2020 Tokyo Olimpiyatlarında Türk Sporcular

Türkiye Tokyo 2020 Olimpiyatlarinda Kaçı Altın Toplam Kaç Madalya Alır?

  • 5-7 Altın, 20- Toplam Madalya

    Oy: 0 0.0%
  • 3-4 Altın, 18- Toplam Madalya

    Oy: 0 0.0%
  • 0 Altın, 7+ Toplam Madalya

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    10
  • Anket kapatılmış .
Aslında geçenlerde dünya şampiyonasında da ABD çok ilginç galibiyetler aldı. Biz onları yenmek üzereyken yenildik. Sonra Brezilya aynı durumu yaşadı bizim gibi. Tam maçı kaybetmeye yakınken bir anda seti ve maçı kazanıyorlar çok ilginç. Tabi oyun disiplininden kopmamanın da etkisi büyük.
 
Voleybolda İtalya maçında 2.seti aldık ve 1-1 oldu. Açıkçası çok daha iyi başlayan taraftı İtalya ama sadece skor olarak değil oyun olarak da eşitlendik. Yine de çok üst seviyede kalmak gerekiyor maç ve turnuva boyu. Bugünkü rakibimiz İtalya, ABD, Brezilya ve Sırbistan çok üst düzey takımlar.
 
Yüzmede Defne TAÇYILDIZ, 200M Kelebek arı finalinde 14.olup elendi. Evet sadece 16 ismin olduğu seçmelerden gelmişti ama sonuç olarak sadece 17 ismin geçebildiği A barajını geçerek gelmişti buraya. Gerçi baraj biraz daha aşağıda olsaydı ve daha çok katılım gerçeklesseydi yarışma performansıyla yarı final görür müydü muamma.
 
-90 kg Judoda sporcumuz Mihael ZGANK ilk turda 7 numaralı seribaşı Kübalı Ivan Felipe Silva MORALES'i, 2.turda ABD'li Colton BROWN'ı ve son olarak çeyrek finalde 2 numaralı seribaşı Noel Van T'END'i yenerek yarı final yaptı ve madalyaya 1 galibiyet uzakta artık. Maalesef ilk maçları diğer minderdeki maç yayınlandığı için yayınlanamadı ama çeyrek finallerden itibaren tek mindere dönülmüş. Buna rağmen trt'nin internet yayını bile kapanmıştı o sırada. Hatta özellikle baktım altyazı bile geçmediler kazandı diye. Bu arada canlı skorbord üzerinden takip ettiğim kadarıyla çeyrek finalde rakibine 2 ceza puanı aldırmıştı kendisi hiç almadan. 3.yü alınca maç lehine bitiyor ama ippon yazmışlar. Sanırım oyun içi bir ippon değil de 3 ceza alan otomatikman ippon ile yenilmiş sayılıyor.

NOT: Ben bu satırları yazarken yarı finaldeki rakibi de Alman Eduard TRIPPEL olmuş. Final şansı oldukça yüksek.
 
Ben böyle bir şanssızlık görmedim. Madalya beklentimizin olmadığı bir sıklette Judoda finale o kadar yaklaşmışken yine olmadı. Önceki turlarda hep rakibine karşı cezalarla galibiyetler almıştı ZGANK. Yine altın skorda rakibine 2 ceza aldırdı ve maça çok yaklaştı ama çok küçük bir omuz değmesiyle waza-ari oldu. Bronz maçında da şansı bu maçtan fazla olmayacak. Judo gözünü kırpsan maçını kaybedeceğin bir disiplin. Rakibine karşı daha az dinlenerek çıkacağı için Özbek rakibi biraz avantajlı. Ayrıca bu bronz maçlarında finali kaçıran taraf hayal kırıklığını biraz daha fazla yaşıyor. Sporcu türk de değil herhangi bir milli baskı da yaşamadı ama işte moral yerine stres depolaması lazım demek ki bizim sporcuların. Artistik cimnastik öncesi şuradan bir altın çıksa belki onların da altın stresi azalacaktı. Böyle ucundan dönmeler domino etkisi yapıyor maalesef kafile üzerinde. Neredeyse kazanamayacaksanız sürpriz yapmayın diyeceğim artık. Şu ana kadar tek hayal kırıklığı takwando ama görsen çok başarısızız gibi bir algı oluşturuluyor bilmeyen için. Tekwando da başarılı sanılıyor.
 
Maalesef bronz da kaçtı. Rakiplere karşı atak olup cezaları yedirme taktiği iyi kondisyonu sayesinde yarı finale kadar tutmuştu ama yarı finalde şanssızlık bronz maçındaysa net bir kontranın getirdiği ippon ile kaybetti.
 
Bugün Mete GAZOZ Okçulukta son 16ya kaldı. Çeyrek finale kalırsa favorilerden ABD'li sıralama atışlarında 2 numara olan ELLISON ile karşılaşacak sürpriz olmazsa. Madalya yolunu açacak maç ama final kadar zorlu olur. Okçuluk eleme sistemi gereği maç performansına hatta tek bir oktaki hataya çok bakan bir branş haline geldi. Bu da sürpriz ihtimalini arttırıyor.

Boksta iyi gidiyoruz. Sıkletinin şampiyonluk favorilerinden Buse Naz ÇAKIROĞLU da Özbek rakibini zor da olsa yendi ve çeyrek finalist oldu. Allahtan bronz maçı yok boksta ve yarı final demek madalya demek. Sadece maçlar bitmeden resmi madalya tablosuna yansımıyor, biraz sabır 🆒 :D

Yelkende finn sınıfında Alican KAYNAR ilk gün harika işler yapıp 2 birincilik almıştı. Ama dün 3.yarışta 6. ve 4.yarışta 13.oldu. Neyse ki en kötü derece puana yansımadığı için 1+1+6 =8 puanla en düşük sıralama puanı olduğu için liderdi. Az önce biten 5.yarışta da 9.olmuş ve genel sıralamada 4.lüğe gerilemiş. Şu anda 6.yarış yapılıyor ve burada iyi bir derece yaparsa son güne kadar şansı olur madalya için. 10 yarış artı bir de madalya yarışı yapılıyor. Trt Spor sosyal medya hesabı ve instagram sembolü var yayın takviminde ama hesaplara girdim bir canlı yayın göremedim maalesef.
 
Filenin Sultanları, madalya adayı olduğunu ABD maçında gösterdi ama keşke şu maçı alsaydık. Tie- Break'in başında ve sonunda WASHINGTON devreye girdi ve ABD'nin en özel oyuncularından biri olmasa da bizi çözen hamle oldu. Bizde de onun gibi bir kule Kübra AKMAN var ama hiç kullanmadık. Keşke kullanabilecek durumda olsak, joker gibi olurdu.

Şimdi grupta ilk 2 şansımız pek kalmadı maalesef. Yan gruptan Brezilya veya Sırbistan gelecek büyük olasılıkla. Altın madalya adayı bir takımı yenme zorunluluğumuzu ucuna kadar getirdiğimiz maçta ABD maçında halletseydik çok daha kolay bir çeyrek final maçı olabilirdi. Neyse belki de Japonya veya Güney Kore gelse gevşememize neden olurdu.
 
Aslında geçenlerde dünya şampiyonasında da ABD çok ilginç galibiyetler aldı. Biz onları yenmek üzereyken yenildik. Sonra Brezilya aynı durumu yaşadı bizim gibi. Tam maçı kaybetmeye yakınken bir anda seti ve maçı kazanıyorlar çok ilginç. Tabi oyun disiplininden kopmamanın da etkisi büyük.

Yeter artık be Amerika ne ballıymışsın. Aslında final setinde 10-9 öndeydik sanırım. Oradan sonra kendi hatalarımızla ve Amerika'nın sağlam durmasıyla maçı kaybettik.
 
Voleybolda statü alışık olduğumuzdan biraz farklıymış bu sefer. 2 grubun 1. ve 4.sü direkt birbiriyle eşleşiyor yine ancak 2. ya da 3. olmak arasında bir fark yokmuş. 2 ve 3'lerin eşleşmesi kuraya bağlıymış. Arjantin'e karşı beklediğimizden zorlu geçse de 2-0'ı yakaladık, Arjantin ve Rusya galibiyetleri 2 ya 3. sırada olup %50 kolay kura çekme şansı olacak.
 
Mete GAZOZ, 2012'DE Olimpiyat 2.si, 2015te Dünya 3.sü olan Japon FUKURAWA'yı da 7-3 yenerek finale kaldı. Finalde İtalyan NESPOTI ile karşılaşacak. O da olimpiyatlarda gümüş ve bronza sahip ama takım müsabakalarında. Onun da bireysel olarak en büyük başarısı bu. Ama dünya sıralamasında iyi yerde o da. Sıralama atışlarında 24.olunca daha zor bir yol çizdi kendine ama önemli rakipleri daha önce elenince yolu biraz daha kolay oldu.

Final birazdan. Kaçırmayın..
 
Mete GAZOZ, belki bir değil her anlamda 2-3 altın değerinde altın madalyayı kazandı. Hem kafile üstündeki altın madalya stresi azaldığı için bu yüzden kaybetmemiz muhtemel altın ve aya altınları alabilecek konuma gelmiş olabiliriz. Hem de bu altın okçuluğun en çok ilgi çeken altın madalya mücadelesi. Takımlardan ziyade bireysel ilgi çeker. Bireyselde de biraz erkekler öndedir. Üstelik en son 2008'de Güney Kore dışında bir ülke bireyselde, en son 2012'de takımlarda altın çıkarmıştı okçuluktan. Ayrıca bakıyorsunuz atıcılıktan sayısız madalya çıkıyor ama okçulukta ne şu kadar mesafe diye ayrım var ne kullanılan yay farklı(Olimpik olmayan makaralı yayları var. Ama atıcılık tabanca ve tüfekle yapılırken okçulukta makaraya olimpiyatta izin verilmemesi komik), ne de dövüş sporları gibi sıklet farkından bir sürü madalya dağıtılıyor. Yüzme, atletizm, cimnastik gibi dallar olimpiyatın saf ruhu, oluş sebebi olduğundan onların madalya sayısının fazla olması normal. Ama dövüş sporları ve atıcılığın bu kadar fazla madalya vermesi ve bence madalya sıralamasını adaletsiz hale getirmesi rahatsızlık verici. Atıcılıktan çıkan madalyalar yüzünden madalya sıralamasında öne fırlayan ülkeler var. Takım sporlarında herkesi eze eze gelsen bile ancak kadın-erkek 2 altın alabilirsin mesela. O yüzden bu altın madalya alınış şeklini de göz önüne alırsak güreşten alınabilecek 5 altın kadar değerli gözümde.

Yukarıda alınış şeklinden bahsettim. Onu şöyle açıklayayım; Okçulukta bu eşlemleler için kura çekilmiyor. Olimpiyat hakkı kazanmış 64 okçu dünya sıralamasına göre de sıralanmıyor. Olimpiyatların ilk günü sıralama atışı olarak 72 ok atıyorlar. Buradaki sıralamaya göre (1 vs 64) vs (32 vs 33) gibi eşleşmeler oluyor. İşte bu sıralama turunda Mete GAZOZ 10.oldu. İlk 4'te Korelilerin yanında Mete'nin çeyrek finalde elediği ELLISON 2.olarak yer almıştı. Sıralama turlarında Koreliler harika atıyor ama iş elemeye gelince işler değişiyor. Çoğu maçları kaybedebilecek çizgiye getirdiler ve ilk 16ya tek isimle temsil edilirken ilk 4te ise hiç koreli yoktu. Kadınlarda da sadece 1 isim girdi ilk 4e ve zor da olsa şampiyon oldu. İşte Mete GAZOZ burada ön plana çıktı. Finale kadar 3 set puanı verdi sadece. Ayrıca final dahil 1 maçta kimseye 1 setten fazla vermedi. Diğer puanlarını beraberlikle verdi. Nabızlar ekrana geliyordu ve çoğu asyalı 100'ün altında seyrederken diğerleri ortalama 150 civarında geziniyordu. Asyalıların başarısı bundan geliyor denebilir ama Mete de 150 civarında gezindi hep. Ama inanılmaz rahat görünüyordu. Olay sadece nabzını nefesini ayarlamak değil. Mental olarak belki de biraz heyecana da ihtiyaç var. Mete bu heyecanını dışarıya yansıtmadan aynı zamanda psikolojik bir savaş kazandı. Elenme riskinin olmadığı ve kötü bir atışı telafi edebileceğin onlarca ok atma hakkının olduğu sıralama turlarında belki en iyi okçu değildi bu olimpiyatlar için Mete. Ama iş hayallerin gerçek olacağı ya da yıkılacağı anlara gelince içinden büyük bir adam çıktı. 20li yaşlarının başında bir genç için muazzam bir başarı. Bence işin bu kısmını bu kadar iyi başarmış olması Türkiye'den çıkan bir sporcu için muazzam. Tekrar çok teşekkür ederim bana sabahın erken saatlerinde her okta bağırmalı reaksiyonlar verdirttiğin için:)👏
 
Bugün madalya depomuz olarak anılan ama yakın dönem olimpiyatlarında hayal kırıklıkları yaşatan güreş başlıyor. Bu sefer gerçekten madalya depomuz olabilir yalnız. Garanti altın olarak yazabileceğimiz sıkletler var. 3 güreşçimiz mindere çıkacak ilk gün. Ayrıca Boksta diğer ismi ayrı yazılan Buse Naz, yani Buse Naz ÇAKIROĞLU yarı final için bir başka deyişle madalyayı garantilemek için taylandlı rakibiyle karşılaşacak. Yasmani COPELLO da bugün akşam seansında 400m engellide yarı finalde yarışacak.
 
Voleybolda statü alışık olduğumuzdan biraz farklıymış bu sefer. 2 grubun 1. ve 4.sü direkt birbiriyle eşleşiyor yine ancak 2. ya da 3. olmak arasında bir fark yokmuş. 2 ve 3'lerin eşleşmesi kuraya bağlıymış. Arjantin'e karşı beklediğimizden zorlu geçse de 2-0'ı yakaladık, Arjantin ve Rusya galibiyetleri 2 ya 3. sırada olup %50 kolay kura çekme şansı olacak.

Bundan yaklaşık 10-15 sene önce ve yanlış hatırlamıyorsam Ankara'daki Grand-Prix elemelerinde Polonya bize karşı psikolojik üstünlüğü olduğunu düşünerek gruptaki son maçına yedek ağırlıklı çıkıp maçı kaybederek 2.olmuş ve yarı finalde bizle eşleşmişti. Bu olaya büyük tepki gösterince CEV Başkanı merak etmeyin bir daha sporun ruhuna aykırı bu tüp eylemlerin önüne geçeceğiz demiş. Peki nasıl önüne geçti(!) dersiniz? Rakip seçmesinler diye aynı grubun takımlarının da birbiriyle eşleşebilmesini sağlayarak kura çekmeye başladılar. Adaleti sağlamaya çalışırken hem adil olmayan, hem saçma hem de çekiciliğini yitirmiş yarı finaller izleme ihtimalimiz olmuştu. Çapraz eşleşmeler eğer turnuvanın en iyi 2 takımı ya da en iyi performans gösteren 2 takımı diyelim, yapabiliyorlarsa finale kadar eşleşmesin diye yapılır. Yani gayet adildir teoride. Bilerek maç vermek ayrı konu ama bu olmasın diye aynı gruptan takımlar birbiriyle eşleşince hem gruptaki performansın önemi kalmıyor hem güçlü bir rakibin varsa onu 2 defa veya en azından eleme turunda yenmen gerekiyor hem de sanki gruplar 2 konferansa ayrılmış da finale kadar eşleşmeyecek 2 ayrı turnuvaymış gibi bütünlüğünü kaybediyordu. Benim açımdan çekiciliğini de kaybeden bu kura sistemini FIVB kullanmamıştı. Ne yazık ki onlar da bu turnuvada biraz daha farklı bir formatta deniyorlar dediğin gibi. Aynı grubun takımları eşleşmiyor en azından diyeceğim ama bu seferde grup 3.lerinin birbiriyle ve 2çlerinde birbiriyle oynadığı garabet bir sistem var karşımızda. Üstelik az önce bahsettiğim gibi aynı grubu 1 ve 2 bitirenler bu sefer de bir sonraki turda karşılaşabiliyorlar. Örneğin Erkeklerde 2'ler 3'lerle eşleşmiş ama ölüm grubunu ilk 2 sırada bitirmeyi başaran Rusya ve Brezilya eğer yarı finale çıkarlarsa birbirleriyle karşılaşacaklar.

Bu beyisle Erkekler Basketbol çeyrek final kuralarından da bahsedeyim; Dünkü İspanya-Slovenya maçı öylesine kritik bir sonuç doğurdu ki İspanya ABD ile oynarken Slovenya belki de SCHROEDER'siz haliyle en uygun takım olan Almanya ile eşleşti. Üstelik yarı finalde de ABD'den kaçıyorlar ve Fransa-İtalya galibiyle oynuyorlar. Böylelikle Finalde bir Avrupa takımının olması garantilendi. Bence Slovenya gelecek bu taraftan.

Bu arada bizim maç başladı. Setler 1-1 ve 3.set yakın geçiyor. Maça kötü başlasak da fena gitmiyoruz skor olarak. Yukarıdaki söylediklerim bizim yararımıza gerçekleşirse hayır demem bu arada :D 3-2 kazanırsak 3, 3-0 veya 3-1 kazanırsak 2 oluyoruz ve Sırbistan ya da Güney Kore ile oynuyoruz. Güney Kore elbette istediğimiz takım ama 2 olmak yetmeyecek onlar için. Yine de çok üzülmem Sırbistan gelirse. Bu grupta 2.lik biraz bize gelmiş olur bence 2. olmayı çok hak etmedik ama bunu sadece grup için söylüyorum. Elbette ki madalya adayıyız onun dışında. 4. olursak ise Brezilya bu eleme turlarını başka oynuyor. Onları geçmemiz çok zor olur. Rusya da kaybederse 4. olup Brezilya ile eşleşiyor. Kazanırsa grup lider olacak! Öyle garabet bir durum var yani. Ya Brezilya ya Dominik Cumhıriyeti/Japonya galibiyle oynayacaklar.
 

Üst