BSL 1. Hafta | Galatasaray 81-72 Best Balıkesir

Tyus'ın performansı sevindirdi. Kendi açımdan kağıt üstünde isimlere baktığımda burun kıvırdığım biri olduğunu itiraf etmem gerek. Umarım böyle devam eder.

Pleiss ve Russ Smith kötülerdi. Pleiss transferine çok sevinmiştim, yukarıda bir arkadaşın dediği gibi atanamayan duşan cantekin görüntüsü vardı ancak toparlayacağını düşünüyorum. Biraz da doğru yerde-doğru zamanda topla buluşması ve pas açılarında
takım arkadaşlarına alışması lazım. Laboral zamanında çok iyi içerden bitiren, ortalama üstü pasor hatta orta-dış şutlarıyla etkili olduğunu hatırlıyorum. Uzun rotasyonuna Thompson'ı da bir şekilde dahil etmesi gerek hocanın. Russ Smith konusunda ise şahsen karamsarım, kapalı kutu.

Cska maçını ilk haftadan oynamaya avantaj gözüyle de bakabiliriz. En formda zamanımız olsa bile yenilmemiz olası bir rakip, uzun tabloda Cska'dan alınacak mağlubiyet çok üzmez. Ancak maçtan erken kopmamamız lazım. Son çeyrekte maçın içinde olmamız, maçın bir yerinde kazanabileceğimizi hissetmemiz takıma özgüven katacaktır, yenilsek bile. Artık taraftarın itmesiyle mi ekstra performansla mı olur bilmiyorum bir şekilde maçta kalalım.

Valla açıp bakarsanız bir ara forumda Lasme'ye partner oyuncu önerileri vardı.O zaman Tyus çok iyi gider siz ne düşünüyorsunuz dediğim de 2-3 arkadaş olumsuz yorumlar yazmıştı.Lasme sonrası işler çok değişti.Tyus bu performansı genele yayacaktır ama EL arenasında yeterli olur mu derseniz ben pek olumlu düşünemiyorum.O zaman benim gözümde Tyus rotasyondan gelip enerji katacak bir oyuncuyken şimdi direk pivot oynayacak.Diğer uzunlardan destek gelmezse orada da sıkıntı çekeriz.Chuck Davis-Lasme-Tyus harika olurmuş ama kısmet

İzlediğimiz Galatasaray gerçek potansiyelinin yarısına bile yaklaşamadı. Hoca bu maçı kazanacak şekilde ama defoların da görülmesi için oynattı. Tibor sayı anlamında katkı verecektir fakat savunmada çok büyük bir açık yaratıyor. 2.21'lik adam pota altında adeta görünmez oluyor savunmada. Bu sorunu Euroleage'de Deon ile çözeriz diye düşünüyorum ki zaten hoca da aynı şeyi söyledi.

En büyük soru işaretimiz ise oyun kurucu pozisyonu. Russ ve Dentmont en çok umut bağlanan transferlerdi. Başlangıç itibariyle ortada yoktular. Dentmont'ın Euroleage'de büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Top kayıplarının azalmasına da yardımcı olacaktır. Russ Smith'de güçlü bir taraftar desteği altında coşabilme potansiyeline sahip.

Ben çoğunun aksine CSKA maçından ümitliyim. Bu arada Austin Daye takıma ısınıyor.

Bugün maç bizim açımızdan hazırlık maçı mantığıyla oynandı.Hazırlık maçı mantığından kastım; doğru beşleri yakaladığımız dönemlerde dahi oyuncu değişiklikleri geldi ve tutmayan oyuncular üzerinde ısrar edildi.Hatta, maç sonundaki en önemli hücumlarımızdan birinde, koçun ısrarla bağırak Pleiss üzerinden oynayın seslerini duydum, daha sıcak eller olmasına rağmen. Rakipler sertleştikçe, o gün özelinde, hazır oyuncularla, kadro daraltılarak oynanacaktır. Özetle, bu maça bakarak takım ve oyuncular için kesin yorumlar yapılması doğru değil.11 yeni oyuncuyla uyum yakalamak ciddi bir süre ister. 3*5 maç oynayarak, Diebler, Pleiss gibi topa gitmeyip topu isteyen oyunculardan tatmin edici verim alınması çok zor.

Rakibi beğenmedim oldukça zayıf bir takım olarak gördüm ama yine de çok ölçü olmasa da , Emir ,Sinan, Göksenin ve Tyus'u (çok ısrarla gelmesini istediğim) çok beğendim. Daye'de yine kalitesini belli etti. Savunmada da iyi olmamasına rağmen Erceg'le falan mukayese edilmeyeceğini tekrar görmüş olduk.

CSKA maçı düşünülerek , endişe edilmesi oldukça anlaşılır.Karşımızda , üst düzey mücadeleler anlamında oturmuş, Eurolegue şampiyonu var. Şölen havasında bu maçlardan keyif almaya çalışmak lazım. Bunca yıllık maceraların ardından, taraftar olarak bu noktaya evrilmemiz şart.

Bugün maç bizim açımızdan hazırlık maçı mantığıyla oynandı.Hazırlık maçı mantığından kastım; doğru beşleri yakaladığımız dönemlerde dahi oyuncu değişiklikleri geldi ve tutmayan oyuncular üzerinde ısrar edildi.Hatta, maç sonundaki en önemli hücumlarımızdan birinde, koçun ısrarla bağırak Pleiss üzerinden oynayın seslerini duydum, daha sıcak eller olmasına rağmen. Rakipler sertleştikçe, o gün özelinde, hazır oyuncularla, kadro daraltılarak oynanacaktır. Özetle, bu maça bakarak takım ve oyuncular için kesin yorumlar yapılması doğru değil.11 yeni oyuncuyla uyum yakalamak ciddi bir süre ister. 3*5 maç oynayarak, Diebler, Pleiss gibi topa gitmeyip topu isteyen oyunculardan tatmin edici verim alınması çok zor.

Rakibi beğenmedim oldukça zayıf bir takım olarak gördüm ama yine de çok ölçü olmasa da , Emir ,Sinan, Göksenin ve Tyus'u (çok ısrarla gelmesini istediğim) çok beğendim. Daye'de yine kalitesini belli etti. Savunmada da iyi olmamasına rağmen Erceg'le falan mukayese edilmeyeceğini tekrar görmüş olduk.

CSKA maçı düşünülerek , endişe edilmesi oldukça anlaşılır.Karşımızda , üst düzey mücadeleler anlamında oturmuş, Eurolegue şampiyonu var. Şölen havasında bu maçlardan keyif almaya çalışmak lazım. Bunca yıllık maceraların ardından, taraftar olarak bu noktaya evrilmemiz şart.

Böyle yapıcı ve realist yorumlar görmek beni bu foruma bağlayan şey. Teşekkürler yazı için.

Kendi görüşlerime gelince geçen sezonu takip eden arkadaşlar bilir Eric ne kadar zorlandı ilk zamanlar. Sonra Mvp oldu. Daha sezonun ilk maçını oynadık arkadaşlar. Emirle sinanın uyumunu Tyus'un katkısını Daye'in kalitesini konuşmak varken nedir bu karamsarlık. Her maç her hücum bu takım yavaş yavaş oturacaktır. Elimizde Sinan Micov Tyus Emir ve Daye gibi sisteme uyum sağlamış oyuncular var şu an için. Diğerleride yavaş yavaş adapte olacaktır. Ense karartmaya hiç lüzum yok. Son topa kadar savaşmaya devam.

Ben biraz daha gerçekçi yazacagım direk düşündüklerimi..

Russ smith ve emir preldzic cok dengesizler, bunu sezon içinde yaşayacagız ama gün gelecek maç alacklar gün gelecek kaybettirecekler.. Dentmonu mutlaka kazanmalıyız diyorum ben..

Daye bu seneki en iyi transferimiz, yetenek ve kalite akıyor resmen..

Pleiss savunma acısından böyle olacagını daha ilk alındıgında söylüyordum, herkes havalara ucarken. Ayaklar yavas ve güçsüz ama hucum olarak cok yetenekli, günümüz basketbolunda pleiss ile savunma olayı baya zor olacak.

Tyus ve dentmon olmazsa olmazımız olacaktır demiştim, daha ilk hazırlık maçında.. Hala aynı düşünüyorum. Tyus çıkınca ritm kaybedicez..

İlk galibiyetimiz hayırlı olsun, ben zaman içinde izlemekten keyif alacagımız bir takım bekliyorum ama su para sorunları, ödeme muhabbetleri olmasın artık.. O durumda herşey kötüye gdiiyor.

Preldzic bu senenin piyangosu, özellikle lig için ilaç gibi geldi... Smith ve Pleiss'ı kaybetme lüksümüz yok. Oynatarak güven aşılamalıyız. Ayrıca Dentmon bir an önce takıma adapte edilmeli. Tyus'a nazar değmesin...Daye daha faydalı olacak ilerleyen zamanlarda. Diebler'a pozisyon hazırlayacak oyunlar üretmeliyiz. Sinan, Göksenin iyi oynadılar. Micov da 1-2 haftaya kendine gelir.

Çoğu arkadaşın dediği gibi hazırlık maçı kıvamında oynadık maçı. Hoca bolca rotasyon yaptı. Hata yapanı direk çıkardı falan. Cska maçında böyle olmayacaktır. Değinmek istediğim bir kaç konu var.

Hocanın Dentmon ile bir alıp veremediği var çözemedim. Hazırlık maçlarında da kullanmadı pek. Bugünde kadroda yoktu. Halbuki ana skorerimiz olması gereken oyuncu Dentmon. Cska maçında 20+ dakika alırsa iyice kafam karışacak.

Russ konusunda çok katı hoca ama bu şekilde oyuncuyu kaybetme ihtimali çok fazla. Herkes Mccollum gibi ağır işçi değil. Oyundan alabilir ama en ufak bir şeyde çıkartıp yüzüne hiç bakmaması falan hocanın sevmediğim özelliklerinden. Aynı şeyi genç oyunculara da çok fazla yapıyor. Ege en ufak hatasında oyundan çıkıyor her seferinde. Ama örneğin Sinan istediği kadar hata yapma lüksüne sahip oluyor. Bu tarzını pek sevmiyorum hocanın. Nolan Smith ile bir sorun yaşadı. Aynı şeyleri tekrar yaşamak pek hoş olmaz.

Emir'in katkısı lig şampiyonluğu için baya önemli. Savunmada da baya çabaladı. Dakika ve belli bir sorumluluk verildiğinde her zaman üst düzey oynuyor zaten. Ama verilen sorumluluğu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Çok fazla sorumluluğu üzerine yıktığınızda saçmalarken, rol oyuncusu moduna geçtiğinde ise tamamen kayboluyor. Ataman bu konuda baya iyidir. O nedenle Emir çok önemli bir ekleme oldu bence. Emir'in alınması biraz fırsat oldu ama bunu söylemek lazım, Emir'in gelmesi ile Schilb'in dakika bulması iyice zora girdi. Bugün Emir olmasaydı Diebler yerine çok büyük ihtimal ile Schilb kadroda olurdu. Ama Emir, Ataman'ın elini çok rahatlattı bu konuda. Dediğim gibi Emir biraz fırsat transferi olduğu için pek kızamıyorum bu konuda ama Schilb artık biraz zor dakika bulur.

Sinan'ın üzerinde bu kadar fazla yük olması hem Sinan için hem bizim için iyi değil. Saldırı noktalarından biri olduğunda hem kendi verimi artıyor, hem de takımı yukarıya çekiyor. Ama ana oyun yönlendiricisi olduğu zaman performansımız belli bir seviyede kalıyor hep. Burada da yine Dentmon'a geliyoruz.

Pleiss ve Diebler'ı kullanamıyoruz. Özellikle Diebler 3 tane şut kullanmış. Bunun sebebi bence şimdilik geçen seneki top trafiğimizden uzak olmamız. Bugün yaptığımız fazlaca rotasyonun da bunda payı vardır belki. Cska maçında daha derli toplu olabilir takım. Git gide daha iyiye gidecektir. Yine de üst sınırı çok yüksek olmayan bir takımız bu sene bence. Ona göre eleştiri yapmakta fayda var.

Hazırlık döneminde hiçbir takımın yapmadığı kadar fazla maç oynadık ve lig ile beraber de ilk resmi maçımızı da tamamladık. Hazırlık maçlarında bize izlettirdikleri maçlar ile bu maç özellinde tek gerçek bu takım birbirine henüz uyum sağlayamamış ve zamana ihtiyacı olduğu. Bizim gibi sabırsız bir toplumda da dolayısıyla çok fazla eleştireler olabiliyor. Şunu da belirteyim hakaret olmadığı müddetçe eleştiriye hiç bir zaman karşı da değilim. Sonuçta herkes bu takımın daha iyi olmasını istiyor.Ama şunu da unutmayalım basketbolda yol almak ve taşların yerine oturması için de belli bir zaman geçmesi de gerekiyor.

Bugünkü performanslara gelince; Maçta en istekli ve hırslı bulduğum oyuncu Tyus oldu. Geçen sene Lasme de 1 yıl Efes de dinlenerek geçirdi ve bizde kendini bulmuştu. Aynı durum bu yıl da Tyus için geçerli o da 1 yıl dinlenmiş ve basketbolu özlediğini gösterdi. Umarım sezon boyunca bu hırsından bir şey kaybetmez ve de Lasme'yi hiç aratmaz.

Russ Snith konusuna gelince açıkçası onu bu kadar güvenen Ergin hocanın genç oyunculara yaptığı tahammülsüzlüğü yapıp tek hatada kenara alması ve sadece 7 dakika süre vermesini beklemiyordum. Russ biraz farklı bir karakter ve ilerde bir Nolan Smith vakası olur diye de endişelenmiyor değilim. Umarım böyle bir şey tekrar yaşamayız. Bu sene Ergin hocanın oynadığı 2 önemli kumar; Krstic ve Russ. Krstic'i maalesef daha yolun başında kaybetti. 2.'sinin kaybetmemek de bence Russ'dan daha çok Ergin hocanın elinde olacak gibi. Onunla birebir diyaloglar çok fazla yapmak zorunda ve acaba ona o sabrı gösterecek mi? Bakacağız ve göreceğiz

Pleiss konusunda kötü bir günündeydi diyelim şimdilik. Onu oyuna oyunculardan çok Ergin hoca kenardan diğer oyunculara söyleyerek sokmaya çalıştı desek doğru olur. Sadece pota altında top attık ve ikili oyuna pek sokmadık. Hatta 1 defasında Russ içeri girince topu Tibor'un yüzüne doğru attı ve çocuk afalladı resmen.

Micovumuz sakatlıktan döndü ve bugün süre alacağını düşünüyordum zaten. Hoca da tempo kazanması için oynattığını söyledi zaten. Bugün iyi değildi sonuçta önemli bir sakatlık atlattı. Bazı oyuncuların bizde toleransı çok fazladır ve onlara da kızamayız, yüreğimiz elvermez. Micov da onlardan biri ve önemli olan onun tekrar sağlığına kavuşması..

Gerek Ergin hoca gerekse oyuncular bu maçta kötü olduklarını kabul ediyor. Bunları düzeltecek kişiler de yine onlar.. Biz üstümüze düşeni yapıp cska maçıyla desteğimizi vermeye başlayalım da takımı biraz canlandıralım artık.
GALATASARAY'ın adının olduğu her yerde umut vardır.....

Öncelikle herkese merhaba...

Geçen seneden sadece 5 oyuncu barındıran, yeni bir takımız. Schilb yoktu ama geri kalan dört oyuncumuz bıraktıkları yerden devam ediyorlar. Micov çok önemli oyuncu ve sakatlıktan iyi döndüğünü gözlemledim, daha da iyi olacaktır.

Yenilerden;

Tyus'u çok beğendim ama size problemi yaşayabilir. Boyu 3-5 cm daha uzun olsa eşsiz bir pivot olurdu. Sezonun önemli oyuncularından olur. Pleiss tam bir facia idi ve bana Duşan'ı anımsattı. Thompson'un takımda olması, beni bir nebze rahatlatıyor.

Emir iyi ama istikrarsız bir oyuncudur. Bugün çok iyiydi, Ergin Hoca iyi yönetirse potansiyelini açığa çıkarabilir ve takıma da kendisine de seviye atlatır.

Rush Smith biraz hayal kırıklığı yarattı ama özel bir oyuncu olduğu söyleniyor. Umarım beklentileri karşılar, bugün oynamayan Dentmon'dan daha büyük beklentim var şahsen.

Can Korkmaz'ı beğendim, aldığı sürelerde fayda sağlayacaktır.

Daye tam bir kadife bilek, harika bir hücumcu uzun forvet. Erceg'i anımsattı ama çok daha üst düzey olduğunu düşünüyorum. Savunma zafiyeti olsa da takımın en önemli oyuncusu olacağı aşikar.

Diebler, ilk yarıda hatalar yapsa da çok iyi ve güvenilir bir oyuncudur. Takımda üst düzey şutörler olsa da, üzerine özel setler kurulursa, çok fayda sağlarız. Uyum sağladıkça vazgeçilmez olacağını düşünüyorum.

Takım daha hazır değil ve önümüzdeki CSKA maçı çok zor. Açıkçası, yenemesek de çok iyi mücadele bekliyorum.

Ergin hocanın tutumunu beğendim. Oyuncuların hücum performansını neredeyse hiç önemsemiyor, bir şekilde skor bulacağımızın farkında. Ancak savunma kısmında hata affetmiyor. Russ ve Pleiss savunmada adamlarına kolay basket tanıdığı anda kenara aldı.

Savunmayı zorla kafasına sokmaya çalışıyor oyuncuların. Daye durumun farkında. Hücumda atsa da savunma yapması gerektiğini öğrenmiş, geri adım atmıyor. Pleiss ve Smith de bunu öğrenecekler. Öğrenemezlerse kenarda havlu sallarlar.

*Russ Smith Avrupa basketbolu için henüz çok ham. NBDL'de yaptığı gibi drive sonrası bitirişi çok zorluyor, yardım savunmasını okuyarak oynamayı öğrenmesi lazım. Yine de çok potansiyelli oyuncu olduğunu söylememiz gerek 7 dakika sahada kaldı 6 sayısı var... Hoca savunmadaki dalgınlığına ve isteksizliğine çok kızdı. 100% haklı. Hücumda olgunlaşması beklenebilir ama, savunmada kaçak oynama lüksü yok... Onun beklenen seviyeye çıkması Galatasaray için sezon genelinde kritik...

*Austin Daye gayet kaliteli. Hücumda gerçekten çok yönlü ve zeki bir oyuncu. Fiziksel olarak kuvvet eksiği olduğu için post savunmasında zorlanıyor ve ribaundlarda box-out mücadelesinde de sıkıntı yaşıyor. Bugün Balıkesir'in sert ve kalın uzunlarına karşı bu epey gözlemlendi. Buna karşın hızlı ayakları ve uzun kollarıyla açı kapatmayı öğrenirse çok pas arası yapar.

*Emir Preldzic gerçekten piyango bir transfer oldu. Ergin Ataman'la çok iyi bir uyumu var. Takımın oyun zekasını yükseltiyor. Micov formunu yakalayınca takımın kanatları çok daha güçlü olacak.

*Tibor Pleiss henüz hazır değil. Bu adamın geçen sene neredeyse hiç oynamadğını unutmamak gerek. Baskonia ve Barselona'daki seviyesine yaklaşırsa Galatasaray'a kesinlikle hem güç katacak, hem de farklı bir opsiyon sağlayacak.

*Tyus Ataman'ın sisteminde çok parlayacak bir adam. Blokları, smaçlarıyla taraftarı hep ateşleyecektir.

*Jon Diebler net bir görev adamı. Kendisinden beklenti savunmada agresif olması, pozisyonları doğru oynaması ve boş şutları yüksek yüzdeli kullanmasıı. Zaten en iyi yaptığı iş bu... Bugün 2/3 üçlükle oynadı. Takım oturduğunda daha fazla boş şut bulacak ve ceza atışlarıyla daha fazla katkı verecektir. Balıkesir maçındaki 4 top kaybı normal olmayan çok ekstra bir rakam, ona takılmamak lazım.

Sezona galibiyet alarak başlamak önemliydi. Takımın gelişmesi gereken çok yönü var ve eldeki kadro da gayet potansiyelli. Ben bugün Ergin hocanın geniş rotasyon kullanmasından memnun oldum. Tüm oyuncuları sıcak ve diri tutmak önemli... Roller belirginleştikçe takımın ritmi ve düzeni oturacaktır.

Jon diebler ' in ne kadar özel bir parca oldugunu ilerleyen haftalarda görecegiz . Bu yorumda burada dursun . İlerde alintilarim :)

Öncelikle takıma tebrikler. Fenerbahçe'nin kaybettiği bir haftada kazanmak güzel. Saha avantajını mutlaka ele geçirmeliyiz bu sezon.

-R.Smith ve Pleiss oyuna girdikten sonra her defasında oyundan düşmemizi anlayabilmiş değilim. Her iki oyuncumuz için de kötü bir gün oldu, ancak kesinlikle üstünde durmalıyız. Ayrıca Pleiss'ı ikili oyunlarla besleyemedik hiç, hocanın dikkatini çekmiştir umarım.

-Micov'un dönüşü çok güzel. Doğal olarak henüz formda değil ama sezon açılışına yetişmesi bile büyük önem taşıyor.

-Tyus'un sezona böyle enerjik bir giriş yapması çok güzel oldu.

-Emir ve Sinan'ın uyumunu çok beğendim. Maşallah!

-Diebler pozisyon hazırlanınca isabet buluyor. Daha efektif kullanabilmeliyiz.

-Son olarak, CSKA maçında boş koltuk kalmamalı. Herkes maça!

Pleiss geldiğinde halay çekiyorlardı...Ben anlamıyorumdum, anlamamakda ne kadar haklı oldugumu gördüm....

Russ cok dağınık.

Tyus bekledigim gibi savaşıyor.Daye her hareketı kalite ama yumusak yapcak bişi yok.

Geçen sene bir ara Efes ile Tyus ve Dorsey takası yapacaktık, fakat olmadı, keşke olsaymış, hem eurocup'ı daha kolay alırdık hemde ligi lider bitirebilirdik.

Emir çok zeki bir oyuncu, oyunu çok iyi okuyabiliyor, bu sene bizde yeniden doğar umarım.

Takımın zamanla oturacağını düşünüyorum, hele CSKA maçını alırsak (seyircinin de desteğiyle tabi) takım çok iyi bir hava yakalar.