Kadro Yapısı ve Teknik Taktik Konular

  • Konbuyu başlatan Guest
  • Başlangıç tarihi
Ciddi degildim zaten sadece sen "Ayaklari hizli" deyince aklima ilk Wright geldi :)
Gaines benim de tercihim olur kazanmak icin varini yogunu ortaya koyan gercek savasci bir adam, severim böyle adamlari 8)
 
Efes pilsen ile oynan hazırlık maçında farklı yenildik pota altında baya ezildik Kerem gönlüm maçın yıldızıydı. Bence bize 4-5 oynayabilen ayakları hızlı bir oyuncu lazım yoksa güçlü takımlar ile oynarken çok acı çekeriz. Bu eksik çok açık.
 
Tek eksiğimiz pota altında atletik ribauntçu ve savumacı bir oyuncu,bu eksikliği de halledersek koçuyla takımıyla taraftarıyla ligin en büyük 3 favorisinden biri oluruz...
 
Oyuncular iyiydi,kotuydu. Sabretmek lazım vb. bireysel değerlendirmeler bir yana, şu iki maçta takımın genel hatlarını konuşup, oradan çıkarılacak sonuçlara gore oyunculara donulse daha dogru olacak gibi geliyor. Onumuzdeki üç T.Kupası maçı da bu anlamda bir şans takımı anlama ve eksiklikleri görme açısından. T.Kupası sonrası bazı kararlar vermek-tespitler yapmak- zorundayız bence.

Kesinlikle ribaund sorunumuz var. Mahmuti her ne kadar adam adama savunmayı sevse de her rakibe bunu basarıyla uygulayamayabiliriz. Alan savunması için uygun parçalar var mı elimizde sorgulamak lazım. Hucumda gerek ikili oyunlarda gerekse sette Ermal dısında sırtı donuk top indiremiyoruz. Ortalama ustu pota altı becerisine sahip her takım bizi boyalı alandan fazla zorlanmadan püskürtebilir.

Kadro dengesi açısından kısa rotasyonundaki tek sorun, kısa(guard) savunmasında Evren dışında seçenegimizin olmaması, Haluk ve Caner, Domercant vb. hızlı, kısa 2 veya 1 numaraları savunabilir mi? Uzun rotasyonundaki başlıca sorun, sayısal eksiklik, üç uzunla sezon geçirmek oldukça zor. Shumpert'ı 4 numaraya çekmek, maç özelindeki çözümlerden biri olur ancak.
 
Timur Abi öncelikle takımda inanılmaz bi savunma aşkı oluşmuş durumda ki bu da Oktay Mahmudi'nin tüm takımlarındaki en büyük başarısıdır.Takıma belli bir savunma kültürünü oluşturur ve temeller onun üstüne inşaa edilir Mahmudi'nin sisteminde.Takımımızda bunu gördük açıkcası.Oyuncuların hucum performansları kötü olsa bile savunmada inanılmaz gayretliydiler ve ikili oyunların çoğunda yenilmeden durdular.İşte bu yüzden ben de diyorum ki 2 numara savunmasında Shipp ve Evren yeterli olacaktır.Çünkü takımın yapısında savunma ruhu oluşmuş.
Bireysel savunmadan öte takım savunmasını ön planda tuttuğumuz için disiplini kaybetmediğimiz sürece savunmada pek sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum.

Beni tek endişelendiren konu, Prkacin tarzında pota altında takımın beyni görevindeki oyuncuyu bulamamış olmamız...Sırtı dönük oyunlarda pas açılarını iyi gören pivot eksikliğini çekmeyiz umarım.Ve ayrıca da zıpzıp diye nitelendirebileceğimiz Owens tarzı içerden dışardan oynayabilecek bi 4 numaraya da ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Guard konusunda sizler kadar karamsar değilim.
Tutku-Evren-Taylor orayı götürürler zaman geçtikçe daha iyi olurlar, Taylor'un sol elli olması ciddi avantaj bunu unutmamak gerekir.
 
Nerden bakarsak bakalım mutlaka Radoslav'a bir alternatif şart. Artık haftada bir maç oynayan bir takım olmayacağımız kesinleşti. Uzun vadede buraya bir takviye gelmediği takdirde çok başımız ağrır.
 
Rado ile önceden sözleşme imzalanmasa koç muhtemelen devam etmezdi onunla. Biraz da onun sıkıntısı bu aslında. Bakalım bir takviye şart bu noktadan sonra. Belki Emir Alkaş, çok yakından tanıdığı Sertaç'ı hazırlayacaktır oraya. Bu da ihtimallerden biri bence.
 
A.Çağlar Torun' Alıntı:
Rado ile önceden sözleşme imzalanmasa koç muhtemelen devam etmezdi onunla. Biraz da onun sıkıntısı bu aslında. Bakalım bir takviye şart bu noktadan sonra. Belki Emir Alkaş, çok yakından tanıdığı Sertaç'ı hazırlayacaktır oraya. Bu da ihtimallerden biri bence.

Boyuna göre çok yumuşak bir bileği var sanırım ŞAhenk'de dipten bir tane yolladı da ...Kesinlike üzerine gidilmesi gereken bir oyuncu ..
 
Bu sezon Sertaç ve Doğukan'dan istikrarlı katkı beklemek için erken. Bu oyuncular için keşke 2.ligde pilot takımımız olsaydı.
Burak sadece 2 numara değil 1 numara savunması da sayısal açıdan biraz sıkıntılı. Misal Domercant ve C.Smith'in(ya da aynı tarz oyuncuların) aynı takımda bize rakip oldugunu düşün. Evren birini tutabilir.

Çağlar'a katılıyorum, Rancik başlığına yazdım da zaten. Çoğu koç Rancik mi, Wikinson mı tercihinde Wilkinson der bence. Rancik-Wlkinson farkını bu kadar önemli hale getiren aslında, yanında Andric gibi gücü sınırlı, dışa kaçarak oynamayı seven birinin olmasından. Rancik ve Andric aynı anda yanyana olmuyor. Rancik - Wilkinson bile daha dengeli bir ikiliyken geçen sezon bazı maçlarda oldukça zorlandı. Çok yonlu ama ham bir oyuncu olan Andric ile Rancik birlikteliği, Ermal'la kapanabilecek gibi değil. Yani geçen sezon Rancik'in savunma açıklarını daha iyi savunmacı olan Wilkinson kapatmaya çalışırken, bu sene yanında Andric var.
 
Bence çok ekstrem bir durum olmadıktan sonra yabancı değişikliği yapmayız ama velevki yapacak olursak Mahmudi kendi getirdiği oyunculardan birini değil Rancik'î gönderir gibi geliyor.Herkes zaten sezon başında Mahmudi'ye kalsa takımda tutmayacağı konusunda hem fikir ..

Sertaç ve Doğukan ikinci ligden bir istanbul takımı ile anlaşarak çifte lisansla oynatılabilir istendikten sonra.Mümkünse Beykoz olsun gözüm üzerilerin de olur :)
 
Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, takımın zayıf karnı Rancik değil bana göre. Bir uzunla pota altı sorunlarının tamamen kapanmayacagını anlatmaya calışıyorum aslında. Çünkü biraz Ermal dısında, sertlik ve pota altı uretkenliğini gelecek uzuna bağladık gibi.

Ama hedeflerimiz için kaliteli bir uzun yeterli olabilir.

Not: Ermal'in yıllarca savunma konusunda eleştirildigini biliyoruz. Ama yanında Rancik ve Andric gibi Ermal'den iyi savunma yapmayan oyuncular olunca Abdurrahman Çelebi oluyor.
 
Kutay Çamcı' Alıntı:
Sertaç ve Doğukan ikinci ligden bir istanbul takımı ile anlaşarak çifte lisansla oynatılabilir istendikten sonra.Mümkünse Beykoz olsun gözüm üzerilerin de olur :)

Ben de onu soracaktım Kutay iyi oldu açtığın, Efes ve Telekom bunu daha önce yapmıştı. Çünkü fiili durumda bu gençlerin ciddi sure bulması zor. Oynamayan oyuncu ne kadar gelişir malum. Mutlaka yapmalıyız bu işi bence.
 
Shumpert için bu saatten sonra yapacak birşey olmadıgı için, mevcut sartlarda neler yapılabilir buna kafa yormak lazım.

Önem sırasına göre gidersek, takımın temeli, gücünü belirleyen ana faktör, yerli oyuncular. Sınıflandırmayı oyun kurucu, dış oyuncular, iç oyuncular şeklinde yapıyorum. Bana gore özellikle ülkemizde fiili ayrım bu şekilde, 3 numara nba standartlarından farklı kullanıyor.( Ufuk Sarıca-Volkan Aydın, İbo-Ömer hangisi 3 numara? dogrusu iki kısa dış tanımlaması bana gore, aynı durum 4-5 içinde gecerli.)

Pg : Tutku
Sg-Sf: Evren, (Shumpert), Haluk, Caner
Pf-C: Ermal

Elimizde kaliteli 3 yerli 1 yabancı (tutku,ermal,evren/shumpert) ve 2 de guvenilir rol oyuncusu (haluk,caner) mevcut. Yapmamız gereken sanki mayıs başındaymışız gibi, elimizdeki 6 oyuncuyu baz alarak dengeli bir takım kurmak olmalı.

Aksi halde, yani elimizdeki yabancıları sabit fardezip monte etmeye kalktıgımızda, bir yerler mutlaka açık kalmakta. Çünkü elimizdeki hiçbir yabancı birden fazla ana pozisyonu oynayamıyor (pg), (sg-sf), (pf-c). (pg/sg yabancımız yok, sf/pf de)
Diger sebep ise, shumpert hariç mevcut yabancılarımızın, aynı ana pozisyonda oynayan temel oyuncuları (tutku,evren,haluk,caner,ermal,shumpert) tamamlar nitelikte olmamaları. (misal, tutku'nun savunma acıgını ne taylor ne de shipp kapatabiliyor veya ermal'in açıklarına gore yabancı alınması gerekirken; ermal, andric ve rancik'in arkasını toplamak zorunda kalıyor)
********
Elimizdeki 6 oyuncuya(4temel+2rol) 4 dogru seçilmiş kaliteli yabancı ekleyebilirsek, 10 kişilik bir rotasyon(8+2) fazlasıyla yetecektir. 6 kısa 4 uzun şeklinde.

06-07 Telekom'a baktıgımızda temel 6 oyuncu(tutku, muratcan, haluk, jagla, alston, dudley) ve 4 rol oyuncusu(milicic,alper,mutlu,umut) vardı.
07-08 G.Saray'da temel oyuncular (dee,hite,cüneyt,owens,gaines,hüseyin) ve (murat,erdem,cenk/britton) gibi rol oyuncuları vardı. 6+2/3

07-08 G.Saray takımının uleb başarısı savunmadan geçmekteydi. Takımda net bir dış skorer yoktur. Dee, Hite ve Cuneyt ortaklaşa bu işlevi gerçekleştiriyordu. Dış savunmasında ise guard savunmasında dee ve hite, forvet savunmasında Erdem vardı. Şimdiki takım ise, daha defansif ve ust duzey bir koça ragmen oyuncu profili olarak guard savunmasında Evren dısında oldukça yumuşak.
********
PG: Tutku, 1
SG/SF: Evren, Shumpert, Haluk, Caner
PF/C: Ermal, 2, 3, 4*

Şeklinde kurulması beklenen rotasyonda, 1 nolu yabancının:
- tutku'yu yedeklebilmesi (topu paylaşabilen),
- guard savunmasında evren'i yedeklemesi-bazen eşlik etmesi,
- ortalama bir skor katkısı
verebilecek tarzda seçilmesi, bence en mantıklı tercih olacaktır. Bir nevi Hite'ın pg versiyonu, S.Markovic, Kalnietis gibi (transfer önerisi değil, sadece benzetme amaçlı yazdım) Peki Taylor bu ihtiyaçların ne kadarını karşılayabilmekte? Hem hızlı hem de set hucumunu iyi oynatabilen bir guard, ortalama skor katkısı da verebilir ama bırakın takımı sertleştirmeyi, aksine zaten sorunlu olan guard savunmasını iyice yumuşatmakta.( telekom'un bir yerden sonra tıkanmasında, hite ve dee gibi çok ust duzey denmeyecek iki guardla daha güçlü rakipleri alt etmenin temeli savunmaydı. Savunmadan sadece atarak başarı gelse L.Greer iş yapardı. Ukic-Greer ikilisini Ömer-Kinsey'le desteklemeseler ne olur? Milli takımda da net dış skorer olmamasına ragmen ömer-sinan ikilisi hem hucumu hem savunmayı açan kilitti. )

Shipp oldukça yetenekli bir oyuncu ama Shumpert olayı sonucu daralan kadroda,
- pg oynayamadıgı için(tutku'ya yardım edecek oyuncu açıgı),
- ust duzey guard savunması olmadıgı için(evren'e yardım ve ikame açığı) mevcut açıkları kapatamamakta;

Verdiklerine gelirsek, kadroya sağladıgı artı, skorer-sutor katkısı. Peki bunda biricik(ikame edilemeyen) midir? Ne yazık ki hayır, shumpert ve taylor(ya da yerine gelecek pg) ile sutor-skorer açığı kapatılabilir. Ustelik tutku, haluk gibi dışardan vasatta olsa belli bir skor katkısı saglayabilecek oyuncularımızda var. YBir kez daha 07-08 uleb kadrosunda shipp vari bir net skorer-sutor olmamasına ragmen dee, hite ve cuneyt'le dış skor ihtiyacını karşılayabildigimizi vurgulamak gerek. Kısacası savunma hucumdan önce geliyor ve her oyuncudan belli bir vasatta skor katkısı almak, ekstra bir skorere ihtiyaç duymaksızın yetebiliyor.


2 ve 3 numaralı yabancı uzun seçimlerinde biri sert, ribaunder, 5 yakın biri diğeri orta-uzun mesafe sutu olan, pasor ve bariz zayıflılıgı bulunmayan tipte seçilebilirdi. Rancik açıkcası, yurekli oyunu, skorer-sutor ozelliği hariç gayet vasat bir oyuncu benim gözümde. Gaines'ten sonra ikinci kez çogunlukla ayrı fikirdeyim değilim. İkisi de toplamda homojen oyuncular değiller. Sadece bir yönleri kuvvetli ve diger yönleri vasat hatta vasat-altı. Cem Beşiktaş'ın Atamanlı kadrosuyla karşılaştırmış ama nicevic-rancik farkını yazmaya bile gerek duymuyorum. Biraz abartarak sut becerisi dısında ortak noktaları yok desem yeridir. Kaldı ki o Beşiktaş'ta Nicevic'in yanında savaşçı bir Kaya vardı, bizde ise -diğer bir sorun olan uzunların birbirlerini tamamlayamaması burada cok net- Kaya'ya göre yumuşak kalan Andric. Rancik'e donersek, Mahmuti'nin oynatmak istedigi sistemde bile fazlasıyla statik kalıp, pasor olmaması dolasıyla verimsiz kalıyor. Oynanan maçlarda gördük ki, tepeden ya da yuksek posttan ikili oyunlarda oynayamadı, zaten pota dibi becerisi hem savunma hem de hucum anlamında kısıtlı, yaptıgı tek sey (sutları sokup havaya girdiğinde) ruhunu sahaya yansıtıp, iyi niyetle mucadele etmek ve sut atmak. Wilkinson hiç olmazsa savunmada, pasorlukte daha iyiydi, daha dikkatli secerek oynadıgı için daha az top kaybına neden olurdu.

4* numaralı yabancı, aslında diğer oyuncular belli olduktan sonra ihtiyaca ve fiili duruma göre, saf 4 numara da seçilebilir (3 uzunla sezon bitmez, daha önce defalarca kendimce sebeplerini yazmıştım) ya da (shipp gibi skorer bir dış oyuncudan vazgecersek), 3.5 diyebilecegimiz iç-dış oynayabilecek bir oyuncu da alınabilir. Burada vurgulamak istedigim nokta, ara ara shumpert, haluk ve jasaistis'in 4 oynatılmasıyla sanki bu oyuncuların ciddi bir pota altı becerisi oldugu kanısı oluştu. Bu iki oyuncuda aslında dış oyuncu 3.5 bile değiller bana gore. Bildigin 3 numara yalnızca. 3.5 derken ne Jasa, Shumpert gibi oyuncuları kast ediyorum ne de C.Owens'ı (owens da fazlasıyla 4, dış oynayabilecek kadar top hakimiyeti gelişmiş değil bence) hosley, jagla, nachbar, de shawn sims belki preldzic daha yakın örneklerdir 3.5 için.
 
Q. Woods'dan 3.5 olur mu ? Daha çok 2-3 sanırım ama fizipi ve atletik özellikleri ile avrupa'da 4 numarada da oynayabilir sanırım.Yoksa Shumpert JAsa kategorisinde mi kalır.

Hala boşta gerçi hem pahalı hem ciddi sorunlu ama oldukça da yetenekli.
 
Kutay Çamcı' Alıntı:
Q. Woods'dan 3.5 olur mu ? Daha çok 2-3 sanırım ama fizipi ve atletik özellikleri ile avrupa'da 4 numarada da oynayabilir sanırım.Yoksa Shumpert JAsa kategorisinde mi kalır.

Hala boşta gerçi hem pahalı hem ciddi sorunlu ama oldukça da yetenekli.
Benim için musait, yani tanımladıgım 3.5'a uyar.
 

Üst