Beko Basketbol Ligi 2012-2013 Sezonu

Takımımızın Antalya Büyükşehir Belediye takımını 93-57 yenmesiyle başlayan Beko Basketbol Ligi'ndeki tüm karşılaşmaları, durumları, hareketleri burada değerlendirelim.
 
Beko Basketbol Ligi'nin ilk haftasında Fenerbahçe Ülker deplasmanda Erdemir'i 83-78 mağlup etti. Fenerbahçe Ülker'de 20 sayıyla oynayan Oğuz Savaş maçın yıldızı olurken, ev sahibi ekipte Melih Mahmutoğlu'nun 17 sayısı takımı adına yeterli olmadı.

Maça pota altında çok iyi başlayan Erdemir özellikle Asım Pars'ın üst üste sayılarıyla ilk periyotta farkı bir ara altıya kadar çıkardı(12-6). Periyot ortasında Aldığı moladan sonra toparlanan Fenerbahçe Ülker Ömer Onan ve Oğuz Savaş ile periyodun sonlarına doğru oyunda kontrolü eline aldı ve ilk periyodu 23-19 önde kapadı.

Maçın ikinci periyodu ise karşılıklı sayılarla geçti. Erdemir, Gerrard Henderson'ın dış şut isabetlerine, Fenerbahçe Ülker Bo McCalebb ile karşılık verdi. McCalebb bu periyotta bulduğu 8 sayıyı da faul çizgisinden üretti. Çekişmeli geçen periyot, 43-41 Fenerbahçe Ülker'in üstünlüğüyle sona erdi.

Üçüncü periyotta sahaya ağırlığını koyan isim Erdemirli oyuncu Melih Mahmutoğlu oldu. Bu periyotta toplam 11 sayı üreten Melih, Fenerbahçe Ülker'in farkı açmasına izin vermedi ve 3. periyot 62-58 Fenerbahçe Ülker üstünlüğüyle sona erdi.

Son periyoda daha etkili başlayan takım Erdemir oldu. Ev sahibi ekip maçın bitmesine 8 dakika 54 saniye kala Nusret Yıldırım'ın üç sayılık isabetiyle 66-64 öne geçti. Oyunun temposunu kontrolü altında tutan Erdemir maçın bitmesine yaklaşık 6 dakika kala ise Sean Marshall'ın smacıyla durumu 72-66 yaptı ve farkı altıya çıkardı. Maçın sonlarına doğru savunmasını sertleştiren ve farkı indiren Fenerbahçe Ülker, maçın bitimine 2 dakika kala Oğuz'un üst üste üç hücumdaki toplam 6 sayısıyla skoru lehine 79-75 yaptı ve rahatladı.

Kalan bölümde yakaladığı skor avantajını iyi koruyan Fenerbahçe Ülker mücadeleden 83-78 galip ayrıldı.
 
Belki sezon başı olduğu için konuşması erken olabilir ama Bo dışındaki diğer tüm yabancılarının istikrar sorunu yaşayacağını düşünüyorum. Oğuz sezona iyi başladı ve bugün maçı kazandıran adam oldu lakin bu kadro Oğuz'un eline bakacaksa işleri çok zor. Zira istikrarsızlık deyince akla gelen ilk isimlerden biri de Oğuz olmuştur her zaman. Bu arada Erdemir de beklediğimden iyi oynadı ama son dakikalarda batırdılar haliyle.
 
FBÜ'nün yolu bize göre çok uzun.Seçilen yapıların da bunda etkisi büyük elbette.
Erdemir genç kadrosuyla,dar rotasyonuyla müthiş mücadele etti.6 dakika kala 72-66'yı buldular ama akabinde yorgunluk ve maç sonu oynama kültürü devreye girdi.FBÜ Oğuz'u hatırlamadan önce onlar Henderson'ı unutmasalar,75-71'ken ve sonraki pozisyonda bitirebilecekleri iki driveda top girmek istese kazanırlardı.Sonu keyifli olmasa da Rusça yüzünden evde kalmak zorunda hissettiğim bu güzel Pazar gününde sağlam bir maç izlettiler,sağolsunlar.
Bu arada Erdemir'in yabancıları kendimi bildim bileli iç sahada müthiş yüzdeli atıyorlar.Takım beğenilmemişti ama gelenek sürecek gibi gözüküyor.
 
Maçın adamı aldırdığı fauller neticesinde dar rotasyonlu Erdemir'i tamamen faul problemine sokan McCaleb oldu bence. Sadece atmış olduğu serbest atış sayısı 12 adet ve yüzde yüzle; toplam aldırdığı faulleri sayamadım... Bunun yanında Oğuz fizik olarak rakip pota altında üstün kalınca maç sonunda belki de Fb Ülker haketmediği bir galibiyet aldı. Ancak konu Oğuz'ken atlanılmaması gereken husus, Ömer Onan'la birlikte bugün sürekli abartılı faul göstermeleri oldu. Zor tahammül ettiğimiz Ömer yeterken, Oğuz da buna sürekli başvurduğunda maç izlenmez hale geliyor. Fb Ülker ile ilgili son olarak eğer savunması bu kadar zayıf kalır ve her gelen geçenin pota altına girmesine izin verirse ligdeki sıralaması geçen seneden çok farklı olmayabilir.

Erdemir aslında son periyoda istediği gibi geldi, Fb Ülkeri çok da uyandırmadan. Ancak son periyotta öne geçmiş olmasına rağmen özellikle yerli oyuncuların kaçırdığı basit turnikeler, Melih çok iyi ritm tutturmuşken 4.faulünü alması, rakibin kafa olarak bittiği anda farkı daha fazla açıp maçı koparmasına engel oldu. Bir de buna pota altı zafiyeti eklenince belki de şanssızlık kaçınılmaz oldu. Asım çok erken faul problemine girdi. Pota altı tek yabancısı Balazic çok etkisizdi, yakaladığı basit şutları da cömertçe harcadı. Ancak belki de en az beklentili Nusret hem hücumda hem savunmada olağanüstü mücadele sergiledi. Emre Bayav sakat olsun olmasın fark etmez, Erdemir'in sezonu bu pota altı ile devam ettirmesi kendileri adına çok zor olur.
 
Beşiktaş geçen sezonki görüntümüze pek çok ögesiyle acayip benziyor.Telekom final oynayan kadrodan beri ilk kez sempatik geldi bana.Dee Brown-İpekçi-son top üçlüsü yine olumsuz sonuç doğurdu.
 
Bu Oğuz malı evrim geçirdi galiba bu sene, anlamadım. Bu herifin müthiş bi balı da var, zor pozisyonlarda yanlış şutları bile sayı oluyor. Yine öyle olmuştur muhtemelen.
 
Oğuz hücum konusunda avrupada sayılı oyunculardandır bence. Uygun yerde top indirirsen sayı yapma ihtimali çok yüksek, onun sorunu savunmayla alakalı.
 
Adını hatırlayamadığım yabancı bir şutörü var.Çok temiz şut atıyor.

Jon Diebler. :) NCAA tarihinin en iyi 20 üçlükçüsünden biri. Bir maçta üst üste 10 tane üçlük isabetiyle bu alanda rekor sahibi olması lazım. Eskiden Youtube'da bu adamın videolarını açar izlerdim. Geçen sezon Panionios'ta çok iyi bir sezon geçirmişti. Tam bir görev adamı, sisteme hep sadık kalır ve zorlamaz. Daha iyi bir Avrupa takımına gitmesini beklerken Karşıyaka'ya gelmesine çok şaşırmıştım. Abartmak gibi olmasın ama gerçekten şu anda yeryüzündeki en sağlam şutörlerden biridir. Kaderin cilvesi belki onu da Karşıyaka macerasından alıp bir gün Gary Neal gibi önemli yerlere getirebilir ilerleyen yıllarda.
 
İlkana acıyorum cidden bizden kaçıp rahat oynarım diye fenere kaçtı Andersen'in berbat oynadığı maçlarda oynayamıyor 7 dk süre almış Ted karşısında....Antremana sertlik getirip Havlu sallasın diye alındı sanırım...
U.Olimpija= 3DK
Erdemir =9dk
Ted =7 dk
Hedef 2 yıl sonra NBA???!!!
 
Erdal Bibo oyunun genelinde fena oynamadı ama şikenin cezasız olduğu bir ülkede kimse kimseye ''o kadar da değil'' diyemez,tüm komplo teorileri haklıdır.Woodside'ın top kaybından sonra çizgide sorun yaşayan Bogdanovic'i geriden savunarak verdi maçı TED.Kalan kısımda olanlar görünen köydü.
 

Üst