Eurobasket Women 2017

• Konbuyu başlatan Kürşat Kosovalı
  • Başlangıç tarihi
Bu kadar favori gösterilip böylesine ezildiğimiz bir milli maçımızı hatırlamıyorum bayanlarda. Yunanistan resmen ders veriyor bizimkilere. Tabi bunda Hollingsworth dışında başka bir planımızın olmayışıda etkili.

Nevriye sonrası ilk büyük turnuvada çeyrek final fena değildir ama Yunanistan gibi sistemli ama çok zayıf bir takıma elenmek hoş değil. Yunanlılar sadece basketbolun doğrularını yaparak 17 sayı öne fırladılar. Çok pozisyonda iyi savunma yaptık ama Yunanlılar hep bir fazla pası doğru yaptıklarından gafil avlandık. Quanitra'yı kitlemelerini anlıyorum da Ekrem hoca böyle bir zamanda onda neden bu kadar ısrar ediyor çözemiyorum. Ekrem hocanın da ne yazık ki en büyük yetersizliği bu. Bilhassa hücumda 1 numaralı hamlesi dışarda kalınca alternatif yaratma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Olcay iyi oynarken savunma yapıyım diye Pelin'le Ayşe'yi sahaya attı da skor atmadan yakayamayacağız ki. Qunitra'yı oynatana kadar at Tuğçe'yi sahaya, hem dış şut tehdidi olsun, hem de baskılı savunmada ayaklar hızlansın.

Bir de Birsel bitmiş okeye dönüyor. 6-7 yıl önceki Işıl-Birsel durumu tam tersine vurmuş. Işıl sürekli üstüne koyarken Birsel istikrarlı geriye gitmiş.

Son 3 turnuvada da çeyrek finalde elenmiş olduk böylece.

Sırbistan'a, Rusya'ya yenilsek bir şey demem sonuçta ekol olan takımlar lakin 2-3 isim dışında (onlar da Agü'de oynadı diye) adını bile duymadığım oyuncuları olan, daha 2 gün önce maça çıkmış bir takıma fark yemeyi geçtim yenilmeyi bile beklemiyordum.

Tabi Birsel her zamanki gibi aşırı kötü oynadı. Q baya kötüydü. Tek yaptıkları boş üçlük atmak olan Cansu ve Şaziye onları da atamayınca yenildik. Ama Yunanların da her attığı girdi. Aynı performans Fransa maçında olmaz.

DŞ'ye bile gitmemiz zor, konsantrasyon yerlerde çünkü.

Ekrem Memnunun sınıfta kaldığı bir maç olmuştur..Hollingsworth'ün pota altı oyunu dışında başka bir plan geliştiremedi..Son zamanlarda bu kadar oyundan düşen bir milli takım izlememiştim..

Basketbol tarihimize kara bir leke eklemiş olduk. İnanılmaz bir hayal kırıklığı var. Rezil konsantrasyon, rezil oyun kurgusu. Q daha oyuna ısınamamışken 1 top kullanmışken rotasyon yapıp Tilbe'yi almakta nasıl bir saçmalık. Saçma bir alan savunması leblebi gibi dış şut atan Yunanlara neyin ısrarı anlamak münkün değil.

Oyun kurucularımız Q top nasıl indirilemez adeta ders verdi. Dış şut bağımlısı takım içeriye penetre eden bir tane oyuncu olmaz mı kardeşim.

Savunma takımı diye övülenlerin haline bak.

Ne oyuncular ne bench rezalet.

Dünya şampiyonasına gitsen ne olacak ? Daha burda yarı final yapamıyorsun orda galibiyet mi alacaksın.

İtalya maçında,takımın attığı sayının yarısından fazlasını atan Hollingsworth' u elbet bir takım kilitleyecekti yani. Göz göre göre verdiler maçı. Ekrem Memnun'da maç sonu röportajında pota altını iyi savundular, sert oynadılar diyerek Q' dan başka oyun planı olmadığını da itiraf etti. Birsel ve Bahar turnuvanın başından beri çok çok kötü oynadılar. Buna rağmen Ekrem hocanın bu kötü oyuncularda fazla ısrar edip hücum planını değiştirmemesi mağlubiyeti getirdi. Utanç verici bir mağlubiyet ayrıca. Bu maçtan sonra milli takımı bırakacaklarda assın formayı artık. Gençlerin önü açılmalı.

Dün yapmış olduğu söyleşide "dünyanın en büyük kadın takımı olacağız" diyen ekrem memnun (ki sahip olduğu 304 puan ile 1000 puanlı USA takımının nasıl önüne geçeceği ancak Jay Leno tarafından yanıtlanabilir) iş parke üzerinde kendini göstermeye gelince bizim 13 basamak altımızda yer alan FIBA Dünya 20. ve 63 puanlı Yunanistan'dan 30 sayı fark yemeyi başardı, umarım istifa etmenin onurlu bir davranış olduğunu bilen bir kişidir.

Bu maçın bir izahı yok, kaybedebilirsin ama böyle değil! Ekrem hoca iyi bitirdiğimiz grup maçlarından sonra bu maçta benim için hayal kırıklığı oldu.

Bunun dışında bu maçın favorisi olduğumuz doğru, ama iki takım arasında kadro olarak bizim lehimize bir fark yok. Kendimizi kandırmaya gerek yok, son yılların en kötü kadrosuyla oynuyoruz. Quanitra ve Işıl dışında iyi oyuncumuz yok. İki takımda benzer özelliklerde takımlar, ben kazanacağımızı düşünüyordum, bunun nedeni de savunmamız ve buraları daha çok oynamış olmamızdı. Ama bugün çok kötü savunma yaptık.

Bitik vaziyetteki Birsel ve Şaziye, hicbir zaman potansiyeli yansıtamayan Olcay, Tuğçe, bu seviyelerin oyuncusu olmayan Tilbe, Ayşe ve Pelin'le mi daha iyi kadroyuz yani. Dediğim gibi Quanitra ve birazda Işıl dışında iyi oynayan oyuncumuz yok malesef. Bu takımın hucüm gücünün %60'ını oluşturan Nevriye ve Latoya'da yok. Hadi Quanitra dengeliyor, ya Nevriye'nin boşluğu?

Karşı tarafta Evanthia Maltsi gibi bir efsane var, 38 yaşında ama her maça damga vuruyor, çok özel bir oyuncu, onun gibi skorer bir kısamız milli takımın tarihinde olmadı. Kaltsidou gibi bir tecrübe var, Spanou gibi iyi genc oyuncuları var. Ortada bizim lehimize bir kadro farkı yoktu.

Bu takımın acilen yeni bir yapılanmaya gitmesi lazım, bazı oyuncuların parayı değil oynamayı seçmesi lazım!

Bu şampiyonada bizim için sona erdi, canları sağolsun, inşallah önümüzde ki turnuvalarda daha iyi bir yapılanmayla iyi sonuçlar alırız.

Çok kötü bir mağlubiyet oldu. Ekrem Hoca'nın en çaresiz kaldığı maçlardan biriydi sanırım. Gerçekten kaybedilmemesi gereken bir şekilde kaybettik, geçmiş olsun.

Bu maçın bir izahı yok, kaybedebilirsin ama böyle değil! Ekrem hoca iyi bitirdiğimiz grup maçlarından sonra bu maçta benim için hayal kırıklığı oldu.

Bunun dışında bu maçın favorisi olduğumuz doğru, ama iki takım arasında kadro olarak bizim lehimize bir fark yok. Kendimizi kandırmaya gerek yok, son yılların en kötü kadrosuyla oynuyoruz. Quanitra ve Işıl dışında iyi oyuncumuz yok. İki takımda benzer özelliklerde takımlar, ben kazanacağımızı düşünüyordum, bunun nedeni de savunmamız ve buraları daha çok oynamış olmamızdı. Ama bugün çok kötü savunma yaptık.

Bitik vaziyetteki Birsel ve Şaziye, hicbir zaman potansiyeli yansıtamayan Olcay, Tuğçe, bu seviyelerin oyuncusu olmayan Tilbe, Ayşe ve Pelin'le mi daha iyi kadroyuz yani. Dediğim gibi Quanitra ve birazda Işıl dışında iyi oynayan oyuncumuz yok malesef. Bu takımın hucüm gücünün %60'ını oluşturan Nevriye ve Latoya'da yok. Hadi Quanitra dengeliyor, ya Nevriye'nin boşluğu?

Karşı tarafta Evanthia Maltsi gibi bir efsane var, 38 yaşında ama her maça damga vuruyor, çok özel bir oyuncu, onun gibi skorer bir kısamız milli takımın tarihinde olmadı. Kaltsidou gibi bir tecrübe var, Spanou gibi iyi genc oyuncuları var. Ortada bizim lehimize bir kadro farkı yoktu.

Bu takımın acilen yeni bir yapılanmaya gitmesi lazım, bazı oyuncuların parayı değil oynamayı seçmesi lazım!

Bu şampiyonada bizim için sona erdi, canları sağolsun, inşallah önümüzde ki turnuvalarda daha iyi bir yapılanmayla iyi sonuçlar alırız.

Yoruma tamamen katılıyorum ve ufak bir de ekleme yapmak istiyorum.

Zaten kendisini geçmişte de tanıyıp biliyorduk ancak yine de Yunanistan' ın 9 forma numaralı 38 yaşındaki forvet oyuncusu MALTSI' yi Rusya ve Türkiye maçlarında dikkatlice izleme fırsatı buldum. Bizim takımın en büyük eksikliklerinden biri olan lider oyuncu görevini Yunanistan' da tam anlamıyla yerine getirdiğini söylemek çok da yanlış bir yorum olmayacaktır. Sahadaki duruşu, estetik basketbolu ve şut stiliyle de sahadaki diğer oyunculardan farkını belli eden Maltsi; ilerleyen hatta emeklilik durumuna gelmiş yaşına karşın turnuva sonunda hedefleri olan bir Euroleague takımına transfer olursa hiç şaşırmam.

İlk çeyrek 10 sayı öne geçince koç rotasyon yapmak istedi. Sonrasında kontrolü kaybettik ve tekrar da ele alamadık. Bu maça kadar takımı çok iyi getiren Ekrem hoca bu maç kötü bir sınav çıkarttı. Birsel bitmiş, okeye dönüyor. Yeni değil, yıllardır düşüşte ve toparlanacak gibi de görünmüyor. Şaziye neden kadroya alındı, hiç anlamadım zaten. Milli Takımda bir yenilenme şart.

Dün yapmış olduğu söyleşide "dünyanın en büyük kadın takımı olacağız" diyen ekrem memnun (ki sahip olduğu 304 puan ile 1000 puanlı USA takımının nasıl önüne geçeceği ancak Jay Leno tarafından yanıtlanabilir) iş parke üzerinde kendini göstermeye gelince bizim 13 basamak altımızda yer alan FIBA Dünya 20. ve 63 puanlı Yunanistan'dan 30 sayı fark yemeyi başardı, umarım istifa etmenin onurlu bir davranış olduğunu bilen bir kişidir.

İstifa etmek onurlu bir davranıştır evet ama burada istifa edilecek bir durum görmüyorum ben. Ekrem Memnun hali hazırda en iyi Türk hocadır ve milli takımın başında olması gereklidir. O her ne kadar suçunu kabul etse bile bu mağlubiyeti sadece ona bağlamak büyük yanlış.

Birsel bize kaybettikleri Euroleague finalinden sonra kafa olarak da basketbol olarak da bitti. Kendi taraftarı bile sürekli küfürler ediyor. Küfür kısmına tabiki katılmıyorum ama bunların boşuna olmadığı ortada. Milli takımda ne bekliyoruz bu kadından hala?

Quanitra ve Işıl'ın çabaları bir yere kadar işte. Bu takımdan emekli olması gereken dolu isim var. Birsel, Şaziye hemen şu maçtan sonra bırakmalı milli takımı.

Aynı şekilde takımda olmaması gereken de bir sürü oyuncu var. Olcay, Pelin, Esra, Tuğçe, Ayşe, Tilbe asla ve asla milli takım seviyesinde oyuncular değil, yokluktan kadrodalar. Ne yazık ki doğru düzgün oyuncu yetiştiremediğimiz için çapsız ve yeteneksiz oyuncular milli takımı işgal etmiş durumda. Bir Nevriye'nin daha gelmeyeceği kesin ama en azından milli takımda oynayacak yetenekte oyuncular yetiştirmemiz gerekiyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Takımın en önemli eksiği sayı atabilen atma potansiyeli olan sınırlı oyuncularla dolu olması hocaya da kızamıyorum malesef.
Önceleri Lara ve Nevriye takımın sayı yükünü çekiyorlardı onlara Işıl ve biraz Birsel,Bahar,Şaziye gibi oyuncular katkı sağlıyordu.
Takımın neredeyse skor yükünün %70ini çeken bu 2 isim olmayınca neler olduğu ortaya çıkıyor çünkü bizde ne bir Maltsi ne de bir Dabovic var.
Bayan basketbolunu izlerken gözlerim kanamadı desem yalan olur kaçan basit turnikler,airballar,rezalet şutlar basketboldan soğutuyor.

Herşey bir yana Türk millî takımının herhangi bir dalda herhangi bir Yunan takımına karşı bu kadar çaresiz kaldığını, daha 12. dakikada teslim bayrağını çektiğini gömek çok kötüydü. Kadın basketboluda Yunanaistan'ın ağırlığı Quanitra Hollingsworth'un kilosundan bile azdır. Hiçbir önemli uluslar arası oyuncusu olmayan, uzunu olmayan, uzun diye oynattıkları oyuncusu yerden 2 cm havalanamayan bu Yunan takımına yenilmeyi kabul edemiyorum.
Acilen TBF Gelişimspor gibi bir takım kurup; U21-19 millî takımlarınında yıldızlaşan kızları kulüplerden 3-4 yıl sonra vermek üzere zorla da olsa almak ve oynatmak lazım. Bu yabancı sisteminde gelecek yıllarda hele ki Işıl' da bıraktıktan sonra ne top süren ne potaya bakan oyuncu bulamayız; turnuvayı organize etmiyorsak eğer bir daha zor katılırız. Devşirme oyuncu kalitesi takımın da seviyesini belirleyen en önemli unsur olur.

Bu takım zaten İspanya yahut Fransa'yı hiç geçemezdi. Ülke olarak kendimizi yüceltip büyütmeyi, gaza getirmeyi çok seviyoruz. 1-2 oyuncunun günlük performanslarıyla nereye kadar?

Hala Birsel'den fayda bekleyenler var ilginç.
Bu takımın kapasitesi bu, çoğu yeteneksiz, basketbol aklı olmayan oyunculardan kurulu kadro. Türk oyuncular parayı tercih etmeye devam etsinler.