Alexia daha 21 yaşında belli olmaz Vargas gerçek çıkışını 22 yaşında yaşadı mesela.20-21 yaşlarında Terzic yüzünden alındı çok hatta yapıyor gönderin diye eleştiriyordu fb taraftarı şuan dünyanın en iyilerinden.Alexia çok genç.Bende en iyilerden biri olamayacağını artık düşünüyorum ama olma ihtimali var sıçramasını geliştirirse.Oyun içi defansta açık ara ligin en iyi pasör çaprazı libero gibi defans yapıyor normalde o bölge oyuncuları çok defansa katkı vermez.Blokta şuan ligin en iyi blok yapan oyuncu pç bölgesi için takımın en çok blok yapan oyuncusu.Serviste kendi normal performansın çok gerisinde ona rağmen takımın en iyi servis atan oyuncusu.Lig de ilk 5 de ve kendi performansının gerisinde olmasına rağmen.Plase olarak voleybol tarihine gelmiş en iyi oyuncularından üst düzey bir plaseci.Ama bir pasör çaprazının en önemli özelliği olan smaçta geri kaldı şuan.Sert vuruyor doğru yere vuruyor ama alçak kalıyor çok yükseğe sıçrmıyor.Biraz daha smaç yüksekliğini yükseltebilirse bence 3 sene sonra çok daha farklı yerlerde olabilir.Ama bence de artık Alexia her zaman göz önünde olacak ama hiçbir zaman elit bir pasör çaprazı olamayacak ilk 4 hedefleyen takımlarda kalır kariyeri gibi ama halla gelişme şansı da var çok genç.
Sevgili Halil bey kardeşim,
Forumdaki birçok görüşünüze katılmakla birlikte, Alexia ile ilgili sadece bazı gözlemlerinize katılmadığımı söyleyebilirim ki, bu da çok doğal. Özgür bir ortamda, iyi niyetli fikirler yada görüşler konuşulur yada tartışılır. Uzlaşılır yada uzlaşılmaz. Önemli olan birbirimizi anlamamız ve saygı çerçevesinde bilgi ve görüş alışverişinde bulunmamız. Sizin böyle bir kişi olduğunuzu düşündüğüm için buna ek yapmak istiyorum ve ille de benim dediğim doğrudur demiyorum. Sadece kendi gözlemimi aktarma ihtiyacı hissettim.
Önce hemfikir olduklarımı sıralayayım;
1- Ligin en iyi blok katkısı yapan pasör çaprazı olması yönündeki görüşe %100 katılıyorum. Oyun sezgisi mükemmel ve doğru yerde durup, kollarını doğru kullanıyor.
2- Plase olarak, oyun zekasını ve yeteneğini kullanarak en müthiş ve başarılı plaseci PÇ olduğu tartışmasız. Alexia'yı Alexia yapan ve bizde oynadığı önceki dönemde hayran olduğum bir özelliği idi.
3- Ligin en iyi yer defansı (dig) yapan pasör çaprazlarından birisi hatta bence en iyisi olduğu yönündeki görüşe de kesinlikle katılıyorum. Bir libero çevikliği ile çıkardığı toplara ancak şapka çıkarılır. Çok iyi yer tutarak yaptığı dublajları ve manşeti de oldukça iyi.
4- Alexia'nın daha da gelişeceği yönündeki düşüncenize de katılıyorum.
Ayrı düştüğümüz noktalar ise;
1- Takımın en iyi servisçisi yönündeki görüş ki, bu kesinlikle yanıltıcı. Serviste en çok sayı almak, yada smaç servis kullanmak, oyuncuyu en iyi servisçi yapmaz. Sezon başından beri, özelinde Alexia ve İlkin, genelinde ise takım olarak en çok eleştirdiğim konuların başında geliyordu. Alexia evet 12 maçta 20 ace almış ama tam 42 hata yapmış ve servis etkinliği -1, buna karşın, Bongaerts 12 maçta 10 ace almış ve inanılmaz bir rakam olarak sadece 3 hata yapmış. Etkinliği %15. Benzer şekilde Timmerman da bu alanda çok başarılı. Özellikle Bongaerts servis turuna geldiğinde içimi bir rahatlama kaplıyor. Smaç servis atmadan, floating servisi ile rakibi ciddi olarak bozuyor. Zaten ilk transfer döneminde, Timmerman ile birlikte yapılan röportaj sırasında, Timmerman'a hanginiz daha iyi servis atıyor diye sorulduğunda, Timmerman gülümseyip hiç tereddüt etmeden Bongaerts demişti. O zaman nasıl bir ayırım yada değerlendirme yapabileceğimi bilmediğimden, bekleyip görelim demiştim.
2- 1,90 cm boyundaki bir oyuncu için 3.00-3.10 cm hücum yüksekliği kötü sayılmaz. Bununla birlikte sistem dışı veya kötü manşet/kötü pas durumlarında sıkıntı yaşayabilen oyuncu. Yine, uzun ve özellikle doğru yer tutmuş 2'li veya 3'lü bloklara karşı, zaman zaman etkisiz olabiliyor ama bu, Alexia'nın
hiçbir zaman elit pasör çaprazı olamayacağı gibi bir çıkarsama için yeterli bir neden değildir. Her PÇ, bu gibi durumları yaşayabilir. Hiçbir oyuncu makine değil. Milli takımda Vargas'ın Olimpiyat oyunlarında düştüğü durum yada Haak'ın, bu yıl oynanan Chieri - Conegliano maçının ilk 3 setinde düştüğü durum buna örnektir. İlk 3 seti çok kötü oynayan ve 2li değişiklikle kenara alınan Haak'ın, 4. sette içinden canavar çıktı. Sözün özü, her oyuncu için inişler çıkışlar olabilir. rakibe göre farklı performanslar sergileyebilirler. Alexia'nın, halen dünyanın en kaliteli liginde 4. sıradaki takımın
alternatifsiz pasör çaprazı olması gibi bir yükü taşıması, onun kalitesinin bir göstergesidir. Bir diğer gösterge de, Vakıfbank karşısında hücumda %48 hücum ve %35 etkinlik, Eczacı karşısındaki, %46 hücum ve %38 Etkinlikle gösterdiği performanslar, lig genelinde %45 hücum ve %31 Etkinlik performansı, bir PÇ için çok iyi performans olarak kabul edilir.
Literatürde, PÇ için standard üstü, %30 üzeri etkinlik olarak tanımlanır ve şu an için Alexia'nın hücumdaki düzeyi, Van Ryke, Lazareva veya Anthi düzeyidir. Evet, hücumda bir Vargas yada Boskovic (%40 üzeri etkinlik) düzeyi değil ama 21 yaşındaki bir oyuncu adına, gelecekte olmaması için hiçbir neden yok. Hücuma ek olarak, özellikle sistem oyununa muazzam katkısı ise extra.