EL | Galatasaray MP 46 - Ros Casares 76

23 Ekim Çarşamba
20:00 Abdi İpekçi

Euroleague'de 7. Hafta maçı, bu sezon çıkacağımız en önemli maçlardan birini işaret ediyor. Avrupa'nın en fazla yatırım yapan, en iddialı kadrolarından kuran takımlardan biri rakibimiz Ros Casares. Aynı UMMC Ekaterinburg maçı gibi, çok önemli bir mesaj maçı Final-Eight için. İspanyol devi, son yılların en güçlü takımlarından biri Kupa 1'de. Son 5 yılda 3 kez Final-Four yaparlarken, F4 yapamadıkları seneleri de iyi galibiyet yüzdeleri ile tamamladılar. Son Final-Four'da 4. olan Ros Casares, Alba Torrens'li Halcon'a yarı finalde elenmişti. 2007 ve 2010 finallerinde de Taurasi'li (ilkinde Matic, ikinisinde Fowles da Spartak forması giyiyordu) Spartak'a son adımda kaybetmişlerdi. Burada çok haz etmeyecekleri eski dostlar karşılayacak yani Ros Casares'i.

Valencia temsilcisi 6 maça çıktığı İspanya Ligi'nde kayıpsız giderken, bu sezon Euroleague'de çıktığı 6 maçtan 5'ini kazanma başarısı gösterirken, iç sahada alınan USK Prag yenilgisi ile fazlasıyla şaşırtıcıydı. Oynadıkları Avrupa maçlarını hatırlarsak;

Seat Györ:63 - Ros Casares:80
Ros Casares:83 - VICI Aistes:55
Lotos Gdynia:72 - Ros Casares:90
Ros Casares:59 - USK Prag:67
Bourges Basket:50 - Ros Casares:77
Ros Casares:60 - UMMC Ekaterinburg:52

Takımın çalıştırıcılığını, geçen sezonun son dönemlerinden beri Natalia Hejkova yapıyor. Hejkova kadın basketbolunun en saygın koçlarından biri, Spartak ile Euroleague şampiyonluklarına ulaşırken savunma disiplini ön plana çıkan isimlerden biriydi. Zaten Ros Casares bu sezon maç başına 60 sayıdan daha az yiyen 3 takımdan biri. Her ne kadar bu seviye için kıstas alınamaz olsa da Hejkova'nın Slovenya'sı ile Ceyhun Yıldızoğlu'nun Türkiye'si bu yaz Polonya'da karşılaşmış ve maçtan 76-60 Milli Takımımız galip ayrılmıştı.

Ros Casares'in kadro yapısına bakarsak, en dikkat çekici yerlerinin pota altı rotasyonu olduğunu görüyoruz. Ann Wauters Avrupa basketbolunun gelmiş geçmiş en değerli oyuncularından biri. Belçikalı pivot doğum yaptıktan sonra basketbola çok iyi bir dönüş yaptı, yetenekleri ve oyun bilgisi ile her zaman çok değerli bir isim. Sancho Lyttle İspanya Milli Takımı'nın devşirmesi ve üst düzey bir WNBA oyuncusu. Atletik fiziği, orta mesafe şutu ve elini her istatistiğe sokmasıyla en önemli Bosman oyunculardan biri. Fransız Isabelle Yacoubou da sizelı ve güçlü bir uzun, pota altı rotasyonlarında iyi bir parça olduğu kuşkusuz. Ve Lauren Jackson. Kadın basketbolunun gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri, WNBA şampiyonlukları ve WNBA tarihinin Amerikalı olmayan tek MVP'si (3 kez Normal Sezon ve 1 kez Final MVP'si). Onu herkes tanıyordur ama kadın basketbolunun Nowitzki'si, hatta kadın basketbolunun Howard fizikli Nowitzki bileklisi olarak tanımlamak hiç de yanlış olmaz. Bu oyuncuları ve bizim en büyük handikabımızı alt alta koyup topladığımızda maçı ribaundlarda kaybetmemek için bu konuda çok ama çok istekli ve konsantre olmamız gerektiği açık. Ros Casares kimi zaman LJ'i 3 numaraya çekip 3 tane 1.90 üzeri oyuncu ile oynuyor. LJ'i bu kadar övmüşken onun 3 numarada kullanılmasının ve son dönemde art arda yaşadığı sakatlıkların onu, bildiğimiz istatistiklerinden çok uzakta bıraktığını da söylemek gerekiyor.

Kısa rotasyonlarına baktığımızda Avenida'dan transfer edilen Silvia Dominguez'i takımın direksiyonunda görüyoruz. Dominguez iyi bir oyuncu ama çok iyi bir oyun kurucu, daha da önemlisi Işıl Alben'den ileri bir oyuncu değil. Combo Guard Laia Palau ise çok daha dikkat edilmesi gereken bir isim. Teşbihte hata olmaz deyip, Tuğba Palazoğlu'nun hırs ve enerjisinde ama oyun içinde çok daha doğru tercihler yapanı diyebiliriz. Macar oyuncu Katalin Honti de bu iki ismin gerisinde iyi bir bench oyuncusu. Takımın kısa rotasyonunda süre alan bir diğer oyuncu ise Shay Murphy, Karadağ Milli Takımı'nda devşirme kontenjanından oynayan Murphy böylece Avrupa pasaportunu da cebine koydu. Çok yönlü bir oyuncu ama çok da verimli bir isim değil. Açıkçası takımın uzun rotasyonuna göre, daha zayıf ve handikaplı bir kısa rotasyonu olduğunu görüyoruz. Tabii ki takımın kısaları da elit oyuncular ama uzun 4'lü kadar kusursuz ve yenilmez durmuyorlar.

Maçın kağıt üstündeki değerlendirmesi iki zıt takımı işaret ediyor. Onlar yavaş ve kontrollü oyun ile bir yere gelmek istiyorlar, bizse hızlı ve delici bir sisteme sahibiz. Ribaundları domine etmeleri muhtemelken bizim de kısalarda üstülük kurup hem hücumda kolay sayı bulmamız savunmada da uzunları besleyen yolun kapanmamızın olası olduğunu görüyoruz. Çok güçlü iki kadro, çok farklı iki sistem birbirine rakip olacaklar Çarşamba günü. Kayıpsız gidişi sürdürmek ve Final8'de İstanbul'da olması hemen hemen kesin olan Ros Casares'e gerekli mesajı vermek için şu ana kadar çıktığımız en önemli 3 maçtan biri. Takımın bu maçta taraftar desteğine ihtiyacı olduğunu da hatırlatmaya gerek yok.

Başarılar takımımıza.
 
Yenersek net bu kupanın en büyük favorisi haline geliriz. Burada maç kaybetmeyeceğimizi herkese göstermiş oluruz.
 
Aslında resmî site aracılığıyla başlatılan büyük bir taraftar çekme kampanyasına ihtiyacımız var, önemi zaten ortada...
 
Bence bu sezon oynuyacagımız en zor maç bu maçı alırsak , çok önemli bir mesaj vermis oluruz . İnsallah tina faul problemine girmez çünkü eurolig en iyi uzun rotasyonu olan bir takım casares . Albanın durumunu bilmiyorum zaman zaman 4 numara oynayabir diye düsünüyorum.Özelikle skor yönünden sıkıntılı oldugumuzda Isıl Prince Taurasi Alba Tina oynayarak hem skor yonünden potansiyeli artırırız hemde alan savunması yapabiliriz , ve hızlı hücumlarla sayı bulma olasılığımız artar.
 
Tüm sınavlar 5'teyken Çarşamba günkü sınav 7'de şansıma.Galibiyet çok değerli olur liderlik adına.Takımı o iğrenç ortama galibiyetle,binleri bulan bir kitleyle uğurlayalım.
 
bence bu maçta salonda daha fazla seyirci olacaktır.takımımıza olan güvenimiz tam kızlarımız saha da gerekeni yapacaktır.lutfen bu maça gereken ilgiyi göstersin taraftarımız.bu kızlar herşeyi hak ediyorlar.armanın gururu bu kızlar
 
Ros Cacaresi biraz göz gezdirdim.Pota altında çok dinamikler Tinayi foul problemine sokmak isteyeceklerdir maçın başında.Ayrıca kısalarda üstün olduğumuz için ve savunmalara çok güvendikleri için (maç başı ortalama 60 sayı yiyorlar)bu yüzden sürekli tempoyu düşük seviyede tutmak isteyeceklerdir.
Ayrıca Palau ve Dominguez gibi potaya drive edip savunmayı üstüne çekmeyi ve uzunlara asist yapmayı seven 2 oyuncuları var...
Ayrıca çok tecrübeli bir takım olduğunuda vurgulamak gerekir Ummc maçında 10 sayı geriye düştüler 3.periyot sonunda ama 4periyot çok iyi bir seri yaparak hatırı sayılır fark bile yaptılar.
Çok uzun boylu bir takım bazen Laureni 3 gibi kullanıp 1.90 lı 3 tane oyuncuyu aynı anda sahada oynatabiliyorlar buda pickandrolden sonra bizim guardlar(ısıl ve prince)uzerinden kolay atıs sansı veya foul yaptıracaklardır.
Bizim ise sürekli tempoyu yukseltip kaptıdıgımız topları fast break donusturmemiz gerekiyor.
Oyundaki en büyük farkı yaratacak şey ise kesinlikle Ribaund ribaundlarda ezilmememiz gerekiyor.Alba,Diana,Bahar Tinaya bu konuda cok yardımcı olması gerekiyor....
 
Mac sonunu hayal ediyorum. Kazandigimizi ve mac sonu takimi Fenerbahce maci icin motive ettigimizi. Ankara oncesi oldugu gibi takimi iceriden cagirip bir kez daha soz aldigimizi... (;

Gruptaki konumumuz kadar iceride UMMC'den sonra Casares'i de yenerek verecegimiz mesaj (Bu takim burada yenilmiyor) da cok onemli. Takimimiza sonsuz basarilar.
 
Resmi siteden..

Galatasaray Medical Park, Kadınlar Euroleague A Grubu yedinci maçında 23 Kasım Çarşamba günü saat 20.00'de Abdi İpekçi Spor Salonu'nda İspanya'nın Ros Casares takımıyla karşı karşıya gelecek.Gruptaki ilk altı maçını kazanan ve lider olan takımımız, beş galibiyet ile ikinci sırada yer alan Ros Casares ile bir anlamda liderliğini koruma maçına çıkacak.

Galatasaray Medical Park, bu sezon oynadığı 12 resmi maçın tamamını kazanma başarısı gösterdi. Takımımız 17 Eylül'den bu yana oynadığı 18 maçın hiçbirinde yenilgi yüzü görmedi. TKBL'de beş maç sonunda yenilgisiz lider olan Ceyhun Yıldızoğlu'nun takımı, 16 Ekim'de ezeli rakibi Fenerbahçe'yi Ankara'da yenip 8. Cumhurbaşkanlığı Kupası'na uzanmış ve bu kupayı en çok kazanan takım unvanını elde etmişti. Takımımız ayrıca İstanbul'da düzenlenen Uluslararası GSStore Cup organizasyonunu da birincilikle bitirdi.

Antrenörümüz Ceyhun Yıldızoğlu taraftarlarımızı bu kritik maça davet edip "Bu seneki en önemli maçımıza çıkıyoruz. Karşımızda son derece donanımlı bir takım var. En iyi basketbolumuzu, hem hücumda, hem savunmada oynamak zorunda olduğumuz bir maç, seyircimizin oluşturacağı ortamda gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum. Dolayısıyıla bu maçı seyircimizle, onların sinerjisiyle kazanmak istiyoruz. Önceki maçlarda bizi desteklediler, yine onları yanımızda görmek arzusundayız. Alba Torrens sakatlığı sebebiyle oynayamayacak ama gruptaki liderliğimiz ve yenilgisizliğimizi devam ettirmek için sahaya çıkacağız. Tüm taraftarlarımızı bu karşılaşmaya bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Takım kaptanı Işıl Alben de "Biz bu sene hem TKBL'ye hem de Euroleague organizasyonuna çok iyi bir başlangıç yaptık. Kuralar çekildiğinde zorlu bir grup olduğu konusunda bizler ve kamuoyu aynı düşünceyi paylaştık. Çarşamba günü de Euroleague'in en iddialı kadrolarından biriyle karşı karşıya geleceğiz. Bildiğiniz gibi haftasonu da ligde Fenerbahçe maçı var. Bu maç öncesinde iyi bir oyunla galibiyete ve morale ihtiyacımız olacak. Umuyoruz ki taraftarımız Erkek Takımı maçlarında yaratılan güzel atmosferi Çarşamba günü Ros Casares maçında da sergileyecekler" dedi.

Oyuncumuz
Bahar Çağlar da karşılaşmayla ilgili olarak "12 maçlık galibiyet serisini sürdürmek amacıyla Ros Casares'i ağırlayacağız. Grubun ve organizasyonun en heyecan verici takımlardan biri ve ikinci sırada yer alıyor rakibimiz, psikolojik üstünlüğümüzü sonraki turlara taşımak için liderliğimizi korumalıyız. Alba'nın yokluğunda daha çok mücadele etmemiz ve yokluğunu hissettirmememiz gerekiyor. Taraftarlarımızın da bu önemli maça gelip bizlere destek vereceklerine inanıyorum" diyerek taraftarlara çağrıda bulundu.
 
Oğuz YENİHAYAT / oguz.yenihayat@ntv.com.tr

Bu sezon oynadığı 12 maçtan da galibiyetle ayrılan Galatasaray Medical Park kadın basketbol takımı, Çarşamba akşamı Euroleague'de çok önemli bir sınava çıkmaya hazırlanıyor. Grupta 5 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti bulunan, lider sarı kırmızılı takımın ardından 2. sırada yer alan İspanyol temsilcisinin Avustralya'lı yıldızı, gündemdeki konulara açıklık getirdi.
17 Fotoğraf


2001 yılında Seattle Storm tarafından WNBA Draft'ının 1. sırasından seçilen, olimpiyatlarda 3 bronz madalyası bulunan, kariyeri boyunca da bir çok ödülün sahibi olan Lauren Jackson, Türk takımlarından teklif aldığını, ilerleyen yıllarda Avrupa'da oynamaya devam etmesi durumunda Türkiye'den gelen teklifleri değerlendireceğini söyledi.
WNBA'de kendi potana basket kaydettiğin günden, dünyanın en iyi basketbolcularından biri olduğun bu günlere gelene kadar bir hayli yol katettin. Ancak, Ros Casares'te takım içerisindeki ritmini bulduğunu söyleyemem. Rusya günlerinden bu yöne ne gibi farklılıklar var?
Neden hatırlatıyorsun ki! Dediğin gibi çok iyi bir kariyerim oldu. Ros Casares'te işler biraz farklı... Burada 3 numara oynamam isteniyor. Yeni pozisyonumu alışmaya ve kısa oyuncu olarak oynamaya çalışıyorum. (Gülüyor) Oldukça enterasan bir durum ama iyi bir takımız var ve ben de alışık olduğumdan farklı bir pozisyonda oynamayı öğrenmemin beni daha da iyi bir oyuncu yapacağını düşünüyorum. Dolayısıyla şu an sayı atmayı ya da atmamayı çok fazla kafama takmıyorum. Daha iyi olmaya çalışıyorum ve bunu da başaracağımı biliyoru. Rusya'da oynadığımız zamanlarda kendi pozisyonumda oynuyordum ve takımımızda harika guardlar vardı. Sue Bird ve Diana Taurasi gibi kısa oyuncularla oynuyordum.
Rusya yıllarında, Diana Taurasi, Sue Bird ve sen; herkesin rakip olmaktan çekindiği bir üçlüydünüz. Şimdi sen İspanya'dasın, Sue Bird Amerika'da, Diana Taurasi de Galatasaray Medical Park'ta... Sence Euroleague şampiyonluğuna Lauren Jackson'lı Ros Casares mi, yoksa Diana Taurasi'li Galatasaray mı daha yakın?
Sanırım hepimiz o yılları geride bıraktık ve büyüdük, kendi yönümüzü çizdik. Sue Bird ve ben hala WNBA'de Seattle Storm forması giyiyoruz. Bütün bir sene basketbol oynamanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Sue da dezavantajını yaşıyor, sakatlığı iyileştikten sonra Ekaterinburg'u taşıyacaktır. Diana da zaten Galatasaray'ı taşıyor. Emimin üçümüz de olması gereken yerde, Euroleague 8'li finallerinde buluşacağız.
Sen de hak verirsin ki bir takımın kazanabilmesi ve daha iyi yerlere gelebilmesi için yabancı oyuncuları ne kadar iyi olursa olsun, yerli oyuncularının da mücadele gücünü ve hücumda vitesi arttırması gerekiyor. Galatasaray Medical Park'ın çok kaliteli yabancı oyuncuları var, sarı kırmızılı takımın yerli oyuncu rotasyonu için neler düşünüyorsun?
Açıkca söylemek gerekirse, Galatasaray'ı henüz izlemedim. Çarşamba günü karşılaşacağız. Maç öncesinde; geçmiş karşılaşmalarını izleyeceğiz. Her takım için yerli oyuncular gerçekten çok önemli. Senin de dediğin gibi; yabancıların katkısı ne olursa olsun, yerli oyunculardan yeteri kadar katkı sağlanamazsa istenilen başarı gelmeyebilir. Yerli oyuncular, takımın taraftarlarla, şehirle ve ülkeyle bağdaşmasını sağlıyor. Ayrıca; yerli oyuncuların, oyunda kaldığı süre içerisinde yabancı oyuncular arasında köprü oluşturduğunu düşünüyorum.
8'li finallere İstanbul, bir anlamda Galatasaray ev sahipliği yapacak. Sarı kırmızılı takımın taraftarı çoşkusuyla tanınıyor. Galatasaray, 2009 FIBA Eurocup final karşılaşmasında skorda farklı geri düşmesine rağmen, seyircisinin büyük desteğiyle maçı 9 sayı farkla kazanıp, şampiyon olmuştu. Sence, İstanbul'daki 8'li finallerde salondaki atmosfer ne kadar belirleyici olacaktır?
O maçı hatırlıyorum, şampiyonlukta taraftarın payı çok fazlaydı. Galatasaray'ın kendi taraftarlarının önünde oynaması elbette büyük avantaj olacaktır. Ama, o gün kim daha iyiyse o kazanacaktır, hatta şampiyonluğa ulaşacaktır. 8'li finallerin nasıl geçeceğini gerçekten çok merak ediyorum.
WNBA'de forma giyen çok sayıda basketbolcu Türkiye'de bulunuyor. Daha önce bir Türk takımından teklif aldın mı ve Türkiye'de basketbol oynama fikrine nasıl bakıyorsun?
Menajerim, Türkiye'den bir kaç takımla konuşmuştu, ama anlaşamamıştık. Gelecekte tekrardan değerlendirmeyi düşünüyorum. Bu sezondan sonra Avrupa'da kaç sezon daha oynayacağımdan emin değilim. Kendimi nasıl hissedeğime ve elbette sağlığıma bağlı... Türkiye ve İstanbul çok güzel bir yer, çok seviyorum. Kısaca, gelecek neler getirir bilinmez.
 
UMMC maçı ile gösterilen karakter, Ros Casares maçı ile tavan yapacaktır. Alba Torrens'in yokluğunda alınacak galibiyetin değeri çok ama çok büyük olacak elbette. Bunu başarabilirsek, İstanbul'da yenilmez olduğunu kanıtlayan bir takımın şehrine gelmek, Final 8 öncesi bütün rakiplerin dizlerini titretecektir..

İnşallah gerekli ilgi gösterilir, ''nasıl olsa final 8'deyiz yea'' düşüncesinde olunmamalı, eğer bu sene Euroleague isteniyorsa, çarşamba günü bu yolda mühim bir adım atılacak. Takım asla yalnız kalmamalı, asla.
 

Üst