EuroLeague Fantasy Challenge 2019-2020

Micov’a neler olmuş öyle ? Önceden harika bi şutör ve skorerdi. Şimdi ribauntlar , savunma, blok asist falan her şeyi katmış yüksek puanlar getiriyor.
 
Belki de ilk kez ağzıma oyunu bırakma lafını alıcam. Sinirlerim ciddi anlamda bozulmaya başladı çünkü. Şöyle izah edeyim; haftalardır 20 lerde gezen Calathes son 2 maç sidik zoruyla 15 getiriyor. Takımı ne kadar çöp olsa da kendi oyununu oynayıp fiziksel avantajlarıyla da her maç 20 kesin getiren Milutinov alıyım diyorum adam rakiplerin doğru dürüst pota altı bile olmayan 2 maçın toplamında 19 getiriyor. James alıyorum zar zor 17 yapıyor. Casspi’den Allah razı olsun diyicem adam 16 yaptığı halde kenarda oturtuluyor. Paul gibi şansa balık yakalıyorum 15 lere çıkıp 8 e iniyor durup dururken. Monroe alıyorum, Bayern’in rekor kırdığı PIR’lerin havada uçuştuğu maçta 13 yapıyor. Yahu bu hafta kadromda James-Calathes-Milutinov gibi vurucu tim var ve üçünden toplam 40 falan geliyor şaka mı bu? Vsvs daha bir sürü şey.. Ne yapıyım anlamadım ki, Kobe Avrupa’da oynasa benim aldığım maç 18 yapar en fazla.
 
Yani bu işin artık mantıkla uzaktan yakından alakası yok tamamen şans. Haftanın mvpsi bi sonraki maç -5 getiriyor. Hem de karşısında bi gün önce Khimki’ye hezimete uğramış saçma bi takım var. Dün 25 yapan Barthel bugün -eksilerde geziyor. Ya şu an aklıma gelmiyor da, daha bir çok örnek var sizin de hatırladığınız. Sıkıldım artık valla. Bu hafta fanteziye girmeyip garantiye gideyim dedim James Milutinov falan aldım iyice battım daha ne yapayım..
 
Yani bu işin artık mantıkla uzaktan yakından alakası yok tamamen şans. Haftanın mvpsi bi sonraki maç -5 getiriyor. Hem de karşısında bi gün önce Khimki’ye hezimete uğramış saçma bi takım var. Dün 25 yapan Barthel bugün -eksilerde geziyor. Ya şu an aklıma gelmiyor da, daha bir çok örnek var sizin de hatırladığınız. Sıkıldım artık valla. Bu hafta fanteziye girmeyip garantiye gideyim dedim James Milutinov falan aldım iyice battım daha ne yapayım..

Öyle dönemler oluyor bazen, bırakacağım bu oyunu diyor insan ama bırakma devam et her şekilde.
 
Son düzenleme:
Giffey, Nnoko gibi adamlardan çıkmak ne güzelmiş bu arada..insan bir ferahlıyor. Dubljevic de -3 ten 12,1 e çıktı hiç yoktan iyi napalım.
shengelia'ya param yetmedi ama bile bile almamakla hata yapmışım.

Formül tahminine devam edeyim bakalım.. bugünün en çok değer kazanacak oyuncuları:
shengelia 2.65 (2,30) +0,35
leday 1.97 (1.71) +0,26
ponitka 1.97 (1.71) +0.26
ayon 1.81 (1.57)+ 0,24
casspi 2.23 (2.04) + 0.19

bakalım ne kadar yaklaşacağız :)
 
Bu gece uzun oldu..7 maç birden takip etmek zor oldu. Fenerbahçe çok ilginç bir maç sonu ile maçı verdi. Sloukas ve De Colo nun 42 sayı ve 53 PİR ine rağmen bu maçı vermek forvetlere yazar. Benimde tabi bir takımıma Datome alıp ağzım yandı. En azından 8-12 arası PİR bekliyordum. Bu haftanin ilginç tarafı James, Shved, Calathes gibi yüksek pir getirmesi beklenen guardlar vasatda kaldı. Shengelia yi kaptan yapanlar haftanın kazanani oldu. Takimlarim yine bu haftada üzdü beni. Haftaya sirkeli su ile yıkanıp takimlarimi öyle kuracağım son çare olarak.
 
Giffey, Nnoko gibi adamlardan çıkmak ne güzelmiş bu arada..insan bir ferahlıyor. Dubljevic de -3 ten 12,1 e çıktı hiç yoktan iyi napalım.
shengelia'ya param yetmedi ama bile bile almamakla hata yapmışım.

Formül tahminine devam edeyim bakalım.. bugünün en çok değer kazanacak oyuncuları:
shengelia 2.65 (2,30) +0,35
leday 1.97 (1.71) +0,26
ponitka 1.97 (1.71) +0.26
ayon 1.81 (1.57)+ 0,24
casspi 2.23 (2.04) + 0.19

bakalım ne kadar yaklaşacağız :)
Ponitka çok getirmedi ama max kazanç bekliyorsun?
 
en fazla 0.06 sarkmayla tüm tahminler tuttuğuna göre elimdeki tek koz olan formülü naçizane açıklayayım..

Formül geçen seneden epey farklı, madde madde yazacak olursam:
1) Geçen sene bir oyuncunun son 5 maçlık ağırlıklı ortalamasının yüzde 10'u yaklaşık değerini veriyordu şimdi ise %12-13 arası bu değerini veriyor.

örneğin calathes'in son 5 maç ağrılıklı ortalaması 19.6
geçen sene olsa 1.96 olurdu değeri, bu sene 19.6*0.13=2.54

buradan da şunu anlıyoruz limite ulaştı sandığımız oyuncular aslında limitte değiller.. 5 süper maç sonunda potansiyel olarak değerlerinin 3'ü bile geçmesi olası.
misal, de colo bundan önceki 2 maçını 8-11 yerine 20-20 ile oynasa muhtemelen 3'ü geçmişti.

2) kesinlikle tek değer son 5 maç ortalaması değil, ufak da olsa etkileyen başka bir etken var ama bu etken sondan 6. maç değil...
yani 15. haftadayız diyelim, 11-12-13-14-15. haftaların alındığı ve 10.haftanın alınmadığı kesin fakat başka ufak bir etken daha var açıklanmayan. +/- 0.05 bu ufak etkenden kaynaklanıyor. fakat bunu bilmesek de tam değere olmasa da yakın değere ulaşabiliyoruz.

3) artışlarda durum buyken , düşüşlerde daha radikal bir değişim söz konusu:
bir oyuncu haftada en fazla %15 değer kaybına uğruyor malum, ama bu ihtimal çok düşük. şöyle ki:
azami %15 düşüş için oyuncunun son 5 maç ortalamasının, değerinin 3 katından az olması gerekiyor.

örneğin geçen hafta
sloukas'ın değeri 1.21 ve son 5 maç ortalaması 5 idi; (%11 düştü)
max. değer kaybı yaşaması için 1.21*3=3,36 'dan az bir ortalaması olmalıydı. 5 olduğu için %15 değil %11 düştü.

yani özetle maksimum düşüş olayı epey zorlaştı, her hafta %15 artan oyuncular oluyor ama %15 düşen neredeyse hiçbir oyuncu yok..
sırf 5 maç kötü oynadı diye dibe vurmasın değerleri denilmiş. çok da mantıksız değil.

4) gelelim ara düşüşlere;
eğer değer/ortalama %12-13 civarı ise sabit kalıyor demiştik. (1. maddedeki calathes örneği)
bu oran %17'ye çıkarsa düşüş %5 (larkin 2.20 değer 12,5 ortalama ile sadece %5 düştü)
%22 olursa düşüş %10 oluyor. (yuvarlak hesap yazıyorum)

yine özetle ara düşüşler de epey zor hale getirilmiş durumda.
Epey karışık yazdım sanırım ama olay bu:)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
senin işin gücün yok mu diyecekler için gerçek hayatta da meslek olarak bu işi yapıyorum:)
tamamen mesleki meraktan ötürü de oyundaki formülü bulmaya çalışıyorum. yoksa bu oyunda formül sadece ufak bir kısım, asıl olay doğru oyuncu seçebilmekte, o da bende pek olmadığından bu kısma sarıyorum..
Tüm foruma iyi günler:)
 
Son düzenleme:
Çift maç haftası yapıyorsun, 7 maçı aynı akşama sıkıştırıyorsun ve 3 saat içerisinde oluyor tüm maçların başlama saati. Yalnızca Fenerbahçe ve Milano maçı ile son anlarında Real maçını takip edebildim. Ayrıca, Euroleague saatleri de çok kötü. En erken maç 20:00'de başlıyor. Hatırlıyorum akşam 17:00'de, en geç 18:00'de Rusya maçlarını başlatıyorlardı Rocheiste'li Nizhny zamanlarında. Hadi yaz saati uygulamasını kaldırdık biz 2 saatlik fark oluştu diyelim, yine de bizim saatimizle 19:00 da maçlar başlayabilir. Rusya'nın ve Türkiye'nin 2 temsilcisi var. Saatler,bu ülkelerde daha ileride. Türkiye ve Rusya'daki hatta İsrail'deki maçları 19:00'da başlat. Trafik, iş çıkışı diyenler olacaktır ama Efes maçına Euroleague'de saat 18:00'de gittiğimi biliyorum. Pek ala olabiliyor. Bu saatlerin ve maçları aynı güne sıkıştırmamanın düzenlenmesi gerek.

Oyuna gelince; sanki benim birkaç hafta önceki düşüncemin aksine: geçen senelerde olduğu gibi kadrolara girecek oyuncu sayısında azalma meydana gelmeye başladı. Bu bakımdan bugünkü Sloukas'ın, ve son haftalardaki Ayon ve Ponitka'nın performansı önemliydi seçeneklerin artması adına. Öte yandan Mirotic, Calathes, Micic, Shved, Millutinov gibi her kadroya yazılabilecek isimlerin zaman zaman ters köşe yapmaları da farklı seçeneklere yönelmek için faydalı oldu. Performans gösteren oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmeyince ve tüm kadrolar aynı olunca oyun orada aslında fiilen bitiyor. Onun için bu durum hala iyiye işaret.

Benim için her na kadar iyi bir hafta geçse de, hemen hemen her kadroya Ayon almışken, fazla kredi göz çıkardı ve bu tercihimi değiştirip gidip Vesely aldım. Kadro daha şık gözüksün diye. Bu şanssızlıktı ama en iyi takımımda kaptan Vesely iken, son anda Shengelia yapmam da şansımdı.

En yüksek krediyle en iyi kadroyu da kursanız, kaptanı doğru seçmediğinizde diğer takımla tüm oyuncularınız aynı olsa bile 20-25 puan geri düşüyorsunuz. Kaptan konusu, bu bakımdan bu oyunda tamamen talih. Bilgiyle şununla bununla çözülebilecek bir konu değil.

Ve bence gelecek hafta, geçmiş 6 haftaya nazaran kaptan seçmesi en zor hafta olacak. En iyi tercih Calathes gibi duruyor. Ama Calathes olmayan kadrolarda kimin kaptan olacağı muamma. Hiçbiri tam güvenilir değil. Milutinov dahil. Onun için tıpkı bu hafta olduğu gibi gelecek haftanın da kaptan seçme haftası olacağını düşünüyorum. Yapılacak transferlerden öte kimin kaptan olabileceği önemli ve bu nedenle belki kaptan transferi yapılmalı. Calathes alınmalı mesela.
 
GSBasket H2H ligi 6. hafta panoraması:

Takımlar:
Haftanın kazananı: MSB3 +70,4 🥂
Haftanın takımı: MSB3 176.1 🔥
Haftanın en çekişmeli maçı: Troy Pilsener (Kaan Gürbüz)- TeamNaumoski (Ümit Berk) 115-119
Haftanın maçı: MSB3- Bega (Selçuk) 281.8

Lig lideri: MSB3 (5/6) 🍾

Haftanın Oyuncusu: Shengelia (30.8 verimlilik) ⛹️‍♂️
Haftanın Hayal Kırıklığı (f/p): Micic (-4 verimlilik) 🗑
Eurolegue haftanın takımı: Maccabi Tel Aviv 🇮🇱

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GSBasket Normal Sezon ligi 6. hafta panoraması: (Zeynep Emir Ligi de diyebiliriz aslında:)
1️⃣ Petrovic (Zeynip Emir) (1) 925 🥇
2️⃣ Toko (Mehmet Yılmaz) (3) 868 🥈
3️⃣ Ranitidin (Işıtan Doğan) (4) 865 🥉
4️⃣ Dirk Petrovic (Zeynep Emir) (9) 860 🦸‍♀️
5️⃣Toni Kukoc (Zeynep Emir) (2) 856 🦸‍♀️

Haftanın kar edenleri:
Petrovic 166.9 yaptı ve yakın rakipleriyle farkı açtı.
MSB3 176.1 yaptı ve 15. sıraya yükseldi 🧗‍♂️
Ben :) Bir hafta önce ilk 100 de takımım yoktu. çift maç haftası sonunda ilk 30'a 2 takımla, ilk 100'e de 8 takımımın 7'siyle girdim bakalım..

Haftanın zarar edenleri:
Ragnar 92.7 puan yaptı ve 5.sıradan, 13. sıraya düştü 🤸‍♂️
Yuzde1gs 68.3 puan yaptı ve 12. sıradan 40. sıraya düştü 🤸‍♂️
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3-4 gündür epey zaman ayırdım oyuna, ara zamanı artık.. perşembeye kadar takımları kurmam:)
 
Benim için genel olarak iyi bir çift maç haftası oldu planlama hatalarım olmasa çok daha iyi bir yerde olabilirdim şu an işin tuhafı haftalardır 1-2 tane 0.10-0.20 lik oyuncular olmasına rağmen kadromda buraya kadar geldim.Önümüzdeki haftalar için en büyük problemim de o gözüküyor şu an rakiplerime göre bütçem daha az bakalım nereye kadar gidecek böyle.

Zeynep Emir'i tebrik etmek gerekiyor tabi bu sene şu ana kadar oyuna damgasını vurdu ve böyle de devam edecek gibi ama hemen arkandayım dikkatli ol diye uyarayım ben :)
 
Ben işlerimden dolayı arada takımlara dokunamadım. Singleton ve Sloukas ları saklayıp Garuba alacaktım ve Micic lerden çıkmaycaktım ama kaptanlıktan alacaktım..
 
Arkadaşlar oyunda bir şey keşfettim, birçok arkadaş biliyordur bilmeyenler için faydalı olur umarım.
Biliyorsunuz, oyunda birkaç oyuncu birkaç mevkide oynayabiliyor.
Somutlaştıralım, 1 oyuncu değişiklik hakkınız kalmış olsun. : Kısa forvetiniz Simon, Forvetiniz de Casspi. Her iki oyuncu da hem kısa forvet, hem de Forvet bölgesinde kullanılabiliyor. Siz takımınızda Shengelia olsun istiyorsunuz. Shengelia kısa forvet pozsiyonunda değerlendirilemediği için mecburen Casspi'yi satıp Shengelia almak zorunda kalıyorsunuz. Değişiklikten sonra simon-shengelia oluyor takımızında ve Casspi'yi çıkarmak zorunda kalıyorsunuz.

Peki, 1 oyuncu değişiklik hakkınız kalmışken, sadece Simon'u çıkıp Casspi-Shengeli yapmak mümkün mü? Mümkünmüş arkadaşlar ben yeni öğrendim.

Yapmanız gereken şu, Simon ve Casspi hem kısa forvet hem forvet pozisyonunda oynayabildiği için, oyuncuların yanlarında olan ok işaretleriyle bölgelerini değiştiriyorsunuz. Kısa forvetiniz Casspi oluyor, forvetiniz simon. Sonra da simon'u satıp Shengelia'yı alıyorsunuz. Mis gibi Shengelia-Casspi ikiliniz oluyor tek oyuncu değişikliği ile.

Bu senenin başından beri kafamda soru işaretiydi, yedekler kalktığı halde oklar niçin hala vardı? Bu yüzden varmış. Takımdan oyuncu çıkarmadan, mevkiler arası oyuncu değişikliği yapmak için. Geç de olsa keşfettim. Oyuna bu kadar kafa yormama rağmen ben bu kadar geç öğrendiysem, sanırım burada da bunu yeni öğrenecekler olmuştur.
 
Çok teşekkürler. Onu ben sanırım 2 yıl önce falan sormuştum bi cevap almıştım ama unuttum o cevap neydi. O okları ben de hep merak etmişimdir.
 
Çok teşekkürler. Onu ben sanırım 2 yıl önce falan sormuştum bi cevap almıştım ama unuttum o cevap neydi. O okları ben de hep merak etmişimdir.
Geçen senelerde okların cevabı yedek oyuncuları kadroya sokmak, as oyuncuları yedeğe çekmek içindi. Yedek oyuncu kuralı kalktıktan sonra da okların devam etmesi, kadro içi mevkilerdeki değişiklikler için bence çok kullanışlı bir özellik olmuş.
 
Geçen senelerde okların cevabı yedek oyuncuları kadroya sokmak, as oyuncuları yedeğe çekmek içindi. Yedek oyuncu kuralı kalktıktan sonra da okların devam etmesi, kadro içi mevkilerdeki değişiklikler için bence çok kullanışlı bir özellik olmuş.
Hayır abi, ben çok değiştirdim utility deki oyuncu ile mevkisindeki oyuncuyu yada forvet veya guardları. Ama sıkıntı 1-2 değişiklik sonrasında kafayı yiyip olabilecek değişikliklere de izin vermiyordu, çıkıp tekrar denemek gerekiyordu, ki bu sorun azalsa da hala var.
 
Arkadaşlar oyunda bir şey keşfettim, birçok arkadaş biliyordur bilmeyenler için faydalı olur umarım.
Biliyorsunuz, oyunda birkaç oyuncu birkaç mevkide oynayabiliyor.
Somutlaştıralım, 1 oyuncu değişiklik hakkınız kalmış olsun. : Kısa forvetiniz Simon, Forvetiniz de Casspi. Her iki oyuncu da hem kısa forvet, hem de Forvet bölgesinde kullanılabiliyor. Siz takımınızda Shengelia olsun istiyorsunuz. Shengelia kısa forvet pozsiyonunda değerlendirilemediği için mecburen Casspi'yi satıp Shengelia almak zorunda kalıyorsunuz. Değişiklikten sonra simon-shengelia oluyor takımızında ve Casspi'yi çıkarmak zorunda kalıyorsunuz.

Peki, 1 oyuncu değişiklik hakkınız kalmışken, sadece Simon'u çıkıp Casspi-Shengeli yapmak mümkün mü? Mümkünmüş arkadaşlar ben yeni öğrendim.

Yapmanız gereken şu, Simon ve Casspi hem kısa forvet hem forvet pozisyonunda oynayabildiği için, oyuncuların yanlarında olan ok işaretleriyle bölgelerini değiştiriyorsunuz. Kısa forvetiniz Casspi oluyor, forvetiniz simon. Sonra da simon'u satıp Shengelia'yı alıyorsunuz. Mis gibi Shengelia-Casspi ikiliniz oluyor tek oyuncu değişikliği ile.

Bu senenin başından beri kafamda soru işaretiydi, yedekler kalktığı halde oklar niçin hala vardı? Bu yüzden varmış. Takımdan oyuncu çıkarmadan, mevkiler arası oyuncu değişikliği yapmak için. Geç de olsa keşfettim. Oyuna bu kadar kafa yormama rağmen ben bu kadar geç öğrendiysem, sanırım burada da bunu yeni öğrenecekler olmuştur.
Yedeklerle ve as oyuncularla mevkilerine uygun degistiriliyordu zaten bunu yesil oka bastiginizda aktif olan oyuncularla anlayabiliyorsunuz. Degistiremiyeceginiz oyuncular pasif oluyor. Bunu en basta cozmustum. Ama asil garip olan degistirdigimiz zaman ve transferi geri al dedigimizde butce meselesinden dolayi veya mevki uyusmazligindan dolayi transferi geri alamiyoruz bu durumda rollback yapmamiz gerekli.
Bu arada 6. round sonunda tum takimlarin hucum ve savunma verimliligini ( 100 poizisyon uzerinden olculen ve en gercek rakamlari veren bi istatistik) olcen bi grafik.IMG_20191103_234721.jpg
Bu istatistige gore en iyi savunma yapan takim Maccabi, en iyi hucum yapan takim Cska..Maccabi, Cska, Barca, Baskonia, Milano, Efes ve Zalgiris şu anda en ideal basketbolu oynayan takimlar. Hep varolanin aksine Yunan takimlari su an icin kotu savunma yapiyorlar..
Ornegin ben Khimki-Pao macinda Shved in kotu giden formuna istinaden ve Pao nun iyi savunma yapacagini ( geleneksel olarak Yunan takimlarinin savunmada cok iyi oldugununu dusundugum icin) Calathes- Shved degisikligi yapmadigim icin ve kaptanim Calathes oldugu icin cok fazla zarar etmistim.Shved 26 sayi ile 28 PİR yapmisti ve Pao 103 sayi yemisti.
 

Üst