2023-2024 Sezonu Kadro Yapılanması ve Transferler

Galatasaray klasiği biz adını ilk kez duydugumuz ya da akla gelmeyecek garip transfer yaparken diğer takımlarımız daha önce yazılan ya ligimizde oynamış başarılı olmuş ya bizim isteyip de zamanında alamadığımız yıldızları topluyor.

Yerli yabancı dengesini bulmak bu kadar zor değil.

Siz istiyorsunuz ki hem şuan ki gibi bir yerli rotasyonu kuralım hem de Telekom, KSK gibi yabancı getirelim.

Olmaz arkadaşım, OL-MAZ. Bu bütçelerler olmaz. En az 4 milyon doları koyman lazım masaya, istediğiniz kadrolar için. Transferlerine salyalar akıttığımız takımlar yerlileri kısıtlı tutup yabancıya asıldılar. Bence doğru olanı da yaptılar.

Bence olmazı yok bu işin, yani Daçka'nın 180'e McCormack bağladığı yerde sen gidip 250'ye Halilovic alıyorsan bu iş bilmezlik olur. Yani yerli oyuncuyu bağlamak maharet isteyen bir şey değil. Mesele yabancıyı doğru çalışmakta ki 2 senedir bunu yapmıyoruz. Turgay Zeytingöz değil de X olsun yine bu yerli rotasyonu kurulabilirdi zaten.

Bence olmazı yok bu işin, yani Daçka'nın 180'e McCormack bağladığı yerde sen gidip 250'ye Halilovic alıyorsan bu iş bilmezlik olur. Yani yerli oyuncuyu bağlamak maharet isteyen bir şey değil. Mesele yabancıyı doğru çalışmakta ki 2 senedir bunu yapmıyoruz. Turgay Zeytingöz değil de X olsun yine bu yerli rotasyonu kurulabilirdi zaten.

Evet, McCormack çekmek akıl işi. Yani işi bilmekle ilgili. Ama Enoch kalitesinden bahsedersen işin rengi değişir işte

Dediğin durumla fazlasıyla karşılaşıyoruz ama şube yöneticisi gidip kulüp yönetimine “siz nasılsa biz başarısız olunca 3-5 ay sonra biraz daha ateşleyeceksiniz. İyisi mi şimdiden verin” diyebilir mi?

Yani bir de sürekli Telekom, Ksk ve bugün de Tofaş’ın aldığı yabancılar övülüyor forumda ve bu yabancıları nasıl getirdiklerine şaşılıyor. Yerli rotasyonumuzun bu saydığınız takımların yerli rotasyonlarından 1.5-2 kat daha pahalı olduğunun farkında mısınız?

Siz istiyorsunuz ki hem şuan ki gibi bir yerli rotasyonu kuralım hem de Telekom, KSK gibi yabancı getirelim. Telekom mükemmel yabancılar getirdi ama eminim ki Telekom taraftarı olsanız “ya yabancılar iyi de böyle yerli rotasyonu mu olur? 7 kişiyle sezon mı biter, niye 3-5 daha verip yerlide de kaliteyi artırmadık” diyeceksiniz.

Olmaz arkadaşım, OL-MAZ. Bu bütçelerler olmaz. En az 4 milyon doları koyman lazım masaya, istediğiniz kadrolar için. Transferlerine salyalar akıttığımız takımlar yerlileri kısıtlı tutup yabancıya asıldılar. Bence doğru olanı da yaptılar.

Ben bu yerli transferlerini görünce yabancıların nispeten zayıf geleceğini tahmin ettiğim için karşı çıktım. Yoksa ne diye kaliteli oyuncu almamıza karşı çıkayım
Siz nasilsa basarisiz oldugumda daha fazlasini vereceksiniz demez boyle bir yaklasim tabii ki olamaz. Ama prensip sahibi yonetici “Aman salla basi al maasi” da demez. Eger kendisine gerekli butce saglanmazsa basarili olamayacagini, bunun icin aradaki farkin atla deve olmadigini, (bakin Halilovic 250 alacaksa; 350-400 e cok iyi transferler var arada 5 oyuncuya 150 fazla butce koysan eder 750 fazla) bu durumda ligde ilk 3-4, BCL de en az yari final yapabilecegini, planina guvendigini, gerceklesmemesi durumunda istifa edecegini soylerse, patronunu ikna ederse o butceyi alir. Ben de 200 yildan eski kurumsal bir firmada calisiyorum ve her isin bir butcesi var ama her zaman yapilan butce gercege uymaz, bunun icin de ek fonlar vardir. Eldeki hesap carsiya uymadi atasozu de bunun icin var gibi. Yani 3 planlayip 4 harcayabilirsin ve bunun icin de uygun bir dille onay alabilirsin. Bizim bu yilki butcemizin 3.5 seviyelerinde oldugunu dusunuyorum. Arti elestirsek de; Erden Timur da oldukca vizyonlu bir adam ve boyle bir durumda ek butce yaratacagina eminim.
Bircok kisinin ovdugu Karsiyaka, Telekom, Tofas yabanci transferlerinin de oyle aman aman paralarla yapilmadigina eminim, biraz vizyon isi gibi. Telekom bu yil istedigi kadar iyi yabancilar almis olsun, bu yerli kadrosuyla gecen yilki basariyi yakalamasi imkansiz, Karsiyaka desen onlarda 3 tane iyi Turk var. ( Kenan,Berkan ve Thomas) Tofas ise genclere yatirim yapiyor yerlide ki bu da bir secimdir butceye gore. Bana simdi deseler ki; cok paramiz yok iyi yabancilar alicaz, Turk rotasyonunda ise genclerimize sure verecegiz anlarim, ama gidip Sinan Saglam, Yunus Emre, Mahir, Sedat Ali alirsan ona karsi cikarim alma daha iyi.
Halilovic’in alacagi soylenen paraya Alpha Kaba alirdin, 100 daha koysan Enoch alirdin. Bu paradan cok koc tercihi gibi, yani yerliye cok para gitti gidip 50 bin dolara yabanci alinmadi, paradan bagimsiz bir hata yapilan.

Siz nasilsa basarisiz oldugumda daha fazlasini vereceksiniz demez boyle bir yaklasim tabii ki olamaz. Ama prensip sahibi yonetici “Aman salla basi al maasi” da demez. Eger kendisine gerekli butce saglanmazsa basarili olamayacagini, bunun icin aradaki farkin atla deve olmadigini, (bakin Halilovic 250 alacaksa; 350-400 e cok iyi transferler var arada 5 oyuncuya 150 fazla butce koysan eder 750 fazla) bu durumda ligde ilk 3-4, BCL de en az yari final yapabilecegini, planina guvendigini, gerceklesmemesi durumunda istifa edecegini soylerse, patronunu ikna ederse o butceyi alir. Ben de 200 yildan eski kurumsal bir firmada calisiyorum ve her isin bir butcesi var ama her zaman yapilan butce gercege uymaz, bunun icin de ek fonlar vardir. Eldeki hesap carsiya uymadi atasozu de bunun icin var gibi. Yani 3 planlayip 4 harcayabilirsin ve bunun icin de uygun bir dille onay alabilirsin. Bizim bu yilki butcemizin 3.5 seviyelerinde oldugunu dusunuyorum. Arti elestirsek de; Erden Timur da oldukca vizyonlu bir adam ve boyle bir durumda ek butce yaratacagina eminim.
Bircok kisinin ovdugu Karsiyaka, Telekom, Tofas yabanci transferlerinin de oyle aman aman paralarla yapilmadigina eminim, biraz vizyon isi gibi. Telekom bu yil istedigi kadar iyi yabancilar almis olsun, bu yerli kadrosuyla gecen yilki basariyi yakalamasi imkansiz, Karsiyaka desen onlarda 3 tane iyi Turk var. ( Kenan,Berkan ve Thomas) Tofas ise genclere yatirim yapiyor yerlide ki bu da bir secimdir butceye gore. Bana simdi deseler ki; cok paramiz yok iyi yabancilar alicaz, Turk rotasyonunda ise genclerimize sure verecegiz anlarim, ama gidip Sinan Saglam, Yunus Emre, Mahir, Sedat Ali alirsan ona karsi cikarim alma daha iyi.
Halilovic’in alacagi soylenen paraya Alpha Kaba alirdin, 100 daha koysan Enoch alirdin. Bu paradan cok koc tercihi gibi, yani yerliye cok para gitti gidip 50 bin dolara yabanci alinmadi, paradan bagimsiz bir hata yapilan.

Peki yönetimin belki de işin başında daha düşük bütçe vermediğini ve an itibarıyla şu an zaten limitlerin zorlanmadığını nereden biliyoruz? Zaten haber çıktı yolda bütçeyi artırdık diye ona rağmen bu haberden sonra gelen ilk yabancı Radebaugh oldu. Bence iyi transfer ama aman aman para vermemişizdir. Yani dediğin gibi daha yolun başında bütçeyi artırdık zaten ve ilk aldığımız adam da pek uçmuyor. Peki ya o bütçe hiç artmasa nasıl bir yabancı alırdık sence?

Param yoksa 3 tane değil 2 tane veya 1 tane yerli yıldız alırım Sinan Sağlam vb hiç süre alamayan yerine de orta halli yerli alırım kalan yerlere.

İtalya Fransa Almanya liginin orta sıra takımlarında bu kadar yıldız yok. Önümüzdeki sezon da çok çekişmeli geçecek. Eskiden 1-2 iyi transferleri olurdu şimdi nerdeyse 5 yabancının tamamını iyi oyunculardan seçiyorlar.

Peki yönetimin belki de işin başında daha düşük bütçe vermediğini ve an itibarıyla şu an zaten limitlerin zorlanmadığını nereden biliyoruz? Zaten haber çıktı yolda bütçeyi artırdık diye ona rağmen bu haberden sonra gelen ilk yabancı Radebaugh oldu. Bence iyi transfer ama aman aman para vermemişizdir. Yani dediğin gibi daha yolun başında bütçeyi artırdık zaten ve ilk aldığımız adam da pek uçmuyor. Peki ya o bütçe hiç artmasa nasıl bir yabancı alırdık sence?
Abi ben sorumlu olsam; Ismet veya Bugrahan’dan birini almazdim ama aldiklari icin de elestirmiyorum cunku kadroyu tam goremedik. Radebaugh akillarinds bir plan olabilecegini isaret ediyor yani o bolgeyi Ege Tan, Ismet, Radebaugh ve yabanci guard ile gecerdim. 3 e de Grant’i cekerdim o da oyunu yonlendiren bir forvet. Samet’i alirdim ve Mahir’den de cikardim; boyle bir yerli rotasyonu bence yeterli olurdu ama bana gore yanlis planlamadan ve taraftar tepkisinden butcenin arttigini hem Caglar hem Kerem soyledi. Size kalsa Bugrahan ve Ismet 800k-1 milyon aliyor ama yok oyle bir para. Yerlide alinan oyuncularin birine bile lafim yok, dogru yabanci tercihleri bizi basariya goturecek. Bu konuda uzlasalim ve iyisini dileyelim yeni adimlar icin

Bu arada bu yerli-yabancı dengesi aslında bütçeden de öte tercih işidir.

En tepeden verelim örnekleri Efes ile FB 20-25 milyon dolar civarı harcıyorlar. Fb bu paraya üst düzey yerli rotasyonu kurup hatta yerlilere zaman zaman ciddi buyout verip 15 kişilik bir kadro kurarken Efes 9-10 yabancı alıp yerli rotasyonu olarak Fb'nin gerisinde kalıyor. Üstelik son yıllarda Efes, FB'ye göre daha pahalı kadro kuruyor ama parayı asla yerlilere saçmıyor

Ama gelin görün ki yerli rotasyonunda FB'nin gerisinde kalan ve ultra bütçesi olmasına rağmen belki de Bahçeşehir falan kıvamında yerli kadrosu kuran Efes yabancı olarak Larkin-Micic çekiyor ve bu iki arkadaş Efes'e 2 Euroleague kupası getiriyor.

F4'te karşılarına gelen Barca'nın, Real'in bütçesi Efes'ten yüksek. En iyi oyuncularının sakatlığını Efes'e göre daha kolay tölere edebilirler. Çünkü kadroları bir hayli geniş. Ama ilk 5'leri Efes kalitesinde değil. Efes'te Larkin ile Micic'ten birisi gitse kupayı kazanmaları mümkün değil. Ama risk alıyorlar. Kupayı istiyorsan hele bir de senden yüksek bütçeli takımlar varsa o riski almalısın da zaten. Finalde Larkin-Micic çıkıyor MVP oluyor ve işi bitiriyor.

Artık basketbol dar rotasyona evriliyor. Ne kadar bütçeyle kadro kurarsan kur 10 tane 6'lık oyuncu alacağına 5 tane 8'lik-3 tane 5'lik ve 1-2 tane de havlu sallamalık oyuncuyla kuruluyor takımlar. Turnuvaların F4'leri 7-9 kişilik rotasyonlarla oynanıyor. Sadece İspanyolları bu denklemden çıkarıyorum. Çünkü onların çok iyi altyapıları var ve çok ucuza fayda sağlayan oyuncuları oynatabiliyorlar.

Bu arada bu yerli-yabancı dengesi aslında bütçeden de öte tercih işidir.

En tepeden verelim örnekleri Efes ile FB 20-25 milyon dolar civarı harcıyorlar. Fb bu paraya üst düzey yerli rotasyonu kurup hatta yerlilere zaman zaman ciddi buyout verip 15 kişilik bir kadro kurarken Efes 9-10 yabancı alıp yerli rotasyonu olarak Fb'nin gerisinde kalıyor. Üstelik son yıllarda Efes, FB'ye göre daha pahalı kadro kuruyor ama parayı asla yerlilere saçmıyor

Ama gelin görün ki yerli rotasyonunda FB'nin gerisinde kalan ve ultra bütçesi olmasına rağmen belki de Bahçeşehir falan kıvamında yerli kadrosu kuran Efes yabancı olarak Larkin-Micic çekiyor ve bu iki arkadaş Efes'e 2 Euroleague kupası getiriyor.

F4'te karşılarına gelen Barca'nın, Real'in bütçesi Efes'ten yüksek. En iyi oyuncularının sakatlığını Efes'e göre daha kolay tölere edebilirler. Çünkü kadroları bir hayli geniş. Ama ilk 5'leri Efes kalitesinde değil. Efes'te Larkin ile Micic'ten birisi gitse kupayı kazanmaları mümkün değil. Ama risk alıyorlar. Kupayı istiyorsan hele bir de senden yüksek bütçeli takımlar varsa o riski almalısın da zaten. Finalde Larkin-Micic çıkıyor MVP oluyor ve işi bitiriyor.

Artık basketbol dar rotasyona evriliyor. Ne kadar bütçeyle kadro kurarsan kur 10 tane 6'lık oyuncu alacağına 5 tane 8'lik-3 tane 5'lik ve 1-2 tane de havlu sallamalık oyuncuyla kuruluyor takımlar. Turnuvaların F4'leri 7-9 kişilik rotasyonlarla oynanıyor. Sadece İspanyolları bu denklemden çıkarıyorum. Çünkü onların çok iyi altyapıları var ve çok ucuza fayda sağlayan oyuncuları oynatabiliyorlar.
Son paragrafa sonuna kadar katiliyorum, 12 oyuncunun 12 si de iyi olacak diye bir kosul yok, hele bizim gibi butcelerde hic gerek yok. O sebeple 2-3 iyi yerli yeterli. Ama takimi cercop yerlilerle dolduracaklarina 2-3 iyi yerli almalari iyidir.
Efes’in yerli politikasina gelince ise; bir kere kafadan piyasanin en cok kazanan adami Larkin yerli. Larkin her turlu Larkin ama Yerli olmasa da bu kadar ucuk paralar almaz. Efes sorun yasasin Fener gider 1 milyon fazla verip alir Larkin’i. Wilbekin o kadar parayi yerli oldugu icin aliyor yoksa iyi oyuncu ama istikrarsiz. Biz McCowan’a neden buyuk yatirim yaptik?Begenmediginiz Efes yerli cekirdegi Larkin, Bugrahan, Erten Gazi, Dogus, Egehan, Furkan Haltali idi gecen yil. Belki Dogus’u istemezdim. Ben kadro genisligi olmayan bir takimin basarili olamayacagini arti Turk oyuncu kadrosunun takimin aidiyet ve arkadaslik ortami icin de onemli oldugunu dusunuyorum ama sizin gorusunuze de deger veriyorum. Bir kadro ve butce ortaya ciksin sonra yine tartisiriz.

Manisa BBSK Basketbol-Elijah Hughes.✅
Nasıl transfer sizce?

Valla iyi bir transfer. Memleketim çok iyi geçirdi bu süreci, bütçeye göre çok iyi transferler yaptı, yerlileri de tuttu takımda. Roberson'da kaldı. Bence tavanı yüksek bir kadro kuruldu Manisa'ya. Manisa'da bu sezon başa bela olabilecek takımlardan. Bakalım Ahmet Kandemir nasıl yürütecek sezonu.

Hughes, Nba patentli alınabilecek bir risk bence. eğer tutarsa sezon içinde el takımlarına sicrayis bile yapabilir. Bizim 19-20 sezonu yaptığımız çaylak transferleri gibi. heyecan verici bence.

Normal sartlarda kacirmamamiz lazim ama Yeboah sonrasi dusunulur mu bilemedim.Sezon icinde de cok bahsini gecirdigimiz bir oyuncuydu Usher.Takimin atletizm acigini tek basina bile buyuk olcude kapatabilecek bir oyuncu.

Abi altta dacka alıyormuş yazmış biri. Umarım kaptırmayız ya, Dackaya gitmemeli. Yeboah'tan çıkıp kendisini almalıyız.

Grant-İsmet
Radebough-Bugrahan
Usher-Kaptan

Nasıl olurdu acaba...

Yapmamız gereken ilk şey Halilovic ve Yeboah'ı daha parkeye ayak basmadan göndermek olmalı. Bu 2'li ile sezona başlamak bile bile lades olmaktır. Hem zaman kaybı hem de para kaybı, bari şimdiden kovalım da zaman kaybetmeyelim. Sezon ortası kimse iyi oyuncusunu bırakmaz, Canaan gibi bir şans 40 yılda bir gelir. Senin rakiplerin Telekom-Tofaş-Bahçeşehir-Daçka-Karşıyaka ve ne yapacağı belli olmayan Beşiktaş. Bunların hepsi iyi yabancılara gidiyorken Galatasaray vasat/vasat altı oyunculara gi-de-mez! Bu sene sorunun bütçe olmadığı kabak gibi ortada.

Özgür Yüksel'in söylediğine göre Yeboah geçen sene Daçka'dan kazandığının 2 katını alacakmış bizde. Halilovic desen o da geçen seneye göre fazla kazanacak. Sen bu adamlara muhtaç değilken fazla maaş önermek saçmalıktan başka bir şey değil.

Son olarak Zeytingöz ve Mitrovic'i de kovun gitsin. Galatasaray hayır kurumu falan değil.