ŞANLI SPURS da eşleşmeyle ilgi güzel bir analiz yazısı yazlmış
İstanbuldaki maçta salondaydım, maçın başlamasına yaklaşık yarım saat kala biletimi aldım, salona girmek üzereydim. O sırada benim önümden geçerek salonun önünde bekleyen gençlere bağıran orta yaşlı biri geçti. Kurduğu cümle aşağı yukarı şuydu: Girin lan artık içeri, maç başlıyor (aralara serpiştirdiği küfürleri yazmıyorum)
Ben biraz oyalandım orda, baktım güvenliğin önünde bilet dağıtıyor, ama 1 kişiye bilet veriyorsa 3 kişiye vermiyor, biletsizler de basıp geçiyor güvenlik falan dinlemiyordu. Bu adamların ne biletine bakıldı, ne üzerleri arandı. O gün o salona maç izlemeye ya da takımı desteklemeye değil, kavga etmeye geldikleri her hallerinden belliydi zaten. Bu adamlar tribün lideri olarak tanınan adamlar. Peşlerine taktıkları gençleri her türlü yönlendirebiliyorlar. O gün o adamlar olay olmayacak deselerdi hiç bir olay çıkmazdı, ha ne olurdu, karşıyakalılar 3-5 bağırırdı, en fazla biz de 3-5 küfür ederdik, ne olay çıkardı, ne ceza alırdık, ne de milletin ağzına düşerdik.
Asıl söylemek istediğime gelirsek, yukarıdaki mesajlarda deplasman yasağının savunulduğu mesajlar gördüm. ben deplasman yasağının çözüm olduğunu düşünmüyorum. Kimse kolunun ağrısını dindirmek için kolunu kesmez. Spor izleyicilerle çok daha zevkli. Artık spor seyirciliği kültürünün oluşması lazım. Bu da yasaklarla değil bilinçli insanlarla olur.
- En büyük görev bize düşüyor. Galatasaray taraftarı olarak bilinçli olmalıyız, oyunlara gelmemeliyiz. 3-5 kişinin kişisel çekişmesine alet olmamalıyız.
- Tribün liderleri tansiyonu yükseltecek hareketlerden kaçınmalılar, gençler onların ağzından çıkacak bir lafa bakıyorlar. Eğer kavga etmek için maça geleceklerse hiç gelmesinler daha iyi.
- Klüp emniyetle koordine olarak maçta güvenliğin en üst seviyede tutulmasını sağlamalı. Olaylı maçta gördük ki salondaki özel güvenlik görevlileri çok yetersiz. Gerekirse özel güvenlik de 3-4 katına çıkarılmalı. Aslında olayın ideali bu değil tabi, ideal olan iki takım taraftarının da aynı salonda, yanyana tribünlerde olaysız maç izleyebilmesi, ama bu şimdilik olanaksız olduğu için insanımız bu kültüre alışana kadar güvenlik en üst seviyede olmalı.
Biletler hala çıkmadı.Biletlerin şimdiye kadar çıkmış olması lazımdı.Hatta çoğunun bitmesi.