünyaya geri dönelim ve son 5 sezonun Euroleague şampiyonları ile guardlarına bakalım;

Cska; Aaron Jackson - Teodosic
Real; Llul - Rodriguez
Maccabi; Rice - Hickman
Oly; VSpan
Oly; VSpan

Bu guardların ortak özelliği nedir? Liderlik özellikleri ve oyunu kontrol edebilmeleri.

Bir de finalistlere bakıyoruz; Aaa ne tesadüf ki Finalistler de aynı takımlar! Bir ekleme Fb var.

Fb'nin guardları kimler? Dixon ve Sloukas. Yani doğrudan oyunu kontrol edebilen oyuncular.

Avrupa'nın top kulüpleri falan hep gerizekalı ama Amerika'da dahi istisnai kabul edilecek 20 yılda iki kez basarılı olmuş bir sistem artık genel kabul gören bir sistem olacak.

He he...

Şimdi arkadaşım bu sistemi oturtmak için çok zeki forvetlere ihtiyacın var, hatta pasör bir pivota da...Bunu belirttim zaten, kolay uygulanabilir bir sistem değil...
Chiago örneğini de en bilinir en göz önünde bulunduğu için verdim. Sana 90'lı yılların sonundaki Kinder Bologna'dan başlarım yoksa...
Örneklerine gelince, CSKA ve Real örnekleri tamam.Üst düzey oyun kurucularla şampiyon oldular.
Ancak Maccabi'deki Rice ve Hickman'ın oyun kontrolü açısından bizdeki Dentmon ve Smith'den çok farkı yok. 2'si de oyun kontrolü açısından CSKA ve Real guardlarının tırnağı olamaz...
Olimpiyakos'da Spanoulis 1 değil, 2 numara oynadı, oynuyor....Spa bizdeki Sinan gibi gerçekte 2 numaradır, kesinlikle 1 değil. Ama 1 oynar mı, zorunlu kalırsa oynar...Bizde Sinan gibi...Olimpiyakos şampiyon olduğunda guard örneği vermek istiyorsan Lafayete'yi yaz, Sloukas'ı yaz, ama Spa doğru isim değil...
Dixon'ın oyunu kontrol edebilme ile yakından uzaktan bir alakası yok. Bizdeki Smith'in tecrübeli ama yaşlı hali. İstisnalar hariç Dixon'ın 2-3 asisti geçtiği maç, yada böyle pas mı olur dedirten hareketini göremezsin. Tempoyla da yakından uzaktan alakası olmaz...Sloukas evet, oyun kurucu ama asla yıldız bir oyuncu kurucu falan değil. Sıradan takım oyuncusu...

Senin o tesadüf dediğin işi lebron 6 senedir guard olmadan yapıyor. Hatırlatıyım istedim. Avrupadan örnek vericeksek fazla uzağa gitme geçen sene Eurocup'ı kazanırken guardın Eric di. Hemde tek başına. Saygılarımla.

LeBron yapıyor. LeBron James. :D

Sloukas'ı gömdün, Rice ve Hickman'a Russ, Dentmon muamelesi yaptın, V-Span'ın rolünü de Sinan'a benzettin ya diyecek söz yok zaten üstüne.

O gömdügün Sloukas daha çocuk yaşta bize Abdi'de 15 metreden buzzer attı da maçı uzatmaya götürdü. O yaşta o topu kullanacak kadar özgüven sahibi bir oyuncuya sıradan demek vahim.

V-Span, Acie Law ile Lafayette ile Mantzatis hatta Sloukas'la aynı anda parkede oldu cogunlukla fakat her zaman oyunu yönlendiren oyuncu oldu. Sonuca dogrudan etki etmek, oyuna hükmetmek konusunda diğer guardlar kendisi önünde diz çöker tövbe ister. Teo falan V-Span'ın ismini zikretmeden bir besmele çeksin. Velhasıl bu adam Yunan milli takımında Papaloukas - Diamantidis'in arkasında beklerken de guarddı.

Uzun konusunda ise; Sırp ekolü old school pivot yetiştirmeyi çok iyi biliyor ve buna tam gaz devam ediyor. Pekovic, Marjanovic, Raduljica ve benim son dönemki favorim Kuzmic. Bu pivotlar sağlıklı kaldıkları sürece oyuna doğrudan etki edecekler basketbolda. (Benim Pekovic sevgimi de sitenin eskileri Nba başlıgından bilir)

Kaan Kural'ın eleştirisi ise az bile. 2.21 olup Göksenin'le aynı kalınlıkta bir oyuncudan bahsediyoruz. Üstelik o kadar zayıf olmasına rağmen bir o kadar hantal.

Ha bu arada oyunu guard yönlendirirken elbet takımdaki forvetler de pas akışını surdurebilecek nitelikte olacak. Aksini söylemek zaten abes. Fakat kurguyu başlatacak oyuncu guarddır. Devamında ister topu forvete indirir forvet pick oyunları oynar ister pivota indirir post oynatır orası oyunun akışında belirlenir.

Neden Avrupa'nın en iyi pivotu halen Ante Tomic gösteriliyor ?....
Formsuz biri üzerinden ezbere konuşmak çok kolay... Peki forma girdiğinde ne diyecekler, onu çok merak ediyorum....
Bu arada Kaan Kural artık takip ettiğim biri değil, çizgisini çok bozdu...

2-3 sene öncesine kadar olabilir ancak şu an Avrupanın en iyi pivotu kesinlikle Tomic değil. Gösterildiğini de zannetmiyorum.

Pleiss konusunda ise sorun şu. Savunma yapamayan, boyuna göre aşırı ince hantal bir oyuncunun en formdaki hali bile ne kadar faydalı olur? Tyus yine tek başına savaşmak durumunda kalacak.

O gömdügün Sloukas daha çocuk yaşta bize Abdi'de 15 metreden buzzer attı da maçı uzatmaya götürdü. O yaşta o topu kullanacak kadar özgüven sahibi bir oyuncuya sıradan demek vahim.

Sloukas iyi oyuncudur kötü oyuncudur tartışmasına girmek değil amacım, sadece verdiğin örnek özgüvenli olduğunu desteklemiyor. Başka maçlarda kanıtlamıştır, özgüvenlidir onu kabul ediyorum. 2 saniye kala 3 sayı fark varken şansa atılmış bir basket, kaçırsa da kimse niye kaçırdın demeyecekti. :)

Sloukas'ı gömdün, Rice ve Hickman'a Russ, Dentmon muamelesi yaptın, V-Span'ın rolünü de Sinan'a benzettin ya diyecek söz yok zaten üstüne.

V-Span, Acie Law ile Lafayette ile Mantzatis hatta Sloukas'la aynı anda parkede oldu cogunlukla fakat her zaman oyunu yönlendiren oyuncu oldu. Sonuca dogrudan etki etmek, oyuna hükmetmek konusunda diğer guardlar kendisi önünde diz çöker tövbe ister. Teo falan V-Span'ın ismini zikretmeden bir besmele çeksin. Velhasıl bu adam Yunan milli takımında Papaloukas - Diamantidis'in arkasında beklerken de guarddı.

Uzun konusunda ise; Sırp ekolü old school pivot yetiştirmeyi çok iyi biliyor ve buna tam gaz devam ediyor. Pekovic, Marjanovic, Raduljica ve benim son dönemki favorim Kuzmic. Bu pivotlar sağlıklı kaldıkları sürece oyuna doğrudan etki edecekler basketbolda. (Benim Pekovic sevgimi de sitenin eskileri Nba başlıgından bilir)

Kaan Kural'ın eleştirisi ise az bile. 2.21 olup Göksenin'le aynı kalınlıkta bir oyuncudan bahsediyoruz. Üstelik o kadar zayıf olmasına rağmen bir o kadar hantal.

Ha bu arada oyunu guard yönlendirirken elbet takımdaki forvetler de pas akışını surdurebilecek nitelikte olacak. Aksini söylemek zaten abes. Fakat kurguyu başlatacak oyuncu guarddır. Devamında ister topu forvete indirir forvet pick oyunları oynar ister pivota indirir post oynatır orası oyunun akışında belirlenir.

Benim yazdıklarımı okumuyorsun, ezbere yazı yazıyorsun, ayrıca benim yazdıklarımı çarpıtıyorsun, sonra da cevap bekliyorsun...Son bir kez cevap yazıp çekileceğim...
Buzzer atması bir oyuncuyu büyük oyuncu yapıyorsa, tarihin en çok buzzer atanını araştır bir, adını şanını duymuşmusun..Ben şahsen hiç araştırmadım, araştırma gereği de duymadım. Hiç de merak etmedim.
Sloukas hiçbir büyük takımın birinci oyun kurucusu olamaz. Buzzer şans işidir, cesaret istemez, sallarsın girerse girer, girmezse kimse sana neden girmedi demez, neden attın da demez..Böyle rahat bir şuttur...Girerse isterse dünyanın en büyük şutörü atsın, hal arasında kısaca "BALLI" denir...
Ben Spa için oyun kurucu değil dedim, gard değil demedimki. Gard ama şutör gard. Oyunu yönlendirme yeteneği onu takımın oyun kurucusu yapmaz. Oly'de hiçbir zaman oyun kurucu olmadı da. Olsaydı bu kadar verim alamazlardı zaten. Dönem dönem oyun kurucu oynuyor ama bu işi şu an bizim Sinan'da yapıyor. Her iki oyuncunun da yetenekleri oyun kurucu oynamaya müsait. Benzerlik orada zaten ben kariyerlerini, başarılarını, yeteneklerini kıyaslamıyorum. Rolleri kıyaslıyorum sadece. Daha açık nasıl anlatabilirim onu da bilmiyorum...
Bu arada Spa hiçbir zaman Papa ve Diamantidis'in arkasında beklemedi, her zaman onlardan biri ile yan yana oynadı. Şimdi de Calathes ile yan yana oynuyor...
Yine bezer şekilde ben Rice ve Hickman'in rollerini karşılaştırdım. İkisi de skorer oyun kurucu, oyunu kontrol eden oyun kurucular değil. Bu yönden Russ ve Dentmon ile aynı roldeler. Onlar Maccabi şampiyon olduğunda rollerinin hakkını verdiler, bizimkiler verebilecek mi zaman gösterecek...
Pleiss'ı sene ortasında ve sene sonunda tekrar konuşalım. Tabi burada yazacak cesaretin olacak mı ? Bilemem...Gazeticler yüzsüz olur, o arkasına sığındığınız Kaan Kural Ergin Ataman'ın sihirli eli değdi der, çıkar işin içinden. daha önce yaptı yine yapar...
Bu arada elbet kurguyu kısa oyuncu başlatacak. Russ/Dentmon/Can kim oynuyorsa topu o getirecek, ama oyunu forvet/gard kuracak. Bunun aksini idda eden zaten yok. Forvet topu sürsün kimse demiyor...

Önümüzdeki haftalarda Ergin Ataman istifa ederse şimdiden koç adayları belirlenmeli. Mevcut kadronun maksimum seviyede hakkını verebilecek, Euroleague basketbolunu bilen ve kötü havayı dağıtabilecek bir koç lazım.

Boşta olan Galatasaray'ın teklif götürebileceği bazı koçlar:

Jonas Kazlauskas
Svetislav Pesic
Pini Gershon

Önümüzdeki haftalarda Ergin Ataman istifa ederse şimdiden koç adayları belirlenmeli. Mevcut kadronun maksimum seviyede hakkını verebilecek, Euroleague basketbolunu bilen ve kötü havayı dağıtabilecek bir koç lazım.

Jonas Kazlauskas
Svetislav Pesic
Pini Gershon

İstifa edeceğini sanmıyorum ama çok geç olmadan bir şekilde ayrılırsa ve Pesic boştaysa gelmesini isterim,tabiiki kim gelse takımı tanıması içinde zaman gerekecek ama Ataman ile takımın düzeleceği falanda yok hiç olmazsa bu adam bir kaç haftada bir şeyleri düzeltir,üzgünüm ama hoca değişikliği şart.

Jonas Kazlauskas
Svetislav Pesic
Pini Gershon

Özellikle Pesic çok beğendiğim bir koçtur,daha önceki yıllarda takımımızın başına geçmesini istediğim,düşünülmesini istediğim koçlardan biriydi ve diğer ikisi de kendini defalarca kanıtlamış koçlar ama ciddi fikrimi söylemem gerekirse bizim yönetim bunların adını bilmiyor olabilir, adını biliyorlarsa da boşta olduklarını bilmiyorlardır.

ve ben de bir koç değişikliği durumunda ilk etapta kendini kanıtlamış ağırlığı olan yabancı bir koç tercih edilmesi,düşünülmesi taraftarıyım ama bizim yönetimden o konuda hiçbir umudum yok.

Dentmon(30) - ???[Savunma&Penetre&Azıcık Oyun Kontrolü](10)
Sinan(25) - Göksenin(15)
Micov(30) - Emir(15) - Blake
Daye(30) - Ege(5)
Tyus(25) - Pleiss(15)

Üç adam gönderip dört adam almaya gerek yok! Sadece fazlalıkları yollayalım, rotasyonu daraltıp, rolleri keskinleştirelim. Hoca anlamsız rotasyon çabalarından ve bu çaba içerisindeyken sahaya sürdüğü saçma beşlerden vazgeçsin yeterli. İnanın bu kadronun defoları olsa bile bu kadar kötü olması; İMKANSIZ. Ama hoca o kadar dağınık vaziyette ki, öyle saçma beşleri sahada tutuyor ki. Russ ile Pleiss'ı aynı anda sahaya sürüp, Pleiss'ı Dusan'a çeviriyor. Rakip kısalar delik deşik ederken savunmayı, Deon'u tek uzun oynatıyor. Bunlardan arınıp, ana karakterlere gerekli rolü ve sorumluluğu verelim. Gerisi gelecektir. Yine savunma defoları olacak, eksiklikler olacak ama şu gördüğümüz tablo olmayacak.

Dentmon'a 30+ süre ile ana rolü verelim, Daye'in bu takımın esas saldırı noktası olduğunu bilip, gerekli güveni verelim.

Ergin Ataman en iyi yaptığı şeyi yapsın kısaca; rotasyonu daraltsın, rolleri belirginleştirsin, yetenekli oyuncuya verim verebileceği konforu ve serbestliği tanısın.

Guard olarak NBA'den düşenlerden alacak bir bütçemiz yoksa ki yok görünüyor,ana rolü Dentmon'a verip al Jamon Lucas'ı 10 dakikalığına alsak,fazlalıkları gönderip rotasyonu küçültsek roller oturacağı için bugünkünden iyi takım oluruz

Çok net

Oyun kurabilen guard - Dentmon
Sinan-Göksenin
Micov-Emir-Diebler
Daye-Atletik savunmacı uzun
Tyus-Pleiss

Russ-Schilb-Thompson===>Şut

Ve takıma karakter kazandıracak, savunma yaptırabilecek EL seviyesinde bir koç.

Başka türlü düzelemeyiz bence. Tabii bunları yapmaya yetecek bütçemiz var mı o da ayrı soru işareti.

Bıktım her sene sezon ortası veya sezon başı birkaç hafta sonra transfer konuşmaktan.Arkadaş kendi aldığın adamları daha 2.haftada kovacak düzeye nasıl geliniyor onu anlamıyorum?

Dikkat ederseniz oyuncu grubumuzda çok gamsız bir ara Russ ve Dentmon gülüşüyorlardı.Çoğu paramı alayım neticelerin pekte önemi yok gibi takılıyor sanki hoş üzerlerinde de bir otorite yok.Ciddi bir otorite boşuğu var gibi.

Öncelikle herkese selamlar.

Aslında bu yazıyı yazmayacaktım ama koca bir yaz dönemi bugünler olmasın diye çok uğraştık. GSBasket neredeyse benle yaşıt ancak Eurocup'tan itibaren başlayan, muhalif kesimi susturma ve yer yer bir kademe ilerisinin yapılması, beni eski bir üye olarak rahatsız ediyor. Bunu daha önce de dile getirmiştim.

Şahsım adına konuşursam, Ne Ergin Ataman, ne sahadaki oyuncular ne de staff şahsi olarak bireysel sevgi ya da nefret beslediğim oyuncular değiller, akrabam değiller. Geçmişinde başarılı olanı da var, olmayanı da. Ama takım sporunda her zaman ileriye bakmak gerekir. Geçmişte yapılanların her zaman kredisi olacaktır tabi ki ama kimse bu krediye güvenerek, işini ciddiye almamazlık yapmamalı. Bence bu her şeyden öte ayıptır.

Evet ben Jon Diebler'i beğenmiyorum, Russ Smith'i beğenmiyorum, Deon Thompson'u beğenmiyorum, Tibor Pleiss'e razı olmak durumunda kaldım. Çoğu kişi yaz boyunca bize neler yazıldığına bizzat şahit oldu. Sezonun daha 3.haftasında topun ağzına gelen arkadaşlar, yukardaki arkadaşlar değil mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum.

Bireysel olarak ne kadar iyi oyuncu olduklarını açıkçası önemsemiyorum. Teknik kapasite olarak savunması yeterli olmayan bir oyuncuya, takım savunması içinde gerekli süreyi ve rolü verdiğiniz zaman kademe atlamasını beklemeniz olasıdır. Ama Fiziksel yetersizlik işin içine girdiğinde maalesef bugünkü tablo ortaya çıkıyor.

Ben işin teknik konularından bahsetmek istemiyorum. Zaten bütün yaz anlatmaya çalıştık. Benim sormak istediğim soru şu. Elinde 2'si oyun kurucu olmak üzere 9 yabancısı bulunan bir takım nasıl oluyor da 6 kişilik yabancı seçim hakkından bir tanesini bile oyun kurucuya vermiyor? Her maç başımıza bela olan "Vlado-Schilb ve Emir'in aynı anda sahada olması" durumu neden maç sonunda ısrarla denendi? O kadar tepkiye rağmen değiştirme yoluna gitmedi? Kiminle, neyin inatlaşması bu?

Galatasaray'da, 2 maç üst üste kaybettiğinde 3. maç ıslıklanan, 3 kupa alsa dahi tribünler tarafından eleştirilen hocalar varken kötü sezonlara rağmen hiçbir zaman toplu şekilde eleştiri almayan bir hocanın bir taraftan borç ödeyip, bir taraftan da 9-10 milyon eurolar ayıran yönetimle mi derdi var? Kombine al dediğinde alan, bir çok kez İpekçi'de kapalı gişe maç oynatan bizimle mi derdi var?

Çok da uzatmak istemiyorum, umarım bazı şeyler değişir ve başarılı oluruz. Tek dilediğim muhalif kesimin linç yoluyla susturulmadığı bir forum ortamı. Herkese iyi akşamlar.

İşin teknik konusuna girmeyi düşündüm ancak; "Nenad Krstic'e güvenilmediği için transfer edilen Deon Thompson'un bir anda 4 numara olarak elimizde kalması" durumu aklıma geldikçe, keyfim kaçıyor. Bu bile düzenimizin ne kadar bozuk olduğunun ufak bir kanıtı.

Toney Douglas- Russ Smith
Sinan- Brandon Paul
Micov-Emir
Daye- Okaro white
Tyus-Thompson...
İmkansız ama yazıyoruz, kendimizi tatmin etmek için...

LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ergin Ataman kendisi bırakmadığı sürece yönetim bir harekette bulunmaz. Diyelim ki istifa etti, Sasa Obradovic gelir takımın başına.

Avrupa yani Turk Basketbolu Misko'dan sorulur. Onun elinde de bize gelecek Obradovic var sadece.

Tabi yazdığım Ergin Ataman'in bırakması sonucu senaryo. Onun isteği dışında bir koç değişikliği olmaz.

Kerem hocam Micov ile sorun yaşayan koç değilmi bu ? Diyelim ki şartlar o yönde gelişti Ergin hoca bıraktı. Micov varken gelirmi ?

Geri