Kupa Bizim | Galatasaray MP 85 - 78 Fenerbahçe

16 Ekim Pazar, 15:00
Ankara S.S.

Geride bıraktığımız sezona ait son kupa, tıpkı Erkeklerde olduğu gibi Fenerbahçe ile. Geçen sezonki temel kadrosunu koruyan Fenerbahçe birkaç yeni takviye yaptı. Yeniliklere bakmadan önce rakibimizin hazırlık maçlarında gösterdiği performansa bir göz gezdirelim:

Beşiktaş:65-Fenerbahçe:92
Panathinaikos:45-Fenerbahçe:78
Fenerbahçe:85 - ZKK Partizan:70
Athinaikos:64 - Fenerbahçe:72
Fenerbahçe:80 - Ankara TED:58
Fenerbahçe:69 - KASKİ:60
Fenerbahçe:76 - KASKİ:75
Fenerbahçe:76 - Ceyhan Bld.:73
Fenerbahçe:82 - Antakya Bld.:46
Fenerbahçe:70 - VICI Aistes:73

Fazlaca maç yapan Fenerbahçe sadece VICI Aistes karşısında mağlup oldu. Takım koçu Ratgeber ile yolları ayırıp Yunan koç George Dikeoulakos ile anlaştı yeni sezon öncesinde. Letonya Milli Takım çalıştırıcılığını da yapan Dikeoulakos, oradan öğrencisi olan Elina Babkina ve Zane Tamane'yi transfer ettirdi takıma. Ankara'da eski oyuncumuz Kübra Siyahdemir ve genç oyuncu Emel Türkyılmaz Fenerbahçe formasını ilk kez giyecek isimler. Bunların yanı sıra geçen sene takımdan ayrılan Penny Taylor kadroya geri döndü. Ayrıca uzun süreli sakatlıklar yaşayan Esmeral Tunçluer ve Devran Tanaçan'ın da sağlıklarına kavuştuklarını belirtelim.

Yunan koçun, Babkina veya Tamane tercihine göre rotasyon:
PG: Birsel-(Babkina)
SG: Penny Taylor-Esmeral
SF: Angel McCoughtry-Kübra
PF: Nevriye-Newlin
C: Matovic-(Tamane)

Yabancı seçimine de göre genç oyuncular; Olcay (G), Özge (F), Emel (C), Ecem (F)'den de üçü, 12 kişilik kadroyu tamamlamak adına yerlerini alacaklardır kadroda.

VICI Aistes maçı sonrasında bizim kadromuza bakarsak, Tina'nın katılması ve derbi öncesi iyi-kötü bir maç oynaması sevindirici gelişme. Kötü haber ise; kaptanımız Işıl Alben'in cezası sebebiyle bu maçta oynayamayacak olması. Sariye ve Yasemen'in henüz geri dönememesi Epiphanny Prince'in oynamasını mecburi kılıyor. Diana, Alba ve Tina'nın da yeri hazır dersek Matic'in dışarıda kalması muhtemeldir. Michelle'nin de uzun süredir formasından uzak kaldığı şu dönemde Gülşah'ı pota altı rotasyonunda izliyoruz. Geçen sene de final serisinde aynı durum oluşmuş, Gülşah'tan beklenti üstü bir verim almıştık. Ama tabii buna güvenmek olmaz o yüzden Bahar ile Tina'nın faullerini kontrol altında tutup, insan üstü dirençle sahada kalacak dinçlikte olmalarına çok ihtiyacımız var.

Cumhurbaşkanlığı tarihine bakarsak 19. düzenlenecek bu "en prestijli kupayı" Galatasaray ve Fenerbahçe 7'şer kez müzesine götürürken, 2 kez Botaş, 1'er kez de Beşiktaş ve Mersin BŞB kupanın sahibi oldu. Finallerde ise Fenerbahçe ile 5 kez karşı karşıya gelirken bu maçlardan ikisini ekibimiz kazanmıştı.

Bu kupayı en son kazandığımız maç, hala akıllarda. Yine 2008'de olduğu gibi Ankara'da olacağız. Son yıllarda Anadolu kentlerinde oynanan tek maçların bize yaradığını ve bu maçların çoğunda gülen taraf olduğumuzu belirtmek gerekiyor.

Zor bir maç olacak kuşkusuz, geçen sene kaybedilen maç sonrası uzun süre kötü gitmiştik psikolojik olarak. Takımın bir numaralı oyun kurucusu, 3 rotasyon oyuncusu ve Sylvia Fowles'ı eksikken şu maçı almak zaten kapıyı kapatmak demektir. O yüzden şu maçı kazanıp sezona kayıpsız, TKBL'deki tek rakibinin de umutlarını yerle bir edip başlamak çok önemli.

Başarılar takımımıza, Erkek Takımımızın yaşattığı gururun aynısını da onlardan istiyoruz.
 
Nevriye,Matoviç,Nevlin,Tamane gibi 4 tane uzun var rakipte.Ayrıca Penny ve Angel gibi ribauntlara çok katkı veren 2-3 numaralar var.Yani bugün başımızı en çok ağrıtan ribaunt konusunda sıkıntı çekmemiz muhtemel.Yıllardır süregelen yerli sıkıntısı bu yılda devam ediyor birde Işıl'ın olmaması bizi dahada güçsüz kılıyor burada.Sezon içinde değil ama bu maç özelinde rakip favori bana kalırsa hem oturmuş kadroları hemde şuan daha geniş rotasyona sahip olmaları onları avantajlı kılıyor.Ben yine de takıma güveniyorum ve Taurasi'nin şovuyla kupayı alacağımızı düşünüyorum.
 
Umarim Angel Dee duellosuna doner, karsi taraf cok gaz veriyor bu yone kayabilir. Kisa ve uzun savunmasi olmayan ribaundu zayif takimimizin berbat hocasiyla rakibini yenme sansi maalesef yok fakat Dee Angel duellosu olursa Dee her turlu yener.
 
Bu maç erkek basket maçına benzemez şimdi rakibin yerlileri bizden iyi uzun olarak bizden iyiler biz sadece yabancılarla oynuyor gibi görünüyoruz. Üstelik ışılda cezası sebebiyle oynamayacak maçı kazanma anlamında umudum olmasada hep deriz ya galatasaray varsa umut vardır .
 
İyi savunmamız genelde hep Işılla başlar ama bu maçta olmayacağına göre herkes özellikle savunmada bir kat daha iyi oynamalı. Hücumda bizden fazla silahları olduğu ortada. Tina ile Matiçin aldığı dakikalar Aistes maçının tam tersi olacağı için ribauntlar o maçtaki gibi olmayacaktır ama kısaların da mutlaka katkı yapması gerekiyor. Bahar çok önemli, ondan mutlaka iyi katkı gelmeli hem savunma hem hücumda. Aynı şekilde Alba'da. İki delici oyuncuları Angel ve Penny' nin penetrelerine çare bulmak gerekir. Alba hem çevikliği hemde 3 sayı tehdidine karşı uzun boyu ve kolları sayesinde bu işi yapabilecektir diye düşünüyorum. Özellikle Angel'ı sinirlendirebilirsek oyun disiplininden çok rahat kopuyor ve takımına zarar veriyor. Dianaya bol bol show up ve ikili sıkıştırma yapacaklardır. Bundan faydalanıp müthiş pas yeteneğini kullanarak arkadaşlarına bol bol da pozisyon hazırlayacaktır. Umarım öldürücü vuruşları yapabiliriz onun hazırladığı pozisyonlarda. Boş atışları kaçırmak gibi bir lüksümüz olmayacak. Çok zor maç olacak..
 
Bu arada Fenerbahçe'nin bütün uzunları sırtı dönük oynayabilen oyuncular olduğundan yeni kuralları tam anlamıyla bilmeyen Tina erken foul problemine girebilir.Böyle birşey olursa bizim için çok ciddi sıkıntı olur.
 
Maalesef çok alternatifli kadromuz yok..Ayrıca Işıl'ın da olmaması çok kötü..İnşallah olmaz ama maç baya sıkıntılı geçecek bizim için.İçerde Tina ne kadar dayanacak herşey ona bağlı..Ayrıca Bahar atık eski günlerine dönse faul sorununu çözse..Bayan basketbolun Aydın Yılmazı olmaya doğru gidiyor yoksa...
 
Rakibin 8 cok iyi oyuncusu var.Bizde ise 5.Rakipte 2 oyuncunun cok kotu gununde olmasi,bizim iyi oyuncularimizin kapasitesinin uzerinde oynamasi ve Bahar ve Gulsahtan en az birininde cok cok iyi gununde olmasi durumunda kazanma sansimiz var.Iyi oyuncumuz olarak saydigim Saziye bu mac senin macin olmali.Cunku bu macta kotu oynama luksun yok.
 
Yeni kurallara da dikkat zaten rotasyon dar bir de Angel'in her içeriye girişine faul çalınırsa işimiz var benim en büyük korkularımın başında geliyor bu olay.
 
Tina Charles--------------İvana Matoviç
Bahar Çağlar--------------Nevriye Yılmaz
Şaziye İvegin(Gülşah Gümüşay)-------------Penny Taylor
Alba Torrens--------------Angel McCoughtry
Diana Taurasi-------------Birsel Vardarlı
*İlk 5 lerin bu şekilde olmasını bekliyorum.Savunmada Taurasi Angel'ı,Alba Penny'i,Şaziye (Gülşah) ise Birsel'i tutmasını bekliyorum. *Tina Charles-Bahar Çağlar bu maçın bizim için kader insanlarıdır.Bahar'ın faul problemine girmemesi.Tina'nın takıma uyum sağlaması bizim için çok önemli.Bahar 30 dakika Tina ise 40 dakika oynamak zorunda kalacak maalesef.4 numarada Bahar'ın olası bir faul problemine karşı Gülşah Gümüşay'ı Ceyhun hoca kullanacaktır.Aistes maçında olduğu gibi. *İlk 5 lerde 3'er yabancı var 1 yabancı hakkı kalan iki takımdan Galatasaray'ın Prince'i rotasyona çekmesini bekliyorum.Rakip takım Fenerbahçe'de ise Elina Babkina rotasyona yakın duran oyuncu. *Bizim bu maçta faul problemine girmememiz lazım.Her bölgede sadece 4-5 numarada değil.Sonuçta Taurasi-Angel Alba-Penny eşleşmeleri var Alba ve Diana'nın 35'er dakika sahada hatta 40 dakika sahada kalmalarını bekliyorum.O zaman Prince'i niye rotasyona çeksin hoca derseniz;Maçın 1. 2. ve 3. periyodunun son bölümlerinde ben Ceyhun hocadan şu Tina Charles'ı dinlendirmek amaçlı şu 5'i bekliyorum: Bahar Çağlar-Gülşah Gümüşay-Alba Torrens-Diana Taurasi-Epiphanny Prince. *Bu maç bizim için gerçekten çok zor geçecek.Onların kadrosu bizden geniş ve iyi demek zorundayım maalesef.Ama kalbimiz hep kızlarımızın yanında.Çok fazla detaya girmek istemedim ve rotasyon,kadro filan derken kestim.Bizim burda konuştuklarımızın bir yararı olmayacak belki Kadro konusunda ama Ceyhun hocaya güvenmek lazım.Her zaman onların yanındayız.Pazar günü saat 3'te Ankara'da intikamımızı alalım.Haydi aslanlar!
 
4 yabanci 120 dakika oynayacak.Diana ve Tina 35,Prince 30,Alba 20 dakika civari sure alir.Geri kalan 80 dakikayi ise Bahar 35,Saziye 30,Gulsah 15 dakika seklinde kullaniriz.Faul problemi olmazsa rotasyonumuz 7 kisi olur.Erken Faul problemine girersek macin seyri degisir.
Hakemlerin faul kozunu klasik olarak oynayacagini dusunuyorum.Bizim en ufak temasimiz faul ,onlarin Tinayi ikili sikistirmalari ve Matovicin Tinayi dovmesi makul gorulecektir.
 
Malesef en büyük sorunumuz yerli rotasyonumuzun zayıflığı. Yıllardan beri bu böyle. Önümüzdeki 10 sene de pek değişecek gibi durmuyor. Çünkü eziklerin altyapısı çok sağlam geliyor geriden. Özge, Olcay, Emel, Hülya vs. Yerli rotasyonumuzdaki darlık yetmezmiş gibi bir de Işıl cezalı. Aksilik üstüne aksilik. Aslında Işıl'ı ben olsam Galatasaray'da oynatmam ama hiç bir şey yapmazsa çok iyi top çalıyor. Sahada daima iki yerli oyuncu olacağına göre Işıl'ın yokluğunda diğer yerli kim olacak sahadaki? Biri Bahar da diğeri kim olur? Sanırım bu maça özel Alba fazla süre alamayacak. Maksimum 15-20 dakika. Çünkü kenarda Işıl yerine sahada olabilecek en iyi oyuncumuz Şaziye. Beni asıl korkutan Işıl yokluğunda savunmamız nasıl olacak konusu. Çünkü Taurasi fazla kasmaz savunmaya. Şaziye istese de yapamaz. Geriye Bahar, Tina ve Prince kalıyor. Bir de Şaziye yerine sahaya girdiğinde Alba. Bu arada Alba sahada iken yabancılardan hagisi kenarda olacak?

Ben bir türlü çıkamadım işin içinden.
 
İşimiz çok zor gerçekten. Öyle dar bir rotasyon ile çıkıyoruz ki 4-5 oyuncumuz neredeyse 40 dakika sahada kalmak zorunda kalacak. Işıl cezalı, Sariye ve Melisa (umarım oynar bu maçta) sakat, Ayşe Çora zaten bu maçları için erken. Gülşah,Bahar ve Şaziye kalıyor elde. Kondüsyon ve faul haklarımıza çok dikkat etmek gerekir. Bu 3 yerli oyuncumuz bu maçta ellerinden gelenin fazlasını yapmak zorundalar eğer kupayı almak istiyorsak. Çok sayı atmalarına da gerek yok, yabancılar zaten yapar o işi ama mutlak iyi savunma yapmak, ribaundlara yardım etmek zorundalar.

Tina Charles, Diana Taurasi ve Işıl olmadığı için Epiphany Prince çok süre alacaktır. Özellikle Işıl'ın olmaması savunmamız için ciddi bir sıkıntı doğurabilir zira şu anda takımda en iyi savunma yapan oyuncumuz o. Alba Torrens' in bu maçta az süre alacağını düşünüyorum. Alba burada büyük ihtimal Diana ile değişecektir. Tabi Diana' yı oyun kurucu pozisyonunda da oynatabiliriz 3-5 dakika kadar. O zaman Alba ile beraber kalabilirler sahada. Diana VICI Aistes maçındaki kadar rahat olmayacaktır. Ama çok hırslı kendisi, tek korkum gereğinden fazla gaz yapıp yanlış hareketler içine girmemesi.

Çok zor maç, ne yazık ki kadro rotasyonu olarak önümüzdeler, sahadaki mücadele ve azimle umarım kapatabiliriz bu farkı.

Saygılar.
 
Şu maçı Taurasi bize kazandırsın, sonra takım oluruz önemli değil. Hem yaşadığı kötü günlerde kendisine destek olmayan eski kulübüne de tokatı çakmış olur.
Bursa maçına gitmeyip bu maça gideceğiz biz 4 kişi arabayla.
 
Fenerbahçe'nin, Botaş kupası'nda oynadığı Kaski ve Vici Aistes Kaunas maçlarını izleme fırsatı buldum. İlk maçta yedek ağırlıklı oyuncular ile oynadılar oyunun büyük bölümünü, bir çok basit hata da yaptılar. Maçın sonuna 10 sayılık avantaj ile girmişlerdi ancak üst üste yaptıkları top kayıpları ile maçı 1 sayı fark ile zar zor kazandılar. İkinci maçta, Angel & Penny hariç bütün isimlerini oynattılar. Maçın başlarında oyunun kontrolünü elinde tutsalar da, özellikle ikinci yarıda çok kötü bir oyun sergilediler iki tarafta da. Maçı da 3 sayı ile kaybettiler.

Yeni eklemeleri ile birlikte biraz detaya inersek, Tamane & Babkina ikilisinden istedikleri verimi almaları gerçekten çok zor. Tamane cephesinde biraz daha olumlu bakabiliriz, hızıyla fark ediyor ama Babkina'nın performansı olacak iş değil. Altyapı seviyesinde görülecek hataları yapıyor, oyuna katkısı çok zayıf. Bilmiyorum ilerleyen zamanda ne derece toparlar durumu ama uzun vadede bu ikilinin takımı ileri taşımaları beklenemez, çok zor. Geçen yıl iyi katkı veren, özellikle final serisinde performansını devam ettiren Matovic'te de düşüş çok belli oldu. Kaski maçında, yaptığı top kayıpları anlatılamayacak cinstendi. Her halükarda, mevcut uzun rotasyonlarında değerli bir parça olduğunu düşünürsek sabit katkısını verecektir ancak sezonun daha başında olduğumuz için kendisinden iyi oyun beklemiyorum.

Birsel & Nevriye & Nevin takımın en öne çıkan isimleri elbette, ezberledik artık. Geçirdiği ciddi sakatlıktan sonra, Esmeral'in de gayet iyi döndüğünü söyleyebilirim, gayet iyi katkı verdi iki maçta da. Kübra ise verimsiz eleman konumunda, ne ciddi bir katkısı var ne de takımı baltalayan bir hareketi. Rotasyonda duruyor ve süre dağılımını etkiliyor, tek iş yapabileceği şut konusunda da oldukça istikrarsız bir görüntü vardı hazırlık evresinde, bizim maçta pek dışına çıkacağını düşünmüyorum durumun.

Bu kadroya, öne herkesten daha fazla çıkacak Angel ve Penny katılacak. Angel'ın Wnba performansı olağanüstüydü, yapamadığı şey yoktu açıkçası. Yorgunluğu ne kadar hissedeceği kritik olacak, 3-0 bitse bile işin sonuna kadar gitti Atlanta, en çok süre alan oyunculardan biri olduğunu düşünürsek, kendisini %100 dinç hissetmesi zor gözüküyor. Onunla birlikte, Wnba'de kötü performans ortaya koysa da, F.bahçe'de her zaman iyi oynayan Penny elbette kritik rol oynayacak.

Takım olarak dikkat ettiğim noktalar, tempoyu sürekli arttırmak istemeleri, sete set oyunlarda uzun rotasyonlarını ilk akla gelmesi, alan savunmasında ciddi açıklar vermeleri. Gösterdikleri savunma direncini gerçekten beğenmedim, bizi sadece hücum güçleri ile yenmeleri çok zor, nitekim sayı potansiyeli olarak çok önemli silahlarımız var.

Geçen seneden daha geriye gitmiş bir F.bahçe gördüm ama bu onların varolan güçlerinden bir şey değiştirmiyor. Direk katkı verecek dört Türk oyuncuları, iki tane Wnba süper yıldızı ve Matovic gibi değerli bir uzuna sahipler. Tempo yaptıklarında gerçekten etkili oluyorlar ve kabul edelim ki, bu maç özelinde uzun rotasyonunda bize çok ağır basıyorlar. (Koçun Tamane'yi tercih edeceğini düşünüyorum, aksi sürpriz olur benim için.)

Benim açımdan iki kritik nokta var. Birincisi oyun kontrolünün onlarda olmasına izin vermemek, ikincisi de uzun rotasyonları arasındaki farkı elden geldiğince azaltabilmek. Oyun içinde kararları F.bahçe verirse, hiç ummadığımız bir tablo ile de karşılaşabiliriz, şaşırtıcı olmaz. Nevriye & Matovic & Nevin & Tamane dörtlüsü karşısında eksik uzun rotasyonumuzun performansı ise dönüm noktası olacak bizim adımıza.

Daha çok F.bahçe tarafı ile bakmaya çalıştım, yarın da bizim açımızdan bir bakış atarız derbiye.
 

Üst