2021-2022 Galatasaray Futbol Takımı

Ne zaman denedik? Belki Rijkaard dönemi altyapı içinde Hollanda'nın en önemli isimlerinden birini getirdigimizde olabilirdi ama Rijkaard gidince o da gitti.
Jupp Derwall ile devrim yaptık. Galatasaray altyapısı bir çok isim çıkardı hem de A takım seviyesinde. Sonra o sisteminde içine ettik.
İngiltere milli takımı A takım ve alt takımlar seviyesinde atılımı Belçikalı alt yapı çalıştırıcıları ile yaptı.
Biz altyapıya yabancı getirdik, Galatasaray lisesini nasıl bitirmişler diye hayıflandığım konuşmalar oldu divanda. Sporu sadece koşmak, pas vermek zanneden ahmaklar neler yumurtlamıştı.

Alt yapı anlamında değil ama teknik direktör anlamında yabancı hoca tutturamadım. Olmuyor. Ülkemizde bu şu konjonktürde mümkün değil. Mesela fb de Pereira 2 3 mağlubiyet alsın, gitsin diye bakın neler yapıyorlar. Jupp Derwall bulsak keşke ama çok zor. Fatih hoca geçen günlerde bu alt yapı ile ilgili sürprizlerimiz olacak demişti. Burada özellikle Burak Başkan'ın özellikle yurt dışındaki pilot takım ve 1481 Futbol Grubu projelerini görmek istiyorum. Bakalım inşAllah bu projeler gerçekleşir...

Yabancı hoca ile bir şeyleri toptan değiştirmekle yabancı hoca getirmek aynı şey değil. Gerets, Lucescu gibi hocalar geldi takımın başına, takımda yalnızca 3-4 oyuncuya müdahale ettiler, birkaç oyuncu gitti ve geldi. Başarılı oldular mı, evet oldular ama ileriye yönelik ya da zihniyeti değiştirecek bir şey yapmadılar. Tudor, Rijkaard, Prandelli gibi hocalar ya taraftar gazıyla ya da popülizmle geldiler. Bunlardan Rijkaard, Cruyff'un kurup yönettiği takımda kendi ülkesinden olmasının dışında hiçbir vasfı olmayan biriydi ve zaten çok geçmeden kendi de bu işi bıraktı. Mancini aynı bu sezon yaptığımız gibi ciddi bir bütçe istedi, ayrıca kendisine verilen yurt dışında pilot takım satın alma gibi sözleri de tutmamız mümkün değildi. Kalli ölümüne yakın gelip yepyeni bir kadro kurdu ve takım içi disiplini tesis etti. İyi oyuncular getirmediği-parasal problemler- halde kurduğu takım mücadeleciliği sayesinde iş yaptı. Sayılan onca kişi arasından belki Skibbe ve Prandelli vardır başarısız olan. Prandelli kovulduğunda ligde liderin bir puan gerisindeydi ve aynı zamanda CL oynuyordu takım. Gelenden geçenden 3-4 gol yiyorduk ama Fatih Hoca'nın son üç yılki Avrupa karnesini düşündüğümüzde takımdaki tüm yeniçerilerin sobotajlarına rağmen gayet iyi sayılırmışız. Sezonu tamamlaması için anlaşılan ve hiçbir şeye karışmayıp kendisine verilenle kulübü götürmeye çalışan, Fatih Terim'e kaybettiği maç sonunda nasıl yanlasak diyen muhabirlerin kızının garson olarak çalışmasını yadırgadığı Riekerink'i değerlendirmeye gerek görmüyorum.

Mesela fb de Pereira 2 3 mağlubiyet alsın, gitsin diye bakın neler yapıyorlar.

Ben de onu diyorum işte. Yönetim basiretsizse, 2-3 mağlubiyette getirdiği hocanın arkasından çekilip de popülizm rüzgarına kapılacaksa elbette olmaz. Bak, sen de Fatih Hoca'nın yetersiz ama koşullara uyduğu için pragmatik yönden kalması gerektiğini yazmışsın. "Kızımız iyi iş yapmıyor ama eve iyi para getiriyor" (hafifleterek yazdım) lafzı gibi bir olay. Yönetimler için Fatih Hoca işin başında çok ideal bir TD. Yüksek ücret alsa da ödemeleri çok geriden gelir, sorun etmez. Gerektiğinde oyunculara cebinden para verir, medyada koca koca kulüplerden bile güçlüdür, politik bağlantıları ve sağlam bir ağı vardır. Ayrıca ligde ciddi bir psikolojik üstünlüğü var diğer yerli hocalara karşı. Ancak vakit geçtikçe işler sarpa sarıyor çünkü yönetimle sorun yaşadığında bunlar bu defa takımın başına dert açabiliyor. Fatih Hoca başkanlığa adaylığını koysa seçilebilirdi. Belki seçilseydi iyi de olurdu çünkü hırslı bir adam ve belki bağlantıları, yönetim becerileri o pozisyonda daha iyi işe yarardı. Yazık ki bir türlü bitmeyen ve bitecek gibi de durmayan kredisi dışında TD olarak takıma katacağı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Basın toplantılarındaki konuşmaları bile çok absürt. Yine de umarım iyi bir jenerasyon yakalar bir şeyler yaparız. UEFA'da kalmamızın finansal bir getirisi olacak, neticede bir CL olmasa da izlenecek maçlarımız olacak. İnşallah keyifle izleriz takımı.

Bugün zorlu Kasımpaşa deplasmanına çıkıyoruz. Milli Ara öncesi 3te 3 yapmak çok önemli. Çünkü sonrasında Trabzon deplasmanı ile başlayan zorla bir fisktüre gireceğiz. Bu maçta puan kaybı yaşamazsak ilerleyen süreçte işimize yarayacaktır. Kasımpaşa iyi transferler yaptı. Forvete Jorgensen'i aldılar, dikkat etmek lazım. Eyserric de frikikleri çok iyi kullanan bir isim. Hajradinovic ve Varga da diğer önemli isimleri. Yerli olarak Yusuf var, başımıza hep bela olan dikkat etmek lazım bu yüzden. Birde Galatasaray'lı olan bu sene takıma yeni katılan Umut Bozok da dikkat edilmesi gereken isimlerden. Savunmada dikkatli olup özellikle Varga ve Yusuf gibi hızlı 2 süratli kanat oyuncusunun kontralarına ve savunma arkası koşularına dikkat etmek gerekiyor. Bu maçta Yedlin, Nelsson, Cica, Morutan ve Muhammed'i ilk 11 de bekliyorum.

Muslera

Yedlin Luyi Nelsson Anholt

Cica Taylan Berkan

Morutan Muhammed Barış Alper

Ekol olusturmak uzun vadeli bir konu. Denedik diye ornek verilen hocalarin neredeyse hepsine 6 ay zor sure verdik.
5. Sezonuna baslayan hocamiz 3 sene sonrasini isaret ediyor, hesabi siz yapin.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben hatay ve randers maçlarından sonra umutlandım oyun adına. Eğer gol yollarında becerikli olsaydık ciddi fark yaratabilirdik. Bugün ki kasımpaşa maçın da takımı daha iyi anlayacağız çünkü kasımpaşa ilk 2 maçta ligin en çok koşan ekibi ve 4 puanları var.

Yapılanma yerli hoca ile mi yapılır yabancı hoca ile mi bilemem. Ama hocanın mevcut döneminde ilk kez bir yapılanmaya gidiyoruz. Onu söylemek istiyorum.
Daha önce hoca çok işaret etti ama bir türlü gerçekleşmedi. Kendisinin suçudur yönetimin suçudur gibi bir yorum yapmıyorum. Çünkü o dönem kulüp olarak da rahat hareket edemiyorduk.

Olayı isimlerden bağımsız kulüp bazlı değerlendirmek gerekirse şu an gidilen yol doğru bir yol. Taraftarın, camianın da uzun zamandır istediği gelişmeler oluyor. Genç potansiyelli oyuncularla bir plan, program ortaya konuluyor.

İsme gelince doğru isim mi tabi ki bu tartışılır. Bence isim olarak çok doğru bir hoca var başımızda. Ama işte isim olarak doğru olması gerçekte doğru olacağı anlamına gelmiyor. Son dönemine bakan herkes (bende dahil) o kafa yapısıyla bir şey olmayacağını düşünüyor.

Şimdi başımız da Fatih Terim olduğuna göre o olsaydı bu olsaydı diye tartışmak yerine mevcut dönemi tartışmak daha önemli.
Bakılması gereken biz ne oynayacağız/oynamalıyız? Gelen isimler bu oyuna uygun mu? Şu ana kadar gidilen yolda bir oyun ışığı görülüyor mu?

Harikasın be Kerem! Şu çocuğun akıllı paslarını çok seviyorum, oyun aklı çok güzel. Morutan da çok deli dolu bir ayak tekniğine sahip. Yalnız gole kadar yine vasatı aşamadık sahada. Sadece Kerem'in kontradan attığı pasta Diagne'nin saçmalaması var boş pozisyonda. Yani anlık bir şey oluyorsa oluyor; öbür türlü silik bir görüntü var her zamanki gibi.

2 golü de direkt Morutan'a yazarım. Harika bu çocuk, çok istekli, zeki ve sol ayağı çok teknik. Bana Alex De Souza'nın hızlı versiyonunu hatırlatıyor.

Sacha Boey dedik iki dakikada çöp ettik adamı. Yediğimiz goldeki hareketlerine bakın komedi. 2 pas yapan takıma karşı çaresiz kalıyoruz. Hiçbir karşı koyma taktiğimiz yok. Çok az baş gösteren golü atıyor.

Ya diagne , 2 gol pozisyonun içine ettin , al sana 3ünde de bize golü yedirdin. Gene diyorum bizim takımın oyuncusu değil , bu kazmaya birde Lyundama yı ekleyelim.
Fatih hoca 2.yarıya kesinlikle Muhammed ile başlamalı. Macroyu gönderme hatası yaparsak , kesinlikle çok iyi bir sol ayaklı yabancı stoper almamız lazım.

FT Galatasaray için elbette önemli bir değer ama hala FT'den medet umulması kafalarda üç yıl daha verilmesi filan Galatasaray'a büyük kötülük. Uzun süredir söylüyorum FT emekli olup torun sevmeli Galatasaray ise yoluna iyi bir yabancı hocayla devam etmeli ve bir süre verilecekse o hocaya verilmeli. Son gelişinde 4. sezonunu bitiren bir hocanın 3 yıl daha istemesi fıkra gibi bir olaydır. Dünyanın hiçbir yerinde de o üç yılı vermezler ve verilmesi için de bir sebep yok ama bu yönetim de FT ile yolları ayıramaz. Büyük ihtimalle FT gerekirse canı isterse yönetimi gönderir. Dolayısıyla hoca kendisi bırakana kadar ya da yönetim değişene kadar bu şekilde idare edicez gibi görünüyor ama zaman kaybeden de Galatasaray aynı zamanda.

İlk 15 dakika kötüydük ama sonraki 30 dakikayı iyi oynadık bence Diagne net 2 pozisyonu harcadı ama onun dışında çok yeni oyuncu var alışma evreleri olacak elbet. Bugün daha iyi gördüm takımı diyebilirim

2'yi yiyeceğiz gibi duruyor, Kasımpaşa kıskaca aldı iyice. Bizimkiler de iyice iplere yaslandı ringte, uyuyoruz.

Dedim ama... Sen Kasımpaşa'ya karşı böyle böcek gibi sinersin sonra gider Marsilya'ya artist emojiler atarsın. Bana ne Taylan'ın hatasından arkadaş, sen niye 2.yarı Kasımpaşa'ya diz çöküp siniyorsun ? Sonra bacak bacak üstüne atıp trip atıyor kulübede. Hamle oyuncuları da kendi bizzat aldırdığı Babel - Arda her maç.