Euroleague 2017/2018 Sezonu

Fenerlileri anlamak güç. Gidip kendi çöplüğünüzde eğlensenize arkadaşlar buraya neden yığılıyorsunuz :) Geçen sene kupayı aldılar, bu sene finale kaldılar ama adamlarda hala bir Galatasaray ezikliği var. Her sene +30 milyon euro harcayıp da buralarda olamamak başarısızlıktır zaten.

Bi onceki mesajda mesaj size olsa alintiyla cevaplardim diyip simdide alintiyla cevaplayinca uzerinize niye aliniyorsunuz diyosunuz. Ilginc. Sorularima cevap vermek yerine konulari degistirdiginiz yani cevap veremediginiz icin mesajimi duzenleyip bi soru daha ekledim. Elma sorusuna armut cevaplar verdiginiz icin tek bir soru sorarak bitirdim. O soruyu burayada kopyaliyim

Hadi bunlarin cevabini veremiyosunuz diye gectim sadece sunun cevabini verin. Ulkerspor kapanip a lisansi dahil haklarini bicok oyuncusunu ve devasa butcelerini fenere miras birakmasaydi yani efes pilsen ulkerspor rekabeti devam etseydi fener gecen 12 senede kac sezon yurolig gorebilirdi? Benim tahminim sanslari yaver giderse 2 yada 3. Cunku mirastan onceki sezon yine devasa butce ve kadroyla hemde aydin orsle sezonu 7. bitirip playof ilk turda sezonu kapamislardi. Fenerin tek basinayken yani mirasyedi olmayan branslarinin nekadar luzir oldugunu onlarca kere gorduk.

Cevabi cok basit. Sadece 1 rakam yazacaksiniz. Sizce miras olmayip efes pilsen ulkerspor kendileri yatirima devam etse fener yurolige kac kere katilirdi?

Şahsen kimseye böyle aklıma geleni sormak gibi bir adaba sahip değilim. Bilgi maksatlı olarak soru soracak olsam sorarım ama sizinki gibi soruları nezaketsizlik olarak görürüm ve sormam. Hafızam ve kalemim yeterince iyidir. Yine de size yeterince cevap verdim. Siz anlamıyor ve yeni sorular ekliyorsanız benim sorunum değil. Biraz okuyun araştırın. Hazıra alışmayın.

Konuyu okuyan fenerli üyeleri görüyorum hatta bazıları ceza almış olmasına rağmen okuyor bazıları da yeni üyelik açmış sırf yorumları okuyabilmek için :D Bunlardaki Galatasaray kompleksi başka hiçbir takımda yok. Akşam biz şampiyon olduğumuzda sakın euroleague şampiyonu daha önemli yeaa demeyin gülünç duruma düşersiniz :D Fenerli akrabalarım var onlar bile basket şubesinin olduklarından habersiz. Hal böyleyken futboldaki şampiyonluktan önemli diyen fenerliler veya başka takım taraftarları anguttur bunu peşinen söyleyeyim.

Onlar şampiyon oluyor burada paraları var tabi olacaklar yazılıyor, onlar F4 yapıyor burada o paralara normal tabi yazılıyor, onlar final yaptılar belki şampiyon olacaklar(bence Real Madrid olacak daha ritimli, odaklı geliyorlar) yine burada onların başarısını küçültmek için bir şeyler yazılacak. Bıkmadan, sıkılmadan sevdiğimiz sporu yorumlamak yerine başarı küçümsemeye çalışıyor millet anlamak cidden güç ya. Konuşalım beyler şurada maç nasıldı, takımlar neler yaptı, nasıl önlem aldı artık biraz şunlar yazılsın ya. Avrupa basketbolunun en üst seviyesi burası, F4 oynanıyor ve tek konuşulan para ve miras, bir tane saha içi yorumu yok. Real Madrid, Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmak için tonla para harcıyor diye şampiyon olmaları başarı sayılmayacak mı yani? Veya ne bileyim yarın PSG, Avrupa şampiyonu olsa zaten para harcıyorlar deyip geçilecek mi?

Yabancı konusu daha saçma hele Fenerbahçe ölçeğinde çok daha saçma. Semih Erden, Ömer Aşık, Enes Kanter, Ömer Faruk Yurtseven filan hepsi Fenerbahçe altyapısı(belki Semih değildir ama çok genç yaşta geldi oda) ve hepsi ilk fırsatta takımlarını bırakıp NBA veya NCAA'ye gitti. Sizin paranız olsa ve böyle bir ortamda yarışıyor olsanız altyapıya ne kadar önem verirsiniz? Bunun yanında bizim futbol takımımız 11 yabancıyla sahaya çıkıyor yahu Türkiye şampiyonu sayılmıyor muyuz yani? Yani Türk olarak aynı paralara Gomis'den iyi santrafor, Muslera'dan iyi kaleci filan var da biz mi oynatmıyoruz aynı şey işte.

Son düzenleme:
Bu başarıları vizyon sahibi bir başkanla biz çok daha erken elde edebilirdik.Bu başarıları ve hatta daha fazlasını elde etme şansımız halen var.

Yok mu başkan adaylarının içinde basketbola gerçekten dev bir sponsor bulacak biri ? 5 yıllık bir planla,takımın başına Sarunas'ı getirecek,bu sürede salon inşaatını tamamlayacak bir yönetim var mı ?

1.Dev bir sponsorla en az 5 yıllık bir plan yap
2.Sarunas'a gel bizim Obradovic'imiz ol de,ona muhteşem bir proje sun
3.Derhal salon inşaatına başla

Bütün bunların sonunda aynı başarıları hiç şüphe yok ki biz de elde ederiz

Bilmemek degil ogrenmemek ayip gibi suslu sozleri bir kenara birakalim.
1 kokenini sormuyorum birarada oynayarak avrupada basari elde eden kadronun turk basketboluna katkisini soruyorum. Halen cevabinizi bekliyorum.
2 sadece hoca acisindan degerlendirmissiniz ama ben uefa sampiyonu kadronun iskeletinin 2002 dunya kupasinda milli takima katkisini soruyorum ama cevap kalkinmada emegi olanlar!
3 diger 2 soruda ayni konunun baska dallarina ziplayip isinize geldigi gibi cevap versenizde bu soruma hic cevap ver-e-memissiniz konuyu degistirmissiniz. Soru basit fenerin gecenseneki yurolig sampiyonlugunun turk milli takimina katkisi nedir ve nolacaktir?

Hadi bunlarin cevabini veremiyosunuz diye gectim sadece sunun cevabini verin. Ulkerspor kapanip a lisansi dahil haklarini bicok oyuncusunu ve devasa butcelerini fenere miras birakmasaydi yani efes pilsen ulkerspor rekabeti devam etseydi fener gecen 12 senede kac sezon yurolig gorebilirdi? Benim tahminim sanslari yaver giderse 2 yada 3. Cunku mirastan onceki sezon yine devasa butce ve kadroyla hemde aydin orsle sezonu 7. bitirip playof ilk turda sezonu kapamislardi. Fenerin tek basinayken yani mirasyedi olmayan branslarinin nekadar luzir oldugunu onlarca kere gorduk.
Iygeceler

Bu sorunun cevabı açık olarak ortada zaten. Ülker ile birleşmeden neredeydiler açıp bakan herkes görebilir. TBL'de playofa zor kalan takım birden Euroleague'n en yüksek bütçelerinden birine ve en iyi kadrolarından birine sahip oldu, yıllarca kayıtsız şartsız Euroleague'de mücadele etti, ligimizde çeyrek finalde elendiği, Euroleague'de sonuncu olduğu yıl dahi Euroleague'de mücadele eden takım için bileğin hakkıyla buralara geldiler gibi komik cümleler görüyorum.

Fenerbahçe'nin son yıllarda ki başarısının iki sebebi var, yüksek bütçe ve Avrupa'nın en iyi antrenörüne sahip olmaları. Avrupa'nın en yüksek 3 bütçesinden birine sahipler, evet başarılılar ama abartılacak bir durumda yok. 25-30 milyon euro bütçelerle rezil oldukları sezonları biliyoruz. Yerli oyuncu oynatmamaları bence yaptıkları en doğru hareketlerden biri, umarım ülkeye yerli sınırı gelir, şu vasat yerlileri izlemek zorunda kalmayız :)

Son düzenleme:
Şahsen kimseye böyle aklıma geleni sormak gibi bir adaba sahip değilim. Bilgi maksatlı olarak soru soracak olsam sorarım ama sizinki gibi soruları nezaketsizlik olarak görürüm ve sormam. Hafızam ve kalemim yeterince iyidir. Yine de size yeterince cevap verdim. Siz anlamıyor ve yeni sorular ekliyorsanız benim sorunum değil. Biraz okuyun araştırın. Hazıra alışmayın.

O kadar yazistik ettik bisuru cevaplar verdiniz ama herseyin temelini acikca ortaya koyacak soruya cevap vermekten kactiniz cunku cevabi sizde biliyosunuz. Oysaki en basit soruydu. 1 tane rakam yazacaktiniz. Herkes kendi kendine su soruyu cevaplarsa zaten tum olayi anlamis olur.

sadece sunun cevabini verin. Ulkerspor kapanip a lisansi dahil haklarini bicok oyuncusunu ve devasa butcelerini fenere miras birakmasaydi yani efes pilsen ulkerspor rekabeti devam etseydi fener gecen 12 senede kac sezon yurolig gorebilirdi? Benim tahminim sanslari yaver giderse 2 yada 3. Cunku mirastan onceki sezon yine devasa butce ve kadroyla hemde aydin orsle sezonu 7. bitirip playof ilk turda sezonu kapamislardi. Fenerin tek basinayken yani mirasyedi olmayan branslarinin nekadar luzir oldugunu onlarca kere gorduk.

Cevabi cok basit. Sadece 1 rakam yazacaksiniz. Sizce miras olmayip efes pilsen ulkerspor kendileri yatirima devam etse fener yurolige kac kere katilirdi?

Şikesever camia başarısız değil lâkin çok başarılı da denemez zira başarı; o bütçesi ve kadrosuyla F4 yapmayı başaran Zalgiris ve Saras'ındır.

Elinde 4 tane guard olan, her sezon çuvalla para harcayanlar F4'e kalamazsa ayıp olur zaten.

Ortada bir başarısızlık varsa, ezeli rekabetten bahsedip hiçbir halt yapmayan GS yönetimlerinin beceriksizliğidir! Sen de gidip sponsor bulacaksın, sen de gidip en iyi koçları/oyuncuları getireceksin.

Bu arada Arroyo ne alemde? Basketbolu bıraktıysa gelse de teknik ekibe katkı verse. İleride de koçumuz olsa.. Ben şahsen çok başarılı olacağını düşünüyorum.

Ulkerin mirasi diyorsunuz da Ulker 2006 yilina kadar euroligde ne yapabildi ki bir kere ceyrek finali var. Simdi tarihinde bir kez ceyrek final yapmis takimi 4 yil uste F4 3 yil ust uste final oynayan takimin basarisindaki temel sebep sayarsaniz hem gulunc duruma dusmus hem de sacmalamis olursunuz.

Butce konusuna gelince buyuk butce istikrarli basari demektir. Butceleri buyukse bu da ayri bir basaridir. Bu butceyi devam ettirmek de ayri bir basaridir.Ulker 2016 yilinda cekildi ,yine de butceyi devam ettirip Dogusu buldular. Onlar giderse de baskasini bulana kadar kendieri devam edip baskasini bulacaklae. Bunun adi vizyondur. Bu butceleri saglarsaniz basta da en iyi koc varsa basari gelir surpriz olmaz.

Tarih yazmak konusuna gelince basariya tarih yazmaya yeni yeni kriterler getiriyor arkadaslar. Yok dusuk butce olmasi lazimmis yok yerli olmasi lazimmis. Gecin bunlari adamlar avrupada en populer ikinci sporu domine ediyorlat isin gercegi bu. Futbolda Real Madridi o butceyle Ronaldoyla Benzemayla ben de sampiyon olurdum diye kucumsemiyorsaniz burada farkli davranmak kor ergen fanatiklikten baska bir sey olmuyor. Bursaspor da soyle desin o zaman 3 buyuklerin o imkanlarla sampiyon olmasi normal, basari degil asil basari bizimkisi. Gelsinler bizim imkanlarla basarili olsunlar da basarili sayalim.

Millet olarak imkansizliktan fakirlikten basari hikayesi cikarmaya cok merakliyiz. Boyle basarilar da olur ama nadiren olur. Basariyi istikrarli hale getirmek bssariga basari katmak icin gerekli isleri yapmis adamlar. Bunlara camur atmak yerine takdir etmek duser. Basari ve sampiyonluklarin siradan gorulmeye baslanmasi asil buyuk basarinin kazanildigi anlamina gelir.

Son düzenleme:
Ülkerspor kapandı Fenerbahçe ile birleşti doğru A lisansını ilk başta böyle aldılar lakin sonra da yapılan yatırımlarla da ULEB'in standartlarına uydular ve A lisansını aldılar. Barcelona kaç sezondur dökülüyor yine orada neden? Çünkü para var ve bu platform için uygunlar.

Galatasaray yönetimleri de bulsaydı yahu. Bizimkiler umursamadılar dert etmediler küçük olsun bizim olsuncular kulübe hakimler salon sporlarında.

Fenerbahçe başarılarını milli takıma yansımış mı? İyi de bu kulüplerin işi değil ki. Şimdi biz gelecek sezon Galatasaray'ın ligde ve Şampiyonlar liginde tüm kadro yerli oyuncularla mücade etmesini kabul edecek miyiz? Elbette hayır.
Başarı istemeyecek miyiz? Adamların taraftarı olan bir iş adamı kulübüne sahip çıkmış ki o birleşmede Efes lobisine karşı bir hamle de vardı ve bugün kulüp içinde iyi anılıyor. Aziz Yıldırım son nefesime kadar her gün teşekkür ederim diyor.
Biz de Murat Ülker'in ya da Ferit Şahenk'in yaptıklarını yapana ne muamele yapılır? Şu kulübü bilen herkes cevabı da biliyor.

Tabi ki Ulkerin mirasi ama basari mirasi degil , bugune kadar fbye akittigi 100 milyon usdden fazla yardim yataklik mirasi! dogruya son 5 yilin fb kadrosu zaten 250 bin dolarcik - parasiz mukemmel basarilara kosuyor fb'i alkisliyoruz!

Tabi ki Ulkerin mirasi ama basari mirasi degil , bugune kadar fbye akittigi 100 milyon usdden fazla yardim yataklik mirasi! dogruya son 5 yilin fb kadrosu zaten 250 bin dolarcik - parasiz mukemmel basarilara kosuyor fb'i alkisliyoruz!

Bulsalardı aynı şekilde destek verecek bir sponsor. Ellerinden tutan mı oldu bizim yönetimlerin, engel mi çıkardılar? Şu fakir edebiyatıyla hayata bakış sakattır. Zalgiris gibi sağlam bir basketbol kültürü olan bir kulüp bile ancak 19 yıl sonra F4 görebildi.

Cska'nın yerine real'in gelmesi daha iyi oldu fenere. Cska'da de colo'yu durdurdun mu kitleniyorlar. Real'de yıldız, sonucu değiştirecek oyuncu daha çok. Llull ve doncic ağırlık koyabilirse real alır bir de ayon dünkü gibi bazı bölümlerde kötü olmaması lazım. Real tokatlasın şunları da pancar gibi kızarsın yine koçları.

Ulkerin mirasi diyorsunuz da Ulker 2006 yilina kadar euroligde ne yapabildi ki bir kere ceyrek finali var. Simdi tarihinde bir kez ceyrek final yapmis takimi 4 yil uste F4 3 yil ust uste final oynayan takimin basarisindaki temel sebep sayarsaniz hem gulunc duruma dusmus hem de sacmalamis olursunuz.

Butce konusuna gelince buyuk butce istikrarli basari demektir. Butceleri buyukse bu da ayri bir basaridir. Bu butceyi devam ettirmek de ayri bir basaridir.Ulker 2016 yilinda cekildi ,yine de butceyi devam ettirip Dogusu buldular. Onlar giderse de baskasini bulana kadar kendieri devam edip baskasini bulacaklae. Bunun adi vizyondur. Bu butceleri saglarsaniz basta da en iyi koc varsa basari gelir surpriz olmaz.
Hadi ilkokul cocuguna anlatir gibi anlatiyim. Ahmete babasi 10 lira para verir. Ahmet bu para ile 10 elma alip bu elmalarin her birini 2 liradan satar. Ahmetin toplamda 20 lirasi olmustur.

Simdi siz diyorsunuzki bu 10 lirayi 20 lira yapmak ahmetin basarisidir. Bende diyorumki basta ahmete babasi 10 lira vermese ahmetin cebinde kurusu olmazdi.

Olayimizdaki 10 lira fbulker ve fbdogus icin a lisansini temsil etmektedir. Yani basta ulker a lisansini miras vermese (siponsorlugu verdigi oyunculari gectim. Onlarin hepsini verip yine a lisansini vermese) fenerin 12 yilda katildigi yurolig sayisi 2 yada 3u gecmezdi. Umarim bu sefer anlasilabilir.

Son düzenleme:
Obradovic effect. Şu kadroyu , hatta şu branşı adam eden Obradovic’tir. Yoksa Siena’yı komple transfer edip sonuncu olduklarını da biliyoruz.
Bana da yukarıda yazan arkadaş gibi Real sanki 1 adım daha yakınmış gibi geliyor kupaya. Daha takım halinde oynamaya başladılar ve daha iyiler gibi ama Obradovic varken net konuşmak güç.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hadi ilkokul cocuguna anlatir gibi anlatiyim. Ahmete babasi 10 lira para verir. Ahmet bu para ile 10 elma alip bu elmalarin her birini 2 liradan satar. Ahmetin toplamda 20 lirasi olmustur.

Simdi siz diyorsunuzki bu 10 lirayi 20 lira yapmak ahmetin basarisidir. Bende diyorumki basta ahmete babasi 10 lira vermese ahmetin cebinde kurusu olmazdi.

Olayimizdaki 10 lira fbulker ve fbdogus icin a lisansini temsil etmektedir. Yani basta ulker a lisansini miras vermese (siponsorlugu verdigi oyunculari gectim. Onlarin hepsini verip yine a lisansini vermese) fenerin 12 yilda katildigi yurolig sayisi 2 yada 3u gecmezdi. Umarim bu sefer anlasilabilir.

İki haftadır aynı şeyler tekrar tekrar tartışılıyor. Biz niye çözüm yolları bulamıyoruz asıl bunu düşünmek lazım. Adamlar zamanında çözmüşler bu işi ve geç de olsa başarısını almışlar. Hala yok ülker çekilmese onun hakkı fenere geçmezmiş sonra başarı gelmezmiş, 2-3 defa katılırmış vs. vs. boğaz patlatıyoruz boş yere.
Az kaldı 6-7 seneye iyice kapalı lige dönecekler. Rakip nasıl lisans almış onu konuşmak yerine, zamanında onların yaptığı gibi bir şekilde orada olmak için yönetimin çözüm yolları üretmesi gerek.

Kalinic, Solakları, Ahmet gibi adamlar benim geçmiş gözlemlerime göre kifayetsiz topçulardı ancak koçları, yazılı basında ne kadar taraftar tepkisi alsa da, ısrarla oynattı, anlattı, kızdı ve bence istenilen ya da verim alınabilen bir halete getirdi. Bunlar bir koçun etikisi mi yoksa oyuncunun potansiyelinin tezahürü mü bilmiyorum ancak hakikaten iyi bir ekipler ve muhtemelen taraftarları çok mutludur çünkü basketbolun Avrupa'daki lideri konumundalar.

Bir şey dikkatimi çekti ve halâ da çekiyor: Şu spiker neden Datome ismi garabetli bir telaffûzla söylüyor; herhangi bir dil bilginin ya da hitabetçinin bu seslendirmeden midesi bulanır çünkü son derece zorlama ve yapay bir hal alıyor.

Bir şey dikkatimi çekti ve halâ da çekiyor: Şu spiker neden Datome ismi garabetli bir telaffûzla söylüyor; herhangi bir dil bilginin ya da hitabetçinin bu seslendirmeden midesi bulanır çünkü son derece zorlama ve yapay bir hal alıyor.

İtalyancada vurgu sık kullanılıyor, vurgusuz telaffuz bazen komik anlamlara yol açıyor. Bizde biraz abartılsa da böylesi daha doğru.

İsmail Şenol çok abartıyor. Sizi bilmem ama bana antipatik geliyor yani çok zorluyor. Dün Datome sayı attı mamma mia dedi. Orada hafif bir cringe yaşadım. Galatasaray maçlarında bu kadar heyecanlı olduğunu görmedim. Aynısı Murat Murathanoğlu için de geçerli. En iyisi Murat Kosova. Adam Efes, Fb, GS demeden bütün takımları eşit derecede destekliyor ve ona göre anlatıyor. Gerçi medyada Galatasaraylı sunucu bulmayı geçtim tarafsız sunucu bile pek yok.

Eyvallah usta bak ilkokul çocuğa anlatır gibi tekrar anlatalım bizde o zaman. Ülker, Fenerbahçe birleşti senin yönetimin ne yaptı? Fenerbahçe kendisiyle birleşecek ve ona her sene 20 Milyon Dolar verecek sponsor bulmuş sen ne yaptın? Hayır serbest piyasada adamlar birleşecek, kendilerine para verecek sponsor bulmuşlar bunun neresinde haksız rekabet? Takmışsın bir A lisans A lisans gidiyorsun sen her sene 20 Milyon Dolar harcama yap, salon yap, o salonu doldur bırak sana Euroleague'in A Lisans vermesini sen Eurolaegue'e A Lisans verirsin.

Tamam mıdır fikirlerimizi söyledik bu konuda bence artık, anlaştık veya anlaşamadık ama artık bitsin mi bu konu. Her Fenerbahçe Doğuş başarısında burası artık aynı sıkıcı muhabbetlerle dolmasın.