Bugün...

Haberi okuyup telefona sarılınca, burayı es geçmişiz. Böyle anlarda söylenecek pek bir şey yok Burak. Tek tesellimiz acı çekmeden gitmiş olması son yolculuğuna.

Yolculuk demişken, günün ilk saatinde Ankara´ya dönmek için otobüsü beklerken, birisi telefonda konuşuyordu. Umarım bu "adam" bizim otobüste değildir dedim, yanımdaki koltuğun sahibiymiş...

Bugün Fenerlilerin haysiyetsizce salyalarını etrafa saçtığı, bizim ise maalesef başımız önde gezdiğimiz gündür.

Ağlattı kader derler ya, ağlattı Galatasaray...

Herkese çok teşekkür ederim.Sağolun var olun.

bugun Türk Dili sınavında karşımıza çıkan iki soruyu paylaşmak istiyorum sizlere.
Hangilerinin yazılışları doğru diye uzman abilermizden de kısa zamanda cevap bekliyorum :)

Çünkü internette yaptığım araştırmalarda ikisinin de doğru olduğuna kanaat getirdim.

1- a)sağ ol b) baş üstüne 2-a)Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nden b)Türkiye'miz . . .

Burak Barut' Alıntı:
Herkese çok teşekkür ederim.Sağolun var olun.

bugun Türk Dili sınavında karşımıza çıkan iki soruyu paylaşmak istiyorum sizlere.
Hangilerinin yazılışları doğru diye uzman abilermizden de kısa zamanda cevap bekliyorum :)

Çünkü internette yaptığım araştırmalarda ikisinin de doğru olduğuna kanaat getirdim.

1- a)sağ ol b) baş üstüne 2-a)Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'nden b)Türkiye'miz . . .

Elimde bulunan Ortaokul yıllarımda saygıdeğer Türkçe öğretmenimin aldırdığı Türk Dil Kurumu sözlük ve imla kılavuzuna göre;

1. soruda a şıkkı da b şıkkı da doğru cevap

2. soruda a şıkkı doğru cevap

Türkiye'miz

Ümit Yaşar Oğuzcan'ın da bu isimde bi şiiri var olduğunu biliyorum.Benim elimdeli kitaba göre de çoğul ve yapım eklerinden sonra Türkiye gibi isimlerde kesme işareti kullanılmaz.

-miz çekim eki değil mi ? o zaman bence o da doğru olmalı.

Tugay Aktepe' Alıntı:
[quote="Burak Barut":31f9ntwj]Herkese çok teşekkür ederim.Sağolun var olun.

Elimde bulunan Ortaokul yıllarımda saygıdeğer Türkçe öğretmenimin aldırdığı Türk Dil Kurumu sözlük ve imla kılavuzuna göre;

1. soruda a şıkkı da b şıkkı da doğru cevap

2. soruda a şıkkı doğru cevap[/quote:31f9ntwj]

Bide Tugaycım şöyle birşey var.Ortaokul yıllarında aldın ya mesela bizde Türk Dili kitabındaki 3. baskıyla 4. baskıda ki bilgilerin anımsanmayacak kısmı farklı :)

Dil yerinde durmuyor aga.;:)

Burak Barut' Alıntı:
Türkiye'miz

Ümit Yaşar Oğuzcan'ın da bu isimde bi şiiri var olduğunu biliyorum.Benim elimdeli kitaba göre de çoğul ve yapım eklerinden sonra Türkiye gibi isimlerde kesme işareti kullanılmaz.

-miz çekim eki değil mi ? o zaman bence o da doğru olmalı.
Özel isimden türettiğin zaman olmuyor, Burak. Ben böyle biliyorum, ama aklını da karıştırmış olmayayım. Kısacası, Türkiyemiz olacak.

Burak, cidden zorlamış hocanız.

"Sağ ol", "başüstüne", "Rektörlüğünden" (1) ve "Türkiye'miz" (2) olacak doğruları.

TDK öyle diyor en azından. :)

1) UYARI: Kurum, kuruluş, kurul ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığına, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Mavi Köşe Bakkaliyesinden, Gimanın.
2) 1. Aşağıda sıralanan özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır:

...

d. Kıta, deniz, nehir, göl, dağ, boğaz, geçit, yayla; ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, bulvar, cadde, sokak vb. coğrafyayla ilgili yer adları: Asya?nın, Marmara Denizi?nden, Akdeniz?i, Meriç Nehri?ne, Van Gölü?ne, Ağrı Dağı?nın, Çanakkale Boğazı?nın, Zigana Geçidi?nden, Uzunyayla?ya, Türkiye?dir, İç Anadolu?da, Doğu Anadolu?ya, Ankara?ymış, Sungurlu?ya, Ziya Gökalp Bulvarı?ndan, Yıldız Mahallesi?ne, Taksim Meydanı?ndan, Reşat Nuri Sokağı?na.

Bugün sabah Kütüphaneler Haftası kapsamında düzenlenen Afiş Yarışması Sergisini gezdim. Tüm Ankaralılara tavsiye ederim. Pazartesiye kadar Milli Kütüphane Sergi Salonunda 09:00 - 17:00 arasında ücretsiz gezilebilir.

Onur BALCI' Alıntı:
Burak, cidden zorlamış hocanız.

"Sağ ol", "başüstüne", "Rektörlüğünden" (1) ve "Türkiye'miz" (2) olacak doğruları.

TDK öyle diyor en azından. :)

1) UYARI: Kurum, kuruluş, kurul ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığına, Gimanın.
Son örneğe (Gimanın) takıldım...

Benim bildiğim Gima, Genel İhtiyaç Maddeleri AŞ´nin kısaltılmış halidir. Dolayısıyla kısaltmadaki tüm harfler büyük yazılmalı, kısaltmalara gelen ekler de kesme işareti ile ayrılmalıdır. Yanlış mı biliyorum Onur Hoca´m?

Sanırım TDK'de bu işi yapanlar "Gima"yı dilimize yerleşmiş bir sözcük olarak kabul edip tüm harfleri büyük yazmaktansa, küçük yazalım diye uygun görmüşler. Yoksa kısaltmalara gelen ekler ayrı yazılır kesinlikle.

Açıkçası, alıntı yaptığımız yerdeki ekler neden ayrılmıyor, düzgün bir mantık kuramıyorum; çünkü özel isimlere gelen ekler, yapım eki hariç, ayrı yazılmalıdır.

TDK'nin sözlüğüyle anlaşamadığım birkaç nokta var. Orada bulunanlar, bu işin ehilleri olduğu için bilmediğim durumlar vardır diye düşünüyorum.