Evren Büker

Şöyle bir fark olabilir.

Caner bu takıma gönülden bağlıdır, gidip pişman olup geri dönmek gibi şeyler yapmaz.

Caner Evren'den çok daha az maaş alır. Evren geçen sene Milli Takım'a seçilmiş oyuncuyken, Caner en verimli sezonunu henüz bu sene geçiriyor.

Caner bir önceki sezondaki oyununa çok şey katmışken ve tam bir görev adamı olmuşken, Evren bir önceki sezonki istatistiklerinin yakınınında bile değil.

Evren'i eleştirmek Oktay Hoca'yı eleştirmek de değil. Jerry'yi de eleştiriyoruz mesela, bunda Oktay Hoca'nın hiç suçu yok. Evren'in oyunu o kadar rezil bir durumdaki artık maçın kritik dakikalarında Caner-Shipp-Haluk üçlüsünü tercih ediyor hocamız, eskiden Evren'i tercih ederken. Evren'in savunması da ciddi anlamda kötü son maçlarda. Beşiktaş serisinde Kemp'i, son maçta da Dixon'ı hiç tutamadı. Üstüne 5'de 1 üçlük atınca da bırakın eleştirelim ve inanın ki Evren'den şuan herkes şikayetçi.

Buraya sadece biz yazıyoruz diye öyle sanılıyor olabilir ama bugün Nevizade'de herkesin ortak şikayet ettiği nokta Evren'in sene başından beri kötü olduğu ve inanılmaz kötü şut attığı.

Sezon bitsin şu konuya yazacağım çok şey var ama yine susuyorum. Burayı okuyorsa da, ki okuyormuş, belki biraz utanıp idmandan sonra ekstra şut filan çalışır, 2 üçlük sokarak katkı verir takımımıza.

Evren ile Caner'i ayıran bir nokta var bunu ayıralım önce. Evren'in geçen sene Cem Akdağ'ın Galatasaray'ında gösterdiği performansı her birimiz hatırlıyoruz. Sadece savunma ve ceza atıcısı olarak değil Evren o takımda ihtiyaca göre 1 numara bile oynadı. Gayet de başarılı oldu ki, milli takıma kadar yükseldi. Yani ortada Evren'in potansiyeli var. Saha görüşü düzgün, iyi savunmacı, iyi şutör... Ama bu seneki Evren'e bakıyoruz, sanki pota yokmuş gibi oynayan, ceza şutlarını sokamayan -üçlük çizgisi geri çekildiğinde en çok zorlananlardan birinin kendisinin olduğunu hatırlıyorum sanki- ve savunmada da eski gibi olmayan bir Evren. Ama bi de Caner'e bakalım. Caner'den kim sezon başında böyle bir performans bekliyodu. Ortada performans/beklenti kıstası var. Ki eğer Evren'in performans düşüklüğünün sebebi saha dışında değilse -umalım değildir- daha fazla çalışması, daha fazla konsantre olması gerekiyor. Ortada bir potansiyel var ve biz taraftarlar doğal olarak o potansiyeli sahada görmek istiyoruz.

Sühan abinin istatistikleri yanıltıcı olmuştur. İstatistiklere göre Caner asist hariç her dalda Evrenden daha iyidir. 31 maçta ortalama 21 dk oynayan Evrenin 4.77 sayı, 2.6 ribound, 1.4 asist, istatistikleri varken,27 maçta 15 dk ortalamayla oynayan Caner'in 5.56 sayı, 2.4 ribound, 0.8 asist ortalamaları var. Öyle 2-3 katlık farklar nerde göremedim Sühan abi? Canerin aldığı süreleri Evrenle karşılaştırınca çok daha yararlı olmuş.

Kasık sakatlığına bağlanması da saçma bence. Yüzde 20 ile üçlük 50 civarıyla serbest atış atmasını kimse açıklayamaz. Sezonun hayal kırıklığı oldu açıkçası sene başı bu sene yapacağı patlamayla milli takımın kemik kadrosunda olacak adamlardan biri diyodum ama bu ne biçim bir formsuzluktur sene başı anlamadım. Evren potansiyelini kanıtladı gösterdi tarzı yorumlar var. O mantıkla bu sene de Caner'in ne attıysa soktuğu maçlar var onun da Potansiyeli budur demek mi bu.

Evren seneye takımda olmamalı, olmayacaktır da. Geçen sene bu dönemler gözbebeğimizken, takımda kalması gerekiyor tarzı yorumlar yaparken şimdi gitmesini istiyorum. Çünkü sporda dün yoktur. Verdiği performansla kesinlikle ligde final oynayacak bir takımı haketmiyor.

Evren kalacaktır glecek senede iyi oynayacaktır. Evren'in gidip gelme olayı olmasa olsun evladım gelecek sene bomba gibi geri dön tarzı yorumlar olurdu. Evren ameliyatını olup tam hazır girer gelecek sezona.

Evren'in üçlük sokamamasının, küçük bir çocuk gibi elinin titremesinin sebebi ameliyat olmaması yani size göre? Komik valla, ne diyeyim.

Sene başında da benzer yorumlar yapılıyordu, Evren'in hali ortada. Şöyle bir şey iddaa edeyim. Ligin en kötü hücum eden 2 numarası olabilir kendisi, bunu da başarmak zor iştir hakikaten.

Komik yorumlara girmeyelim Gazanfer. Evren geldiğinden geldiğinden beri saçmalıyorsun başka birşey değil. Yazmamak için zor tutuyorum kendimi. Taylor'ı sayfalarca savunup giderken iyi oldu ya iyi oyuncu değildi yazdıktan sonra zaten ne olduğunu belli ettin. Neyse sen ego tatminlerine devam et. Bak ben ne oldum havalarında gez. Burası İstanbul sonuçta, geleni ya havasından ya suyundan etkiler.

Evren'in üçlük sokamamasının, küçük bir çocuk gibi elinin titremesinin sebebi ameliyat olmaması yani söz göre? Komik valla, ne diyeyim.

Sene başında da benzer yorumlar yapılıyordu, Evren'in hali ortada. Şöyle bir şey iddaa edeyim. Ligin en kötü hücum eden 2 numarası olabilir kendisi, bunu da başarmak zor iştir hakikaten.

Gazanfer şut sokamaması ayrı kötü performans göstermesi ayrı.

Mesela mevkisindeki dünyaca ünlü oyuncularında kötü şut attığı sezonlar olmuştur bunlar normal seyler.

Burada şut sokamaması değil kötü oynaması ameliyata bağlanıyor. Sende biliyorsun ki basketbol sadece sut sokmaktan ibaret değildir.

Oktay hoca gibi, Jerry gibi Evreninde eleştirilecek yönleri vardır fakat bu süreçte yapmamız gereken sey desteklemektir.

Bu arada Taylor'ı karıştırmayın. Taylor bu sene sakat sakat oynuyormuş, yazın ameliyat olacakmış. Kasığındaki sakatlık şutlarını etkiledi, oyun zekasını etkiledi, yoksa bir Calathes'ten eksiği yok, siz önümüzdeki sene görün onu. Potansiyeli yüksektir, keza Jerry'nin de son maç sakat sakat oynadığı söylentileri var.

Tek isteğim Evren ameliyat olsun, %100 sağlıklı dönsün, önümüzdeki sene yine 0/4'ler 1/5'leri görsün üçlük yüzdesinde, ben de burada Evren potansiyelli oyuncu, psikolojik sorunları var, yazın psikoloğa gidecek palavralarını dinleyeyim. Seneye kalırsa tabi...

Galatasaray taraftarını ve camiasını bu kadar küçük duruma düşürüp en çok desteklenen oyuncudur kendisi, buna paralel takıma en az katkı verenler listesinde de ilk 3'tedir ne hikmetse.

Gel sene sonu, gel...

Bu arada Taylor'ı karıştırmayın. Taylor bu sene sakat sakat oynuyormuş, yazın ameliyat olacakmış. Kasığındaki sakatlık şutlarını etkiledi, oyun zekasını etkiledi, yoksa bir Calathes'ten eksiği yok, siz önümüzdeki sene görün onu. Potansiyeli yüksektir, keza Jerry'nin de son maç sakat sakat oynadığı söylentileri var.

Tek isteğim Evren ameliyat olsun, %100 sağlıklı dönsün, önümüzdeki sene yine 0/4'ler 1/5'leri görsün üçlük yüzdesinde, ben de burada Evren potansiyelli oyuncu, psikolojik sorunları var, yazın psikoloğa gidecek palavralarını dinleyeyim. Seneye kalırsa tabi...

Galatasaray taraftarını ve camiasını bu kadar küçük duruma düşürüp en çok desteklenen oyuncudur kendisi, buna paralel takıma en az katkı verenler listesinde de ilk 3'tedir ne hikmetse.

Gel sene onu, gel...
Gazanfer genel olarak yazılarını okumaya çalıştığım birisin. Bunu baştan yazayım. Tepki vermemek içi kendimi çok zorladım ama artık bu tavrına dayanamıyorum. Düşüncede bu katılık neden? Herkes doğru düşünmek, herşeyi bilmek ve mükemmel olmak zorunda değil. Ben haklıyım diyebilmek için takımımızda oynayan bir oyuncunun şut sokamamasını bile istiyorsun. Şut sokamamayı istediğin oyuncuda el titremesine bağlarken, istediğin oyuncuda kasık sakatlığına bağlayabiliyorsun. Evren ve Diana konusunda düşüncelerin değişmeyecek. Seninle o konuda tartışmak mümkün değil ve anlamı da yok zaten. Ama şu tutumunu gözden geçirmeni tavsiye ediyorum.

Gel sene sonu, gel...

Sana bir kaç şey sorucam.
Evren'le falan alakası yok.

En tahammül edemediğim olayı yaşıyorum yine.Sen hayatında hiç spor yaptın mı?
Sakatlık nedir bilir misin ? Tüm sakatlıklar ve kronik kasık sakatlıklarının yarattığı psikolojiyi bilir misin ?
Bilmiyorsan o zaman şu yorumlarına biraz son ver,çünkü ben biliyorum.

Ciddi anlamda o sporu meslek edinmek için spor yapmamış, o sporun sakatlığını yaşamamış kişilerin sakat sakat oynayan bir oyuncu hakkında bu kadar rahat ehli keyif konuşması tahammül edilebilecek bir durum değil.

Bir basketbolcu için kasık sakatlığı ne demektir , nasıl etkiler, sırf sakat sakat oynamak nasıl bir psikoloji yaratır bilen varsa gelsin sabaha kadar konuşalım yok bilmiyorum,öğrenmemde diyorsanız gölge etmeyin gerçekten.

Berkan sadece lig istatistiklerine bakmışsın sen. E bu adamlar 6 Türkiye kupası, 14 avrupa kupası maçı oynadı. O istatistiklere de baksaydın elin değmişken.

Hadi hepsini geçtim senin dediğin gibi olsun bu rakamlar. Senin dediğin gibi baktığımızda ortalamaları birbirine bu kadar yakın olan iki oyuncu arasında birini milli takıma gönderirken diğerine git bu takımdan demeyi nasıl layık buluyorsunuz? Hadi Erdal ile Gazanfer'i geçtim. Onların takıntılı bireyler olduğunu artık biliyoruz. Bu konu ile alakasız olarak bir çok konuda bu takıntılarını saplantılarını gösteriyorlar. Sİzler de mi aynı tekneye bindiniz? Objektif bakın diyorum ben hayata. Oktay hoca o anlamda objektif olduğu için rahatım zaten. Bak Tutku haftalarca formsuzdu. Maç sonlarını anında Jerry ile bitirdi Oktay hoca. Çünkü saplantısı yok adamın. O gün kim formda ise onu değerlendiriyor takımın içinde. Ve beğenmediğiniz Evren çok defa 1 numara da oynadı bu takımda bu sene. Oktay Hocanın bu takımdaki jokerleri belli. Schumpert-Shipp ve Evren. Siz inanıyor musunuz Evren 2 üçlüğü girmedikten sonra 3.'yü atmasında Oktay hocanın oluru olmasın. Evren'in geçen seneki Evren olmadığı kesin. Bu konuda karşı gelen yok. Ama sizin belirttiğiniz gibi kötü oynadığı da yok. GS'ın şu anki sisteminde Evren ve Shipp çok önemli rollerdeler. Zaten onların ikisininde iyi oynadığı hiç bir maçta 60 sayı yemeyiz. Sakatsa oynamasın demeyi ne kadar kolay biliyorsunuz. andric Ermal Tutku Schumpert ve Caner de sakat şu an haberiniz var mı? O zaman onlarda oynamasın. Allahtan size yaranmaya kalkmıyor bu adamlar. Sİze kalsa sahaya çıkacak takım olmayacak. Olduğunda da kötü sonuç aldığı an ne de olsa sırt çevireceksiniz. Bu yüzden artık övgülerinizde değersiz yergilerinizde. Çünkü bugün överken yarın yereceğiniz muhakkak. Bunnun altını da çok güzel dolduruyorsunuz. Hatasız insan yok illa ki eleştireceğiz diyerek...

Bu arada Caner'e ayıp olmasın. Geçen senede bu sene de performansını çok beğeniyordum. Hala da beğeniyorum. Ve beğendiğim bir oyuncu olan Caner ile aynı istatistiklere sahip Evren'i de beğeniyorum...

Sana bir kaç şey sorucam.
Evren'le falan alakası yok.

En tahammül edemediğim olayı yaşıyorum yine.Sen hayatında hiç spor yaptın mı?
Sakatlık nedir bilir misin ? Tüm sakatlıklar ve kronik kasık sakatlıklarının yarattığı psikolojiyi bilir misin ?
Bilmiyorsan o zaman şu yorumlarına biraz son ver,çünkü ben biliyorum.

Profesyonel olarak spor yapmadım. Onun dışında 2 sene öncesine kadar her gün basketbol oynayan biriyken, dizimdeki rahatsızlık sonucu düzenli basketbol oynamayı bıraktım.

Evren iyi oynasa sakat filan olmayacaktı muhtemelen. "Helal olsun, sene başında seni eleştirenlere gününü gösterdin" gibi yazılar okuyacaktık burada ki keşke okusaydık. Şuan Evren rezil bir oyun oynuyor, bunu kendisi de biliyor. Eğer sakatsa da hocam ben sakatım, psikolojim çok kötü, beni kullanmayın desin. Çünkü takıma büyük zarar veriyor. Bir de yılda 500 bin dolar kazanan bir oyuncumuzdan bırakın da iyi performans yapmasını, iyi şut atmasını bekleyeyim.

Son olarak, onun psikolojisini düzeltecek olan tonla insan var kulüpte ve tıp dünyasında, bu yüzden benim herhangi bir sakatlık sorunu yaşayıp yaşamamış olmam da pek farketmiyor. Ben bu sporu zevk için yaparım ve takip ederim, o işi için yapar, bundan tonla para kazanır, farkımız bu.

Evren ameliyat olması gerektiğini teknik heyete söyledi ama Oktay Hoca ona ihtiyacı olduğunu söylediği için aylardır bu şekilde oynuyor gıkı çıkmadan.

Para kazanan bir adammın hocasına atarlanıp senin dediğin gibi oram ağrıyo,kafam bozuk,saçımda beyaz tel çıktı vs diyip kenera geçme hakkı yok ,Evren'de bunun en çok bilincinde olan oyunculardan.

Dedimiz gibi Gazanfer profesyonel şekilde bir spor yapıp onun sakatlığını yaşamadığın, hocan istedi diye sakat sakat oynamak ne demektir bilmediğin gibi en azından Tolga ile benim gibi Evren'i anlamanı beklemiyorum zaten, heleki bu konuda sene başından beri objektiflikten bir haber yaşamışken hiç beklemiyorum...

Evren'in psikolojisini düzeltmek (ne anlama geliyorsa ) gibi bir gereklilik ve bunun için birilerine ihtiyaç olduğu nereden çıktı ?

Öncelikle şunu belirteyim, Evren'in iyi niyetine ve elinden geleni yaptığına şüphem yok. Ne var ki sadece iyi niyetle olmuyor işte, arada şut da sokmak lazım, hele ki takımın SG'siysen.

Yani şut soktuğunda iyi sokamayınca kötü oyuncu mu olunuyor. Pekiyi şütör ne zaman olunuyor ? Bence Evren çok iyi bir oyuncu takımımızda en çok görmeyi istediğim Shipp'in Türk versiyonu gözümde. Çok mücadele ediyor, çabalıyor sonuna kadar mücadele ediyor, işini ciddiye alıyor benim için ölçü budur. Ama şutu istikrarsız, evet doğrudur, bunun da düzeleceğini düşünüyorum. Bu günlerde yere göğe sığdıırılamayan Ömer Onan'ın hücüm performansı nasıldı çok değil 2 yıl önce hatırlayan var mı ? Geçen seneki şut yüzdesini bi şekilde yakalayacktır Evren buna tüm kalbimle inanıyorum. Emeğe saygı duymak gerek şutun isabetinden bağımsız olarak. En önemli skorer adayımız, en iyi şutörümüz olan Shumpert'in normal sezondaki şut yüzdesi BJK ve Efes yıllarına göre felaketti sanırım savunmada harcana efor şut ritmini etkiliyor. Sisteme alışınca daha iyi olacak Shipp te Evren de.

Evren geçen yıl çok iyi şut atıyordu. Bildiğim kadarıyla bir sakatlığı var sezon sonu ameliyat olacak. Şutu bu yüzden düşmüş olabilir.