Aslantepe'ye Basketbol Salonu Projesi

Re: Aslantepe' ye arena projesi

Ozan Kemal Şen' Alıntı:
Metin Kuruçay":p7yyjueh]Kabataslak çizdim paint ile iş yerinde. [url="http://img502.imageshack.us/img502/4241/aslantepesporri3.jpg' Alıntı:
http://img502.imageshack.us/img502/4241 ... porri3.jpg[/url]
Arena yazan yere(tam emin degilim ama stadın yanına tasınacak dendigine gore orası oluyor :? ) ''Şişli Etfal Hastanesi'' taşınıyor hatta bizim stadın üstü kapandıgı icin deprem vb. afetlerde stadın ustu kapanıp hastane olarak kullanılacak.[/quote:p7yyjueh]

Oraya değil. Onun hemen yanında bulunan hurdalığa hastane yapılacak. İlk olarak bize verilen arazi de zaten hurdalıktı. Ancak sıyrılma işlemi uzun süreceğinden o arazi yerine 120 dönümlük araziyi aldık ve arenanın fotoğrafta gösterildiği yer de bize ait, tıpkı diğer işaretli yerler gibi.

http://img73.imageshack.us/img73/3204/binalarei2.jpg

Gecen gun Bellinzona maçının oynanacagı St. Jakob-Park'ın adı gecerken uzunca bir yazı yazmıstım ama bilgisayarın aziziligine ugradım ve gonderemedim. Aslantepe'de inşa edilecek olan 52,000 kişilik stadyum bence biraz buyuk. Su an için ortalama 10,000-15,000 kişiye oynuyoruz. Olumlu anlamda degisecek faktorleri hesaba katsanız bile seyirci ortalamamız 25,000'i ancak bulur. Stadyumun cogu karsılasmada yarı kapasite kalması, en başta takımı olumsuz etkileyecektir. Ambians konusunda sıkıntı yaratacaktır. Mustafa Sarıgul'de stad proje asamasındayken benzer kaygısını dile getirmişti. M.Sarıgul'den hoşlanmamakla birlikte, konumuza donersek, Şişli belediye başkanlıgı yapmış oldugunu hatırlatalım. Onemli cunku, Kadıkoy ve Beşiktaş'lılar bile semtlerindeki stadyumları dolduramazken, herhangi bir yerleşkesi bulunmayan, cografi ve sosyolojik acıdan dagınık bir taraftar kitlesine sahip olan G.Saray'ın taraftarlarını bir araya getirmesi cok daha zor. İstanbul'da belli bir sure yasamıs, ASY'de ve Olimpiyat stadyumunda maça gitmiş herkes bunun bir sekilde farkındadır. Aynı nedenden oturu cekirdek taraftar grubu dısında, taraftar profili erkek, genç, agırlıklı olarak erkek erkege grup seklinde maça gelen, ogrenci ya da alt-orta duzey calısanlar maça girmekte. 30 yaş ustu taraftar profili azalmakla birlikte profil degistirmekte. Kısacası son 3-5 yılın F.Bahçe taraftar profilinden (Kadıkoyluler) bir hayli farklıyız. Bu sadece kadınlar tuvaletinin guzel olması, stad içinde lokantanın bulunmasıyla alakalı degil. Maç dısı bagları olan insanların toplu sekilde maça gelmesi, G.Saray'da farklı bir mekanizmaya baglı, F.Bahçe'de farklı. Olimpiyat stadında seyirci biraz olsun cekebilmişsek, bunda stad cevresi yerleşim profilinin onemi buyuk. Biletleri de cok ucuzlatınca bu cevrenin cogu maça gelmişti.(Ş.Ligi ve derbileri degerlendirme dısı tutalım). (İstanbul için) Göç alan yerlerde acık ara baskın durumdayız. Ama Saracoglu ve İnonu'deki dogal yasam alanı olayı bizde mevcut degil. Hele Seyrantepe hiç degil. Hatta ASY ulasım olarak İstanbul'un en basit yeridir.

52,000 kişilik stad seçimi uzun vadede İstanbul'daki nufus artısı surecegi için makul gozukebilir. Bence asıl neden, her halde maliyet farkları ve kulube yansıması, sonuç itibarıyle biz yaptırmıyoruz. Takas karsılıgı kiracısı olacagız.

52,000 kişilik stadyum gibi 12,000 kişilik salon da gereginden buyuktur. Uluslararası standartlara ve diger branşlar ve organizyonlar da dusunuldugunde normal karsılanabilirse de sonuç itibarıyle, ulkemiz ne yazık ki spor ulkesi falan degil. Salon cogu zaman seyircisiz kalır. A.İpekçi'ye bayılan varsa başka ama ben hiç hazzetmiyorum o salondan.

Lutfi Kırdar gibi ASY gibi ayakaltı olmadıktan sonra, zaten dagınık durumdaki taraftar yogunlugu ve semtsiz takımımızdan dolayı sapa salonlar İstanbul'da buyuk sorundur. Zaten potansiyel sayı olarak belliyken, devasa salonlara G.Saray'ın ihtiyacı var mı? Ulkemizin ve İstanbul'un var ama bizim yok. Akatlar gibi ev sahibi avantajını kullanabilecegin, taraftarın içinde kaybolmayacagı, gorece semtinin sınırlarında(bizim yok ama) ya da ulasım kolaylıgı olan bir salon cok daha faydalı olur.

Timur Saglam' Alıntı:
Gecen gun Bellinzona maçının oynanacagı St. Jakob-Park'ın adı gecerken uzunca bir yazı yazmıstım ama bilgisayarın aziziligine ugradım ve gonderemedim. Aslantepe'de inşa edilecek olan 52,000 kişilik stadyum bence biraz buyuk. Su an için ortalama 10,000-15,000 kişiye oynuyoruz. Olumlu anlamda degisecek faktorleri hesaba katsanız bile seyirci ortalamamız 25,000'i ancak bulur. Stadyumun cogu karsılasmada yarı kapasite kalması, en başta takımı olumsuz etkileyecektir. Ambians konusunda sıkıntı yaratacaktır. Mustafa Sarıgul'de stad proje asamasındayken benzer kaygısını dile getirmişti. M.Sarıgul'den hoşlanmamakla birlikte, konumuza donersek, Şişli belediye başkanlıgı yapmış oldugunu hatırlatalım. Onemli cunku, Kadıkoy ve Beşiktaş'lılar bile semtlerindeki stadyumları dolduramazken, herhangi bir yerleşkesi bulunmayan, cografi ve sosyolojik acıdan dagınık bir taraftar kitlesine sahip olan G.Saray'ın taraftarlarını bir araya getirmesi cok daha zor. İstanbul'da belli bir sure yasamıs, ASY'de ve Olimpiyat stadyumunda maça gitmiş herkes bunun bir sekilde farkındadır. Aynı nedenden oturu cekirdek taraftar grubu dısında, taraftar profili erkek, genç, agırlıklı olarak erkek erkege grup seklinde maça gelen, ogrenci ya da alt-orta duzey calısanlar maça girmekte. 30 yaş ustu taraftar profili azalmakla birlikte profil degistirmekte. Kısacası son 3-5 yılın F.Bahçe taraftar profilinden (Kadıkoyluler) bir hayli farklıyız. Bu sadece kadınlar tuvaletinin guzel olması, stad içinde lokantanın bulunmasıyla alakalı degil. Maç dısı bagları olan insanların toplu sekilde maça gelmesi, G.Saray'da farklı bir mekanizmaya baglı, F.Bahçe'de farklı. Olimpiyat stadında seyirci biraz olsun cekebilmişsek, bunda stad cevresi yerleşim profilinin onemi buyuk. Biletleri de cok ucuzlatınca bu cevrenin cogu maça gelmişti.(Ş.Ligi ve derbileri degerlendirme dısı tutalım). (İstanbul için) Göç alan yerlerde acık ara baskın durumdayız. Ama Saracoglu ve İnonu'deki dogal yasam alanı olayı bizde mevcut degil. Hele Seyrantepe hiç degil. Hatta ASY ulasım olarak İstanbul'un en basit yeridir.

52,000 kişilik stad seçimi uzun vadede İstanbul'daki nufus artısı surecegi için makul gozukebilir. Bence asıl neden, her halde maliyet farkları ve kulube yansıması, sonuç itibarıyle biz yaptırmıyoruz. Takas karsılıgı kiracısı olacagız.

52,000 kişilik stadyum gibi 12,000 kişilik salon da gereginden buyuktur. Uluslararası standartlara ve diger branşlar ve organizyonlar da dusunuldugunde normal karsılanabilirse de sonuç itibarıyle, ulkemiz ne yazık ki spor ulkesi falan degil. Salon cogu zaman seyircisiz kalır. A.İpekçi'ye bayılan varsa başka ama ben hiç hazzetmiyorum o salondan.

Lutfi Kırdar gibi ASY gibi ayakaltı olmadıktan sonra, zaten dagınık durumdaki taraftar yogunlugu ve semtsiz takımımızdan dolayı sapa salonlar İstanbul'da buyuk sorundur. Zaten potansiyel sayı olarak belliyken, devasa salonlara G.Saray'ın ihtiyacı var mı? Ulkemizin ve İstanbul'un var ama bizim yok. Akatlar gibi ev sahibi avantajını kullanabilecegin, taraftarın içinde kaybolmayacagı, gorece semtinin sınırlarında(bizim yok ama) ya da ulasım kolaylıgı olan bir salon cok daha faydalı olur.

Yazdıklarınızın hiç birine katılamıyorum maalesef. Gerekçelerini de yukarıdaki mesajımda açıkça anlattığımı sanıyorum. Özellikle Olimpiyat Stadı ile ilgili reel verilere dikkat çekmek isterim bir kez daha.

ASY' nin daha ulaşabilir olması konusuna ise yine katılamıyorum maalesef. Ulaşım yönünden iddia ediyorum Türkiye' nin en ulaşılabilir stadı Aslantepe Stadı olacaktır. Dayanak isterseniz hem yine önce ki mesajımda da belirttiğim metroyu kısa vade olarak ki stad bittiğinde bitiyor[isterseniz çok teknik detaylar dahi verebilirim], orta vadede ki bu 2012-2014 yılları arasını kapsıyor, Anadoluray-Marmaray projelerini örnek gösterebilirim.

Bugün en çok Digiturk seyircisi Galatasaray taraftarından oluşmaktadır. Bunu da ekleyelim anti parantez.

Akatlar gibi salon konusuna ise hiç mi hiç katılamayacağım. Burada siz salondan bahsetmişsiniz ben ise Arena' dan. Buraya gönderdiğim fotoğrafta yine arena olarak belirttim o bölgeyi.. Arena ile kapalı spor salonu arasında bazı farklar var. Birinci fark; arenalar localı ve lüks olurlar. İkinci fark; çok amaçlı olurlar. Üçüncü fark; içerisinde konser ve kongre gibi etkinlikler düzenlenebilir, zira akustiği buna uygundur. Akustiği ayrıca ses mühendisleri tarafından kontrol edilir proje aşamasında. [Stadımızda da bu yapılmıştır. Yani ambians sorunu hiç bir şekilde olmayacaktır]

Daha önceki mesajlara eğer gözattıysanız foruma www.o2world.de örneğini de verdim. Bu arenalar öyle maç günleri değil hergün yaşayan mekanlar.

Rakibimiz 15 binlik arena yaparken, üstelik bunu Ataşehir' de yaparken 5binlik mini salon yapmak, "küçük olsun benim olsun" felsefesine uygun düşüyor. Oysa Galatasaray' ın artık 5binlik mini salonlarla ligde ve Uleb' de birşeyleri hedeflemek yerine, Real Madrid ve Barcelona gibi Eurolig kupasına talip, kendi basketbol şubesi ayrıca yönetilen, sponsor desteği olmasa bile kendi arenası ile kendi kendini kalkındırmış bir duruma gelmesi gerekir.

Geçen gün üniversite kayıt için Tekirdağdan boluya gidicektik babamla.Tabi boluya giderken istanbuldanda geçiyoruz.İster inanın ister inanmayın tekirdağdan istanbula hiç sapmadan otobandan 45 dkya stadın ordaydık inanamadım tekirdağa bu kadar yakın olduğunu.Ulaşım hiç sorun olmıcak bence

Salon ve stadyum kapasitesi haddinden buyuk diyenlere tutucu gozuyle bakmasak... Buyukluk, vizyon gibi kavramlarla seyirci kapasitesinin iliskisi ne kadardır? Ana projenin ayrıntılarıdır bunlar. O2 iyi hoş da Berlin'de maalesef İstanbul, Berlin farkı var. Almanlarla bizi bir tutmayın. Klişe ama dogru.

Olimpiyat Stadı acıkca sapa bir yerdedir. Seyrantepe'yle mukayese kabul etmez, hele orta vadede Seyrantepe-Maslak hattı zaten merkeze kayacak. Ama metro su an için yeterince cozum saglamıyor. Metro hattının kısalıgı ve aktarma problemleri dusunulunce, Mecidiyekoyle ulasım konusunda karsılastırılamaz. Ama orta vadede ulasım sorunu hazmedilir seviyeye getirilir.

Galatasaray taraftarı cok olmakla birlikte İstanbul ozelinde, en dagınık gruptur. Kadıkoyluler, kadıkoy merkezden kozyatagına, bostancıya varan alanda cekirdek gruptur. Orada otururlar, beraber her turlu seyi yaparlar, maç dısında zaten bir sosyal bag olusmustur orada. Kadıkoy hinterlandında maç oncesi gidilecek, içilecek yerler bile bellidir, rituel halini almıştır. Sevgilisiyle, arkadasıyla altıyola, yukarıda saydıgım hattaki yuzlerce cafeden ocakbasına kadar toplanılan yerde maça kadar vakit gecirip, sonra da Saracogluna uzanırlar. Kadıkoy ve F.Bahçe bu anlamda cok farklıdır.

G.saraylılar biri Fatih'ten biri Bahcelievlerden atlar otobuse gelir, organize gruplar dısında F.Bahçelilerin oldugu gibi durak yerleri haliyle yoktur. Cunku G.Saray'ın İstanbul'da semti dogal yasam alanı yok. Ne Şişli ne Taksim Galatasaray'dır. Bu anlamda mekanla bagı kopuktur.

Beşiktaş da F.Bahçe'nin sahip oldugu avantaja sahiptir. Carsı'nın cıkıs noktası da bu ortak mekan ve sosyal birlikteliktir.

G.Saray'lı kendi cevresiyle maça gelir sadece. Taraftar gruplarını degerlendirme dısı tutuyorum. Hele ki stadınız ulasımı zor, cevresinde vakit gecirecek ihtiyac giderecek bir yer olmayan bir yerdeyse, maça gitmek zulum halini alıyor.

Aslantepe alısveris merkezi seklinde dizayn edilecek sanırım, bu acıdan olumlu, ulasım da bahsetmistik, nispeten kolay. Ama yine de F.Bahçe seyirci ortalamalarını ancak yakalayabiliriz. Ucuz bilet işine gireceklerini sanmıyorum. Aynı sey salon için de gecerli. Bu sartlar altında 12,000 kişilik salon ortalama 2,000 kişiye oynarsa ne yapacagız. Kendi elimizle deplasman havası yaratmış olacagız. A.İpekçi, Caferaga'nın bulundugu yerde olsa F.Bahçe her hafta fulle yakın oynar. Ama Z.Burnu'na kimse gidemiyor. Atasehir'de o risk alınır.

A.Comert ve A.Sahenk ortalamaları meydanda bilet(kombine) fiyatları ucuzlatılsa da 7-8 bin ortalamayı bulur muyduk?

Korkum, o kadar guzel bir stayum ve arena inşa edip, içinin boş kalmasıdır. Ne maça gidenin ne oynayanın zevk almamasıdır. zamanında bu ulke 100,000 kişilik stad için yırtınıyordu. Herkes sart diyordu.

Sergi sarayı ayak altı, merkeze yakın ve kucuk bir salondu. Dolması kolaydı. Profil konusunda, ulkenin genel sorunu, cocuk ve genç çok fazla ve göç. 30 yaş ustu izleyici hem ulasım sornundan hem de taraftar profilinden kacıyor gibi, tv bası daha rahat.

Timur Saglam' Alıntı:
Salon ve stadyum kapasitesi haddinden buyuk diyenlere tutucu gozuyle bakmasak... Buyukluk, vizyon gibi kavramlarla seyirci kapasitesinin iliskisi ne kadardır? Ana projenin ayrıntılarıdır bunlar. O2 iyi hoş da Berlin'de maalesef İstanbul, Berlin farkı var. Almanlarla bizi bir tutmayın. Klişe ama dogru.

Olimpiyat Stadı acıkca sapa bir yerdedir. Seyrantepe'yle mukayese kabul etmez, hele orta vadede Seyrantepe-Maslak hattı zaten merkeze kayacak. Ama metro su an için yeterince cozum saglamıyor. Metro hattının kısalıgı ve aktarma problemleri dusunulunce, Mecidiyekoyle ulasım konusunda karsılastırılamaz. Ama orta vadede ulasım sorunu hazmedilir seviyeye getirilir.

Galatasaray taraftarı cok olmakla birlikte İstanbul ozelinde, en dagınık gruptur. Kadıkoyluler, kadıkoy merkezden kozyatagına, bostancıya varan alanda cekirdek gruptur. Orada otururlar, beraber her turlu seyi yaparlar, maç dısında zaten bir sosyal bag olusmustur orada. Kadıkoy hinterlandında maç oncesi gidilecek, içilecek yerler bile bellidir, rituel halini almıştır. Sevgilisiyle, arkadasıyla altıyola, yukarıda saydıgım hattaki yuzlerce cafeden ocakbasına kadar toplanılan yerde maça kadar vakit gecirip, sonra da Saracogluna uzanırlar. Kadıkoy ve F.Bahçe bu anlamda cok farklıdır.

G.saraylılar biri Fatih'ten biri Bahcelievlerden atlar otobuse gelir, organize gruplar dısında F.Bahçelilerin oldugu gibi durak yerleri haliyle yoktur. Cunku G.Saray'ın İstanbul'da semti dogal yasam alanı yok. Ne Şişli ne Taksim Galatasaray'dır. Bu anlamda mekanla bagı kopuktur.

Beşiktaş da F.Bahçe'nin sahip oldugu avantaja sahiptir. Carsı'nın cıkıs noktası da bu ortak mekan ve sosyal birlikteliktir.

G.Saray'lı kendi cevresiyle maça gelir sadece. Taraftar gruplarını degerlendirme dısı tutuyorum. Hele ki stadınız ulasımı zor, cevresinde vakit gecirecek ihtiyac giderecek bir yer olmayan bir yerdeyse, maça gitmek zulum halini alıyor.

Aslantepe alısveris merkezi seklinde dizayn edilecek sanırım, bu acıdan olumlu, ulasım da bahsetmistik, nispeten kolay. Ama yine de F.Bahçe seyirci ortalamalarını ancak yakalayabiliriz. Ucuz bilet işine gireceklerini sanmıyorum. Aynı sey salon için de gecerli. Bu sartlar altında 12,000 kişilik salon ortalama 2,000 kişiye oynarsa ne yapacagız. Kendi elimizle deplasman havası yaratmış olacagız. A.İpekçi, Caferaga'nın bulundugu yerde olsa F.Bahçe her hafta fulle yakın oynar. Ama Z.Burnu'na kimse gidemiyor. Atasehir'de o risk alınır.

A.Comert ve A.Sahenk ortalamaları meydanda bilet(kombine) fiyatları ucuzlatılsa da 7-8 bin ortalamayı bulur muyduk?

Korkum, o kadar guzel bir stayum ve arena inşa edip, içinin boş kalmasıdır. Ne maça gidenin ne oynayanın zevk almamasıdır. zamanında bu ulke 100,000 kişilik stad için yırtınıyordu. Herkes sart diyordu.

Sergi sarayı ayak altı, merkeze yakın ve kucuk bir salondu. Dolması kolaydı. Profil konusunda, ulkenin genel sorunu, cocuk ve genç çok fazla ve göç. 30 yaş ustu izleyici hem ulasım sornundan hem de taraftar profilinden kacıyor gibi, tv bası daha rahat.
O2' yi örnek vermemin sebebi o değildi. O2 şu an full çalışan bir arena. Aslantepe sizin de belirttiğiniz gibi yapılan gökdelenlerle Levent' e benzeyecek. O bölgedeki rezidanslarda oturan insanlar zaten potansiyel olarak arena' nın müşterisidir. Bunun için O2 örneğini verdim. Ayrıca metro Aslantepe' nin tam altına geliyor. Stada mesafesi 200m ki o yolun adı da Aslanlı Yol. Bu metro direkt Taksim metrosuna bağlı. Yani bugün Taksim' den binen kişi stadın nerdeyse içinde inecek. Ulaşım konudunda Mecidiyeköy' le şu an karşılaştırılamaz ancak 2-3 sene sonra Aslantepe daha önce belirttiğim gibi en kolay erişilebilen stadyum olacak. Örnekte vereyim. Bugün Kartal' da oturan bir kişi Anadoluray ile tamamen yer altından 2 aktarma yaparak Aslantepe' de inebilecek. Birinci aktarma Anadoluray-Marmaray kesiştiği köprü hattı, 2. aktarma Yenikapı Ana istasyonu. Toplam süre 35-40dk. Yani dağınık olan Galatasaray' lılar için metro bulunmaz çözüm olacak. Saatte 35.000 kişi metro ile taşınabilecek. İkinci olarak özel araç ile gelenler ya stadın kendi otoparkına girecek ki 3000 araçlık ya da hemen karşısındaki metro anaistasyonuna park edebilecek ki 3500 araçlık bir alanı var onun da. Bundan başka eğer Aslantepe' ye bir arena yapılacak olursa, onun da otoparkı olacaktır.

Siz ritüelden bahsetmişsiniz. Ben de diyorum ki Aslantepe Galatasaray' lılar için bir spor ve eğlence köyü olacaktır eğer arena da yapılırsa. Çünkü şehrin 4 bir yanından gelen taraftarlar bir gününü rahatlıkla Aslantepe' de harcayabilecektir. Zira sadece Aslantepe değil, Aslantepe' nin çevresinde yapılacak olan AVM' leri o bölgede ayrı bir toplantı ortamı oluşturacaktır. Ben arenanın dolması için zaten bir iki öneri de getirdim. Birinci öneri kombineleri birleştirme. Yani 10.000 VIP koltuğu olacak olan stadyumda bu 10.000 kişiye satılacak olan biletleri full kombine olarak chipli kartlara basma. Bu, şu anlama gelir. Stadtan 10.000 adet VIP kombinesi alan aynı zamanda arenadan da 10.000' lik yer almış olur. İkinci aşama kalan 5.000 ise taraftara açılır. İster kombine olarak ister biletli olarak satılır. Stadın yanında arena olacağı için doğal olarak zaten kombinelere yoğun ilgi olacaktır. Arena' yı 10.000 ve 5.000 olarak 2 katlı düşündüğümüzde, 10.000' lik kısım komple kombine gideceği için maçlarda bir sıkıntı olmaz. 5000' lik kısım ise zaten taraftar grupları tarafından rahatça doldurulur.

Bunun getirisi şu olur. VIP' lerden elde edilen gelirin örneğin 1000$'lık kısmı basketbola ayrılır. Ortalama 5000-6000bin$ olacağı bilinen VIP koltukları böylece basketbola inanılmaz katkı yaparlar.

Burada amaç sadece rakibi boğup yoketmek değil, amaç o arenaya ailesi ile gelebilecek insanları buna özendirmek. 30 yaşüstü insanlardan bahsetmişsiniz. Bu insanların büyük çoğunluğu aile sahibi. Bu insanları getirmenin yolu, öncelikle komplekse ulaşımın sorunsuz olması, güvenlik, konforlu ortam ve eğlencedir. Kulüp bu tip insanları tekrar arenaya da stada da çekebilir. Zaten 52 binlik stad yapmanın mantığı; "benim 15 bin seyircim vardı, eh 30 binlik yapayım bir modern stad, modern diye 3-5 bin daha gelir kombine sayım artar" değildir. 52 binlik stad başta prestijdir, stada "aile" getireceğim demektir, her insan satın aldığı yere oturacaktır demektir(buna kale arkaları dahil).

Schalke örneği vereyim. Schalke Almanya' da öyle aman aman taraftarı olan bir kulüp değildi. Üstelik seyirci sayısı da azdı. Ama Veltins Arena diye bir şaheser yarattılar. Ne oldu biliyor musunuz? Şu an 10.000 kişi sıra bekliyor kombine için. Stad 52 bin kişilik stad. O yüzden mevcut seyirci sayınıza bakıp, stada bu kadar kişi gelmez demek yanlıştır. Yeni stada ASY stadına gelen mevcut taraftar profilinden belki 10 bin kişilik bir katkı olur, ancak esas katkı ailesiyle birlikte maça gelen taraftar kitlesinden olacaktır. Stadın yanında bir arenanın olması arenaya talebi de artıracaktır. Bu 2 yapı birbirlerinin seyirci katalizörü olacaktır.

Ayrıca arenayı sadece Galatasaray' lılar da kullanmayacak. Bugün orada başka takımın taraftarları da konserler için mutlaka gelecektir. Konserlerin Spor kompleksi içindeki bir arenada yapılıyor olması Galatasaray' ın marka değerini de artıracaktır. Yurtdışından İstanbul' a bir sanatçı bir grup geldiğinde ilk akla gelen merkez Aslantepe olacaktır. Zira hem stad hem de arena konserlere uygun olacaktır. Düşünün stadımızın akustiği konserler için proje aşamasında hesaplandı. Kış konserleri stadta pekala yapılabilir durumda artık. [Kapatın üstünü, yapın konserinizi] Aynı durumda olacak bir arenayı da yanı başında düşünün. Bütün bunların sağlayacağı yarar 5000 kişilik mini salonla sağlanır mı sizce? İşin bir de ekonomi yönü var.

Bir 5.000 kişilik mini salon basketbol ve en fazla voleybola 1-2 saat hizmet verir, bir de içinde antreman yapılır belki o kadar.

5000 kişilik salon programı

-basket antremanı
-Voleybol maçı
-Basketbol maçı

15.000 kişilik arena programı

yukarıdakilere ilave olarak

-konserler
-kongreler
-futbol deplasman maçlarının dev ekranda gösterimi
-gösteri sanatları(tiyatro vb.leri)

Gelirlerine bakalım:

Mini salon:

Sadece maç bilet geliri

Arena:

Otopark gelirleri
restaurant gelirleri
loca gelirleri
konser, kongre,gösteri gelirleri
GS marka değerinin artması
Uluslararası tanınırlık
Arena İsim hakkı gelirleri
tribün isim hakkı gelirleri
loca isim hakkı gelirleri
merchandising gelirleri[ek olarak]

Daha çok sayabilirim.

Son olarak Ataşehir' de o risk alınır demişsiniz. Halbuki Kadıköy-Ataşehir arası Mecidiyeköy-Aslantepe arasından çok daha sorunlu. Onlar oraya gidebiliyorsa ve oraya 15.000' lik arena yapıyorlarsa, biz de Aslantepe' ye 15.000' lik arenamızı rahatlıkla yaparız.

Metin abi %100 bütün söylediklerine katılıyorum.Yazıkların Gs Dergisinde makale olur abi.Çok güzel anlatmışsın.Hepsi benimde aklımdan geçiyodu ama senin kadar güzel yazamazdım.

Metin Bey o şekilde 10000 kombine dağıtılsa bilse,VIPlerin hepsinin maça gideceğine inanmıyorum.Belki ciddi indirimler ya da çeşitli öncelikler yapılabilir basketbol kombinelerinde;ancak hem futbol hem basketbol için aynı kombineyi satmak sizin istediğiniz gibi büyük bir salonda çok ciddi seyirci baskısı sıkıntısı doğuracaktır.

Sevgili Metin KURUÇAY'a bu konuya verdiği önem hasebiyle teşekkür ediyorum.

Stad ve kapalı spor kompleksi her yıl yapılan birşey olmadığı için, yapılacak olan yapıları 30-40 yıl sonra da kullanabilir kılacak şekilde projelendirmek gerekiyor.

Bugünün şartlarında 5 bin kişilik bir salon ve 30 bin kişilik bir stad yapılırsa Galatasaray gelecekte sittin sene büyüyemez. "Nasıl olsa dolduramıyoruz (!)" diyerek bu işler yürümez. Galatasaray'ın hedefi ekonomik olarak büyümek ve uluslararası kupalarda başarılı olup, Dünya'nın en iyi on kulübü arasına girmekse, ki öyle; küçük düşünerek bu hedefe ulaşmak mümkün değildir.

Gerekli organizasyonlar yapıldığında, 52.500 kapasiteli stad doldurulur. Hatta gün gelir, "60.000 kişilik yapsaydık!" denilir... Bunlar ütopya değil. Çok amaçlı spor kompleksleri içlerinde birçok işletme barındırdığından ötürü her gün canlıdır. Yapılmakta olan stadın ailelere yönelik olması bugünkü seyirci profilini büyük ölçüde değiştireceği için stadyumdaki taraftar sayısı katlanacaktır.

F.bahçe, stadını revize etmeden evvel her maçını tam kapasite mi oynuyordu? Fenerbahçe Stadı 21.500 seyirci kapasiteli iken, 15.000 kişi ortalamayla oynadığı periyotlar vardı. Şimdi 30.000 kombine satıyorlar!...

Salon konusunda F.bahçe 15.000 kişilik arena yapmayı planlıyorsa, bizim taraftarımızın 5000'lerde gezmesi F.bahçe'nin büyüklüğünü peşinen kabül etmesi demektir. Durum böyle olursa "maça giden" Galatasaray taraftarı F.bahçe deplasmanında eziklik yaşamaz mı?! Adamlar, NBA'in bir ayağının Türkiye'de olma ihtimalini ve Euroleague final-four'larını düşünürek 15.000 kişilik arena yapacak. Hedefleri büyük! Galatasaray daha büyük olmak için, en az onlar kadar büyük hedefler koymak zorunda!

Şu an F.bahçe Ülker maçlarını bizden daha fazla seyirciye oynamıyor. Buna rağmen 15.000 kişilik arena peşindeler. Neden?... Diyerek, uzun uzun düşünmek lazım!..

Galatasaray, neden birgün kendi sahasında oynanan bir final-four'da Euroleague şampiyonu olmasın? Olabilmek için uzun vadeli düşünmek ve bu şartların oluşması için zemin hazırlamak gerekiyor.

Tesisleşme uzun vadeli planlarda çok önemli...

Elimizde böyle bir fırsat varken bence en iyisi yapılmalı zaten stad bittiğinde ben en az 2 sene her maçta full çekeriz diye düşünüyorum.Bu taraftarın kaç yıllık stad hasreti olduğunu herkes biliyor ki zaten yönetimde locaları 5 senelik satmayı planlıyor.Kombinelerde belki 2 senelik olur.Bide şunu göstereyim dedim

Oftaşspor maçına 300 bin bilet talebi
8 Mayıs 2008 Perşembe, 21:56 SPOR

Galatasaray'ın, Gençlerbirliği OFTAŞ Spor ile yapacağı Turkcell Süper Lig'deki son maçı için, 300 bin kişinin bilet talebinde bulunduğu bildirildi.

Kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, bu sabah Biletix'ten satışa çıkarılan biletlere 300 binin üzerinde talep olduğu, 23 bin kapasiteli Ali Sami Yen Stadı'nda maç için satışa çıkarılan yaklaşık 17 bin biletin ise kısa zamanda tükendiği ve aşırı yoğunluktan, Biletix'in satış sisteminin kısa sürede kilitlendiği kaydedildi.

Taraftarlara, gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle teşekkür edilirken, şöyle denildi:

''Galatasaray'ımızı lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarında, bilet sıkıntısı yaşamadan bir sezon boyunca takip etmenin en kolay ve en uygun yolu, kombine bilet uygulamasından yararlanmaktır. Takımımızın 2008-09 sezonu kombine bilet satışları 30 Nisan'dan bu yana devam etmektedir. Yoğun ilgi gören kombine satışlarımızda yerinizi şimdiden almanızı öneriyoruz.''

Diyceksiniz son maç şampiyonluk maçı biliyorum şampiyonluk maçı ama bu taraftardaki bu heycan olduktan sonra stad bitsin kombineler 2 hafta sürmez bitmesi.Çok kişi dışarda kalıcak araya aracı sokmaya çalışcak kombine almak için gün gelir görürsek metin abiye hak vereceksiniz.

Metin Abi ve Ahmed Salih Abi gerçekten çok iyi değinmişler konuya. Artık hedefler büyükse bu doğrultuda hamleler ve planlamalar yapmak gerekli. Küçük olsun bizim olsun mantığıyla büyük gelişmeler kaydetmek hayalden öteye gidemez. İlk önce insanların geleceği iyi vakit geçirebileceği iyi bir alan yaratmak gerekir. Yani insanları çekecek bir potansiyele ulaşmak gerekir. Daha sonra da insanları oraya çekecek çalışmaları yapmak gerekir. Metin Abi'nin de dediği gibi ulaşım konusunda pek bir sıkıntı olmayacaktır. Zira birden çok yolla stada ulaşım rahat bir şekilde sağlanacaktır. Çeşitli yerlerden insanlar dağınık şekilde gelebileceklerdir. Basketbol ve Futbol maçlarının aynı güne rastladığı bir tam günü orada keyif ve zevk içinde geçirebileceklerdir. Bu insanları oraya cezbedicektir. Aileler çekinmeden oraya geleceklerdir. Bunların dışında konserler ve kongreler gibi daha bir çok organizasyon ile hem tam bir ''merkez'' olacak hem de gelir kapıları sonuna kadar açılacaktır. Bu yüzden önümüzdeki birkaç seneyi düşünerek 30000 kişilik, 5.000 kişil yerler yapmaktansa ileriyi ve orayı nasıl dolduracağını, maddi gelirleri, hedefleri düşünerek daha büyük projeler yapmak yerindedir...

bugünki fanatik gazetesinde aslantepenin yanındaki boş araziya 10000 kişilik basketbol salonu yapılacağı söyleniyor.2010 kadar bitirip avrupa kupasında kullanılacakmış..bence ii haber ama orda da kombine rezaleti olursa salon hiçbir işe yaramaz....

5000 kişilik salon yapılacaksa hiç yapılmasın böyle devam edelim zaten salon yapılacaksa en az 10000 kişilik olur hem eurolig şartları düşünülür hem de boşu boşuna 5000 kişilik salon yapılmaz salon yapılacaksa bence abdi ipekçi gibi değil de rakibi daha fazla baskı altına alabileceğimiz bir yer yapılmalı tribünler sahaya biraz dik olmalı

Aslantepe'ye dev salon 08.Eylül.2008

7_228597_aslan_414_232.jpg

Galatasaray´da, 10 bin kişilik basketbol salonu için düğmeye basıldı.

Dünya Kupası için
Üst üste alınan radikal kararlarla, Galatasaray?ı dünya kulübü haline getirmeyi amaçlayan Sarı-Kırmızılı yönetim, bu kez de dev bir basketbol salonu için düğmeye bastı. Aslantepe?de inşaatı süren Ali Sami Yen Spor Kompleksi?nin projesinde yer almayan, ancak futbol sahasının hemen yanında bulunan boşluğun kullanılmasıyla başlanacak olan 10 bin kişilik salon yapımının 2010?a yetiştirilmesi hedefleniyor. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası Türkiye?de oynanacak.

Stat da şekillendi
Diğer taraftan Türk Telekom?ın 10 yıl boyunca isim hakkını satın aldığı Aslantepe Stadı da her geçen gün biraz daha yükseliyor. Özellikle otopark katlarında büyük aşama kaydedilirken, stat iyice belirgin hale geldi. Tribünlerin inşaa edileceği zemin bölgesinin betonlarının yarısından fazlası dökülmüş durumda. Şu sıralarda kazıklar çakılıyor, tamamlanan garaj üstünden yavaş yavaş tribünler şekillendiriliyor. Proje, hedeflenen yörüngede yoluna tüm hızla devam ediyor. l Raşit ALTUN

http://fanatik.ekolay.net/fanatik/index ... eId=114833

Bu haberden sonra bize düşen, artık bu arenayı 15 binlik ve localı halde kulüpten istemektir.

15 bin ile 10 bin arasında taraftar açısından sıkıntı olmaz. Zira Arenaların en büyük özelliklerinden biri şu dur:

Diyelim ki 10 bin taraftarınız var. O zaman ilk kat 10 bin kişilik olacağından bütün taraftarı alta alıp üst katı karartabiliyorsunuz.

Diyelim büyük bir maçımız var o zaman üst katı da devreye alıp 15 bin kişi ile oynayabiliyorsunuz. 15 bin rakamının önemi ise şu: Finalleri bu salonda oynatabilirsiniz.

Bu yapılacak salon, localı olarak yapılır ve koltuklarından klima sistemine, sahaya yakınlığından diğer aktivitelerin yapılmasına kadar bazı şeylere dikkat edilirse, o zaman sadece salon olmakla kalmaz, aynı zamanda kulüp için çok ciddi gelir kalemi olur. Ki burdan gelen gelirlerin sadece basketbol için harcandığını bir düşünün...

Ersin Çelik' Alıntı:
bugünki fanatik gazetesinde aslantepenin yanındaki boş araziya 10000 kişilik basketbol salonu yapılacağı söyleniyor.2010 kadar bitirip avrupa kupasında kullanılacakmış..bence ii haber ama orda da kombine rezaleti olursa salon hiçbir işe yaramaz....

Ersin Bey,

Kulübün üzerinde uzun süredir çalıştığı bir çipli kombine taraftar kart projesi var. Bu proje için stad ve salon inşaatlarının bitimi bekleniyor. Bittiğinde ise artık taraftar web sitesinden işlemlerini halledecek. Hiç bir sıkıntı kalmayacak. Biraz sabredelim, çok güzel şeyler olacak...

galatasaray adnan polatla birlikte büyük bi atılımın icersine girdi bizim yapmamız gereken salon veya statları herzaman icin doldurmak ve takımımıza sahip cıkmaktır.

Metin abi bu haberin doğruluk payı ne kadar bir bilgin varmı temennimiz tabiki yapılması ama biliyosunki türk basınında yazılanlar sadece çok satmak için yani tamamen DUYGUSAL

Millî takımın Belçika'da oynadığı salon da güzeldi hani. Acaba kaç kişilikti bence örnek alınabilir eğer gerçek bir arena yapılmayacaksa.