FIBA Şampiyonlar Ligi

Seneye EL'de olup kendimizi düzgün bir şekilde gösterip geçen seneki imajı hem kulüp hem taraftar olarak silelim de sonraki yılları düşünmeye vaktimiz olur. Şu şartlarda imajımızı yenileyecegimiz bir yıl da kafi ilk etapta.
 
Yanlışsa düzeltmelere açık olmakla birlikte, ULEB'in 90'larda bir nevi FİBA (Resmi Avrupa Basketbol Birliği) dan özerk ve rakip şekilde kurulduğunu hatırlıyorum. Şimdi baktım. İtalya, İsoanya ve Fransa basketbol federasyonları ilk üye olanlar, bir nevi kurucular. Sonraki yıllarda. ULEB FİBA olan bu rekabetini de kazanmıştı. Hatta bu FİBA'nın organizasyonunu (SuproLig) Eurolig'e yamamasıyla bir nevi kabulde edilmiş olmuştu. FİBA'nın yıllar sonra tekrar organizasyon yaratma girişimi aslında yıllar önce kaybettiği rolü tekrar çalma girişimidir bana göre. Bu fikir Turgay Demirel'in başkanlığından sonra oluştuysa, muhtemelende onun fikridir. Bu da Avrupa basketbol camiasında küçük bir kaos yaratmaktadır.

Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyim. Bu iki başlılık, rol çalma peşindeki iki aktör olduğu sürece bu kaos devam edecektir. Bunun en iyi çözümü FİBA'nın ULEB'i tamamen silmek için bir gücü olmadığına göre, basketbol kulüpleri için uluslarası organizasyon konsunu hatta kendi bünyesinde bir özerklikle, tamamen ULEB'e devrederek bu iki başlılığı ortadan kaldırmak. Bunu söylerken ULEB'in içyapısını bilmeden söylüyorum. ULEB belli bir zümrenin özel organizasyonu (bir takım ülkeler (İspanya gibi), onlara katılan 90 ve 2000'ler de önemli basketbol figürleri (Efes Pilsen), onları destekleyebilecek pasa sahipleri (Doğuş gibi) niteliğinde ise FİBA'nın vereceği misyonu yapmaktanda uzak olacaktır. Yapmaya çalıştıkları kapalı lig ve lige dahil edilecek takımlar ve Eurolig ile Eurocupa'a yaklaşımlarındaki farklılık düşünüldüğünde bu izleinimide veriyor açıkçası. Bu durumda ise çözüm ise Eurolig organizasyonun kapalı şekilde az takımlı olarak devam etmesi diğer organizasyonlarının sonlandırılması. Geri kalan kulüplerle FİBA'nın iki uluslarası turnuva yapması şeklinde olur.

Asla olmayacak şey ise Eurolig, Eurocup, Eurochallange'in üstüne birde FİBA'nın bir organizasyonun daha yapması olacaktır. Çünkü Avrupa'da ne bu kadar takım var, ne bu kadar izleyici var, ne bunu kaldıracak basketbol ekonomisi var. Bu sadece zaten tartışılacak kalitenin dahada düşmesine sebep olur.

ULEB'in kapalı bir Eurolig organizasyonu yaparak (sanıyorum) bunu NBA'nın karşısına koymak amacı ile hareket etmelerinin pek çok genel ve özel açmazı var. NBA orada tek lig, yerel lig. Eurolig kapalı dahi olsa bu durumdan dolayı bir kere uluslarası turnuva statüsünden kurtulamayacaktır. Yani Lig'i kapatmakla NBA olunmaz. Diyelimki bu takımlar yerel liglerden çekildiler. Bu sefer düşündükleri 16 takım az. Sonra bu takımların bazılarının basketbol tarihinde yerleri önemli ancak (Efes Pilsen) bir camia değiller. Yarın Tuncay Özilhan değilde holding'i başka biri yönetse. Yeni gelen sonlandırır belki basketbol yatırımlarını. Şimdi yerinde yerler esen onlarca müessese kulübü örneği var yakın tarihte. Bir başka konu. Kulüpler basketbol organizasyonlarınının ne kadarını basketbol gelirleriyle karşılayabiliyorlar. Yarın Aziz Yıldırım gitse, iktidar ve çevresi tarafından fonlanmasa, Fenerbahçe kulübü her sene bu kadar zarar edemem ben, yatırım yapmıyorum derse ne olacak. Sonra nüfusu az olan ülkenin takımı var. Taraftarı hiç olmayan kulüp var. ULEB bu organizasyonu ekonomik olarak devam ettirebilecekmi ? Daha da sayabileceğim pek çok nedenden dolayı ben kapalı hatta A lisans gibi ayrıcalıklı konumların Avrupa'ya uygun olmadığı kanaatindeyim.

Bu dediğim adaletle ilgili değildir. ULEB özel bir organizasyon ise adil davranmak zorunda da değil. Keyifleri bilir kimi alacakları. Şahenk'in ateşleyeceği 10 milyon euro, senin basketbol heyecanı yaratmandan çok daha önemlidir belkide ?

Bence Avrupa için en uygun sistem futboldaki sistemdir. Ülkelerin basketbol yatırımları, önemleri, ağırlıkları, başarıları dikkate alınarak ülkelerden katılacak takım sayısına göre 2 yada 3 turnuva. (Eurolig 20 takım, Eurocup 40 takım, yada Eurolig 16 takım, Eurocup 24 takım, Eurochallange 36 takım) Tamamen başarıya endeksli bir sistem. Bununla basketbol camiası için hiçbir önemli kulüp dışarda kalmıyor, zaten kalmaz.
 
ULEB basketbol üzerinden UEFA'ya bir tehdittir. Şampiyonlar Liginden kazanılan paranın UEFA tarafından çok azının dağıtılması ile ortaya çıktı. NBA evet ülkenin yerel ligi ve Avrupa'da kapalı bir lig kurmak çok zor. En nihayetinde yerel rekabetler de var. Misal futbolda Juventus Torino maçları İtalya için çok önemlidir lakin kapalı bir Avrupa Süper Ligi olursa bu maçlar olmayacak. Ciddi bir problem. Basketbol'da Pınar ile aramızda bir rekabet oluştu (kendi kendilerine oluşturdular) lakin zevkli. Bu olmazsa ne olacak?
Çok doğru bir planlama yapılmalı ve 16 değil en az 24 takım alınmalı.
 
Resmi açıklama yapmışlar EL için format ve takımlar konuştuğumuz gibi

Eurocup içinde konuşulanlara paralel toplam 24 takım ACB,VTB,ABA üçer takım,Alman ligi 2 takım,Üç italyan takımı (Trento,Sassari,Reggio),Hapoel,AEK,Rytas,Gora,Allah korusun bir de biz. 5 tane de wild card biri ACB'ye bu sezon kalan 4 wild kartıda onun üzerinde aday takıma pay ediceğiz demişler herhalde en az ikisi Fransız olur .BJK kesin çağrılan takımlar içinde yok biz Eurocupı alırsak wildcard verirler herhalde onlara
 
France is the favorite to win Eurobasket 2017 With SRB, CRO, TUR, RUS, ESP, LTU, GRE, ITA, ISR, MON, MKD, BIH, SLO, POL suspended by FIBA.
(sportando)
 
Yok artık ya hakikaten büyük rezillik şu. Turgay Demirel gittiğin yeri çürütmeye devam ediyorsun. Sen hem rezalet organizasyon yap sonra takımlar ULEBi tercih edince zorbalık yap pes yani pes
 
Ben pek ihtimal vermiyorum ama doğruysa rezillik.Turgay Demirel Türkiye sandı orayı heralde.Başkanlığı fazla sürmez, bu olay doğruysa. Bu ülkeler olmadan Eurobasket düzenlenmez, düzenlense ilgi görmez.FİBA Europe'un elinde kalan tek organizasyonda yapılmayacak duruma gelirse, FİBA kendi kendini feshetmiş olur.İki üç gün içinde yalanlarlar gibime geliyor.
 
Bence bu ülkeler birlik olup seneye düzenlenecek Eurobasket'ten kendilerini ihraç etmeli. Turnuvayı Lüksemburg, Galler, Arnavutluk gibi takımlarla düzenlesinler bakalım nasıl oluyor...
Bu düpedüz deli saçması. Ne hakla böyle işlere kalkışıyor bu FİBA?
 
Fiba,uleb'e takım gönderen ülkelere eurobasket 2017 için ceza verdiği söyleniyor.Kesin bir durum değilmiş ama ortalık fena karışacak.Ev sahibi olduğumuz kupaya katılamama durumu var şu an :) uzun zaman önce demirel'in olduğu yerden fayda gelmez diye.

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Olası Eurocup şampiyonluğumuz halinde EL'ye gider isek ülke federasyonuna ceza gelme ihtimali varmış sanırım? Bunun için TBF'nin bizi göndermeme hakkı var mı ?
 
Olası Eurocup şampiyonluğumuz halinde EL'ye gider isek ülke federasyonuna ceza gelme ihtimali varmış sanırım? Bunun için TBF'nin bizi göndermeme hakkı var mı ?

Buda sorumu Muhammed ? :) Bizden önce EL'e her sene doğrudan giden diğer A lisanslı takımlara gitsinler tabii yiyorsa,onun blöfü ancak tükürdüğünü yalar misali kendisi yer yarın bir gün yalanlayıp olayı kapatırlar.
 
Olası Eurocup şampiyonluğumuz halinde EL'ye gider isek ülke federasyonuna ceza gelme ihtimali varmış sanırım? Bunun için TBF'nin bizi göndermeme hakkı var mı ?
Fiba, Euroleague'de yer alacak 16 takımı kaybettiğini farkında oraya bir şey demiyor eurocupa gidecek takımların ülkelerini men ediyor. Biz, Euroleague yaparsak bu sorunlardan uzaklaşmış oluruz. Ayrıca Tbf'nin de yapabileceği en fazla şey bizi ligden men etmek olur göndermeme gibi yaptırımları yok.
 
Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir karar. Euroleague ile eurocup'ın ne farkı var? İkisi de uleb organizasyonu. Birine izin ver birine izin verme. cas dan döner bu karar. Ya hepsini (Euroleague de dahil) yasaklayacaksın ya da yumup çeneni oturacaksın.
 

Üst