Euroleague Top 16 3. Hafta | Kızılyıldız: 65 - Galatasaray: 74

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı Euroleague Top 16 E Grubu 3. maçında Kızılyıldız'a konuk oluyor.16 Ocak Cuma günü Kombank Arena'da oynanacak olan mücadele saat 22:00'da başlayacak.Top 16 ilk hafta mücadelesinde seyircisiz oynanan maçta Abdi İpekçi'de Zalgiris Kaunas'ı 78-69 yenmiş,ikinci haftada ise Real Madrid deplasmanından 93-78'lik mağlubiyetle dönmüştük.Bu haftaki rakibimiz Kızılyıldız grupta ilk 2 maçını kaybeden tek takım konumunda.Bu noktada rakibimizin fikstürünün belirleyici olduğunu vurgulayabiliriz.İlk turda hayli başarılı bir performans gösterip Olympiakos'un ardından grup ikinciliğini yakalayan Kızılyıldız Top 16'ya Real Madrid-Maccabi(D) maçlarıyla başladı ve çok da şaşırtıcı olmayan 2 mağlubiyet aldı.
Sezon başından bu yana bir parça kadro seçimi;çok daha fazlasıyla idari problemler ve maddi sıkıntılar sebebiyle kadro istikrarını yakalayamayan takımımız TBL'de 9,Euroleague'de ise 10 oyunculuk net rotasyonla mücadele ediyor.Kaotik başlayan ve son 2-3 haftaya kadar kaotik ilerleyen sezonun bu hali almasında paragrafın başında belirttiğimiz problemlerin yanı sıra ilk grupta Kızılyıldız ile eşleşmemizin ve eşleşmenin üst gruba da taşınmasının payı büyük.
Hatırlanacağı üzere Euroleague'e Kombank Arena'da Kızılyıldız deplasmanı ile başlamış ve ödeme problemlerinin su yüzüne çıktığı dönemde oynanan maçı 76-68 kaybetmiştik.Şu an Eurocup'ta buruk bir şekilde üst turları düşünmeyip Top 8 hesabı yapıyorsak bu görüntünün altyapısı şüphesiz ki Olympiakos galibiyeti kadar destansı gelişen Kızılyıldız galibiyetiyle oluştu.Maçın neredeyse tamamını çift haneye yaklaşan bir tampon farkla geride götürmüşken son anlarda yaptığımız geri dönüş maçı ortaya getirse de özellikle Kalinic'ten yediğimiz üçlük rakip faul çizgisinde dağılmadığı takdirde ümitlerimizi hayli azaltmıştı.Son 8 saniyeye 3 sayı geride girmişken o gün Euroleague'de kariyer maçını oynayan Zoran Erceg'in faul yapılmasına müsaade etmeden orta sahanın bir iki adım ilerisinden attığı mucizevi üç sayılık basketle maçı uzatmaya taşımıştık.İkinci uzatma sonucunda aldığımız 110-103'lük galibiyet ve forma giyen her oyuncunun verdiği mükemmel mücadele maç öncesinde Kızılyıldız taraftar grubu Delije'nin salon önüne gelip içeri girememesinin önüne geçmiş gibi görünüyordu.Maçın sonrasında maç öncesi arabasının sahil yolunda salona doğru yürüyen Delije'lilerin arasında kaldığını ve ciddi bir tehlike atlattığını belirten koçumuz Ergin Ataman İstanbul Emniyeti'ni ve Euroleague yönetimini eleştirerek Kızılyıldız taraftar gurubu Delije hakkında da sert ifadeler kullanmıştı.Bu açıklamalardan yaklaşık bir saat sonra Kızılyıldız taraftarı Marko Ivkovic'in bıçaklanarak öldürüldüğü haberi yayıldı ve haber maalesef birkaç saat sonra teyit edildi.Sırp bir baba ve Hırvat bir annenin çocuğu olarak günümüzdeki Hırvatistan topraklarında doğan ve Krajina Sırpları olarak bilinen Hırvatistan içindeki azınlığa mensup olan Ivkovic babasının savaşta Hırvatlar tarafından sivil olduğu halde öldürülmesiyle Hırvat annesiyle birlikte Belgrad Zemun'a yerleşmiş ve orada büyümüştü.Hırvat bir annenin oğlu olarak Yugoslavya Savaşı sırasında Çetniklerin milis gücünü oluşturan Delije'nin 20 yıl sonraki nesline mensup olması ise Dünya'ya ve çevresel şartların insanı ittiği noktalara dair kapsamlı bir Dünya okuması gerektiriyor şüphesiz.Delije'nin günümüzdeki dinamikleri içerisinde Dünya üzerindeki pek çok ultra grubunun paralelinde milliyetçiliğin,Sırp milliyetçiliğinin önemli bir yeri işgal ettiği söylenebilir.
Marko Ivkovic'in ölümünün ardından Sırp toplumunun savaştan bu yana pek sıyrılamadığı şiddet eğilimi ve milliyetçilik Türk toplumunun hali hazırdaki derin sosyo-ekonomik problemleri ve neo liberalizm çerçevesindeki kültürel açmazlarıyla birleşince ortaya karşılıklı nefret söylemi çıktı.Oluşan bu tablonun paralelinde hali hazırda Cuma akşamı saat 22:00'da Kombank Arena'da oynanacak mücadele öncesinde koçumuz Ergin Ataman'ın Sırbistan'a giriş yapıp yapamayacağından tutalım maçların seyircili oynanıp oynanamayacağı ve güvenlik sorunsalına kadar zihinlerde pek çok soru işareti mevcut.
Bir dönem Yugoslavya'daki çok kültürlüğün simgesi olan Kızılyıldız'la Galatasaray isimlerini yan yana görmek şüphesiz ki bizim için çok değerli.20. yüzyılın sonlarında Balkan halklarına verilen biçim ortaya acıdan,tepe taklak ekonomilerden,İkinci Dünya Savaşı gibi bir cehennemin ardından Balkanların cenneti olan Yugoslavya halklarının Batı Avrupa'da ucuz işçilere dönüşmesinden ve nefretle büyüyen alt nesillerden başka bir şey bırakmadı.
Abdi İpekçi'ye her girdiğinde gözleri parlayan,salonda ev sıcaklığı hisseden insanlar olarak maalesef Dünya'nın hali hazırdaki gerçeklerini salondan bir yere kadar uzak tutabiliyoruz.Belgrad ve İstanbul'daki 2 muğlak maç öncesi mümkün mertebe nefret söyleminden uzak durmak,klavyeleri yavaşça yere bırakmak en sağlıklısı gibi gözüküyor.Bu paralelde konuyu olabildiğince parkeye döndürmeye çalışıyor ve olası galibiyet durumunda hayli somutlaşacak olan Top 8 ümidine sarılıyoruz.Takımımıza ve bilhassa bir yığın saçmalıkla yüz yüze gelen Zoran Erceg-Vladimir Micov ikilisine kuvvetli bir psikoloji çerçevesinde başarılar diliyoruz.
Bizden şimdilik bu kadar.

Kim bastıracak seyircisiz olması için Murat Özyer denen korkak beceriksiz mi :)

Maça Doğru: Crvena Zvezda - Galatasaray Liv Hospital

Galatasaray Liv Hospital, Turkish Airlines Euroleague Top 16 E Grubu 3. maçında Crvena Zvezda ile karşı karşıya gelecek. Sırbistan'da bulunan Kombank Arena'daki mücadele 16 Ocak Cuma günü saat 22.00'de başlayacak.

Maç: Crvena Zvezda - Galatasaray Liv Hospital
Salon: Kombank Arena, Sırbistan
Tarih: 16.01.2015 Saat: 22.00
Yayın: Lig TV3

3. haftanın programı şöyle:

15 Ocak Perşembe
21.05 Maccabi - Barcelona
21.15 Alba Berlin - Real Madrid

16 Ocak Cuma
21.45 Panathinaikos - Zalgiris
22.00 Crvena Zvezda - Galatasaray Liv Hospital

Takımımız ilk hafta evinde seyircisiz oynadığı maçta Zalgiris'i 78-69 mağlup edip ikinci hafta deplasmanda R. Madrid'e 93-78 ile yenilmişti. Rakibimiz Kızılyıldız ise içeride R. Madrid'e 72-79 ve dışarıda Maccabi'ye 78-67 kaybetmişti.

Normal Sezonda Crvena Zvezda
Galatasaray Liv Hospital'in de yer aldığı D Grubu'nda bulunan Crvena Zvezda, 6 galibiyet - 4 mağlubiyetle ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl Turkish Airlines Euroleague'de ilk defa mücadele eden Belgrad ekibi, bu yıl kadrosuna yaptığı Nikola Kalinic, Marcus Williams, Stefan Jovic ve Maik Zirbes eklemeleriyle giden oyuncuların yerlerine Avrupa'da değeri yükselen oyuncuları alarak kadro kalitesini de arttırdı. 21 yaşındaki Luka Mitrovic'in kaptanlığını yaptığı Crvena Zvezda'da Sırbistan'ın alt yaş kategorilerindeki önemli isimler yer alıyor. Koç Dejan Radonjic takımın başındaki üçüncü sezonunu geçiriyor. Crvena Zvezda'nın lokomotifinin sürükleyicisi Boban Marjanovic oldu. Ortalama 28:37 dakika ile takımın parkede en çok kalan oyuncusu olan 26 yaşındaki Sırp pivot 16,8 sayı - 10,7 asist - 1 ribaund istatistikleri ve iki kez Haftanın MVP'si ödülüyle ilk turu tamamladı.

Grupta 1-1
Euroleague D grubu ilk maçında 16 Ekim'de Kızılyıldız'ın konuğu olan takımımız mücadeleden 76-68 mağlubiyetle dönmüştü. Marjanovic'in 22 ve Marcus Williams'ın 15 sayısıyla üstünlük sağlayan rakibimize karşı Zoran Erceg 17 sayıyla ayakta kalan isimlerin başında gelmişti. Gruptan çıkma adına önem arz eden ikinci maçta ise Galatasaray Liv Hospital 21 Kasım'da Abdi İpekçi'de Crvena Zvezda'yı iki uzatmaya giden efsanevi karşılaşmada 110-103 ile mağlup etmeyi başarmıştı. 32 sayı kaydeden Erceg'in yarı sahadan gönderdiği ve maçı uzatmaya taşıyan üçlük geceye damga vururken Arroyo 26 sayı ve Ender Arslan 15 sayıyla ona eşlik etmişti. Sırp ekibinde Marcus Williams 17 asist ile Euroleague rekorunu kırarken Marjanovic 23 sayı 17 ribaund, Mitrovic 30 ve Kalinic 21 sayı kaydetmişti.

Karşılaşma Notları
- Galatasaray Euroleague top 16 gruplarında son 9 deplasmandan yenik ayrıldı.
- Kombank Arena 20.000 koltuk kapasitesine sahip.

Euroleague'den Kızılyıldız Maçıyla İlgili Açıklama

16 Ocak Cuma günü Sırbistan'da oynayacağımız Kızılyıldız maçı öncesi Euroleague'den kulübümüze ulaşan açıklama şu şekildedir:

"- Herkes İstanbul'da yaşanan bu trajik olayı hatırlamalı ve benzer hadiselerin tekrar yaşanmaması adına her türlü bireysel davranıştan kaçınıldığına emin olmalıdır.

- Genel olarak spor ve özellikle basketbol, herkesin takımına tutkusunu gösterdiği bir keyif alma yeridir. Bu tutku her zaman, rakip takım ve taraftarlara tam bir saygı çerçevesinde gösterilmelidir. Tüm taraftarlar, rakip oyuncular, kulüp ve taraftarlara saygısızlık yapmadan, kulüplerini ve oyuncularını desteklemeye ihtiyaç duyarken rekabet sadece sahalarda kalmalıdır.

- Şiddetin hiçbir türlüsünün sporda yeri yoktur. Kulüpler fiziksel veya sözlü her çeşit şiddeti ayıplar, yerel yetkililerle birlikte şiddeti kökünden söküp atmak için savaşır ve tüm taraftarları herhangi bir şiddet eylemine tanıklık etmeleri halinde kulüp ve yerel yetkilileri bilgilendirmeye davet eder.

- Tüm taraftarlar dünyanın gerçekten en iyi taraftarı olduklarını, desteklerini tamamen kulüplerine ve oyuncularına verdiklerini, ve rakip taraftarlar, kulüpler ve oyunculara gerçek bir centilmenlik gösterdiklerini, dünyaya gösterme şansına ve sorumluluğuna sahiptir."

Takım Ankara deplasmanında iyi bir görüntü sergilemese de ,Ergin Ataman´ın bu tür maçları sevmesi nedeniyle, Kızılyıldız deplasmanından umutluydum ta ki Sırbistan´a maç günü gitme kararımızı duyana kadar. Gideceğiz, Kızılyıldız taraftarları öfkesini kusacak, yenilip gazlarını alacağız ve döneceğiz.

Nasıl ki bu tür durumlarda her ülke diplomatik kriz yaratıyor, olağanüstü güvenlik önlemleri altında çıkıyor maça, taraftarın üstünde sunni bir baskı yaratıyor, biz de onu yapacaktık en kötü ihtimalle. Sonuç ne olursa olsun böyle bir deplasmana maç günü gitmek kadar aptalca bir karar olamaz.

isimiz cok zor ama ben marcus williams in mac sonunda yine sacmalayacagini düsünüyorum. son 5 dkk ya kafa kafa girebilirsek kazaniriz ama cok zor :(

Arkadaşlar Macaristan'da kalıyorum ve kaldığım yer Belgrad'a 3-4 saat uzaklıkta. Maça gitmek istiyorum ancak deplasman seyircisi alınacak mı yada nasıl önlemler alınacak bilmiyorum. Sırplarla daha önce hoş olmayan anılarda yaşamıştım Markovic olayı öncesinde o yüzden Sırp tarafına da girmek istemiyorum. Oldukça milliyetçiler ve bizden pek hoşlanmıyorlar. Acaba maça gidicek Türk kafilesi var mı? Nasıl ulaşabilirim eğer varsa.

Arkadaşlar Macaristan'da kalıyorum ve kaldığım yer Belgrad'a 3-4 saat uzaklıkta. Maça gitmek istiyorum ancak deplasman seyircisi alınacak mı yada nasıl önlemler alınacak bilmiyorum. Sırplarla daha önce hoş olmayan anılarda yaşamıştım Markovic olayı öncesinde o yüzden Sırp tarafına da girmek istemiyorum. Oldukça milliyetçiler ve bizden pek hoşlanmıyorlar. Acaba maça gidicek Türk kafilesi var mı? Nasıl ulaşabilirim eğer varsa.
Mehmet Bey şu aşamada hiç sağlıklı bir karar olmaz deplasman düşlemek.Tribünden sürpriz bir girişim olacaksa bile patlamaması açısından kimse duymaz diye düşünüyorum,duyulursa zaten gerçekleşmez.
OAKA veya Tel Aviv'den çıkmamız bana hiç gerçekçi gelmiyor.Maç günü Belgrad'a uçmanın meali ''her şey kötü gelişti,sağlık olsun''sa Top 8 beklentisinden ziyade maksimum galibiyeti elde etmeyi düşünürüz.
Euroleague bir de küçük çocuk çıkarıp barış şiiri okutsa tam müsamere doğacakmış.Bu maçları apar topar bitireceğiz demişler.

Takımı özel tim koruyacak ama sen maça gitmekten bahsediyorsun.Her iki maçada deplasman seyircisi alınmayacak.Zaten alınsa da gidilmezdi.Sorunda buraya alınmayacağını bile bile gelen kızılyıldız taraftarı yüzünden çıktı zaten.Ben açıkçası maçı kaybetmekten çok kanlı bir 'intikam' alınmasından korkuyorum.Taraftar olmadığına göre time büyük iş düşecek.

Sırbistan'daki durumun ateşine göre kafile hareket edecek.Euroleague yönetiminin büyük ihtimalle uygun gördüğü maç günü gitmek.Yönetimi bu konuda suçlamak gereksiz.

Maç seyircisiz oynanmalıdır. Sırpların yıllardır futbolda da nasıl holiganlıklar yaptığını görüyoruz, şimdi intikam duygularıyla donanarak gelecekler oraya. Bunun kumarı olmaz, maça seyirci alınmamalıdır.

Hakemlere büyük iş düşüyor bence. En ufak olayda anons yaptırıp, tekrarında içeri gidebilecek cesareti göstermeliler. Gösteremezlerse ipin ucu o zaman kaçar, burdaki maçta işler tamamen çığrından çıkar. EL yönetimi ve hakemler cesur olmalı, olaylara göz yumarlarsa işin sonu iyi olmaz.

Tabi her iki taraf için de en iyisi maçın sağlıklı biçimde başlaması ve bitmesi. Kızılyıldız yönetimi şimdilik baya sağduyulu açıklamalarda bulunuyor, taraftarları da aynı şekilde davranırsa bir sorun olmaz.

Şu an bu maçla ilgili en son umurumda olan konu skoru.

Kulüp olarak önceki yıllarda benzer bir tecrübeyi yaşadığımız Leeds United deplasmanından çok daha gergin bir ortamı ve sıkıntıya açık bir geceyi yaşayacağımızı düşünüyorum. Kafilemiz sağ salim gidip, sağ salim yurda geri dönsün kafi.

Galatasaray kafilesinden tek kisinin kilina bile zarar veremezler, ha buyuk baski kurarlar oyuncular ve hakemler bundan etkilenir orasini bilemem.

Olabilecek maksimum sey takim soyunma odasina girer isimize bakariz ki Ergin hoca iyi bilir bu tip ortamlari.

Eger mac tamamlanabilirse ben kazanacagimizi dusunuyorum.

Savunma zaafiyetimiz en büyük dezavantajımız.
Birde artık kaç maçtır girmeyen şu 3'lükler bu aksam girsin artık lütfen.

Çok zor maç, her şeyi ile. Bu sene lig, avrupa deplasmandaki halimiz ortada. Bir de bu maçın kendine özel durumu var. Nasıl bir ortama gideceğimizi bilmiyoruz. Her türlü pisliği yapacaklardır, salona gelecek herkes intikam alma duygusu ile gelecek muhtemelen. Rakip o gazla hızlı tempolu başlar, bakalım biz nasıl karşılık vereceğiz, ya da hiç karşılık verebilecek miyiz. Çok fazla tecrübeye ihtiyaç var bu maç,
Sakatlık sonrası kendine gelemeyen Micov inşallah iyi bir oyun ortaya koyar. Allah yardımız olsun.