Re: Koçumuz Cem Akdağ
PRESE KARŞI NE YAPABİLİRİZ?
Antrenörlüğe başladığım yıl, aynı zamanda Galatasaray A takımının kaptanıydım. O yıl kulübün yıldız takımını çalıştırmaya başladım. Head coach olarak sahaya çıktığım ilk maçı sanki dün oynanmış gibi hatırlıyorum, çünkü daha önce antrenmanlarda, hücum olarak çalıştığım düzenlerin hiç birini maç içinde uygulayamamıştım. Rakip takımın yaptığı pres tüm stratejimi bozmuştu. Yaklaşık otuz sene önce, daha ilk maçında, pres karşısında boyunun ölçüsünü alan bir antrenör olarak, bu konunun önemini hiçbir zaman unutmadım. Tüm çalıştığım takımlarda, daha önceden, her ne kadar prese karşı hazırlık yapsam bile, çok ciddi sorunlarla karşılaştım ve bu nedenle birçok maç kaybettim. Ancak takımıma uygulattığım pres sayesinde kazandığım maçların çok daha fazla olduğunu söylemeliyim. Öncelikle hangi presden bahsediyoruz?
Adam adama mı?
İkili sıkıştırma var mı?
Belirli zamanlarda mı yapılıyor?
Zone press mi? (1-2-2), ( 2-1-2 ), ( 1-2-1-1), (1-3-1)mi?
Uzun oyuncular önde mi oynuyor?
Maçın hangi anında?
Tüm maç mı?
Yoksa fark açıldıktan sonra mı?
Şok pres mi?
Skor durumu ne?
Presi cezalandırmamız mı gerek?
Yoksa presi geçip top mu çevireceğiz?
Yukarıdaki soruların tek tek cevaplarını vermek, sanırım imkânsız. Ayrıca oyuncu tipleri ve kalan süre konusundaki değişiklikler, cevapların doğruluğu konusunda şüphe duymamızı sağlıayacaktır. Ben burada tecrübelerime dayanarak bazı genel tavsiyelerde bulunmamın, sizlere daha yararlı olacağını düşündüm.
Oyuncularınızı prese karşı çok iyi hazırlayın, karşılarında pres gördüklerinde korkmasınlar, sevinsinler. Ben prese karşı nasıl oynamasını gerektiğini, takımıma pres yaptırarak öğrendim. Antrenmanlarda pres çalışırsanız, oyuncularınız kendilerine pres yapıldığı zaman çok daha rahat hücum ederler.
Bugün her hangi bir basketbol meraklısına prese karşı ne yapılmalı diye sorarsanız size ortaya adam sokmanın öneminden bahseder. Buna kesinlikle katılıyorum ancak unutmayın pres yapan takımın antrenörü de bunu biliyor? (Tabii presin tarzı ve ortaya girecek oyuncunun özellikleri çok önemli.) Prese karşı en etkili çözüm çabuk top çıkarmaktır. Bu da kesinlikle çok uzun süreli çalışmalar ile ele geçirilen bir alışkanlıktır.
Prese karşı sadece kısa oyuncular ile topu çıkarmak, uzun oyuncuları karşı sahaya göndermek önemli bir metot dur. Top hâkimiyeti iyi olan bir uzun oyuncu ile topu getirmek çok sık kullanılan bir yöntemdir. Hayali top çizgisi diye adlandırdığımız, çizginin arkasında bir adam bırakmak, oyuncunun nefes alması ve sahayı görmesi için kolaylık sağlar. Kısaların back-up yapabilmesi ( Dripling sonu geri adım atarak kendine kısa süreli de olsa boş bir alan bırakmak), Baş üstü pas fake?i attıktan sonra, ikili sıkıştırmanın arasından pivot adımı ile geçmesi, önemli tekniklerdir. Presten çıktıktan sonra, zaman kaybettiğiniz için hücum edecek fazla süreniz kalmayacaktır, bu nedenle tüm savunmalara karşı, elinizin altında kısa hücum düzenleri bulundurun. Back pick ile rakibi adam değişmeye zorlamak, sonra kısaya pas verip, uzuna karşı top getirmesini sağlamak iyi bir metot dur.
Oyuncular ile birlikte paniğe kapılmak ( Molada kızıp bağırmak)yerine, aldığınız molada rakibin agresifliğinden yararlanıp back door ile kolay bir basket bulmak, oyuncularınızın kendine güvenmelerini sağlayabilir. Prese karşı pres yaparak cevap vermek psikolojik gücü ele geçirmektir. Ancak bunun için hazırlıklı olmanız gereklidir. İki, üç top kaybı yaparak morali bozulan oyuncunuzu kenara alıp, moralini düzeltip, bu durumdan nasıl yararlanacağını anlatıp tekrar oyuna sokun.
Pasla veya dripling ile top getirmeyi standarta bağlamayın, bazen her ikisini de kullanmanız gerekebilir. Pas için, Antrenmanlarda 5 kişilik savunmaya karşı dripling hakkı olmayan 4 kişi hücum ederek 10 pas yaptırmak iyi bir drilldir. İkili sıkıştırma olmadığı zaman, ( olsa bile rakibin uzun oyuncularının bacakları yavaşsa,) toplu adama pick koydurun, açık sahada adam değişmeyi kolayca cezalandırırsınız. Rakibin aynı enerjiyi uzun süre kullanamayacağı aklınızda olsun. Ceza verme zamanı yorgun oldukları andır. Daha önce söylediğim gibi antrenmanlarda pres çalışırken maçlarda pres ile karşılaştığınızda çözümleri kendiniz göreceksiniz ve sorununuzu kendiniz çözeceksiniz. Bence daha önceden uygulanmış çözümleri sorgulamadan kullanmayın, çünkü rakip antrenörler de bunları biliyor.
www.basketbolbilgi.com