Re: Aslantepe' ye arena projesi
Timur Saglam' Alıntı:
Salon ve stadyum kapasitesi haddinden buyuk diyenlere tutucu gozuyle bakmasak... Buyukluk, vizyon gibi kavramlarla seyirci kapasitesinin iliskisi ne kadardır? Ana projenin ayrıntılarıdır bunlar. O2 iyi hoş da Berlin'de maalesef İstanbul, Berlin farkı var. Almanlarla bizi bir tutmayın. Klişe ama dogru.
Olimpiyat Stadı acıkca sapa bir yerdedir. Seyrantepe'yle mukayese kabul etmez, hele orta vadede Seyrantepe-Maslak hattı zaten merkeze kayacak. Ama metro su an için yeterince cozum saglamıyor. Metro hattının kısalıgı ve aktarma problemleri dusunulunce, Mecidiyekoyle ulasım konusunda karsılastırılamaz. Ama orta vadede ulasım sorunu hazmedilir seviyeye getirilir.
Galatasaray taraftarı cok olmakla birlikte İstanbul ozelinde, en dagınık gruptur. Kadıkoyluler, kadıkoy merkezden kozyatagına, bostancıya varan alanda cekirdek gruptur. Orada otururlar, beraber her turlu seyi yaparlar, maç dısında zaten bir sosyal bag olusmustur orada. Kadıkoy hinterlandında maç oncesi gidilecek, içilecek yerler bile bellidir, rituel halini almıştır. Sevgilisiyle, arkadasıyla altıyola, yukarıda saydıgım hattaki yuzlerce cafeden ocakbasına kadar toplanılan yerde maça kadar vakit gecirip, sonra da Saracogluna uzanırlar. Kadıkoy ve F.Bahçe bu anlamda cok farklıdır.
G.saraylılar biri Fatih'ten biri Bahcelievlerden atlar otobuse gelir, organize gruplar dısında F.Bahçelilerin oldugu gibi durak yerleri haliyle yoktur. Cunku G.Saray'ın İstanbul'da semti dogal yasam alanı yok. Ne Şişli ne Taksim Galatasaray'dır. Bu anlamda mekanla bagı kopuktur.
Beşiktaş da F.Bahçe'nin sahip oldugu avantaja sahiptir. Carsı'nın cıkıs noktası da bu ortak mekan ve sosyal birlikteliktir.
G.Saray'lı kendi cevresiyle maça gelir sadece. Taraftar gruplarını degerlendirme dısı tutuyorum. Hele ki stadınız ulasımı zor, cevresinde vakit gecirecek ihtiyac giderecek bir yer olmayan bir yerdeyse, maça gitmek zulum halini alıyor.
Aslantepe alısveris merkezi seklinde dizayn edilecek sanırım, bu acıdan olumlu, ulasım da bahsetmistik, nispeten kolay. Ama yine de F.Bahçe seyirci ortalamalarını ancak yakalayabiliriz. Ucuz bilet işine gireceklerini sanmıyorum. Aynı sey salon için de gecerli. Bu sartlar altında 12,000 kişilik salon ortalama 2,000 kişiye oynarsa ne yapacagız. Kendi elimizle deplasman havası yaratmış olacagız. A.İpekçi, Caferaga'nın bulundugu yerde olsa F.Bahçe her hafta fulle yakın oynar. Ama Z.Burnu'na kimse gidemiyor. Atasehir'de o risk alınır.
A.Comert ve A.Sahenk ortalamaları meydanda bilet(kombine) fiyatları ucuzlatılsa da 7-8 bin ortalamayı bulur muyduk?
Korkum, o kadar guzel bir stayum ve arena inşa edip, içinin boş kalmasıdır. Ne maça gidenin ne oynayanın zevk almamasıdır. zamanında bu ulke 100,000 kişilik stad için yırtınıyordu. Herkes sart diyordu.
Sergi sarayı ayak altı, merkeze yakın ve kucuk bir salondu. Dolması kolaydı. Profil konusunda, ulkenin genel sorunu, cocuk ve genç çok fazla ve göç. 30 yaş ustu izleyici hem ulasım sornundan hem de taraftar profilinden kacıyor gibi, tv bası daha rahat.
O2' yi örnek vermemin sebebi o değildi. O2 şu an full çalışan bir arena. Aslantepe sizin de belirttiğiniz gibi yapılan gökdelenlerle Levent' e benzeyecek. O bölgedeki rezidanslarda oturan insanlar zaten potansiyel olarak arena' nın müşterisidir. Bunun için O2 örneğini verdim. Ayrıca metro Aslantepe' nin tam altına geliyor. Stada mesafesi 200m ki o yolun adı da Aslanlı Yol. Bu metro direkt Taksim metrosuna bağlı. Yani bugün Taksim' den binen kişi stadın nerdeyse içinde inecek. Ulaşım konudunda Mecidiyeköy' le şu an karşılaştırılamaz ancak 2-3 sene sonra Aslantepe daha önce belirttiğim gibi en kolay erişilebilen stadyum olacak. Örnekte vereyim. Bugün Kartal' da oturan bir kişi Anadoluray ile tamamen yer altından 2 aktarma yaparak Aslantepe' de inebilecek. Birinci aktarma Anadoluray-Marmaray kesiştiği köprü hattı, 2. aktarma Yenikapı Ana istasyonu. Toplam süre 35-40dk. Yani dağınık olan Galatasaray' lılar için metro bulunmaz çözüm olacak. Saatte 35.000 kişi metro ile taşınabilecek. İkinci olarak özel araç ile gelenler ya stadın kendi otoparkına girecek ki 3000 araçlık ya da hemen karşısındaki metro anaistasyonuna park edebilecek ki 3500 araçlık bir alanı var onun da. Bundan başka eğer Aslantepe' ye bir arena yapılacak olursa, onun da otoparkı olacaktır.
Siz ritüelden bahsetmişsiniz. Ben de diyorum ki Aslantepe Galatasaray' lılar için bir spor ve eğlence köyü olacaktır eğer arena da yapılırsa. Çünkü şehrin 4 bir yanından gelen taraftarlar bir gününü rahatlıkla Aslantepe' de harcayabilecektir. Zira sadece Aslantepe değil, Aslantepe' nin çevresinde yapılacak olan AVM' leri o bölgede ayrı bir toplantı ortamı oluşturacaktır. Ben arenanın dolması için zaten bir iki öneri de getirdim. Birinci öneri kombineleri birleştirme. Yani 10.000 VIP koltuğu olacak olan stadyumda bu 10.000 kişiye satılacak olan biletleri full kombine olarak chipli kartlara basma. Bu, şu anlama gelir. Stadtan 10.000 adet VIP kombinesi alan aynı zamanda arenadan da 10.000' lik yer almış olur. İkinci aşama kalan 5.000 ise taraftara açılır. İster kombine olarak ister biletli olarak satılır. Stadın yanında arena olacağı için doğal olarak zaten kombinelere yoğun ilgi olacaktır. Arena' yı 10.000 ve 5.000 olarak 2 katlı düşündüğümüzde, 10.000' lik kısım komple kombine gideceği için maçlarda bir sıkıntı olmaz. 5000' lik kısım ise zaten taraftar grupları tarafından rahatça doldurulur.
Bunun getirisi şu olur. VIP' lerden elde edilen gelirin örneğin 1000$'lık kısmı basketbola ayrılır. Ortalama 5000-6000bin$ olacağı bilinen VIP koltukları böylece basketbola inanılmaz katkı yaparlar.
Burada amaç sadece rakibi boğup yoketmek değil, amaç o arenaya ailesi ile gelebilecek insanları buna özendirmek. 30 yaşüstü insanlardan bahsetmişsiniz. Bu insanların büyük çoğunluğu aile sahibi. Bu insanları getirmenin yolu, öncelikle komplekse ulaşımın sorunsuz olması, güvenlik, konforlu ortam ve eğlencedir. Kulüp bu tip insanları tekrar arenaya da stada da çekebilir. Zaten 52 binlik stad yapmanın mantığı; "benim 15 bin seyircim vardı, eh 30 binlik yapayım bir modern stad, modern diye 3-5 bin daha gelir kombine sayım artar" değildir. 52 binlik stad başta prestijdir, stada "aile" getireceğim demektir, her insan satın aldığı yere oturacaktır demektir(buna kale arkaları dahil).
Schalke örneği vereyim. Schalke Almanya' da öyle aman aman taraftarı olan bir kulüp değildi. Üstelik seyirci sayısı da azdı. Ama Veltins Arena diye bir şaheser yarattılar. Ne oldu biliyor musunuz? Şu an 10.000 kişi sıra bekliyor kombine için. Stad 52 bin kişilik stad. O yüzden mevcut seyirci sayınıza bakıp, stada bu kadar kişi gelmez demek yanlıştır. Yeni stada ASY stadına gelen mevcut taraftar profilinden belki 10 bin kişilik bir katkı olur, ancak esas katkı ailesiyle birlikte maça gelen taraftar kitlesinden olacaktır. Stadın yanında bir arenanın olması arenaya talebi de artıracaktır. Bu 2 yapı birbirlerinin seyirci katalizörü olacaktır.
Ayrıca arenayı sadece Galatasaray' lılar da kullanmayacak. Bugün orada başka takımın taraftarları da konserler için mutlaka gelecektir. Konserlerin Spor kompleksi içindeki bir arenada yapılıyor olması Galatasaray' ın marka değerini de artıracaktır. Yurtdışından İstanbul' a bir sanatçı bir grup geldiğinde ilk akla gelen merkez Aslantepe olacaktır. Zira hem stad hem de arena konserlere uygun olacaktır. Düşünün stadımızın akustiği konserler için proje aşamasında hesaplandı. Kış konserleri stadta pekala yapılabilir durumda artık. [Kapatın üstünü, yapın konserinizi] Aynı durumda olacak bir arenayı da yanı başında düşünün. Bütün bunların sağlayacağı yarar 5000 kişilik mini salonla sağlanır mı sizce? İşin bir de ekonomi yönü var.
Bir 5.000 kişilik mini salon basketbol ve en fazla voleybola 1-2 saat hizmet verir, bir de içinde antreman yapılır belki o kadar.
5000 kişilik salon programı
-basket antremanı
-Voleybol maçı
-Basketbol maçı
15.000 kişilik arena programı
yukarıdakilere ilave olarak
-konserler
-kongreler
-futbol deplasman maçlarının dev ekranda gösterimi
-gösteri sanatları(tiyatro vb.leri)
Gelirlerine bakalım:
Mini salon:
Sadece maç bilet geliri
Arena:
Otopark gelirleri
restaurant gelirleri
loca gelirleri
konser, kongre,gösteri gelirleri
GS marka değerinin artması
Uluslararası tanınırlık
Arena İsim hakkı gelirleri
tribün isim hakkı gelirleri
loca isim hakkı gelirleri
merchandising gelirleri[ek olarak]
Daha çok sayabilirim.
Son olarak Ataşehir' de o risk alınır demişsiniz. Halbuki Kadıköy-Ataşehir arası Mecidiyeköy-Aslantepe arasından çok daha sorunlu. Onlar oraya gidebiliyorsa ve oraya 15.000' lik arena yapıyorlarsa, biz de Aslantepe' ye 15.000' lik arenamızı rahatlıkla yaparız.