Fitch'in takıma katkısı-zararı

Yeni konu açmayı pek sevmem. o kadar çok konumuz var ki. çoğu zaman yeni bir konu eklemek pek de yararlı olmuyor. Bu konuyu kadromuzu terleten oyuncular başlığı altında da tartışabilirdim ama yaptığım hesaplamaların daha çok okunmasına adına burada yeni, bir konu açmak ihtiyacı duydum. hele bir de son dönem açılan konulara bakınca bu konu pek de gereksiz olmayağı kanaatindeyim.

Ben çok da kaba olmayan bşr istatistik denemesi yaptım. Fitch'in oynadığı sürelerde takımın hücumunun yüzde kaçını gerçekleştirdiğini hesapladım. Ve buna hakkı olup olmadığını tartışacak bir zemin sunma gayreti gösterdim. Bu arada beykoz maçının istatistikleri elimde olmadığından hesaplamalarda bu maçın istatistikleri olmadığını belirtmem gerek. İstaistiklerde Türk telekom maçı da Fitch oynamadığından dolayı dikkate alınmadı. Benzer hesaplamaları ligde oynayan birkaç oyuncu için de denedim ve çarpıcı olduğunu düşündüğüm bazı sonuçlara ulaştım.

Yazdıklarımı okuyanlar bilirler. Fitch'in gerçekten çok yetenekli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum ama takıma katkıdan fazla zararı olduğunu düşünüyorum. Bencil ve her topu kullanma hevesinin takımdaki diğer oyuncuları da etkilediğini ve bütün olarak bakıldıüında ise GS basketbol takım degil Fitchspor olarak isimlendirilebilecek bir oyun tarzının sahada olduğunu düşünüyorum fazla uzatmadan hesaplamalarıım vereyim:

GS, 10 maçta 688 hücum geliştirmiş. Maçların ortalama %73’nde saha da olan Fitch’in saha da olduğu bölümde 502 hücum geliştirilmiş. 196 tanesini Fitch’in hücumu. Yani Fitch saha da iken topların %38,6’sını kullanıyor. Bir oyuncunun bu kadar çok top kullanması normal midir? Takımda top dağılımın adil olabilmesi için 5 oyuncu sahada olduğuna göre bu oranın %20 olması gerek. Basketbolda top dağılımın mutlak adaletinden söz etmek mümkün değildir. Daha yüzdeli oynayan oyuncuların daha fazla top kullanması doğaldır. Şimdi bir örnek eşliğinde küçük bir kıyaslama yapalım.

Efendim örneğin telekom’un en yüzdeli oynayan oyuncusu Jagla topların yüzde kaçını kullanmış. %30,7. Jagla %55 field goal ile oynuyor. Fitch field goal yüzdesi: %41,6. Topların ise %38,6'sını kullanıyor. Fitch çok daha düşük bir yüzde ile çok daha fazla top kullanıyor. NEden? Hangi hakla?

itirazlarınızı duyar gibiyim. Muhtemelen Telekom ile biz bir miyiz vs.. şeklinde bir itiraz gelecektir.

O yüzden hem tanıdığımız hem de adı forumda sürekli geçen bir oyuncunun istatistiklerine baktım. O oyuncu Konya Selçuktan. Boddickker’dan bahsediyorum. Boddicker oyunda olduğu süre zarfında takımının hücumlarında %29,3 top kullanmış. Yüzdesi derseniz; %53 yüzde ile. Tekrar hatırlatayım Fitch %41,6 yüzde ile takımın hücumlarının %38,6’sını gerçekleştiriyor. İki örnek aldım Fitch’den çok daha yüzdeli oynayan, ama takımın kullandığı atışların görece daha azını yapan.

Boddicker’da itiraz edeceğinizi tahmin ediyorum. Efendim uzun oyuncuları seçmişsin. Kısaları neden seçmedin diye. Hadi bir de kısa seçelim. Green’e ne dersiniz. Green’in field goal %45. oyunda olduğu zaman diliminde takımının atışların %23’ünü kullanmış. İdeal adam. Bu arada 7,3 asist ortalaması da tutturmuş.

Fitch %50'lerin üzerinde bir field goal yüzdesi tuttursa dahi bu kadar top kullanması normal karşılanamaz. karşılanmamalı.

BU arada istek üzerine Fitch’in asist/turnover yüzdesini de vereyim: 0,53 aynı oran
Green:1,78
Tutku:2,6
Mitchell:1,08
Solomon 2,5
 
bence burada tek suçlu fitch değil neticede antrenman performansları coach taktiklerini belirler ayrıca ben açıkcası fitch kadar cesur bir oyuncu göremiyorum gs de top kullanma cesareti olan , bir de baskı unsuru var fitch şut kaçırdığı zaman çoğu taraftar hoşgörülü oluyor çünkü adam 15-20 sayı atmış oluyor ama tufan iki şut kaçırsa hemen homurdanmaya başlıyor tribünler bunu söylüyorum bu hemen hemen tüm takımlarda aynı oluyor çünkü ,

benim gs de gördüğüm bu adam zaten top kullanmayı seviyor el yakan anlarda topu ona verelim bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığı var yerli oyuncularda , açıkcası sadece murat kaya yı şutuna güvenen oyuncu olarak görüyorum zaman zaman tufan da ona ayak uyduruyor ama bu seferde adam gibi hücum seti kurulmadığı için elleri sıcakken iki hücumda arka arkaya top değmeyince oyuna küsüyor bu oyuncular doğal olarak,

bunlar takım olma yolunda ortaya çıkan sorunlardır yalnız şunu söyleyebilirim ki fitch savunmada ciddi katkılar yapıyor gs ye diğer oyuncularda bu katkıya ulaşırsa topun el yaktığı anlar daha az yaşanır gibime geliyor

bu arada istatistiklere her zaman bakarım incelerim ama dünyanın en büyük yalancısıdır istatistikler bunu da bilirim

takımda beş oyuncunun beşinin de hücuma katkısı eşit olamaz o yüzden fitch in % 38,6 lık oranını çok yüksek bulmuyorum ama bence % 30 -33 aralığı normal olabilirdi gibime geliyor zira fitch bu orana fb de ya da ep de ulaşsaydı o zaman gerçekten sorun derdim , ama maalesef gs nin hücum opsiyonları bu iki takım kadar geniş değil o yüzden sınırlı seçenek içinde fitchin bu oranını çok da yüksek bulmuyorum

assist konusunda sana hak veriyorum Tutku ve solomon hatta mrsic ve green i de koyalım buraya yeri geldiğinde bencillikleri kenara bırakıp takımı oynatmayı düşünen guardlar bu yüzden çok katkı yapıyorlar takıma

ancak field goal de itirazım var son maçta izlediğim selçuk diğer maçlarda da böyle oynuyorsa boddickerin şut yüzdesinin yüksek olması normal çünkü hücumda top çevirip en müsait durumdaki oyuncuya top indiriyorlar boddickerin oyun zekasını gs deyken de beğenirdim o da kendini boşa çıkartmayı ve rahat şut bulmayı iyi beceren bir oyuncu bu yüzden şutu da düzgün olduğu için yüzdesinin yüksek olması normal geliyor bana

yalnız fitchin şut yüzdesinin ondan aşağı olduğunu düşünmüyorum ancak her perdeden çıkıp atılan şut o kadar rahat olmuyor bence biraz daha boş şutu bulmaya oynarsa daha etkili bir yüzde tutturur


ps: uzun oldu biraz ama sıkılmazsanız umarım okurken
 
ben Fitch in sutunu hic güvenilir bulmuyorum. zaten cogu sutu üclük. bence fazla yüzdeli oynamiyor. 17 sut kullaniyor 5 tane sokuyor. Iyi sutör bana göre 7/5 veya 4/3 filan atmali. Bos sutlari sokmali el üstü atislardan kacinmali. Mrsic özel vaka o her yerden sokuyor ama fitch iste bir mrsic degil. Bodicker ne zaman bos bulsa sokuyor. Ama zorlamiyor bos yere. Fitch asiri derecede fazla zorluyor sacma sapan atislar yapiyor. Bence Murat kaya nin sutu en az Fitch kadar iyi hatta daha iyi olabilir. ama Murat da o heves yok. Dogal olarak is Fitch e kaliyor. icerden de oynayamiyoruz. Fatih ve Cemal sirti dönük oyunu beceremiyorlar bir türlü.
 
Ahmet abi,

Hepinizin dünkü Beykoz maçını izlemenizi isterdim. Fitch hepimize inat o kadar takım oyununu içinde oynadı ve liderlik yaptı ki ben bile şaşırdım. Takım ne zaman sıkıştıysa o zaman topu eline aldı ve kritik anlarda sayılar buldu.

Ah ulan ah kameraya alabilseydim..
 
Keşke izleyebilseydik. 5 asist yaptığını biliyorum sadece. Ama benim yukarıdaki değerlendirmelerim tek bir maça yönelik değil. Fitch oynadığı süre zarfında çok top kullanıyor. o topu kullanmak için %50 üzerinde bir field goal bile yeterli değil.

Yoksa zaten pek çoğunuz biliyorsunuz. ben Fitch'i eleştirirken aldığı ribauntları savunma katkısını falan göz ardı etmem. İLk kez 2 asisten fazla yaptı. dur bakalım. hayırlısı. umarım beykoz maçı Fitch için bir istisna değildir. umarım daha güçlü takımlara karşı aynı asist performansını sergiler.

şu Fitch mevzuunda yanılmak istediğim kadar hiç bir konuda yanılmak istemem. hayırlısı. umarım yanılırım.
 
Ahmet abi,

Benim hep savunduğum birşey var. Her yaz Amerika'ya gidiyorum ve orada basketbol kamplarına katılıyorum. Orada çocukken oyunculara verilen mantalide, bizim burada verdiğimizden çok farklı. Dolayısıyla oyuncular buraya geldiğinde, yepyeni bir basketbol ile karşılaşıyorlar ve disipline olmakta sıkıntı çekiyorlar.

Disipline etmede sanırım Türkiye'de Oktay hocanın üstüne yoktur, keza Domercant gibi bir adamı bile bugün Olympiacos'ta oynatıyor. :)

Ben Fitch'te takım oyununu oynayabilecek ışığı görüyorum, sadece zamana ihtiyacı var o kadar. Zamanla takıma adapte oluyor, gerek arkadaşlık ilişkileri açısından gerek maç içindeki ilişki açısından. Murat hoca belki bu işte Oktay hoca kadar iyi değil ama mutlaka Fitch'i disipline edecektir, çünkü Mc Gowan'ın aksine Fitch basketbol oynamak istiyor ve bu yüzden NBA'i değil TBL'yi seçti.

Ve şöyle birşey de var, Fitch bana göre bu ligin en iyisi. Takıma adapte edebilirsek (ki ediyoruz) ve adam gibi bir dört numara alırsak hayallerimize yaklaşırız.
 
biraz off-topic olacak kusura bakmayın.

sevgili ömer,

bu oyuncuları hizaya getirme ya da disipline etme mevzuu bana çok mantıklı gelmiyor. oktah hoca bazı oyuncuları disipline ederken onlardan aynı zamanda çok şey götürüyor. Doğru şut ne zaman kullanılır dersini adamlara o kadar çok veriyor ki adamlarıın ben o eski savruk günlerini arar oluyorum. Bu mevzuuyu batug.org'da ben çok tartıştım. uzatmayayım. Bazı oyuncular jenkins, nicholas, domercant, solomon ve fitch gibi. onlar oyunda kendi insiyatiflerini sergilerler. onlara bu insiyatifi tanımayan koçlar (mahmudi) onları doğru şut seçimi gibi konularda belki bir adım ileri götürüler ama onlardan aldıkları verim çok ama çok düşer. bak şu son prokom maçında Mahgmudi Jenkins'i üçlük kaçırdığında kenara almadı. ona söylenmedi, kızmadı. kendi haline bıraktı. adam coşup maçı getirdi. Fitch bence Mahmudi'nin eline düşmediği için şanslı. çünkü Mahmudi'nin sertliğine ve isteklerine dayanamazdı. tarz uyşmuyor. mahmudi ya bu oyunculara karşı yeni bir yaklaşım gelişitirecek ya da...

Fitch bu anlamda özyer gibi yaptıklarına daha yumşak yaklaşan biriyle olduğu için şanslı bence...
 
Bence oktay hoca da bu şartlar da fitchi kazanırdı o kadar sert te olmazdı yani bence türkiyenin en iyi koclarından biri oktay mahmudi ve fitch biraz daha alısırsaa ve takımını daha cok dusunurse cok daha güzel olur herkes icin
 
Son maçı seyretmediğim için açıkçası Fitch'i değerlendiremiyorum ancak anlatılanları doğru kabul ederek umarım bundan sonrada böyle oynar diyorum zira böyle oynarsa en çok sevinenlerden birisi ben olurum çünkü ligimize bu tarz adamlar herzaman gelmiyor...Maçın sonlarında sanırım oynamadı,bir güzel yanda o yokkende takım oyuncularının insiyatif alıp 3 sayıya kadar düşen farkın daha da kapanmasına izin vermeden takımı krizden çıkartmış olmaları...Ancak tekrar söylüyorum Beykoz maçı bizim ligdeki konumumuzu görmemiz açısından kriter alınacak bir maç değil...
 
Kerem abi,

Fitch'e daha maçın ilk posizyonunda Yunus çok sert bir faul yaptı ve Fitch daha ilk dakkada baldırından sakatlandı. Buna rağmen maçın önemli anlarında hep böyle oynadı. Fakat bu sakatlığı 4. periyotun son 5 dakikasının 4'ünü oynamasından onu alıkoydu. Son dakka girdi oyuna, taktik faul meselesinden.
 
Bunu uzun vadede değerlendirebiliriz bana kalırsa.Ben şu an sahada Türkiye Kupası'ndaki,genç Türkleri aşama kaydeden,veteranları görevini yapan,yabancıların uyumlu olduğu takımı görmek isterdim.Ama bir gerçek var ki o takım için yarı finalden yukarısı imkansızdı.
Fitch geldikten sonra büyük takımları off-road'a çekme şansımız oldu. :) Fitchle birlikte büyük maçlarda çok daha iyi oynamalıydık.İnanıyorum ki sezon başındaki takım mücadelesini sonuna kadar yapardı,biz de kendimizi ellerinden geleni yaptılar diye teselli ederdik.
Şu ana kadarki karnemize bakarsak Fitch'in takıma sınıf atlatamadığını görürüz.Favori olmadığımız hiçbir maçı alamadığımız gibi,bir de ekstra Ted mağlubiyetiyle zirvenin gerisinde kaldık.
Bu tabloya bakıp ben ne yapayım Fitch'i demek mümkün ama sezon uzun.Mevzu bahis 3 takımla ikinci yarı da karşılaşacağız,ardından da play-offlarda.Aynı senaryo oluşursa yani yarı final oynayıp süpürülüp sezonu kapatırsak Fitch transferi amacına ulaşmamış demektir.
Ama Fitch'in önderliğindeki takım doğru zamanda performans yükseltirse hiç beklemediğimiz yerlere de ulaşabiliriz.
Fitchle birlikte en azından zirve umudumuz oldu.Başarı için bazı şeylerden fedakarlık yapmak gerekiyor.Umarım alınan riske değer.
 
fitch türkiye ye galatasaray a gelen önemli yabancılardan biridir ilk geldiği zamanda oynamış olduğu tekel maçında da adeta bizi mest etmiştir.baya da övgü almıştır.fitch ten taraftar olarak çok şey istiyormuşuz gibime geliyor.büyük maçlarda çıksın sahneye maçı koparsın istiyoruz.oysaki basketbol bir takım oyunu galatasaray da henüz yeni bir takım ilerliyen zamanlarda takım oyununun daha da ilerliyeceğini fitch in takıma daha fazla yararı olacağı düşüncesindeyim.
 
koch' Alıntı:
...Ben şu an sahada Türkiye Kupası'ndaki,genç Türkleri aşama kaydeden,veteranları görevini yapan,yabancıların uyumlu olduğu takımı görmek isterdim...Şu ana kadarki karnemize bakarsak Fitch'in takıma sınıf atlatamadığını görürüz.Favori olmadığımız hiçbir maçı alamadığımız gibi,bir de ekstra Ted mağlubiyetiyle zirvenin gerisinde kaldık.
Bu tabloya bakıp ben ne yapayım Fitch'i demek mümkün ama sezon uzun.Mevzu bahis 3 takımla ikinci yarı da karşılaşacağız,ardından da play-offlarda.Aynı senaryo oluşursa yani yarı final oynayıp süpürülüp sezonu kapatırsak Fitch transferi amacına ulaşmamış demektir...Fitchle birlikte en azından zirve umudumuz oldu.Başarı için bazı şeylerden fedakarlık yapmak gerekiyor.Umarım alınan riske değer.

Yazdıklarının bir kısmına katılıyorum. Türkiye kupasındaki takımı istiyorum ben de. Fitch'in takıma sınıf atlamadığı görüşüne de katılıyorum.
Fitch'le birlikte zirve umudu olduğu görüşünüze katılmıyorum. Play-off tek maç üzerinden oynansa belki efes'i, fener'i off-road'a çekme ihtimalimiz olabilir. ama play-off tek maç değil.

ben uzun vadede çekirdek bir kadro kurulmasından yanayım. türkiye kupasındaki kadro buna çok müsaitti. o kadroyu M. Wright ya da Dudley tarzı bir dört numara ile destekleyebilsek ve Fitch yerien şu fener'deki hadsen tarzı bir üç numara elimizde olsa bence çok iyi bir kadroya sahip olabilirdik. Yerli oyuncularımıza baktığımız zaman aslına bakarsanız efes-fener ve telekom'dan belki birazcık daha zayıfızdır. Benim sene başında ligin favorisi olarak gördüğüm takım telekom'du. En azından telekom'la efes'in bu sene final oynayacağını belirtmiştim. bireysel olarak ön plana çıkan yerli oyuncusu olmayan telekom, takım oyunuyla biryerlere gelmeye çalışıyor. Pota altında Dudley'i iyi kulanarak basketbolun doğrularını yaparak. Türkiye kupasındaki GS da bunu yapmaya çalışıyordu. Emekleme dönemindeydi. ama doğru desteklerle bugün telekomun yerinde olmasak da bence en az iki galibiyet fazlamız ve gelecek için çok daha fazla umudumuz olurdu.
 
bence bu konuyu genis bir sekilde incelemek lazım ;
oncelikle bir takımda herkez esit oranda hucum edicek diyen bir kaide olmamalı bazı adamlar takımda sırf defans icin oynarlar bu kişiler yerinede hucum ve teknik yonu yuksek oyuncular top kullanır.
fitch bu takımda bu gorevi ustlenen ve bundan isin acıkcası mutlu olan bir oyuncu.sayı potansiyeli ve savunma gayreti nedeniyle dixon dan kat ve kat daha yararlı bir oyuncu oldugunu DÜŞÜNÜYORUM.
onun olmadıgı bolumlerde takım hucum yonunde aksaklık icene giriyor ve bunun takımın hazıra alısmasıyla ilgisi yok.murat kaya ne yazıkkı sene basında dedigimiz daha dogrusu admin abilerin bi kısmının dedigi gibi istikrarsız devam ediyor mitcell henuz hem top tasıyıp hem defans yapıp hem hucumu omuzlicak seviyeye ve tecrubeye sahip degil.McGowen denilen adamın anladıgım kadarıyla zaten basket oynamaya bile niyeti yok bu durumda fitch bizim hucumdaki en buyuk silahımız durumunda ve takım katkısı olarakta baktımızda bence yararları cok daha agır basıyor en basından kazandırdıgı maclar,onun yuzunden kaybettigimiz maclardan daha fazla.
hem son macta anladıkkı takım oyunu ugruna oda birseyler yapmaya baslamıs durumda ve 20 kusur sayının yanında 5 asisst ile attırdıgı 10 sayıda cok iyi bir istatıslık.
takım olmanın zor bir is oldugunu uzun zaman aldıgını sene basında hepimişiz kabul ederken simdi bu adamın bukadar elestirilmesini hic bir mantıgım kabul etmiyor bu adamın takıma nekadar gec katıldıgını ve buna ragmen yaptıgı katkıyı inkar etmek gercekten yazık derim ben...
 
biglion' Alıntı:
bence bu konuyu genis bir sekilde incelemek lazım ;
takım olmanın zor bir is oldugunu uzun zaman aldıgını sene basında hepimişiz kabul ederken simdi bu adamın bukadar elestirilmesini hic bir mantıgım kabul etmiyor bu adamın takıma nekadar gec katıldıgını ve buna ragmen yaptıgı katkıyı inkar etmek gercekten yazık derim ben...

Takımın takım olmasının önünde bir engel teşkil ediyor olabilir mi...

biglion, yazarken biraz Türkçe'ye özen gösterelim. "hiçbir mantığım kabul etmiyor". Türkçe'de böyle bir anlatım yok. Forumda yazdığımız için hepimiz serbest vezin kullanıyoruz ama mümkün olduğunca anlatım bozukluklarından kaçınalım.

Yukarıda Almighty ve Koch'un yazdıklarına bakarak katılmadığın görüşleri nasıl değerlendirmen, eleştirmen gerektiği konusunda bir izlenim edinebilirsin.

Ben herkes hücumda eşit top paylaşacak demedim. Hatta kendi yazımdan bir alıntı koyayım: "Basketbolda top dağılımın mutlak adaletinden söz etmek mümkün değildir. Daha yüzdeli oynayan oyuncuların daha fazla top kullanması doğaldır." Bu bağlamda ben basit olarak Fitch'in diğer oyunculardan daha fazla top kullanmasını eleştirmiyorum. Ama oyunda olduğu sürede topların yüzde kaçını kullanması gerekir sorusuna bir cevap arıyorum. Bu cevabı da ligde diğer takımlarda oynayan üç oyuncu ile kıyaslayarak veriyorum. Yüzdeleri tekrar vereyim:

Fitch %41 field goal ile oyunda olduğu sürede topların % 38,6'sını kullanıyor.

Jagla %55 field goal ile topların %30'unu kullanıyor.

Boddicker %53 field goal ile topların % 30'unu kullanıyor.

Green %45 field goal ile toplarıun %23'ünü kullanıyor.

BU oyuncular hem Fitch'den daha yüzdeli oynuyorlar ve hem daha az top kullanıyorlar. Fitch bu yüzde ile oyunda olduğu sürede topların %25-30 aralığından daha fazlasını bence kullanmamalı.

Beykoz maçı: % 53 ile topların %36'sını kullanmış. Bir düzelme var ama yine de bu top kullanma oranı, çok fazla. % 40'larda bir field goal ile topların % 40'ını kullanan bir oyuncuyla bence takım oyunu oynamak mümkün değil.

Bir de biglion 80 yıllardaki ya da 90'lı yılların ilk yarısındaki basketbolu düşünürsek "bazı oyuncular savunma yapar bazıları ise hücum" argümanın doğru olabilir ama senin yaşın o yılların basketboluna yetişmemiş olmalı. ayrıca o basketbol anlayışı tarihte kaldı.
 
Ahmet bey Fitch konusunda bu çabanızı anlamamakla beraber ben size cevap verme çabasından kendi adıma yoruldum :)
Sadece verdiğiniz istatistikler eksik yada yanlış.
Örnek vermek gerekirse Fitchin yüzdesi ve Jaglanın Telekomda 6. adam olması ve aldığı dakika ortalamasının 25 i bile bulmaması.
Herşeyi geçtim ne Jagla ne Boddicker savunmada Fitch kadar gayretli değil.
 
fitch malik dixon dan çok daha üstündür bir oyuncudur.Çünkü universal bi oyuncu.Malik Dixon gibi sadece hücumda değil,hem hücum hem savunmada başarılı bir lider tersini düşünen varsa söylesin yani...
 

Üst